Hihetetlen várostervezés, ami 40 évvel később is menő!
2014. július 07. írta: világevő

Hihetetlen várostervezés, ami 40 évvel később is menő!

Város a városban, ez a londoni városrész funkciója, ami a 70-es évek közepén készült el a brit főváros egyik nagyon komoly második világháborús bombakárokat szenvedett részén. És lenyűgöző az egész, építészetileg is értékálló, hihetetlenül átgondolt megoldásokkal.

IMG_4903.JPG

Amikor először megláttam, útban a Jean-Paul Gaultier kiállításra, először kicsit megmosolyogtam a stílusát. Aztán ahogy sétáltam befelé, és egyre több részletét figyeltem meg, egyre inkább a hatása alá kerültem, egy grandiózus épületegyüttes, ami zsúfolásig tele van ötletekkel, de nem csak külön-külön működnek ezek, hanem a nagy egész, amit kiadnak, az a leginkább elképesztő. Lábas házak, függőfolyosók, vízesés, vízbe süllyedő részek és persze rengeteg élet, mert attól város ez a városban, hogy tényleg használható és használják is: iskola, lakópark, művészeti központ, könyvtár, kávézó, éttermek, rendezvényhelyszínek...

A Barbican (Estate) legtöbb része nyitva áll a nagyközönség előtt, de bizonyos részek el vannak zárva, mert az iskolához, vagy a lakóépületekhez tartoznak. Persze ez csak olyan brit elzárás: ki van téve egy tábla, hogy légy szíves ne menj túl a táblán, mert az zárt terület. Sehol egy biztonsági őr, szöges drót, vagy lézersokkoló... A hatalmas lakótornyok úgy tűnhetnek, mintha zsúfoltak lennének, de olyan a kialakításuk, aminek köszönhetően tuti, hogy mindenhonnan jó kilátás van vagy a városra vagy magára a Barbicanra, nem véletlen a rengeteg virág, loggia, ablak...

Persze van saját online magazinja is a lakóknak

Ez pedig a kiállítás, ami miatt feltétlenül érdemes felkeresni egészen augusztus végéig a Barbicant, még azoknak is, akik - hozzám hasonlóan - nem feltétlenül rajongói a haute couture-nek, vagy akár azt sem tudják mi az. Nem akarom lelőni a legnagyobb poénokat, így csak pár kis részlet a kiállításról, érdemes rászánni több órát is akár!

További infó, Barbican.

Legfrissebb a Világevőn: létudomány felső fokon!

Most még kitöltheted a kérdőívemet arról, hogy mi minden tud felidegesíteni egy étteremben!

Még több London a Világevőn, éttermek, fesztiválok, piacok, érdekességek. Ez pedig a legfrissebb cikkem, Vietnamról minden, amit tudni érdemes, sok fotóval.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr546482039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drabence 2014.07.09. 08:34:45

azért egy kis nyomozás után kiderül, melyik városrészről is lehet szó.. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.07.09. 08:40:07

@Drabence: hopp, köszi, az az 'apróság' tényleg kimaradt! :) érdekes, hogy 7200 olvasóból senki se kérdezett rá eddig... :)

Drabence 2014.07.09. 08:46:20

Ebből látszik, hogy a blogodat értelmes és kitartó emberek olvassák :)
Meg lehetett találni a linkekben és végülis érdekes nyomozás volt, egy kis kihívás a mai világban, ahol szinte mindent fogyasztásra készen kapunk.
Köszi egyébként a cikket, jó, hogy felhívtad a figyelmet a Barbicanra, én megyek és megnézem.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.07.09. 08:49:16

@Drabence: :) örülök, nagy megéri! akkor a metrómegálló nevét el se árulom, ahol leszállni érdemes :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.11. 14:34:12

Azt hiszem rá lehet szokni a blogodra! :-)))

rezsöatya 2015.05.11. 15:35:07

@világevő: koszi az utmutatot (hogy idetalaltam!), kovetkezo programon nem kell agyalnom! :-)))

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.05.11. 17:42:49

@rezsöatya: :) sajnos a gautier már nincs, de a barbican attól még szuper!
ja és pont 2 hét múlva nyit az építéséről szóló kiállítás, ahogy a bombatölcsérből elkészül ez a lenyűgöző komplexum, biztos nagyon jó!
süti beállítások módosítása