Ha végre izgalmas lencsefőzeléket akarsz csinálni: Dal Makhani. (receptvideó))
2015. december 28. írta: világevő

Ha végre izgalmas lencsefőzeléket akarsz csinálni: Dal Makhani. (receptvideó))

Az indiaiak és a világ legfinomabb lencsefőzeléke pont tökéletes lesz idén Sziveszterre, és nem is kell hozzá túl sok egzotikus alapanyag! És egy kis trükkel még előáztatni se kell!

IMG_1987.JPG

Hozzávalók:

20-30 dkg lencse és bab vegyesen
(pl: 2 csésze urad dal (kis szemű fekete bab), 1 csésze vörös bab, 1-1 csésze színes lencse)
1 nagy hagyma
1-2 paradicsom
1 zöld chili
5 dkg gyömbér
3-4 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín (kókusztejjel még izgalmasabb és kicsit könnyebb!)
5-10 dkg vaj

1 EK görögszénamag (őrölt is jó)
1 EK egész koriander (őrölt is jó)
1 EK római kömény
1 EK garam masala
1 TK kurkuma

tálaláshoz:
friss korianderlevél
kevés vaj

És az elkészítése, ami a videón egy multicookerben történik, de ugyanígy megy egy fazékban is. A szódabikarbóna miatt pedig nem is kell előáztatni, elég csak megmosni!

Csípősen is nagyon finom! Sőt...

Érdemes még elolvasni: Magyar borok az egyik legmenőbb gasztromagazin címlapján és még 2015. 10 legizgalmasabb gasztropillanata!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr628205774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Schram Ágnes 2015.12.30. 00:09:40

Bocsánat, most akkor kell előáztatni, vagy sem? A leírás szerint nem kell (mert hogy a szódabikarbóna), a videón meg azt írja hogy egy éjszaka ázik. Illetve a vörös lencse áztatás nélkül simán megfő kb. 25 perc alatt, biztos hogy őt is alá kell vetni mindannak aminek pl. a vörös babot? Úgy értem nem fő péppé egy éjszaka áztatás és/vagy 45 perc főzés után? :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.12.30. 09:28:49

@Schram Ágnes: itt egy szuper táblázat, mert rengeteg különböző fajta van, arról, hogy minek mennyi idő kell:
www.healwithfood.org/chart/beans-cooking-times.php

viq_ 2015.12.31. 17:37:35

Egy kicsit hangos a videón a zene, telefonról esélyünk se volt sokszor kihallani a szöveget, gépen is hatszor néztük vissza (pedig nem vagyunk süketek tudtommal). Még készül a nagy mű, remélem legalább köszönőviszonyban lesz az eredeti étellel ^^;

black arabs (törölt) 2016.01.02. 11:21:58

Hát ez még úgy is állati finom lett, hogy bab nem volt itthon, lencse is csak egyféle, az is konzerv, semmi garam masala és görögszéna-mag, ráadásul a többi fűszer többségét is csak egy curry fűszerkeverékben találtam meg itthon, azaz fogalmam sincs a koriander, kurkuma és római kömény arányáról, de megérte! Egyszer megcsinálom rendesen is.

A garam masaláról azt hallottam, hogy Indiában egyetlen piacon is annyiféle van, ahányan árulják, vagy ahány ház annyi szokás. Van ennek valami aranystandardja?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.01.02. 11:38:38

@black arabs: örülök, hogy ízlett! Igen, az egy fűszerkeverék, nincsenek se fix összetevők, se fix arányok, de általában van benne koriandermag, fahéj, kardamom, római kömény, szegfűszeg...
süti beállítások módosítása