Borzasztóan egyszerű koktélreceptek otthonra
2015. szeptember 30. írta: világevő

Borzasztóan egyszerű koktélreceptek otthonra

Csak néhány apróságra lesz szükség az elkészítésükhöz: mini nádtutaj, műanyag szafarikészlet, működő hőlégballon, rákpáncél és tengeri csiga, planktonkivonat, cassia... img_7360.JPG

André Cavalheiro, a Metaxa márkanagykövete mutatta be egy kis szűk körű bemutatón pár napja, hogy milyen koktélok uralják jelenleg a legmenőbb londoni bárokat. Megnyugtató volt látni, hogy gyakorlatilag mind olyan bonyolult volt, hogy a hozzávalók töredéke tűnt eleve csak ismerősnek, és mindegyikkel legalább annyi előzetes munka van, hogy annyi energiával simán lefőzök egy ötfogásos vacsorát. És nem csak maguk a koktélreceptek voltak bonyolultak, hanem a legtöbbnél az eszközigény is. A kedvencem az afrikai tematikájú koktél volt, amiben a tavacska maga az ital, az ezen úszó kis nádtutaj árbócát lehet szívószálként használni, de csak akkor, ha befogjuk az alján található lyukat, ennek hiányában a 'víz' felett lebegő, szintén fontos összetevőt jelentő 'füstöt' inhalálhatjuk. Akinek nincs már meg a Playmobil-gyűjteménye otthon, irány a londoni Mr. Fogg's bár, és rendeljen egy Huntert:

the_hunter.jpg

 Ahogy a portugál származású André magyarázta, ez bizony nem csak magáról az italról, hanem az élményről szól. Ahogy amúgy az étterem sem csak az ételről, hanem az összetett élményekről szól... (Volt a koktélhoz egy rettenetesen bonyolult sztori is a 80 napos világkörüli útja után új kalandokat kereső Foggról, de ott már lekapcsolt az agyam, amikor megláttam a plasztikállatkertet...)

Persze vannak azért ennél kevesebb göngyöleget tartalmazó koktéljai is, de a bartender munkájának része a show is, nem pusztán a megfelelő alapanyagok profi összekeverése. Így dolgozik ő, például egy gyémánt alakú jégkockát faragva, buborékmentes jégből (ennek előnye, hogy lassabban olvad, így kevésbé hígít, és esztétikailag is előnyösebb):

 Ez itt egy kész koktél, még a viszonylag egyszerűbb fajtából, a Craftsman, kakaóvajjal, Bourbon vaníliával, PX sherry-vel, csokoládéval, cassiafüsttel, és az emlegetett jégkockával:

img_7361.JPG

Ez nem egy koktél, csak egy alapanyag, a világ (egyik) legcsípősebb csilije, a Scoville-skálán 13 millióig jutó Naga Viper és stílusos csomagolása:

img_7363.JPG 

Ez viszont megint egy koktél, benne a fenti csili is, és némi halíz, ami azért elég meglepően hangzott elsőre, na meg a bevezetőben emlegetett planktonkivonat, a 7 tenger:

img_7364.JPG

Ez pedig egy kicsit könnyebben felfogható példány, a karácsonyi hangulat előhírnöke, kifejezetten lefekvés előttre ajánlotta a mester: a Nightcap, szarvasgombás mézzel, szűretlen almalével, karácsonyi fűszerekkel:

img_7367.JPG

Nekem őszintén szólva kicsit túl barokkosnak és bonyolultnak tűntek a fenti koktélok, leszámítva a szafarisat, mert az kifejezetten elmebeteg :). Viszont volt egy nagyon fontos közös tulajdonságuk, ami amiatt is meglepett, mert alapvetően nem vagyok egy koktélos típus: mind borzasztóan finom volt!

Ez pedig a fenti koktélok alapja, a 12 csillagos Metaxa, ami magában is igen kiváló ital: 

Ez pedig a bemutatósorozat promóciós videója, benne a mester, ahogy jeget darabol, és persze nádtutajt pozícionál, cassiát füstöl, égő italokat locsol: 

A blogbejegyzés a ROUST Hungary-vel kooperációban készült.

A felelős és mértékletes alkoholfogyasztás koktélok esetén is fontos!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr897866864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása