A világ legdurvább kocsmakajája
2015. november 25. írta: világevő

A világ legdurvább kocsmakajája

Ül egy amerikai, egy japán, egy észt, egy norvég, egy belga, egy francia és egy magyar az asztalnál. Azt mondja az amerikai: hű de borzasztó ez a bor!

sam_2063.JPG

Nem kell megijedni, nem fogok vicceket mesélni, és a felsorolás sem teljesen stimmel, japánból például sokkal több volt és volt velünk egy francia séf is, Guy Savoy jobb keze, aki persze szakértett is végig hiszen törzshelyéről van szó. A borok tényleg kicsit meglepőek voltak, ebben nagyon igaza volt Steve Plotnickinek (a Világevők - Foodies című dokumentumfilmből lehet ismerős), ugyanis kizárólag természetes borokkal dolgoznak a Clown Barban. Erről részletes véleményt nem mondanék, nem egy könnyű műfaj, így maradok inkább a sajátomnál, a kajáknál. Azok ugyanis egészen hihetetlenül jók voltak, a hangulattal, dizájnnal, atmoszférával együtt pedig már simán a 3 Michelin-csillagos szint felső mezőnyéről van szó.
[Ez persze csak vicc, a csillag ugye csak ételekre jár.]

 Mindjárt következik a legjobb kocsmakaja evör, de előbb még pár infó a helyről, mert elég érdekes:

eredetileg a közeli cirkusz szerves kiegészítője volt, igazi füstös kiskocsma, ahol a ciknbárpultnál könyökölt és iszogatott bohócok társaságában, ez volt ugyanis a menza is számukra! Cigifüst szerencsére már Párizsban sincs a bárokban, de a hangulat megmaradt, így ezen a vasárnap estén is tele van a hely, a szerencsések - mint mi - a konyha közelében még ülőhelyhez is jutnak, a többiek se tűnnek viszont szomorúnak a bárpultnál.

A konyha mérete egészen apró, 3 japán szakács pörög itt folyamatosan, Sota Atsumi vezetésével, és készítik a nagyon rövidke, de annál jobb kajákat tartalmazó étlap fogásait rohamtempóban. 

És akkor az egészen fenomenális kocsmakaja, a pithiviers (ejtsd kb: pitivjé), ami gyakran változó töltelékkel de szinte mindig van étlapon, és a különböző húsok mellett tartalmaz kacsamájat! És egészen lenyűgözően jó, mindent tud, amit egy kocsmakajának tudnia, kell ízes szaftos, illatos, zsíros, egyszerűen tökéletes! Még a legjobb hamburger is csak álmodik arról, hogy egyszer ilyen lehessen...

A többi kaja is szuper egyébként, a hatalmas (két személyes) csontos malackaraj kagylóval, a tengeri sünös és szárított tonhalszíves(!) fekete rizottó, a parmezános borjúbríz, csupa egyszerű, de szuper kaja...

Elég sötét volt, ami persze normális is, így néz ki a pult szépen fotózva (a hivatalos weboldalról van a kép):

clown.jpg

A hivatalos weboldal.

A foglalás lehet problémás, mert rettentően fel van kapva a hely, indokoltan, szóval nem érdemes feladni! És vasárnap este főleg reménytelen, de épp ilyenkor legjobb a hely, annál párizsibb élmény nem nagyon létezik!

Már megy a villámjáték két fős francia vacsoráért itt a blogon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr548103442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mézescsók 2015.11.26. 08:58:54

A pithiviers konkrétan gusztustalan.
A tengeri sünös és fekete tonhalszív valóban az egészen egyszerű kaják tartozékai, megyek is mindjárt és előkapom.
Egek, mekkora gasztrosznob vagy!!!

Parajpuding 2015.11.26. 09:29:13

@mézescsók: Nagyjából egyetértek. De erről szól nagyrészt ez a blog. Különösen trendi manapság minden, ami gasztro-val kezdődik.

Ma már igénytelennek számít az, aki pl. egy jó bécsi szeletben és krumplisalátában találja meg a kedvencét.

Mrs. Clayton 2015.11.26. 09:49:38

mit kell erteni azon h termeszetes bor? csak mert en ugy tudtam a bor szolobol van es az termeszetes ugye, az ilyen bor jellemzoen nem borzaszto, vagy furcsa, kiveve, ha Magyarorszagon atlagos boltban veszi az ember, mert akkor tapasztalatom szerint valahol az ecet es buggyant alkoholos le koztes allapotaban leledzo bort ihat az ember, sajnos
mondjuk ez is erdekes, h ez csak a rossz es hosszu taroltastol alakul igy?
ok, bocs tudom nem borszakerto vagy csak errol eszembe jutott

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2015.11.26. 10:02:09

@mézescsók:
Az eygszerúségét abban kell érteni, hogy kevés alapanyag, egytálétel, gyorsan elkészítve.
Abban a közegben ez könnyebben elérhető alapanyag.
Ha most készítenék egy pacalos, marhaszíves tarhonyás kaját, másnak ez lenne bonyolult, miközben tök egyszerű az egész.

Egy jó bécsi szelet. No igen, egy jó bécsiszelet tök jó, csak elég keveés helyen lehet jót enni.

lavór 2015.11.26. 10:39:17

Fizetett reklámunkat olvashatták. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.11.26. 10:53:15

@lavór: elég sok párizsi étterem szeretne magyar blogokon hirdetni, abból fognak megélni a következő évtizedekben.

Csak Norris 2015.11.26. 11:56:43

Ennyi hülyét.:D

Szerintem sok hozzászóló azt hiszi hogy afrikába is mi szállítjuk a banánt. Ami Magyaroszágon ritka az mindenhol ritka.:)

kewcheg 2015.11.26. 12:46:34

Apám, anyám mindig azt mondta, szerezz fiam diplomát, hogy jó munkád legyen.
Én már ezt úgy finomítom a gyerekemnek, hogy szerezz fiam diplomát, hogy jobb életed legyen, vagy pedig legyél adott esetben szakács. (sztárséf, sztárfodrász, sztártetováló és így tovább) Tényleg hülye aki 5 évet szopik valami egyetemen....:(

mézescsók 2015.11.26. 12:50:49

@Parajpuding: Kivéve, ha újragondolod. Mármint a bécsi szeletet vagy a krumplisalátát.

@Intimitás Gourmet: Egy rizottó sosem egyszerű, mert piszkosul el lehet rontani ám! Én legalábbis nagyon el tudom tolni. És nem is annyira gyors. Nekem. Viszont ez nem a gasztroblogger hibája. Én valahogy nem az alapanyagok könnyen elérhetőségére gondoltam, bár tény, a hsz-mből ez jött ki.
És a bécsi szelet ... hát, igen, de ezt csak nagyon halkan pötyögöm be, mert nem trendi.

@világevő: Nem most.

onlame 2015.11.26. 13:46:20

@mézescsók: ilyen alapon nem nagyon van egyszerű kaja, mert hamburgerből is árulnak elég rosszakat, ahogy bármilyen egyszerű egytálételből is lehet kapni ehetetlenül rosszat is meg nagyon finomat is. a fekete rizottó például egy olyan kaja, amit bármelyik étteremben ehetsz a dalmát tengerparton, relative olcsón... egy egyszerű kaja, egy egytálétel.

Köldök_szösz 2015.11.26. 14:26:32

a jó munka nem egyenlő a jó élettel?
Sztárszakács sem lehetsz csak úgy.
Igazából tök mindegy hogy 2 évet tanulsz vagy 20-at ha nem tudsz jól helyezkedni, fejlődni, rendesen hasznosítani a megtanultakat (már ami az egyetemen tanítanak és lehet is hasznosítani lól) akkor úgyis 2 félbevágott fittyfaszt sem ér az egész.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2015.11.26. 14:46:34

@mézescsók:
A bécsiszelet trendi. Lásd Buja Disznók á la Bíró Lajos

sok mindent trendivé lehet tenni, csak jól megcsinálni.

