Ezer tojásos rántotta és hűtött kiborgok
2015. március 30. írta: világevő

Ezer tojásos rántotta és hűtött kiborgok

img_7799.JPG

Mindig izgatott a gasztronómia 'másik oldala' is, így nem sokat gondolkoztam, amikor lehetőség nyílt, hogy alaposan benézzek a Farm Tojás bőnyi telephelyére, és a Tesco hatalmas frissáruraktárába, Gyálon. Ezekre a helyekre nem nagyon jut el földi halandó, ha nem ott dolgozik. Képriport.

A tojásokkal kezdtünk, arra sajnos végül nem volt idő, hogy az is kiderüljön, hogy akkor ez most a folyamat első lépcsője, vagy már ezeket is tyúk tojta-e esetleg. Viszont elég lenyűgöző látvány ennyi tojás, és meggyőző volt a profizmus is, amivel kezelték őket.

És még egy nagy csomó tojás. . Van köztük E-vitaminos és szeléntartalmú is (megfelelő takarmányozás a titok), ezek képviselik a csúcskategóriát. Nyilván végig arról fantáziáltam, hogy milyen lenne ennyiből rántottát csinálni, aztán kiderült, hogy annyira nem is egyéni ötlet, sőt, szoktak is a helyi rászorulóknak hatalmas jótékonysági kajálásokat szervezni.

Itt pedig mozgóképen a folyamat:

Ezután következett a Tesco gyáli raktára, egy hatalmas csarnok, ahol alapvetően nem is raktároznak, hanem a mindenhonnan ideérkező árukat terítik, szortírozzák (komissiózzák) a cég áruházai és kisboltjai számára. A hatalmas csarnokok minden éjszaka kiürülnek, másnap pedig indul újra az egész folyamat és pörgés. Targoncások, rollikocsik szaladgálnak mindenfelé, a beszállítóktól (például a fenti Farm Tojástól, akik leginkább mélyalmos tojást szállítanak a Tesco Finest termékkategória számára) beérkező áru nagy része egy 1 fokra hűtött csarnokba kerül, így a legnagyobb nyári hőségben is itt mindenki nagykabátban dolgozik. 

A folyamat végén pedig - még aznap - kamionokba, teherautókra, kisteherautókra kerül az áru. A legmodernebb kamionokban már azt is meg tudják oldani, hogy a raktér különböző részein más-és más klimatikus viszony uralkodjon. Az árukészlet nagyját egyébként ár eleve ezek az autók hozzák is az elosztóba, hihetetlen profi a logisztikai rendszer, hiszen minden egyes kilométer rengeteg költséget jelent. De ugyanígy időbe és pénzbe kerülnek a raktáron belül megtett méterek, így arra van optimalizálva a rendszer, hogy a lehető legkevesebbet mozogjon az áru, például a csoportosításnál a nagyobb áruházak termékeit kell e legkevésbé messzire vinni. Az egészben pedig eléggé science fiction eszközök segítenek, tulajdonképpen kiborgok dolgoznak itt, a karjukra szerelt leolvasók segítségével tudják, hogy minek hol a helye.  

Ha már tojás, ez itt egy szuper recept, amit a lyoni Bocuse Intézetben tanultam: oeufs mollets florentine, a bonyolult hangzású neve ellenére is nagyon egyszerű. Ez is egy francia lyoni receptem tojással, ez pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy látványosabb  és izgalmasabb étel készüljön tükörtojás helyett. Ez meg egy vietnami tojásos élmény, igaz, nem extrasárga :)

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr107318146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása