Folyamatosan frissülő közvetítés Lyonból a Bocuse d'Orról
2015. január 28. írta: világevő

Folyamatosan frissülő közvetítés Lyonból a Bocuse d'Orról

Ezt a posztot frissítem ma folyamatosan, képekkel, infókkal, videókkal, persze első sorban magyar szemszögből, azaz minden olyannal, amit se a hivatalos videócsatornában, se máshol nem találsz.
A magyar menetrend röviden: 8:30 beköltözés a box-ba, 9:30 keződik a főzés, 14:30 haléltel (tányéron), 15:05 húsétel (dísztálon), 17:30-tól eredményhirdetés, legjobb poszterdíj átvétele, dobogó megmászása, pezsgőpukkantgatás, ilyesmik...

img_8880.JPG

Ezt még itthon, edzésen csináltam.

[csütörtök reggel] Indulok a Bajnokok Reggelijére, ahol sajnos egyedüli magyar leszek a dobogósok ünneplésén Paul Bocuse éttermében, remélem egyszer velem tart majd a magyar csapat is. Meghívottként :)

MAGYARORSZÁG 13.! Gratulálok a fiúknak, fantasztikusan dolgoztak! Jövőre megmutatjuk, hogy milyen európai döntőt tudunk szervezni!

 

Itt a hivatalos (és szép) végeredmény:

bdor_eredmeny_vilagevo.jpg

[16:55] És felért a két versenyző exkluzív interjúja is, Molnár Gábor és Pohner Ádám a verseny után, csak itt, csak most, csak Önöknek!
"Álomszerűen lepörgött az egész, (...) végiglebegtük az egészet" (Molnár Gábor), "Nagyon keményen kellett küzdeni, de sikerült" (Pohner Ádám).

[16:37] Felért az első videó, Vomberg "Felszántottuk a pályát" Frigyes, coach nyilatkozata közvetlenül a verseny után! 

[16:06] Belógtam a backstage-be, és elcsíptem a csapatot, hamarosan töltöm fel a videóinterjúkat! Csak itt, a Világevőn!

[15:10] Így kezdődött a gyöngytyúk-gömböc elkészítése:

[15:04] Megsérült Vincent, a sapkát is felpróbáló műsorvezető ujja, remélhetőleg látta Frici képét arról, hogy mi is a teendő ilyenkor! Ez:

image_8.jpg

[14:50] 15 perc múlva kell tálalni a húsételt, dísztálon, itt aztán komoly szerepet kap a szimbolika, de hát ez egy ilyen verseny. A magyar megoldás egyébként szerintem nagyon ötletes és izgalmas, megjelennek rajta sokféleképpen hazai sajátosságok, de azért nemzetközi szinten is értelmezhető marad, és közben még nagyon finom is. A két évvel ezelőtti Rubik-kocka után most egy kevésbé ismert magyar találmány a központi elem, a gömböc. Részletes infó róla itt van a wikipédián, de a lényeg kb annyi, hogy ez egy olyan test, aminek összesen két egyensúlyi helyzete van, ebből az egyik stabil, a másik instabil azaz könnyű belőle kibillenteni. Az is vicces benne, hogy van gasztronómiai vonatkozása is, ugyanis a nevét részben a kis gömböc nevű népmesei ételnek köszönheti, ami ugyan nem gyöngytyúk, hanem töltött disznógyomor. Egy gömböcöt formáz a hús is, a különböző fűszerezésű gyöngytyúk-alkatrészek nagyon jó elegyet alkotnak, ez egy fészekbe kerül, körülötte 'tojások' találhatók, sült csirkés majonézzel töltve. Magyar kajaként ismét a gulyás jelenik meg, de egészen eltávolított formában, valójában egy consommé, erőleves, amiben savanyított zöldségek, szférikus tejföl is helyet kap. Torma és feketegyökér is van még a tálon. A sárgarépa is trükkös, kívülről tényleg az, de belül valójában - ha jól emlékszem - birs- és sütőtökpüré. Ja és a kavics, az egy krumpli, olívatapenáddal töltve, kívülről hamuval borítva.

[14:35] Tálalták a magyar halat! Túrógombóc nélkül!

