Egy zseniális vietnami étel, ami még nem világhírű Magyarországon...
2014. augusztus 01. írta: világevő

Egy zseniális vietnami étel, ami még nem világhírű Magyarországon...

...pedig nagyon megérdemelné! És még csak nem is különösebben bonyolult elkészíteni, sőt, az alapanyagok beszerzése sem ütközik óriási nehézségekbe, az a pár extra, ami kell hozzá, helyettesíthető egyszerűbb dolgokkal is, de lesz még haszna, ha beszerzed más receptekhez is. Óriási kedvenc, nagyon ajánlom kipróbálásra, konzervatívabb ízléssel is maximálisan élvezhető! És akár karácsonyra is elkészíthető halételként.

IMG_6220.JPG

A neve Cha Ca [ejtsd: csá ká], amiben az a poén, hogy egyben egy utca neve, ami szintén elég jól jelzi, hogy Vietnamban - és azon belül főleg Hanoiban - mennyire fontos a gasztronómia. (Itt egy korábbi összeállításom a lenyűgöző street food kínálatról.) Az étel egyébként a egy családi receptből terjedt el, a Doan család találmánya, akik több generáción keresztül készítették, egyre nagyobb sikerrel. Ennek köszönhető az is, hogy átnevezték az utcát, na meg az is, hogy elterjedt a recept, és a környéken több étterem is elkezdte készíteni. Vietnamban gyakori, hogy specializálódnak az éttermek, azaz egy, vagy csak néhány féle ételt kínálnak, így van ez a cha ca éttermekkel is. A hagyományos étterem kicsit megszédült a hírnévtől, így személyes javaslatom inkább a Cha Ca Thang Long (21-31 Duoung Thanh), ahol kifogástalan kiszolgálást és minőséget tapasztaltam. (Nagyon vicces egyébként ahogy az amerikai turisták kifakadnak a TripAdvisoron a Cha Ca La Vong ellen, hogy az milyen borzasztóan drága, túlárazott és megfizethetetlen. Mert 9 USD-ért adnak egy adagot...)

 Na de térjünk az ételre: nagyon leegyszerűsítve hívhatnánk kapros halnak is, de ez tényleg semmit sem ad vissza abból az ízgazdagságból (ha nem undorodnék a szótól, akkor most ízorgiát írtam volna), amit tud, friss, illatos kapor, hozzá újhagyma, chili, halszósz, és a kurkumában és galangában marinált halfalatok, tényleg hihetetlenül finom. Nem véletlen, hogy az ázsiai ételekkel (és fúziós verzióikkal) hatalmas karriert csináló Jean-Georges Vongerichten (itt a beszámolóm a párizsi étterméről) egyik emblematikus fogásának számít, a New York-i Spice Market weboldalán most is fent van a büszkeségek között. De elég sok amerikai séf kísérletezik vele, nem véletlenül.

IMG_0129.JPG

Cha ca (ejtsd csá ká) - kurkumás-kapros hal

Hozzá valók:
1/2 kg harcsa, vagy fehér húsú tőkehal

A marinádhoz:

4-5 gramm friss kurkumagyökér finomra reszelve (vagy fél teáskanál szárított, őrölt kurkuma)
3-4 gramm friss galangal (vagy negyed teáskanál szárított, őrölt galangal, ha az sincs, gyömbér) (finomra reszelve)
1 evőkanál fokhagyma (felaprítva)
1 evőkanál salotthagyma (felaprítva)
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
1/2 teáskanál halszósz
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál fermentált rizs (ehelyett jó a joghurt, mert ilyet nem egyszerű beszerezni)

Tálaláshoz:

Rengeteg kapor (minél több, annál jobb, legalább 5-6 csokor)
6-8 újhagyma (lehetőleg nem csípős)
Egy marék pirított mogyoró
Néhány friss chilipaprika
250 gramm Vietnami vermicelli (cérnametéltszerű rizstészta)
1 csokor friss koriander, ha van thai bazsalikom, menta

A Nuoc Cham szószhoz:

1/2 dl halszósz
3 lime (vagy 2 citrom) leve
csipetnyi chilipehely
2 evőkanál cukor
2 gerezd fokhagyma finomra felaprítva

Elkészítés:
A marinád összetevőit alaposan összekeverem egy nagy tálban (akár egy mozsárban össze is dolgozhatom őket előtte egyenletesre), majd a nagyobbacska falatokra vágott halat beleteszem, óvatosan összekeverem és mehet 1 órára a hűtőbe. [a friss kurkuma rettentően megfog mindent, érdemes azonnal kezet mosni, felületeket letisztítani, fém keverőedényt használni!]
A Nuco Cham alapanyagait összekeverem, félretesszem.
A csomagolás alapján (általában 3 perc) megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük, hidegen fogjuk tálalni.

Elkészíthetem előre is akár, de az autentikus módszer az, ha folyamatosan, az asztalon készülnek a falatnyi/kockányi adagok. Serpenyőben felforrósítom az olajat, majd a halkockák egyik oldalát 1 percig pirítom, megfordítom és mellé teszek egy adag friss kaprot és újhagymát. További két percig hagyom, majd a képen látható módon tálalom a tésztára a zöldekkel, mogyoróval, chilidarabokkal, szósszal. Haladók próbálkozzanak halszósz helyett garnélaszósszal! Elég erős az illata, sőt, brutális, de egészen különleges az íze!

Még sok Vietnam itt! Ha inkább baszk, akkor erre tovább!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr525678327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.08.01. 22:30:46

Számomra a kapor azon kevés alapanyagok egyike, amit nem bírok elviselni. Viszont a recept érdekesnek tűnik, lehet gondolkozni a kapor kiváltásán :)

A fickó 2014.08.02. 16:13:59

@Étteremkritikus: :) "legalább 5-6 csokor" kapor, szerintem ne próbálkozz vele. Ez csak kaporimádóknak való, mint én. :D

sellőlány 2014.10.30. 22:26:13

Amikor Hanoiban jártunk, a szállásadónk ezzel az étellel várt minket. Nagyon ismerős volt az íze, folyamatosan azon agyaltam, mire hasonlíthat. Számomra nem is az " ízorgia" ugrott be akkor, hanem valami nagyon otthonos érzés, amit ez a kiegyensúlyozott ízvilág okozott.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.10.30. 23:52:47

@sellőlány: valóban úgy egzotikus, hogy közben ismerős is!

Attilajukkaja 2016.02.15. 19:18:54

Nem tul reg jartam a kedvenc vietnami kifozdedben a Sarkany centrumban. Csigat kertem, ami borzasztoan sos es ragos volt. A parom a klasszikus pho levest kerte, ami szinten nagyon kozepszeru volt. Nagyon leromlott az etterem minosege. Annak idejen jol foztek. Nem hiszem, hogy meg egyszer visszaterunk a Hoa Senbe.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.02.15. 19:48:07

@Attilajukkaja: Sajnálattal hallom, én nem jártam már ott 1-2 éve, kár, hogy nem tudták tartani a színvonalat.

Attilajukkaja 2016.02.15. 20:11:03

Koszonom a gyors valaszt! :o)
Talan ujra elmehetnel hozzajuk es feldobhatnad a szinvonalat.
Na jo, tudom, hogy ez nem igy mukodik. Mi mindenkepp sajnaljuk, hogy az etlap ugyan bovebb lett, de a szinvonal csokkent.
Apro dolog, de amikor annak idejen odamentunk, Vietnamrol szolo konyveket bongeszhettunk, amig megjott a kaja. Igaz, a pincer akkor sem tudta, mi az, hogy Dien Bien Phu.
De ez nem szamit.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2016.02.15. 20:29:30

@Attilajukkaja: :) elmentek ugye a Laliék (Hai Nam), és úgy tudom, hogy a másik szakácssrác is már rég, talán a Fő utcai Hanoiba.
süti beállítások módosítása