Nyilván hozzád is eljutott a 33 magyar kaja a Buzzfeeden. De ki írta és miért?
2014. február 26. írta: világevő

Nyilván hozzád is eljutott a 33 magyar kaja a Buzzfeeden. De ki írta és miért?

Amikor megjelenik egy ilyen cikk valahol a neten, akkor engem a tartalmánál mindig sokkal jobban izgat, hogy ki az, akinek elég fontos volt a magyar konyha ahhoz, hogy megírja, na és ebben az esetben, hogy lehet, hogy nem csak a helyesírás, de még az ékezetek is egytől-egyig stimmelnek??? Utánajártam.
[Update, március 2.: Közben csináltam egy videót is a témában, érdemes megnézni! És majdnem 700.000.nél jár a BuzzFeed cikk.]

Screen Shot 2014-02-26 at 17.05.00.png

Mostanáig (szerda délután) 17 ezer megosztás (közte minimum egy miniszterelnök), 360 ezer letöltés, 88 ezer lájk...

Ahogy a legutóbb, a magyar ételekről készült szuper grafikáknál, ezúttal is persze volt magyar kötődés (Nick képe egyébként megvásárolható azóta.). Mondjuk ez sem a szerző neve (Anita Badejo), sem a fotója a alapján nem tűnt még egyértelműnek. Akkor honnan?

anitabadejo.JPG

Anita Badejo (Twitter)

Pár órán belül válaszolt a megkeresésemre, itt a teljes levele, amiből minden fontos kiderül, még az is, hogy a nagyszülei is megnézik majd a holnap reggeli Mokkát a TV2-őn, ahol téma lesz a cikk, és ehhez kapcsolódóan Anita is, én képviselem majd az érdekeit :)

"Szia András,

Remélem, nem probléma, ha tegeződünk :), és köszönöm az üzenetet!
Én azért írtam ezt a cikket, mert magyar vagyok. Az anyukám magyar, az apukám nigériai, és én Debrecenben születtem. Kicsi koromban költöztünk az USA-ba, de minden nyarat Magyarországon töltöttem és imádom a magyar ételeket (pláne amit a nagymamám főz!). Akartam írni egy cikket mind magyaroknak, mind amerikaiknak a remek magyar konyha ünneplésére. 
A fényképeket egy kicsit nehéz volt megtalálni, de a legtöbb a Flickr Creative Commons-ról származik, a többit pedig az Instagrammon vagy a Wikimedia Commons-on találtam. Szerencsére magyarok és turisták egyaránt szeretik megosztani a magyar ételekről készült fotóikat! 
A családi nevem nigériai, a kiejtése "bá-de-dzso".
Remélem, ez segít! Melyik csatornán/időpontban lesz a program? A nagyszüleim szeretnék megnézni :).
Üdvözlettel,
-Anita"
Hát ez a Buzzfeedes magyar kaják háttértörténete, egy Debrecenből származó, New York-i hölgy munkája.
Még fog majd írni magáról további részleteket is, szóval lesz folytatás, meg a kinti reakciókról is beszámolok.
Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr405833998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vipera01 2014.02.26. 17:34:10

Legalább most már tudjuk.

vuvuvu2 2014.02.26. 21:36:42

nem azért, de a fotók egy rész elég gáz, rögtön látszott, hogy a netről lettek kikeresve.

ha egy külföldi majd ezeknek a fotóknak alapján lesz meggyőződve hogy milyen tuti kaját eszik, akkor sírva fakadok. pl. egyes ételek olyan hullaszínűek, hogy hányingert kapok. a rakott krumpli a fotó alapján (épp most toltam be egy adaggal, és szerencsére nem úgy nézett ki mint a fotón) egyszerűen gusztustalan.

talán jobb lett volna megvárni a nyarat a nagyinál és lefotózni amit nagyi főz, mintsem ezeket a szerencsétlen fotókat feltenni. elismerem, jó reklám, de vissza is üthet a rossz fotók miatt.

mr.guargumi 2014.02.26. 21:43:47

@vuvuvu2: Szerintem minden netező tisztában van vele, hogy nem egy profi, szerkesztett, üzleti cikket olvas, hanem egy egyszerű "közösségi" írást, nem hiszem, hogy nagy felbontású fotókat várnánk el az emberek..:) (plusz akit nagyon érdekel, az egy google kereséssel talál magának még 2-3 tucat képet..:) )

vuvuvu2 2014.02.26. 22:16:29

@mr.guargumi:

menj már fel az eredeti cikk oldalára légy szíves és légy kedves megnézni hogy pl. a paprikás csirke és a töltött paprika címszó alatt milyen fotók szerepelnek.