[14:15] A magyar versenyételekről kicsit bővebben: ahogy jött kommentben, én is jót röhögtem rajta, de nem Haribo van a pisztrángon, hanem egy 'spagetti', azaz egy zselészerű csík (nem, nem is fogkrém), kétféle íz a két szín: a fekete tintás, a fehér pedig tormás. Maga a pisztráng meg van töltve, a kötelezően előírt (kisorsolt) édeskömény kap helyet benne más - julienne-re, azaz gyufaszálszerű csíkokra vágott fűszeres zöldség mellett, és scampi. Van még többféle marinált zöldség (=savanyúság) is mellette, kaviár, sütőtök, más zöldségek. És egy túrógombóc, ami nekem nem annyira passzolt a témához, és az egyik kóstoláson az állaga sem igazán tetszett, túl kemény volt, de persze ezen javíthattak azóta. És azért indokolja a szerepeltetését, hogy elvileg komoly súlyt kap idén már tényleg az értékelésénél az, hogy mennyire jelennek meg a nemzeti sajátosságok, specialitások a tányéron. Mindjárt a húsételről is írok.

img_8948.JPG

[13:58] Sajnos ilyenkor már nem lehet a versenyzők közelébe kerülni, Frici pedig nem az a típus, akivel lehetne közben dumálni, így új infó nem nagyon van, csak annyi, hogy nyomják a fiúk nagy lendülettel, láthatóan a tervek szerint haladnak a dolgok, nem látok az arcukon semmi riadalmat vagy kétségbeesést.

[12:35] Vége a titkolózásnak, nagyjából így kell kinéznie Molnár Gáborék ételeinek, ha minden jól megy! Ezeket még az edzésen lőttem, csak akkor nem volt szabad közzétenni, most viszont már hiába kémkednének a többiek :)
[Itt van egyébként az edzésbeszámoló]
Először a halétel:

És a hús:

[12:20] Alaposan visszavágott a műsorvezető a sapkás trollkodásomért: felrobbantotta a Hungry-Hungary humorbombát! Szégyellje magát...

[12:15] Kezdenek erőre kapni a magyar szurkolók, a hagyományokat megőrizve, Csapody Balázs vezérszurkolóval! Lesz ez még durvább is!

[12:05] Vissza a komolysághoz: így készül a gömböc-alakú gyöngytyúk, és még a híres-hírhedt pirospaprika is szerephez jut benne!

[11:52] És itt a videó is a trollkodásról:

[11:48] És a képek a sikeres műsorvezetőtrollkodásról! Kértem egy szurkolói sapkát Csapodyéktól a lelátóról, és felkínáltam a műsorvezetőnek, hátha felveszi. És felvette, miközben nem volt túl boldog, 'the most ridiculous hat'-nek nevezte, tulajdonképpen jogosan :)

[11:40] Újabb képek a főzésből, így készül a gömböc-gyöngytyúk! Lesz róla videó is! És valaki fejtse meg, hogy mit jegyzetelt rólunk a spanyol zsűritag!

[11:34] Sikerült a trollkodás a műsorvezetővel! Mindjárt képek és videó!

[10:32] Áttekintés a teljes mezőnyről, benne egy kis szakvélemény Széll Tamásról, akinél senki se tudja jobban, hogy milyen is ott izzadni a boxban!

[10:25] A magyar szurkoló későn kelő típus. Vagy dugóba keveredett? Ezek még a nyugis, délelőtti órák, aztán délutánra bevadul itt minden, akkor meghallgatjuk, hogy mit tudnak hangerőben a magyar szurkolók!

[10:20] Na mi lesz azzal a japán articsókával, Ádám?

[10:16] Így pörögnek a fiúk!

[10:10] Javában zajlik a főzés, pár kép, aztán jön pár videó is erről, minden oké, koncentrálnak, pörögnek, magabiztosak!

[9:26] Gábor még adott egy gyors interjú a kezdés előtt! Pillanatokon belül kezdik a főzést a fiúk, addig itt egy videó a beköltöző show-ról, kifejezetten jó hangulatban foglalták el a boxot, de nem is poénkodják azért túl, koncentráltak, profik!

[8:56] Abszolút a humoruknál vannak a fiúk, mindjárt felér a 'beköltöző show'-ról a videóm, addig is pár fotó a box elfoglalásáról (1 órával a főzés megkezdése előtt), Vomberg Frigyes pedig bemutatja az óvkötszer helyes használatát!

[8:02] Gábor segítője, Pohner Ádám már hajnalban résen – és humoránál – volt, jó jel: (felfigyelt arra, hogy a FB-posztnál helyszínként a Bocuse d'Or 2013-at tageltem be, mivel nem létezik idei):

screen_shot_2015-01-28_at_07_56_45.png

[7:53] Csapody Balázsék pedig - okulva a két évvel ezelőtti tapasztalatokból - lefoglalták trükkösen már most a helyeket a szurkolóinknak az arénában!

 

[7:42] Ezzel a videóval hergeli Molnár Gábor a saját csapatát (és önmagát) ma hajnalban:

 

A világ nagy séfjeinek vacsoráján kaptam el Hamvas Zoltánt, a magyra Bocuse d'Or Akadémia elnökét, aki zsűritagként vett részt a vacsorán. Miután végigkóstolta az első nap húsételeit, elmodtaa véleményét azokról és persze nem engedtem el esélylatolgatás nélkül őt sem, ahogy korábban Széll Tamást sem.

És elkaptam a világ egyik legnagyobb séfjét is egy villáminterjúra, arról kérdeztem Grant Achatzet, hogy mit szól az idei ételekhez, ahhoz, hogy egyszerűsödtek a tányérok, változott sok szabály is:

Jönnek sorban az újabb infók reggeltől!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr387116685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bibó 2015.01.28. 11:44:59

Spanyol kollégám szerint a jegyzet:
Lekvár,
Nincs kosár,
Zacskó,
6 üveg.

Ennyit tudott kiolvasni, remélem, jelent is valamit...

rambo13 2015.01.28. 12:37:29

Azért Fülepi Kálmán is jól tolja :)

rambo13 2015.01.28. 12:40:42

wow, jha a halétel legalább olyan finom, mint ahogy kinéz, akkor ebből komoly pontszám is lehet, a hús érdekes elgondolás, tegnap láttunk szebbeket és sokkal rondábbakat is, de persze az íz számít :)

rambo13 2015.01.28. 12:45:27

A hal étel gyönyörű, ha legalább olyan finom, mint szép, akkor komoly helyen végezhet. A hús koncepciója érdekes, kicst hozza a magyar közhelyeket, gondolom ez is volt a cél...tegnap láttunk szebbeket, de sokkal rondábbakat is...persze azért az íz a legfőbb...

Cook kapitány 2015.01.28. 13:36:06

Komment a cink.hu-ról, 10 perce ezen nevetek ( cink.hu/meresz-es-eredeti-otlet-a-tetejen-a-haribo-1682248157 ):

"merész és eredeti ötlet a [hal] tetején a haribo"

Komolyra fordítva: lehet tudni, hogy mi az a fekete-fehér?

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2015.01.28. 13:58:08

valahányszor idetévedek, mindig komolyan elgondolkozom, hogy szükséges volna immáron egy forradalom, lámpavassal, nyakak köré tekert belekkel és hasonlókkal. Borzasztó az ilyen és embertelen, de egész egyszerűen az emberek elveszítették a mértéket, és komplett rétegek élnek valami párhuzamos univerzumban. Az ilyen és ehhez hasonló bohóckodások egyszerűen az erőforrások olyan mértéktelen pazarlását jelentik, ami akkor is luxus volna, ha hatvanad ennyi ember élne 10-szer ekkora bolygón.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.01.28. 14:06:12

@rambo13: Nagyon finom mindkettő!

@Cook kapitány: :D beleírom!

@vészmadár (pica pica): remélem ezt minden vitorlázással, fényképezéssel, divattal, operával, festészettel, autóversenyzéssel, napszemüvegekkel foglalkozó blogra is bekommenteled!

rambo13 2015.01.28. 14:25:05

aza túró már furán is hangzik, nem nagyon tudom elképzelni...
a torma tinta viszont jó ötlet, meg nagyon mutatós...

nem tudom, de nekem a többi országnál is jobban tetszik a haltányér (a skandinávoké különösen), mint a húsos...a malájok húsosa kifejezetten hmmm csúnyácska volt

az amik tegnapi hústálja, viszont nagyon tetszett, de azt hallottam, ízben nem tudta ugyan azt, mint kinézetben...

a skandi haltálak meg különösen

rambo13 2015.01.28. 14:34:33

úgy tűnik eléggé megváltozott az a gombóc :)

