A hosszú távú evéshez fogak is kellenek
2015. november 10. írta: világevő

A hosszú távú evéshez fogak is kellenek

Mivel hosszú távon szeretnék evéssel foglalkozni, érdekel az ehhez használt eszközeim megfelelő karbantartása is. Ahogy egy jó séfnek a késkészlete az egyik legféltettebb kincse, úgy nekem a fogsorom.

img_8634.jpg

Elég rég update-eltem utoljára az ismereteimet a szájhigiéniával kapcsolatban, az persze eljutott hozzám, hogy érdemes fogselymet is használni, de arról a vonulatról lemaradtam, amiből is alaposan kiokosítottak. Csak nagy vonalakban írom le, mert úgyis érdemes erről - nálam sokkal profibbtól, szakembertől (fogorvos vagy szájhigiénikus) - informálódni, de a lényeg az, hogy valójában nincs szükség a fogfelületek folyamatos sikálására, a legtöbb feladattal tökéletesen megbirkózik a szervezet saját védelmi rendszere, mindössze két olyan terület van, ami különleges figyelmet és bánásmódot igényel: a fog és az íny találkozása és a fogközök. Ezeknél sem igazán a tisztítás a legfontosabb, hanem az őket borító biofilm, a plakk megbontása, amire legalább 24 óránként szükség van ahhoz, hogy ne fejthesse ki fogroncsoló hatását. [Ez egyben a magyarázat is arra, hogy miért nem problémás a többi rész: ugyanis ott magától a rágástól és a száj egyéb, ‘rendeltetésszerű’ használatától is megbomlik a biofilm rendszeresen.]

img_8642.jpg

Curaprox Hydrosonic

A fogközök tisztítására speciális Curaprox mini kefék állnak rendelkezésre, ezekből kell a szakember segítségével kiválasztani a megfelelő méretűeket (fogsoron belül többfélére is szükség lehet), és innentől egyszerű a meló, ki kell tisztítani a rést, amit egy ilyen kefe sokkal jobban képes ellátni, mint a fogselyem, így megelőzve az ínygyulladást és a fogszuvasodást.
Az izgalmasabb feladat a fogíny és a fog találkozása, ahol fontos, hogy rendkívül puha és nagy sörteszámú fogkefét válasszunk. Maga a mozgás is jelentősen különbözik az old-school fogmosástól, de ezt is jobb, ha a profi mutatja meg és próbáltatja ki, nem olyan könnyű átszokni a régi beidegződésekről. Erre egyébként a Curaprox kínál egy ‘analóg’ fogkefét is, azaz ugyanúgy néz ki, mint a többi, csak a fenti nagyon fontos tulajdonságokban különbözik az átlagostól, de van egy szónikus is, ami nekem nyilván jobban megfogta a fantáziámat, mert szeretem a technikai kütyüket. Az tovább erősítette az érdeklődésemet, hogy a német tesztmagazin, a Stiftung Warentest, amit évtizedek óta nagy bizalommal követek a legkülönbözőbb témákban, is nagyon jó értékelést adott a termékre, ‘jó’ besorolást kapott, számomra szinte jelentéktelen apróságokat felsorolva hátrányként (nincs nagyon lusták számára külön komfortfogkefe és a tartalékfejekhez hozzáférés kicsit nehezebb, mint más márkáknál.) Kiemeli viszont a különlegesen jó kefeanyagot, a rövid fejet, a sűrű ‘szövést’, a nyél kialakítását, ami segíti a helyes használatot, a megfelelően nagy puhaságot, a fogínykímélő mozgást, a jó tisztítóhatást és az átgondolt termékcsomag-összeállítást.

Ezeket az elmúlt hetekben alaposan megtapasztaltam én is, de még kiegészíteném azzal, hogy nagyon könnyű a szónikus fogkefe, és ráadásul rettentő sokat bír az akkumulátora, azaz nem is érdemes azzal tönkretenni, hogy folyamatosan bedugva tartjuk, elég csak akkor tölteni, ha már szükség van rá, pár hetente. Szóval nekem nagyon bevált.

A blogposzt a Curaprox-szal kooperációban készült, a vélemény, mint mindig, a sajátom.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr228068158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2015.11.10. 18:11:20

Rendben, Dr. Világevő, a fogak megvoltak akkor most térjünk át a tápcsatorna másik végére. Hiszem, amit beviszünk, annak "feldolgozott" formában távoznia is kell. Olyan ez, mint jó séfeknél a kuka, bár nem szelektív, de azért mégsem mindegy mibe pottyantunk, mivel törlünk. :D
Azért a törlést forradalmasíthatnák végre. Elég volt már az old-school s..gtörlésből. :D
Nem röhög! Ez is szervesen összefügg a gasztronómiával. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.11.12. 15:14:07

@A fickó: :D jogos, nekem a 3-lapos jön be! :) De gyerekkoromban voltak terveim olyan eszközre, ami azonnal vákumzacskóba hegeszti a terméket, talán ekkor találtam fel a szuvidálást... :)

Pandi Atya 2015.11.17. 10:32:03

A legutóbbi fogtisztításkor is megmutogatta ezeket a fogorvos, mondtam neki, hogy már van, köszi, kérdezte, milyen színűt használok, mert ez márkafüggetlenül egységes, állítólag. Mik vannak.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.11.17. 10:34:14

@Pandi Atya: mármint akkor ez nem a wc-papír, ugye? :)
Ezt nem is tudtam, én piros-zölddel nyomom és még mindig boldog vagyok tőle, végre nem nő vissza a fogkő se...

Pandi Atya 2015.11.17. 10:37:11

@világevő: a Mindenható megmutatta neked a helyes utat, gyermekem.
süti beállítások módosítása