A két betűs étterem, ahol nagyon sokat kell gondolkozni
2015. október 25. írta: világevő

A két betűs étterem, ahol nagyon sokat kell gondolkozni

Atsushi Tanakáról rengeteget fogunk még hallani a közeljövőben, ez a japán séf egészen különleges stílussal bír, sokakat fog inspirálni a gasztrokamuflázs nagymestere!

2015-07-101.jpg 

Mindössze másfél éve nyitotta önálló éttermét Párizsban, de máris sokakat lenyűgözött hihetetlen alkotásaival. Szokták úgy is emlegetni, hogy a japán séf, aki francia konyhát visz, de ez elég távol van az igazságtól, ahogy minden más bekategorizálási törekvés is kudarcot vall nála. Inspirálódott a például spanyolországi molekuláris irányzatokból is, de sokfelé tanult és dolgozott Európában, önélatrajzában munkatapasztaltként elég tekintélyes lista van: Pierre Gagnaire, Quique Dacosta, Pastorale, Geranium, Frantzén, Oaxen, Oud Sluis, de végül valami egészen egyedit alkotott. Japán származása ellenére nem hajlandó szójaszószt használni ételeihez, mert az túlságosan agresszív yzű és mindenen eluralkodik, ő viszont a szubtilis, könnyed ízeket szereti. Egészen sajátosak az elképzelései az ételek megjelenéséről is, nem akar túl látványos ételeket alkotni, helyette gyakran szinte teljesen monokróm ételeket készít, gyakran elrejtve első látásra az igazi látványosságokat. Egyik kreációjának erről az elrejtésről Camouflage is a neve, de többször is előkerül ez a technika, saját védjegyévé vált. Bár a vacsora során voltak nem teljesne hibátlan fogások is, mégis összességében hihetetlenül izgalmas volt a teljes ételsor, rengeteg játékkal, meglepetéssel, különleges textúrákkal és néhány nagyon maradandó alkotással. És folyamatos erőteljes intellektuális kihívással, itt nincs pihenés, ez nem comfort food, itt a vendég is végig dolgozik, ha élvezni akarja az étkezést. Mint egy kortárs komolyzenei koncerten, nem feltétlenül megnyugtató harmóniák fogadnak, de az élmény maradandó. Nagyon csodálkoznék, ha rövid időn belül ne futna be látványos karriert, beleértve Michelin-csillago(ka)t is...  

A menüsor:

Szénchips

sam_4482.JPG
Póré, barna vaj

sam_4487.JPG
Paprika, bab

sam_4498.JPG
Tengeri sürgér, édes kömény, kalamansi (a por tengeri alga)

sam_4506.JPG

Így néz ki széttúrva:

sam_4512.JPG

Kagyló, gazpacho

Kacsamáj, hosszú bors, habcsók

Camouflage: Tengeri szajbling, borókabogyó, petrezselyem

Osztriga, borsók, sarkantyúka

Rák, fehér spárga, rebarbara

Hekk, cukkíni, tengeri csiga

sam_4600.JPG

Marha, karalábé, rozmaring

sam_4610.JPG

Cseresznye, Hinoki, cimes bors (itt két dolog is magyarázatra szorul, a hinoki, ami japán hinoki ciprusfa kérgéből készül, a cimes bors pedig egy vietnami hegyi bors)

sam_4621.JPG

Sóska, petrezselyem, zöld eper (egészen különleges ízvilágú desszert, gyakorlatilag szinte semmi édes ízt nem tartlmaz, csak savanyút, mégis nagyon finom)

sam_4636.JPG 

És egy ráadás desszert, ennek az összetevőire sajnos már nem emlékszem, de nagyon ízlett

sam_4642.JPG 

 Az étterem weboldala.

És Párizsban sem csak drága hotelek vannak! (Affiliate-link)

Ez pedig egy friss filmecske, a séf főszereplésével, érdemes megnézni:

 További párizsi gasztrokalandok a Világevőn.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr688010609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

protézisesh 2015.10.26. 10:37:36

Kisfiam, ne játssz az étellel! :)

A fickó 2015.10.26. 12:55:08

Eltűnőben a tányér? Fel kellene frissítenem a készletem, megyek indulok is a helyi Tüzép telep "konyhafelszerelési osztályára". Nézek némi deszkalapot, csempét, járólapot, tetőcserepet (kúp), kaspót ... :D

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.11.03. 13:03:33

Úgy látom, hogy eléggé tengeri jellegű a menü.
süti beállítások módosítása