Ancsang 2015.01.28. 14:46:59

@vészmadár (pica pica): Fiu vagy lany mindegy, mert mikor keszulsz anyad szulinapjara vagy a parod egy jeles alkalmara nyilvan te is osszeutsz valami szepet es finomat pedig egy sima szendvicstol is jollaknanak. Mert ugye nem az etel teszi az alkalmat megis kiteszel magadert.
A gourmet etelkeszites nem a pazarlasrol szol. Azert mert szep, de keves dolog kerul a tanyerra az nem azt jelenti hogy kuka a maradek. Senki nem csinal penzt abbol hogy kidobja az etelt!

A fiuknak meg Hajra! A haltal csinos lett. A toltott gyongytyuk lehet picit tul magyar. A szurkolok meg mint valami focimeccsen:D

illaberek 2015.01.28. 14:47:03

sosem láttam még élőben a versenyt
ránézésre cirka 15 döntnök kóstol - tényleg 15 adag ételt kell csinálni a csapatoknak? (illetve halból is, húsból is 15-öt?)

Ancsang 2015.01.28. 14:52:38

Ez Molnar Gabor korabbi kommentje a zsurikrol: A konyhai zsűri folyamatosan árgus szemekkel figyelte minden mozdulatunkat: a tisztaságot, a pontosságot, a fegyelmet, a hulladékfelhasználást, az egész koreográfiát.

rambo13 2015.01.28. 14:53:22

@illaberek: 12 húsos és 12 halas zsűri van + egy kétfős "sztár zsűri"

rambo13 2015.01.28. 14:56:16

ha jól láttam sajna a tojás motívumunk kb 3 másik dísztálon is megjelent

illaberek 2015.01.28. 14:57:22

@rambo13: értem, köszi!
a televíziós megvalósítás olyan ...sutácska, de egyébként izgalmas :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2015.01.28. 17:54:39

Érdekes látni, hogy manapság a Világevő mellett hiába közvetíti a legtöbb portál a versenyt, az emberek egyáltalán nem értik :(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2015.01.28. 18:59:01

Most 18.58 van. 16.55 óta semmi újság?

rambo13 2015.01.28. 19:21:34

tud valaki vmi linket egy hivatalos végeredményre (mmint a teljes listára gondolok)

Carter8012 2015.01.28. 21:09:52

Csak gratulalni tudok a fiuknak, minden elismeresem az ovek. Tisztaban vagyok vele mekkora energia es befektetes egy ilyen versenyre felkeszulni/eljutni/teljesiten.

Ugyanakkor csak most kezdtem olvasni a cikket es az elso dolog ami a szemembe egett az a zold vagodeszka es a nyers hal combo...

Kedves Andras javits ki ha tevednek, (es meglehet mert B'dor on meg nem volt lehetosegem reszt venni csak Le Salon Culinaire International de Londres volt meg egy eve de) de ez egy sulyos pontlevonassal jarhato hiba?

Carter8012 2015.01.28. 21:15:21

No eljutottam a harmadik csomag kephez, spanyol biro jegyzetfuzet also sor

Paye a la cortar vagyis fishboard...

rambo13 2015.01.29. 09:00:36

@Andrass9: kösz, amikor néztem még nem volt fen,t csak az 1-3

Neville Copperpot 2015.01.29. 09:47:23

Jol nez ki a hal. Be kellett volna dobni egy zsemlyebe, oszt ugy kinalni a nyajas zsurinek, mingya magyarosabb lett volna es jobban alakul a helyezes!
A hangya-adag husfalat melle meg odafert volna egy nagy karaj kenyer meg ugy latom elbirt vo'nn egy kis mustart is.
Ropu'ne a mislencsillag mint a qtyaf.sza!

rambo13 2015.01.29. 13:42:48

Ha már Vomberg, most jut eszembe: mi lesz Takács Lajossal?

rambo13 2015.01.29. 13:47:39

ja és persze hatalmas gratula a fiúknak. nagyon ügyesek voltak. csak és kizárólag a képek alapján a német és ausztrál tányéroknál a mieink jobbnak tűntek.Még talán a britnél is. Szintén képek alapján a dánokat jobb helyre vártam...
a hollandok meg nem normálisak:)
süti beállítások módosítása