a kiscsaj vagy nagyon régen nyaralt itthon vagy nagyon rosszul emlékszik arra hogy mit is evett.

igen, ha beírod a google-ba hogy stuffed paprika, lehet hogy ilyen fotók jönnek ki mint amit a csaj berakott a cikkjébe, kár, hogy az, amit mi magyarok töltött paprikaként eszünk, nem így néz ki (és nem is így kell kinéznie). paprikás csirke és gulyás dettó. előbbi majdnem leves, utóbbi meg inkább pörkölt. (ahogy azt az átlag külföldi elképzeli, nem pedig fordítva. azaz: gulyás=pörköltszerű étel.)

komolyan felmerült bennem, hogy nagyiék már régen alulról szagolják az ibolyát, kiscsaj 20 éve nem járt itt, max. anyu sztorijaira és ovis emlékeire támaszkodva ollózta össze a kis cikkét. ezért írtam, hogy értem én, hogy ez nekünk reklám, de vissza is üthet.

az pedig rémisztő hogy világevő sem teszi szóvá hogy a fotókat cserélni kell SOS, és nem a képfelbontásuk miatt.

one more thing dearie: egy külföldi nem fog képet keresni, mert neki a cikk lesz a referencia. és egyébként is, nem tartja magát kompetensebbnek mint az annak tűnő kiscsaj. a magyarok pedig (egyébként sem mi vagyunk a cikk célcsoportja) minek keresgéljenek, minden magyar tudja hogy kell kinéznie egy igazi gulyáslevesnek. (nem úgy mint egy pörköltnek, az biztos, ahogy a csirkepaprikás sem híg mint egy leves.)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.02.26. 22:28:18

a 33 tulzas, siman ki lehetne hagyni a szekelyt(Kürtőskalács), a totocska/roman/lengyel(Körözött) es a nemet (Kolbász ) vonalat, a krumplis nokedli is inkabb a totocskakra hajaz...

a kepekkel meg nincsen gond, talan egyedul a toltott paprika erdekes, hogy olyan szines paprikaban van es szosz nincsen mellette, de hat az mar tenyleg aprosag

mr.guargumi 2014.02.26. 22:44:06

@vuvuvu2: lol, baromira nem a házi kosztot/autentikus ételt kell visszaadnia a képeknek, ugyanis ha elsétálsz egy hazai étterembe, s rendelsz valami "magyarost" már akkor sem az otthon jól megszokottat kapod látványilag, már csak azért sem, mert ahány ház, annyi szokás. S akkor a külföldi éttermekről, vagy a cikken felbuzdulva otthon kísérletezgető első receptesekről már ne is beszéljünk.

Igazad van, talán egy külföldi nem fog képet keresni, de egy külföldi nem is tudja, hogy szerinted hogyan néz ki egy igazi xy, egyik étel sem tűnik okádéknak, tehát neki pont ugyanolyan jó az illusztráció mint bármi más:)

Még egyszer mondom, ez közösségi média..nem mértékadó, szakmai vagy akármi..egyszerűen egy könnyed poszt, amit érdekesnek találhat bárki, aki fogékony a világ gasztronómiájára, nem kell itt semmi SOS beavatkozás. Legalábbis szerintem:)

Jack Solis 2014.02.26. 23:10:20

ahány ház annyi szokás valahol öklömnyi egy töltött káposzta, van ahol akkor mint a hüvelykujjam. van ahol levesesebb a káposzta/paprika és van ahol szinte száraz.
nagyszerű cikk, a képek az átlag olvasónak nagyszerű. a cikk pedig meghozta a kedvem sok recept elkészítéséhez. kötekedni akkor is lehetne, ha PR cikk lenne, de akkor meg az lenne a baj, hogy profi fotók és nem ilyenek.
szóval vuvuvu2 ásd el magad mélyre és inkább örülj neki h két magyarvárosnyi ember végigolvasta ezt a cikket a nagyvilágban.

