10 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a proseccóról
2015. május 05. írta: világevő

10 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a proseccóról

Tulajdonképpen nem is kellene túl sokat tudni róla: egy habzóbor, ami Olaszországból jön, mire lehetünk még kíváncsiak? Ide vele!

grappologlera.jpg

Az első találkozásom a proseccóval Rómában volt sok-sok évvel ezelőtt. Persze mindent el is döntött, hiszen akkor ismerkedtem meg egyben az aperitivo műfajával, ami már önmagában is nagyon tetszett volna: hibátlan olasz falatkák, antipasti, nagyon kellemes környezet bent, jó zene, kifogástalan ízléssel öltözött emberek, akik széles taglejtésekkel magyaráznak a beszélgetőpartnerüknek valamit, hozzá tavaszias idő, kint az utcán - ahova persze szintén nyugodtan ki lehet menni beszélgetni - gyönyörű házak, szóval tökéletes dolce vita, na és persze italként egy akkor még számomra ismeretlen, különleges habzóbor, a prosecco.

1. A prosecco bontásakor nem kell a champagne-nál megszokott bohóckodás, zajtalanul bontsd és töltsd, inkább az ízét élvezzétek mint az akusztikáját.

2. A prosecco kétféle eredetmegjelölést tartalmazhat, a DOC kicst engedékenyebb, a DOCG pedig csakis a legjobb termőterületeket tartalmazó részt jelenti, persze a feldolgozás technológiájával és helyével kapcsolatos szigorúságot is beleértve. (a területeket lásd fent a képeken)

3. A legtöbb prosecco kiváló aperitif, az ebéd/vacsora többi fogásai közül általában a tenger gyümölcseihez, könnyű tésztákhoz, friss sajtokhoz passzolnak a legjobban.

4. A Prosecco régió Olaszország észak-keleti részén található, Velencétől 50 km-re északra. (térképet lásd fent)

5. Nem érdemes hosszasan érlelni otthon, de nem is kell borhűtőben tárolni, elég neki a kamra is, aztán fogyasztás előtt lehűteni.

6. Az ideális fogyasztási hőmérséklet a proseccónál 8-10 C fok, akkor kapod meg a legtöbbet abból, amit tud. Nem szereti a hirtelen hatásokat, így inkább jeges vödörben hűtsd le, ha túl későn jön az ihlet, ne a fagyasztóban. 

7. A szőlőfajta neve, amiből készül nem is prosecco! Már. Hanem glera, ugyanis már ez a hivatalos név. (más szőlőfajták is kerülhetnek bele)

8. Tavaly már több proseccót ittak világszerte, mint pezsgőt! (307 millió üveg prosecco vs. 304 millió üveg champagne)

 9. A proseccót hagyományosan nem flőtében (pezsgős pohárban) kínálják, hanem egy vizes pohárra hasonlító, úgy nevezett gottóban, ami a széles szájának köszönhetően jobban engedi érvényesülni a prosecco gyümölcsös aromáit. De nyugodtan ihatjuk abból is, vagy fehér boros pohárból is. Szóval bármi van otthon tisztán, meg tudjuk indokolni.

10. És nem utolsó sorban: a prosecco nagyon fontos alapanyaga az Aperol spritz-nek! De erről majd legközelebb...

10+1 És bizony még lehet is kapni itthon, például a több, mint 150 éves olasz Gancia pezsgőház termékeit!

A blogbejegyzés a ROUST Hungary-vel kooperációban készült.

A felelős és mértékletes alkoholfogyasztás prosecco esetén is fontos!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr357369494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása