Megvolt a Bocuse d'Or, de hol volt Paul Bocuse?
2015. január 30. írta: világevő

Megvolt a Bocuse d'Or, de hol volt Paul Bocuse?

A világ legfontosabb szakácsversenyének lyoni világdöntőjén minden alkalommal tiszteletét teszi a névadó-alapító, Paul Bocuse. A 89 éves legenda nem került elő. Hol van?

img_6899.JPG

Hivatalosan semmilyen információt nem lehetett kideríteni, csak annyit, hogy remélhetőleg életben van még a 89. születésnapját most ünneplő szakácsmester, akinek a neve hallatán minden francia szakácsnak megremeg a térde. A Bocuse d'Or versenyeken alapvetően ott ült a zsűriben, kivéve az utolsó 2 alkalmat, amikor már inkább csak egy ünnepélyes bevonulásra, a gratulációk fogadására volt ereje, így át is engedte fokozatosan a terepet fiának, az Amerikában élő, és a Bocuse birodalom ottani üzleti ügyeit bonyolító, Jerome Bocuse-nek [e: Zserom Bokűz]. Azért 2011-ben és 2013-ban az eredményhirdetésre még visszatért és személyesen gratulált a győzteseknek, sőt, minden alaposan el is érzékenyült, főleg két éve, amikor hosszú idő után végre francia győztest ünnepelhetett. Idén viszont még erre a ceremóniára sem jött el a 'saját' szakácsversenyén, csak emlegették állandóan, nem csoda, hogy elkezdtek szárnyra kapni különböző pletykák.

img_3708.JPG

Az idős mester idén 50. éve birtokolja 3 Michelin-csillagját a Lyontól fél órára található éttermében, ahol minden Bocuse d'Or után van egy zárt körű, nyugis kis ünneplés, amire csak nagyon kevesen jutnak el. Versenyzőként 'mindössze' fel kerülni a dobogóra hozzá a világ legjobbjai között, séfként elég, ha világhírű, bloggerként viszont elég, ha világevő az ember. Erről az egészen különleges reggeliről írok majd bővebben - az előkészületben levő könyvemben - mert ide fantasztikus élmények kötnek, hihetetlen élmény a verseny zaja és pörgése után szűk körben találkozni a világ gasztronómiájának meghatározó alakjaival és persze fantasztikus a reggeli is a 3 Michelin-csillagos elegáns étteremben.

És elég különleges is a menü, ugyanis nem egy sima reggeliről, hanem egy machonról van szó [mason],  a lyoni 'melósreggeli' elég erőteljes tételekből áll: pacal, főtt borjúfej, -nyelv, -agyvelő, főtt sonka, és hasonlók, hozzá természetesen nem tea vagy kakaó, hanem vörösbor tartozik. Ez már eleve szuper, de ennél csak az volt nagyobb öröm, hogy a már tényleg nagyon látványosan öregedő és gyengülő idős mester, Paul Bocuse is részt vett rajta, ahogy az eddigieken is, és nem csak a reggelit csinálta végig, na meg a fotózkodást a konyhában a győztesekkel, hanem még az emlékplakettek elhelyezését se hagyta ki az étterem előtt, hiába esett az eső! Szóval a jó hír, Paul Bocuse még bírja az esőt is, remélhetőleg két év múlva is vele fogok reggelizni!

Íme pár kép, amit a konyhán lőttem, rajta a Bocuse d'Or győztesei, na és pár igazi kuriózum, mondjuk amelyiken a két 3 Michelin-csillagos, amerikai séf, Thomas Keller és a lyoni származású Daniel Boloud ellenőrzi a telefonján, hogy jól sikerültek-e a csapatképek... (az előtérben látszó paté en croute és sonka is a reggeli része volt)

Hatalmas tapssal búcsúztatják a privát lakrészbe visszavonuló Monsieur Pault a vendégek...

img_3678.JPG

Jön még majd Bocuse d'Or téma is (itt van az élő közvetítésem az eredményekkel), de persze igyekszem feldolgozni az egyéb, evős kalandokat is, abból is jutott bőven az elmúlt héten...

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr727121149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása