Mit jelent a negyedik Michelin-csillag?
2015. március 11. írta: világevő

Mit jelent a negyedik Michelin-csillag?

Nem állítom, hogy nem volt meglepetés a negyedik csillag. Az volt. És nem azért, mert Pesti István, séf étterme nem érdemli meg, ő már a régi Babelben is bizonyította a hatalmas tehetségét. De mit is jelent ez a csillag? 
[Összeállítottam korábban egy listát arról, hogy mit NEM jelent a csillag, érdemes elolvasni!]

main_cities_of_europe_c.jpg

Több nagyon fontos dolgot is jelent a negyedik budapesti csillag. Menjünk ezeken végig, a végére tartogatom a legfontosabbat!

  • A Tanti egy fantasztikus étterem! Óriási gratuláció jár Pesti Istvánnak és csapatának, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora eredményt értek el. És ezzel kapcsolatban nincs helye semmiféle fanyalgásnak szerintem, hiszen ezzel ráadásul nem csak ők, hanem az egész város, egész Magyarország jól jár! Azok is, akik most nem kaptak csillagot, pedig nagyon szerettek volna.

 

  • Szerintem üzletileg sikeres lenne egyébként egy inverz kiadvány is, a 'The Main Cities of Europe - Miért nem kaptak csillagot?' című könyvet sokkal többen vennék, mint az eredeti, abból mindenkit csak annyi izgat, hogy ott van-e a virágra hasonlító piktogram egy-egy étterem neve mellett.

 

 

  • Nem minden új csillagot jelent be elsőként a Világevő! :) Keralában egy fantasztikus teaültetvényen barangoltam éppen, amikor szét kellett volna kürtölni a jó hírt, mea culpa, de nem bántam meg! (Mindjárt jönnek a képek, amik segítenek megérteni, hogy miért nem.) Bár fantasztikus érzés elsőként megírni, és elsőként értesíteni a séfeket, éttermeseket (még mindig Sárközi Ákos vicces értetlenkedése a legnagyobb kedvencem ebben a témában), de kiderült, hogy a csillag így is érvényes, ha nem én 'adom át'. :)

 

  • A Michelin bevonult (kivonult) a belvárosból a lakónegyedekbe Budapesten. Se a Laci, se a Tanti nem turistakönyéken van, szenvendnek is ettől, hiszen pusztán magyar közönséggel nehéz fennmaradni. Remélhetőleg egyre több bátor turista lesz, aki kitaxizik (békávézik, sétál) a 13. került kevésbé fényes részére vagy az Apor Vilmos térre!

 

  • És a legfontosabb a végére: a Tanti sikere mellett megőrizte csillagját az eddig három csillagosunk! Hatalmas gratuláció és köszönet jár érte, hiszen ez nem csak az ő sikerült, hanem Budapesté és az országé is. Nagyon fontos megerősítés ez az idelátogató turisták és inspektorok számára egyaránt, érdemes itt körülnézni a helyi gasztronómiában, és főleg érdemes csillagokat osztogatni, hiszen várhatóan megőrzik a színvonalukat a díjazott éttermek, ami nagyon fontos szempont a Michelin kalauz kiadója számára is. A régióban volt már elvesztett csillag, nagyon fontos az állandóság és megbízhatóság mutatása. Azaz az is fontos, hogy ezek a helyek üzletileg fenntarthatók legyenek, és ne menjenek tönkre, ez a mi, az étteremlátogatók felelőssége is. [Sajnos Bib Gourmand éttermünk kényszerült már a roló lehúzására, itt van a tulajjal készített exkluzív interjúm az okokról.]

 

Szóval a lényeg, hogy lehet ünnepelni, és - lehetőség szerint - nem csak írásban gratulálni, hanem személyesen is felkeresni a sikereket helyszínét, megérdemlik!

 Még a nyitás után nem sokkal jártam a Tantiban, és valóban fantasztikus volt! Sajnos a rendes képeimet innen nem érem el, de itt vannak instagrammról a mobilos fotók.

