A legmenőbb gasztroajándékok
2014. december 09. írta: világevő

A legmenőbb gasztroajándékok

[Folyamatosan bővül a gyűjtemány karácsonyig, érdemes visszanézni!]
Összeszedtem azokat a karácsonyi ajándékokat, amiket egy magamfajta gasztroőrült egészen biztosan hatalmas örömmel kapna meg!
És ki is próbáltam őket, a legtöbbnek nagyon elégedett használója vagyok, azért kerülhettek be a listára, nem egy netes gyűjtögetés alapján készült, hanem - a blogposztokhoz hasonlóan - saját tapasztalataim alapján.
kari141.jpg

Na akkor nézzük szép sorban!

Sana kenyérsütő

Nagyon sokáig ódzkodtam a kenyérsütő gépektől, aztán ez a modell, na meg az a felismerés, hogy szinte sehol nem lehetek biztos abban, hogy csak olyan anyagok vannak a kenyérben, amit én is odavalónak tartok, végül csak rávettek egy készülék beszerzésére. Minimális felügyeletet igényel az első fázisban, és szinte teljesen szabadon programozható, sőt, akár fermentálásra, lekvár-, joghurt- és sajtkészítésre is használható. Egyelőre még az első próbasütéseken vagyok túl, de már meggyőzött, hogy amellett, hogy jó játék, nagyon hasznos is, plusz kényelmes a használata, mert simán ott lehet hagyni éjszakára, hogy reggelre készüljön el a kenyér. 
További információk itt.

Világevő Steak Vacsora - A világ legjobb húsai

Hosszú kimaradás után újra Világevő Vacsora! Egy különleges este, amikor összehasonlíthatod a világ nagy marhahúsait egymással. És a csúcskategóriába is belekóstolhatsz: idéntől kezdve limitált mennyiségben lehet Kobe marhát exportálni Japánból, így természetesen ez is ott lesz! [Kobéról a beszámolóm itt olvasható] (Ez nem keverendő össze a Kobe-style és a vagjú/wagyu húsokkal, azokat nem Japánból hozzák!) Három fogásos vacsora, marhahúsos előétel után következnek a nagy marhák: magyar, argentin, amerikai (Angus) és a japán Kobe, majd egy argentin desszert. Több részlet itt.
Az esemény időpontja: 2015. január 21. 19h, jelentkezés szokás szerint csak a vilagevoesemeny@gmail.com emailcímen! (Kétféle vócser lesz: borkísérettel 14,800,-, anélkül 9900,-, a La Pampa étteremben lesz megvásárolható pár napon belül, de erről emailben úgyis adok majd részletes infót.)

Qwstion utazótáskák

Évek óta használom óriási elégedettséggel a 3 napos verziót, rengeteg túrámra vittem. Pont fel lehet vinni a legtöbb gépre kéziként (leméretni szokták fapadon, de befér a ketrecbe), aztán most megjelent két kisebb változat is, ami nagyon tetszik, mert egyszerre több funkcióra is kiváló mindkettő, na meg jól is néznek ki, elegáns megjelenéshez is jó, de sportoshoz is. És válltáskaként, keresztben, hátizsákként, kézi táskaként is működnek. Főleg a méretükben van csak különbség, az egyik hétvégi, a másik egy éjszakás gasztrokalandokhoz tökéletes. Utóbbi még inkább kapcsolódik a gasztronómiához, ugyanis egyértelműen a sárga, egészen konkrétan az organikus mézes mustár sárga a legszebb verzió belőle. (az egész világon ingyen szállítanak ki.)
További infók itt

 

Szuper gasztrokönyvek

A napokban megjelent pár nagyon jó gasztrokönyv, bármelyik fantasztikus ajándék! Mautner Zsófi nagyon profi sorozata, a Főzőiskola végre a felsőfokhoz ért, így - az eddig elégedetten a babérjaikon üldögélők is kapnak új kihívásokat, többek közti a fenti képen is szereplő, rengeteg munkával tökéletesített zserbót.
Szederkényi Olga magyarította, Harmath Csaba lektorálta, így garantáltan gasztronómiai szempontból is magas röptű, nem csak kortörténeti dokumentumként izgalmas olvasmány a három testő alkotójának fő műve, amit ő maga titulált annak. Egy francia szakácskönyv, persze irodalmi színvonalon.
És fájó hiányt pótol (angolul is!) a Rosenstein családnak az éttermükhöz méltó szakácskönyve, ami egyben egy fotóalbum is, amiből alaposan megismerkedhetünk nem csak a magyar, zsidó, magyar-zsidó ételekkel, de a szimpatikus család tagjaival is. Magyarul saját használatra, angolul külföldi ismerősöknek hasznos ajándék.
És még egy jolly joker a végére: ezen a weboldalon óriási választékban találsz a friss szakácskönyvekből, amik megjelennek a világban, és legnagyobb részt soha el sem jutnak Magyarországra. És vannak egészen különleges séfszakácskönyvek is, amik ráadásul dedikálva vannak!

Minőségi konyhai eszközök

Francia gyártmányú Staub öntöttvas cocotte-ok és edények, német porcelánok - csontszínű kemény porcelánok - kiváló német minőségben (Seltmann és Tettau), belga és svájci evőeszköz-készletek (Eternum és Sola), acélserpenyők akár kézi kovácsolással is steakrajongóknak (de Buyer és Thurk) és mindenféle egyéb hasznos kiegészítő, amik hosszú éveken keresztül hasznosak.
További infók itt, de a legjobb bemenni az üzletbe, ezek megfogva igazán meggyőzőek.

A leggyönyörűbb kávéfőzés

Ennél tényleg nem nagyon létezik stílusosabb eszköz kávéfőzésre! Ráadásul hagyományai is vannak, na meg japán, ami nálam eleve mindent eldönt (ha gasztronómiáról van szó), és ilyenben készült Limában, a zseniális Gastón Acurio Astrid y Gastón nevű éttermében a leves is, lenyűgöző látvány, akár korán reggel is. A vendégek meg garantáltan nem tudnak majd betelni vele. Ha vannak gyerekek is otthon, akkor azért beszerzés előtt kicsit frissítsük fel a gimnáziumi fizikatananyagot, hogy el tudjuk nekik magyarázni, mi a fenétől folyik felfelé a víz.
További infók itt.

 

Minipresso

Gyönyörű dizájn és óriási ötlet! Volt már persze hasonló, de ez nagyon úgy tűnik, mintha a tökéletes megoldás lenne az útközben kiváló kávéra. Forró víz kell hozzá (pl: termoszból, ha nincs más) és őrölt kávé (de létezik kapszulás is!), és némi kézerősítés árán elkészül egy jó espresso!
Ez sajnos nem fog ideérni karácsonyra, így maximum egy vócsert lehet helyette adni, az én példányom sem indult még el, pedig nagyon várom.
További infók itt.

Intelligens steakhőmérő és érlelő tasak

Tökéletes steaket sütni nem egyszerű, ugyan nálam megvan hozzá a pontos recept, de az rettentő munkaigényes. Aki kicsit egyszerűbben szeretne eljárni a hentestől beszerzett értékes hússal, annak kiváló lehetőség ez a különleges eszköz. Egyszerre nyújt biztonságot, és ki lehet élni a gadgetek iránti vonzalmat. A hússzeletbe szúrva piros LED jelzi, amikor megfelelő a maghőmérséklet, és kész a tökéletes rare/medium rare/medium vagy épp well done steak. (utóbbira mondjuk fölösleges szerintem ez az eszköz is, meg a húsért is kár...) És nem csak azt jelzi, ha kész, hanem a pihentetés ideális idejét is, az ugyanis legalább olyan fontos a tökéletes steakhez, mint a sütés maga.
Az alapanyagot eleve érdemes jó helyről, megbízható hentestől beszerezni, pár helyen léteznek már érlelt steakek, de van erre egész jó házi megoldás is: az érlelő tasak. Kell hozzá egy vákuumozó is, a letörölgetett húst le kell vákuumozni a különleges, porózus tasakba, aztán be a hűtőbe pár hétre.
[Ezek még nem teszteltem alaposan, de jónak tűnnek!]
További infók itt.

