Csokimikulás-történelem
2015. november 30. írta: világevő

Csokimikulás-történelem

A csokoládé élvezete elég korai, történelmi időkre nyúlik vissza. Európába viszonylag későn, a 16. században részesült csak a jóból, de az aztékok már nagyjából kétezer éve fogyasztják, persze első sorban nem mikulásként. [Lásd: Az igazi csokoládé egy kakaóültetvény közepén című posztom]

big_0001622066.jpg

Kolumbusz már maga is élt ezzel a különlegességgel, amit a helyiektől sikerült néha békés, néha kevésbé békés úton beszerezni, de Európába csak Cortés közvetítésével jutott el, az eredetileg még fizetőeszközként is használt kakaóbab. Innen indult a diadalmenete is, a spanyol udvarban - először az udvarhölgyek körében - olyan népszerűvé vált, hogy még mise közben is fogyasztották, ekkora már némi ízesítéssel: vaníliát és cukrot adtak hozzá.
Egészen a 19. századig a kiváltságosok luxus élvezeti cikke volt a kakaó és a csokoládé, csak amikor a gépesítés segítségével megindult a tömegtermelés, akkor terjedt el szélesebb közönség köreiben. Sorban nyíltak a csokigyárak, de csak a század közepén, a szabadságharccal egy időben kezdtek először az iható csokoládé/kakaó után a mostanihoz hasonló csokoládét gyártani és fogyasztani.

Aztán a Nestlé indította el a tejcsokoládé-forradalmat, Henri Nestlé és Daniel Peter 1875-ben tejport is adtak a csokoládéhoz. Innentől már csak 5 évig kellett várni a mikulás alakú csokoládé megjelenéséig, egy családi vállalkozás 300 darabos szériát készített elsőként, igaz, ezeknek még nehezebb volt leharapni a fejét, ugyanis tömörek voltak!

Magyarországon 50 évvel később indult a termelés a diósgyőri gyárban, akkor még Diósgyőri Édesipari Gyár néven, 1991 óta a diósgyőri üzem a Nestlé cég egyetlen olyan gyára, ami kizárólag üreges csokifigurákra specializálódott. Elég komoly méret-, forma- és ízválasztékban gyártanak csokimikulásokat, melyeket a karácsonyi szezonban 5 kontinens 23 országában fogyasztanak..

Holnap VILLÁMJÁTÉK: 3 Nestlé ajándékcsomagért!

A blogpost a Nestlével kooperációban készült.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr98128264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.12.01. 22:34:35

Azon sokan meg szoktak lepődni, hogy az aztékok forró csoki formában fogyasztották a kakaóbabot.

Én voltam Barcelonában és Brüsszelben is a kakaó és csoki múzeumokban, de a belga csoki műfaja jobban tetszik, mint a spanyol vagy a svájci.
süti beállítások módosítása