Halleves lazacwontonnal

Bárány, kuszkusz, lecsó!

Túrós pali! De milyen!!!

A most 34. kiadást megélpő Main Cities of Europe-ba egyébként nem csak új csillagok kerültek idén, hanem két város is: Aarhus (Dánia) és Malmö (Svédország), fejenként 3-3 csillaggal!

Ha még nem olvastad a két részes 'Népszerű tévedések a Michelin-csillagról' bejegyzésemet, akkor legfőbb ideje! Minden csillagos vitához elengedhetetlen infók vannak benne! :)

Hamarosan egy nagyon látványos tudósítás következik a Munnar környéki teaültetvényekről, folytatódik a fantasztikus keralai túra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr857257297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rambo13 2015.03.12. 09:53:00

először is hatalmas gratuláció Pesti Istvánnak, örülök, h sikerült egy olyan helyet találnia ahol ennyire támogatni tudják az elképzeléseit, nagyon aggódtam, h az elmúlt évek útkeresésében elveszítjük.

pár megjegyzés:

muszáj megemlíteni, h azért ez egy nagyon nagy meglepetés és csak remélni tudom, h jól jönnek ki belőle. A hegyvidék központ sajnos nem tudta beváltani a hozzáfűzött reményeket, a Tanti is eléggé kihasználatlan maradt. remélem, h bírni fogják a megnövekedett népszerűséget és találnak egy fizetőképes és értő vendégkört.

nagyon gyorsan kapták meg a csillagot (gyakorlatilag egy fél szezon után), maga Pesti sem számolt vele még augusztusban, (számomra egy picit furcsa is, h az ellenőrök már nyitáskor ott "toporogtak".)

vannak azért páran, akik eddigi hosszan tartó, kitűnő teljesítményük alapján jobban számíthattak volna egy ilyen elismerésre (Zona, Salon). az ő esetükben nagyon jó lenne tudni, h mi az a plusz amit elvárnának az ellenőrök.

a bibeket továbbra sem értem. no nem a lacikonyhát, hanem azt, h a Déryné mellett (inkább helyett) lenne egy jó adag erre méltó hely

és persze gratula a többi helynek, h sikerült megtartani a csillagokat

zackie 2015.03.12. 10:14:06

Egyrészt gratulálok nekik, örülök, hogy eggyel több csillagos étterem van a városban. Másrészt viszont szembeötlő a Bib Gourmand-os helyek hiánya. Illetve az ezen a területen történt visszaesés.

dhrbikes 2015.03.12. 22:01:13

Gratula nekik, viszont a KisBírót nem értem, gyakran járunk oda, semmilyen visszaesést nem tapasztaltam!

Ami még furcsa: Takács Lajos a Lacipecsenyében valahogy nem az igazi, kicsit turistásra vették a helyet (nyilván érthető okokból) és hiányzik amit az Olimpiában csinált.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.03.13. 02:58:48

@dhrbikes: A Lacipecsenyében a legfurcsább, hogy lassan már nyit az új hely helyette! :) (bezárt)

dhrbikes 2015.03.13. 08:19:56

@világevő: Ezek szerint régen voltam ott :)

rambo13 2015.03.13. 13:13:56

@dhrbikes: már félig-meddig meg is nyílt Lajos új helye. az Iberostarban lévő éttermet átvette a Rézkakas és (a barca bianca) tulajdonosa és Lajos lett az új séf. Borkakas a neve, jelenleg egy átmeneti "spanyolos" étlappal és 2-3 fogásos ebédmenüvel működnek, április elejétől várható a teljes átvétel...

amuci 2015.03.14. 07:25:07

hát ez a palacsinta szenzációs. teteje karamellizált, vagy át van húzva lekvárral?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.03.24. 08:50:32

@amuci: karamellizált! rá van égetve egy kis porcukor. tegnap is ettem, mindjárt meg is írom részletesen :)
süti beállítások módosítása