Isztriai cukiság szarvasgombával
2015. június 23. írta: világevő

Isztriai cukiság szarvasgombával

Szarvasgomba-vadászatraindultam az Isztrián, de erre azért nem számítottam.2015-06-17.jpg

Legutóbb a franciaországi szarvasgomba-vadászatot és -piacot mutattam be, most következzen egy közelebbi és elérhetőbb megoldás: az Isztria!

A helyszín Buzet, a mássalhangzókban eléggé - szépségben és művészekben annál kevésbé - szűkölködő Vrh kisváros közvetlen közelében található. Itt él a Karlic család a Butoniga-tónál, akik kereskedelemmel is foglalkoznak, de pár órás szarvasgomba-vadászatra be is lehet jelentkezni hozzájuk, amihez sok-sok hasznos infó is jár, na meg szinte garantált siker. Ilyen a környék:

Szarvasgombászásra ők romagnolo fajtájú kutyákat használnak, 3 hónapos korukban kezdik a betanítást. Amekkora mázlim volt, csatlakozott a legrutinosabb keresőhöz két 'tanuló' és egy beiskolázás előtt álló kölyökkutya is, Sunny, 2 és fél hónapos. Nem vagyok nagy kutyarajongó alapvetően, de ez azért engem sem hagyott hidegen.

Állóképeken így fest, amikor egy cseppet sem céltudatos kölyökkutya keveredik a komolyak közé:

Ez pedig már a 'vadászat', a család által telepített tölgyerdőben és a hozzá kapcsolódó egyéb erdőkben zajlik, itt nagyon komoly esély van arra, hogy hamar rábukkannak a zsákmányra. A kutyák kizárólag szaglás után mennek, ennek nagy előnye, hogy csak tökéletes érettségű szarvasgombát eredményez a keresés. A már rendesen betanított kutyák általában nem eszik meg a gombát, persze kapnak is egyből jutalmat, a tanoncok viszont még nem tudják féken tartani magukat, így a mi keresésünk közben is csak lecsúszott egy pár ezer forintot érő darab a torkán, mielőtt odaért volna a családtag, hogy átvegye a gomba kitúrását a föld alól. Nagy balhé azért nem lett belőle, hamar találtunk újakat helyette. Mivel frissen érdemes felhasználni, ezért nem sok értelme lenne egyszerre felkutatni az összeset, a környékbeli éttermek komoly felvevőpiacot jelentenek, de a család maga is készít sokféle terméket belőle, olajakat, mézeket, krémeket és egyéb ízesített termékeket. 

Maga a túra kirándulásként is szuper, technológiamentes geocaching, viszont a kölyökkutyával súlyosbítva még sokkal viccesebb, nagyon ajánlom mindenkinek! És persze a kóstoló is nagyon jó.

Disclaimer: az utazás támogatója a #ShareIstria #ShareIstriaHu volt, a fotók egy Samsung NX500-al készültek, a vélemény - mint mindig - a sajátom.

Eddig ez volt talán a legkülönlegesebb fogás, amit szarvasgombával ettem, egy francia 3 Michelin-csillagos étteremben.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr357567870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása