Ha ott akarsz lenni a jó hazai lake food születésénél...
2014. október 01. írta: világevő

Ha ott akarsz lenni a jó hazai lake food születésénél...

halfesztivál_2014_mod.jpg
...akkor tervezz be egy jó kis balatoni túrát jövő hétvégére! Izgalmas új versenyszámmal bővül ugyanis a Siófoki Halfesztivál: a résztvevők street food kategóriában is összemérik az erejüket, azaz végre megszülethet valami érdekes újdonság is a témában a paprikás lisztbe forgatott hekken és XY kapitány halrudacskáin túl! A közönség szavazata is számít!

 Én mondjuk Balaton Street Food helyett inkább Lake Foodnak (vagy Tó Foodnak) hívnám, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy végre kicsit megújulhat a hazai kínálat, és nem csak az éttermekben, hanem a büfékben, egyszerű halsütőknél is. A legfontosabb feltétel, hogy tartalmazzon hazai halat az étel, gondolom nem az lesz a legkreatívabb megoldás, hogy a harcsából sült fish & chips-hez erős pistát adnak az árusok, hanem sokkal érdekesebb és hasznosabb megoldásokkal rukkolnak elő, én például nagy örömmel ropogtatnék mondjuk haltöpörtyűt is, vagy ennék egy jó halpacalos szendvicset, de - zsűritag lévén - inkább hagyom magam meglepni!

 Ilyen volt tavaly:

Az éttermi versengés is jó lesz, Csapody Balázs (Kistücsök, szintén zsűritag) javaslatára a nyurgaponty az alapanyag, ebből kell dolgozniuk a szakácsoknak, külön szimpatikus, hogy fontos szempont a szezonális és regionáis egyéb alapanyagok használata is, szigorúan is fogom venni a pontozásnál, az biztos. Itt van a hivatalos kiírás egy része:
"A Siófoki Halfesztivál programjai között természetesen ismét a halgasztronómia viszi a prímet. A város újra versenyt hirdet a siófoki éttermek számára azzal, hogy alkossanak olyan kreatív halas fogásokat, amik idővel az éttermi közönség kedvenc étkeivé válhatnak, és ezáltal a magyar hal, valamint a város hírét is továbbítják a tányérokon túlra. 
Az idei verseny középpontjában egy közismert halfaj, a nyurgaponty áll. A vendéglőket a fesztivál szervezői arra kérik, hogy e hal felhasználásával alkossák meg pályaművüket lehetőség szerint úgy, hogy a fogásokhoz szezonális hozzávalókat használjanak, az alapanyagokat pedig - ha csak tehetik - helyi vagy környékbeli termelőktől szerezzék be."

Persze az egész versenynek közben az is a célja, hogy megállítsa a Balaton főszezonvégi elnéptelenedését, ami szerintem kifejezetten jó ötlet, én nagy rajongója vagyok az őszi (na meg téli és tavaszi) Balatonnak, ahogy például innen is kiderülhetett már. [Ez pedig street food témában egy elég jól lemásolható barcelonai ötlet, szívesen ennék ilyesmit itthon is!] És nyilván nem csak gasztronómiai, hanem egyéb, például dokumentumfilmes, zenei programok is lesznek, utóbbiak nem feltétlenül halas témákban.

Siófoki Halfesztivál
október 10-12.

A részletek itt olvashatók!

halfesztivál_2014_logo.jpg 

A Siófoki Halfesztivállal kooperációban

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr146749857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pandi Atya 2014.10.07. 10:16:47

Első! Amúgy meg végre egy esemény aminek csak az alcíme szóvicc, igaz, a csúszó hal nekem nem hangzik túl gusztán de ez már legyen a szervezők problémája.
süti beállítások módosítása