BRÉKING: Magyar a világ 25. legjobb étterme!
2014. október 09. írta: világevő

BRÉKING: Magyar a világ 25. legjobb étterme!

Nyilván minden létező étteremlistával lehet, sőt, kell is vitatkozni, de azért az óriási dolog, hogy ha egy nemzetközi listára felkerül egy budapesti étterem! Ráadásul egy olyanra, amit világszerte milliók olvasnak el! És nem is akármilyen pozícióban, Európában a 14., a világon a 25. helyen!

Screen Shot 2014-10-09 at 23.25.34.png

A TripAdvisor, a világ legnagyobb utazási oldalaként egy meglehetősen demokratikus oldal, itt a nép szavaz, nem - magukat szakértőnek gondoló - kritikusok. Ennek meg is vannak a hátrányai néha, de az előnyei is. Azt pedig csakis előnyösnek gondolom, ha erre a listára felkerülünk, óriási dolog, hiszen felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi fantasztikus éttermet sikerült ezzel maga mögött hagynia a Costes-nek, az első magyar Michelin-csillag begyűjtőjének!

Screen Shot 2014-10-09 at 23.08.27.png

Óriási gratuláció, jönnek folyamatosan a további részletek, többek közt a kiválasztás módszertanáról!

Íme a világ legjobbjainak listája, ez pedig az európai lista.

miguelmagyaraz.jpg

 Itt vannak az eddigi posztjaim a Costes-ről, volt már pár, hiszen amellett, hogy az első csillagosunk és kiemelekedően magas színvonalat képvisel sok éve már, itt töltöttem a rövidke sztázsolásomat is, mielőtt nekivágtam volna a nagy lyoni kalandomnak, a Bocuse Intézetben a 3 hetes főzőkurzusnak. Bár gondolom a séf, Miguel Vieira számára nem az én jelenlétem jelentette a karrierje csúcspontját, nekem azért eléggé emlékezetes maradt. És ők csatlakoztak - nagyon rendes módon - a sok kicsis gyűjtéseimhez, felajánlva, hogy egy exkluzív konyhai borvacsora legyen a dologból, így sikerült mindig rengeteg pénzt gyűjteni jótékony célra.

De vissza a TripAdvisor listájához! Eléggé komolyan vehető nevek sorakoznak rajta, az első az El Celler de Can Roca, ami a Restaurant magazin listáján a Noma mögött második. Utóbbi listát szakemberek állítják össze, ami néha nem feltétlenül előnyös, hiszen az átlagember mégsem feltétlenül csak arra kíváncsi, hogy mi van a tányérján, hanem az összélményre. (Ez egyébként szerintem a két nagy, a Michelin és a Gault Millau legfájdalmasabb hibája is egyben, hiszen egy vacsoravendég élményt szeretne kapni a pénzéért, nem csak egy tökéletesre sütött húsdarabot.)

A lista értékelések millióiból áll össze, aminek a során igyekeznek egy hatékony algoritmust használni arra, hogy az elmúlt 12 hónap alatt beérkezett visszajelzéseket ne csak mennyiségükben, de minőségükben is tudják használni. És kifejezetten nem csak az étel minősége, hanem a hangulat, a szerviz is része ennek.
[Ennél sokkal többet egyelőre nem árul el a TripAdvisor a témáról, ezt viszont duplán is.]

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr586776469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

72-es 2014.10.10. 09:56:14

Feleségem születésnapjára foglaltam asztalt. Tudtak felhívni előtte pár nappal, hogy biztosan megyünk-e, meg elmondani, hogy nehogy késsünk, mert ugrik az asztal. Majd a nagy napon a foglalás időpontja előtt 18 (!) perccel hívtak, hogy bocs, de nem nyitnak ki. Már a taxi felé sétáltunk. Hölgy kedvesen közölte, hogy menjünk máskor, vagy esetleg áttesz minket MÁSHOVÁ. Most akkor különleges vagy sem? Persze nekem kellett volna keresnem őket, hogy mikorra tudják áttenni. Szerény véleményem szerint a minimális udvariasság is azt követelte volna, hogy legalább ők keressenek, és ajánljanak fel mielőbbi időpontokat. Nagyon bántott a dolog, ezért megért nekem az eset még egy levelet közvetlenül az étteremnek, a választ nem is minősítem, egyszerűen érteni sem akarták mi a gondom ezzel az egésszel. Tőlem lehet a világ legjobb étterme, engem már azon kívül, hogy idegesít, amikor így magasztalják őket, nem érdekel a hely.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2014.10.10. 10:16:26

Világ legjobb értelme..ehh..sznobizmus.

gizmo266 2014.10.10. 11:27:40

Nem kellene minden nevenincs lista miatt verni a mellünket meg magyarkodni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.10.10. 12:05:55

Írtam egyszer-kétszer a Tripadvisor szerinti legjobb magyar éttermekről, azok a posztok kapták a legtöbb értetlenkedő kommentet. Mindig van néhány ismeretlen hely a top 20-ban még akkor is, ha kiszűrjük a kevés értékeléssel rendelkezőket.

faeke 2014.10.10. 13:35:57

Meg nem enném, ami a képeken látszik.... pfujjjj

Cogito.t 2014.10.10. 17:39:19

Nekem meg kellemes tapasztalatom van velük!
Az ételek különlegesek, finomak, a kiszolgálás első rangú.
És ami kellemes csalódás volt, mire a menü végére értünk kellemesen jóllaktam.
Nyilván ők is hibáznak, erre jó példa "72-es" sztorija.
A képeken látható ételek meg igen finomak. Tudom, kóstoltam! ;-)

cuidado llamas 2014.10.10. 18:05:25

@Cogito.t: azért ezt a történetet egy "nyilván ők is hibáznak" kommentel elütni elég cinikus hozzáállás. Végtére is ez nem egy sarki kifőzde. Sőt, megkockáztatom, hogy még akkor is felháborító lenne. Nekünk is pozitív élmény volt a Costes pár éve, de el tudom képzelni, mit érzhetett 72-es. Nagyon kisstílű dolog így bánni egy vendéggel, pláne ha egy előkelő étteremről van szó!

jet set 2014.10.10. 21:18:00

@Cogito.t: Kellemes csalódás, hogy kurva drágán még jól is laksz?

Parajpuding 2014.11.27. 18:37:54

Ez a világ legjobb éttermei lista és ez a Michelin csillag csak a sznobfaktornak és a sznobfaktorról szól. A világon számtalan olyan hely van, amelyek nincsenek a listán, nincs csillaguk se, mégis ugyanilyen jókat (sőt jobbat) lehet enni, ugyanilyen jó a kiszolgálás és ahonnan ugyanilyen elégedetten távoznak a vendégek.
süti beállítások módosítása