A Pho-t simán lenyomnám egy igazi bécsi tányérhúsos levesezővel. Trendi 2015-ös monarchia feeling.

mézescsók 2015.11.26. 14:53:12

@onlame: Jártam a dalmát tengerparton, rizottót ettem, feketét nem.
A színe miatt nem, nekem elég riasztónak tűnt.
Tudom, hogy a rizottó egytálétel és nem drága.
Néha én is csinálok, nem túl gyakran, mert képes vagyok rá, hogy elrontsam (vagy kemény lesz, vagy agyonfőzöm, vagy ragacsos valami, és még mindenféle baleset történhet vele).
Igazad van, hogy legegyszerűbb kaja is elrontható.

mézescsók 2015.11.26. 15:04:30

@Intimitás Gourmet: Eszméletlen. Tényleg Buja disznók a címe? Megszerzem. (Sajna olvasni jobban szeretek a gasztronómiáról, mint művelni, viszont elég sok helyen jártam, sok mindent megkóstoltam. Mindenre kapható vagyok, amiben nincs valami vízi szörnyeteg.)
Akárhogy is nézem, az ízlésem konzervatív.
Alapból nem zavar, ha valaki kajaügyekben vállalkozó szelleműbb, de az nagyon, ha időnként szinte alsóbbrendűnek érzem magam, mert más az ízlésvilágom. Tulajdonképpen még ez sem zavarna, ha időnként nem fűztem volna rá valami már-már nem is evilági csodának kikiáltott étekkel.
A bécsi tányérhúsos remekedhez meg elismerésem. Imádom.

Mrs. Clayton 2015.11.26. 15:51:34

@Aradebil: ez meg mindig nem magyarazza, h a bor mitol volt erdekes, vagy az amerikainak egyenesen borzaszto, apam is kb organikus bort csinal a kis hegyen, de jellemzoen nem borzaszto, sot ihato asztali bora van

A fickó 2015.11.26. 16:17:27

@mézescsók: Buja Disznók a hely neve. :D Ott enni lehet - nem könyvtár az. :)

A fickó 2015.11.26. 16:35:57

Még ott tartunk sajnos, hogy minden olyan étel trendi, ami jó alapanyagokból és jó konyhatechnológiával készül.
Ha én gabonával, tejjel, dióval, esetenként fügével etetett szárnyast fogyasztanék manapság, minimum a hülye sznob jelzővel illetnének. Pedig nem tennék mást, csak visszatérnék a gyökerekhez. Nagyapámék anno még így nevelték a szárnyasokat a tanyán. Mekkora egy "sznobok" voltak. :D

Mike Blind 2015.11.26. 20:00:50

Nekem a karaj nyersnek tünik a csontnál. Tudom, paraszt vagyok aki nem tudja, hogy így finom. A baj, hogy a horgasfejű galandféreg sem tudja és lakhelynek nézi a nyers sertéshúst.

BéLóg 2015.11.26. 23:29:54

@Mike Blind: Éppen ezért nézi meg ÁLLATORVOS a levágás előtt azt a szerencsétlen disznót te szerencsétlen m..... m...... mittoménki!

mézescsók 2015.11.27. 08:35:15

@A fickó: Hahh... Bíró Lajosról a Sárga liliom és a Molitor-ház c. könyvekre asszociáltam, mert azokat olvastam. Namármost: miért ne írhatott volna szakácskönyvet is?
Kösz. nem a könyvtárban fogom keresni.

metafém 2015.11.27. 15:41:10

@BéLóg: Kedves komenttelő!
Mkint látom építően tudsz hozzá szólni a témához. Hozzá értésednél csak udvariasságod nagyobb. Remélem elnézedaz ilyen kis "mittudém kinek" a butaságát. Úgy tudom a sertés hús fogyasztását nyersen vagy a medium módok bármelyik sütési módjában kifejezetten ellenjavalák az állatorvosok, mivel éppen a horgasfejű galandféreg az amit nem tudnak kimutatni a vágás előtti vizsgálatkor. De Te ezt biztosan tudod, mivel mint ahogy látom a 2 ezer valahányszáz blogkomented alapján mint mindenhez, ehez is értesz."
süti beállítások módosítása