 

koteleki_szortiment_565.jpg

A legegészségesebb ajándék

A legegészségesebb és hasznosabb ajándék pedig továbbra is a kedvenc mézem, a Kőteleki Kaptártól!
További infók itt.

Gyönyörű séfkés örökélettel

Az csak az egyik fontos tulajdonsága, hogy a gyártó szerint 300-szor jobb a vágásteljesítménye (jelentsen ez bármit), mint az acél késeké, tapadásmentes bevonattal van ellátva a penge, és a - titánium ötvözetnek hála - meg is őrzi az élességét, na meg mosogatógépben is mosható, de a lényeg az, hogy legalább 300-szor szebb is, mint a kések többsége. És ezt tuti nem lesz ciki használni még 100 év múlva sem, annyira futurisztikus. [A paprikás fotókat pedig a kiváló DesignFood Antoniónak köszönhetem!]
További infók itt.

Én is kérek karácsonyi ajándékot, ide egy szavazatot! Köszi!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr726954235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2014.12.09. 20:41:43

Egy kis kiegészítés, tapasztalatból: érleléshez a letörölgetett húst nem kell vákuumozni a különleges, porózus tasakba, elég a tasak száját visszahajtani. Már többször érleltem így húst, sikeresen.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.12.10. 08:33:13

@gbsz: ó, köszi, kipróbálom! fontos, hogy szorosan legyen? és akkor újrahasználható vagy nem kell vákuumozó, mi az előnye?

Lándzsa 2014.12.10. 09:20:28

Nem működnek a linkjeid. Legalábbis itt, nálam. A Chrome azt mondja, hogy "The server at vlgv.net can't be found because the DNS look-up failed" :(

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.12.10. 09:29:19

@Lándzsa: köszi, jogos, valami elromlott, reggel még ment minden, írtam a domainszolgáltatónak, addig is beteszem a sima linkeket is!

Eliot Rosewater 2014.12.10. 09:42:34

Ha már muszáj amatőr adathalászkodni, akkor legalább a linkrövidítő működjön...

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.12.10. 09:51:30

@Billy Pilgrim: kérek szépen ezzel a felirattal egy hímzett falvédőt!

rambo13 2014.12.11. 16:16:25

"A paprikás fotókat pedig a kiváló DesignFood Antoniónak köszönhetem"

Fekete?

rambo13 2014.12.17. 15:35:59

@világevő: Akkor az ő szépérzékének köszönhetőek a Salon gyönyörű tányérjai?:)

más: ma elég furi dolog történt velem, kérlek segíts: a Hold utca környékén dolgozom és ma amikor voltam Lajoséknál a szalontüdőért megkérdeztem a Vörös homárosokat, akik már napok óta ot mozognak, h rendeltem karira tőlük halat, de a hegyvidékbe, lehetne-e, h mégis ide hozzák. majd kiderült, h nem, mert TÖK MÁS CÉG, és a név is hamarosan megváltozik, de tőlük ...mivan????? a vörös homár honlapja a napokban frissült, nyoma sincs rajta az új egységnek csak a hegyvidékinek, a Hold utcaiba pedig nemrég rakták fel a vörös homáros névtáblákat...te tudsz vmit?

rambo13 2014.12.17. 15:37:17

bocs a "is rendelhetek" kimarad a "de tőlük" után

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.12.18. 10:35:30

@rambo13: igen, óriási hangsúlyt fektetnek Wolf Andrissal a tálalásra, és meg is van az eredménye, világszínvonalú tányérjaik vannak szerintem is!

Arra utalnak a jelek, hogy nem volt teljesen barátságos az elválás...

Alfréd76 2014.12.20. 12:29:50

Tegnap a kislányomnak vettem egy lego-t, és megláttam a boltban ezt: vilagevo.blog.hu/2013/10/05/legjobb_gaasztroajandek_lego_etterem.

Gondoltam, visszamegyünk gyereknek, és karácsonykor összerakjuk a feleségemmel, úgyhogy megvettem magunknak ajándékba... Kíváncsi vagyok, mit fog szólni.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.12.20. 12:32:38

@Alfréd76: Hu, engem is elhivhatnatok legozni! :)
süti beállítások módosítása