Baszkföldi gasztrokalandok, 1. rész: pintxo
2014. július 17. írta: világevő

Baszkföldi gasztrokalandok, 1. rész: pintxo

 A baszk pintxo [ejtsd: pincsó] kultúrát talán nem nagyon kell már bemutatni, közel áll a spanyolok tapas-ához, a lényeg, hogy a különböző helyi fehér és vörös borokhoz, az enyhén szénsavas txakolihoz és a sörökhöz legyen mit enni. Szóval elvileg akár hasonlíthatna is a sör- és borkorcsolyákhoz, csak éppen a kínálat lenyűgöző. Az alapos áttekintéshez és a legjobb minőséghez is természetesen Donostiába, azaz spanyol nevén San Sebastianba kell utazni, ami egyébként a világ legjobbjai közül is jó pár csúcsétteremnek otthont ad, de az egy későbbi sztori lesz.

IMG_5909-001.JPG

Maguk a helyek általában elég egyszerűek, a kiszolgálás is, az igazán jókban csúcsidőben meg kell küzdeni minden egyes falatért, de még inkább egy előnyös állóhelyért a pultnál. Aki úriasabban szeretne, érdemes előre asztalt foglalni, és kicsit korábban kezdeni, mint a tömeg, mondjuk legkésőbb 8-kor.

A kínálat hihetetlenül széles, de persze tengeri és földi elemek vegyülnek nagy boldogságban, és a nagyon kifinomulttól a végtelenül egyszerűig terjed:

A txakoli [ejtsd: csakóli] az egyik helyi kedvenc, alacsony alkoholtartalmú, száraz, enyhén szénsavas, könnyű és nagyon friss fehérbor, a kitöltése mindig nagyon magasról történik, gyakran a rutinos pultos oda sem néz közben:

IMG_5728.JPG

És persze egy pintxo bárban minden a kajáról szól, a nyerőgép is. A kis szalvétákat pedig 'elegánsan' le kell csak ejteni a lábunkhoz:

A hagyományos pintxók mellett elterjedtek már a modern stílusúak is, nem kevésbé izgalmas megoldásokkal, szintén sok-sok tengeri alapanyaggal, mint az angolna, tengeri sün, tőkehal, rákok, és persze az elmaradhatatlan paprikákkal itt is. De közben akár a molekuláris gasztronómia eszköztárát is bevetik:

 És még modern:

Hihetetlenül izgalmas maga a pintxo-kultúra is, na és persze a kínálat, rengeteg hely, a legtöbbnek saját stílusa van, és vannak másféle specializálódások is, például kagylós, vagy olyanok is, ahol inkább a meleg ételek a jellemzők. Szóval kell még pár kör, szerencsére viszonylag kis területen összpontosulnak. De addig is ma egy nagyon várt élmény: ebéd a Mugarritz-ban!

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr316515423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2014.08.04. 12:14:14

Ez egy teljesen nem ide tartozó kérdes, bocs, de a Baldaszti bolt működik még a baszk dolgokkal?(Éppen a paprikás írásodat olvasom...)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.08.04. 12:42:38

@kisrumpf: sajnos már rég bezárt a b. market!
süti beállítások módosítása