na ez azért mindennek a teteje 2014.02.26. 23:46:34

vannak dolgok, amiről inkább kussolni kellene

majd írják a románok szlovákok szerbek a buzzfeeden, hogy csak egy magyar önreklámja az egész

zsu80 2014.02.26. 23:58:51

Én nem ismerem a flódnit! pedig 100% magyar vagyok! nem ettem, és nem is láttam sehol (vagy elkerülte a figyelmemet) A Túró Rudiról mindenhol azt hallom hogy csak a magyar tudja megenni, a külföldiek utálják, kiköpik, jó esetben csak furcsállják. A palacsinta Olaszországban is ugyanolyan, vékony tészta, de a biztonság kedvéért meg is kérdeztem miből-mennyi és teljesen ugyanaz mint a magyar. Bár lehet tőlünk koppintották. Nekem úgy tűnik Anita nem járt máshol USA-n és Mo-n kívül (legalábbis Európában) és nem tudja mit szeretnek a külföldiek és honnan erednek ezek a nagyon magyar ételek. Én még hozzá tettem volna a mákos gubát, amit csak mi tudunk megenni :)

MarbleC 2014.02.27. 00:39:20

@zsu80: Flódnit mondjuk újpesten a Horváth cukrászdában, de ha már az eredetet is nézzük, akkor a Gozsdu udvar környékén is találhatsz.

@vuvuvu2: Speciel a rakott krumpli képpel semmi bajom. Te viszont elgondolkodhatnál azon, hogy egy félig magyar lányba, hogy szorulhatott több nemzeti büszkeség, mint beléd.

Stratocaster 2014.02.27. 01:09:54

Amikor még Magyarországon laktam, sokszor jöttek a céghez ahol dolgoztam amerikai, svéd és japán kollégák. Képeken biztos tetszenek a kaják a külföldieknek, de nekem sajnos nem ez a tapasztalatom. Általában mindenki zsírosnak, nehéznek, egyhangúnak (hús, paprika, hagyma) találták az ételeket. A japánok szinte éheztek amíg itt voltak, volt olyan aki már a zsíros pörkölt látványától öklendezett (komoly).
Én is próbáltam büszkélkedni a gasztronómiánkkal a külföldieknek, de mindig rosszul jöttem ki. A gyümölcslevest senki nem bírta megenni, a Túró Rudit szintén.
A japánoknak egy fura dolog jött be: kérték vigyem el őket egy zsidó étterembe, ott a macesz gombócos levest úgy zabálták mintha évek óta nem ettek volna jót.
Viszont kevésbé szerepel a listán és oda voltak érte a külföldi vendégek az a magyar pék és cukrászsütemények, ezek változatosságát és ízeit mindenki dicsérte, főleg az amcsik tömték magukba már korán reggel a tortaszeleteket és péksütiket (érdekes a Fornetti nem kellet, inkább a hagyományosabb hazai dolgok ízlettek).

lüke 2014.02.27. 06:58:19

nincs ez túllihegve?

Holly Goly 2014.02.27. 07:45:54

A paprikáscsirke képe szerintem is gusztustalan, pedig azt amúgy szeretem, nagyon. A 33 szintén túlzás, pláne, ha fele igazából nem is magyar, hanem valami szomszédos ország sajátja.
A cikk pedig abszolút olyan, mintha egy pár éve kinn élő magyar írta volna, valahogy nem éreztem, hogy anyanyelve lenne az angol. De mondjuk a magyar bloggerek/újságírók közül sem beszéli (írja) mindenki a nyelvünket, ugye elég néha az index cikkeit elolvasni... :/

szcsongor 2014.02.27. 08:28:16

Micsoda leleplezés!
Nekem már a név alapján gyanús volt, hogy magyar származású írta a cikket, de a cím alatti első mondat egyértelművé tette.

Jimbo75 2014.02.27. 09:11:39

@Stratocaster: Japánok ne nagyon ugráljanak a a nyers halukkal, meg a többi kajájukkal. Van egy kukoricalevesük, ami konkrétan úgy néz ki, mint a felvizezett hányás....

mel gibson 2014.02.27. 09:29:35

33 út az elhízáshoz,az érszűkülethez,a szívinfarktushoz
hiába finomak.
a heroin is biztos jó,mégis kifingasz tőle.
egyetek pirospaprikás zsírt drága barátaim és sírjatok amikor 65-nél jön a hullaszag.
ja és sport nélkül persze...mert aki mozog az egészsége miatt,az ilyeneket a legritkább esetben zabál.

Spacecake 2014.02.27. 09:41:35

en mar azt se ertettem miert gond/gyanus az h stimmelnek az ekezetek.ez a normalis.

egy komolyan veheto ujsagiro nyilvan leellenorizteti vkivel/tobbmindenkivel...

vuvuvu2 2014.02.27. 09:49:23

@MarbleC: és az összes többi személyeskedésig jutó hátrányos helyzetű akinek nehézségei vannak az olvasásmegértéssel aki nem érti hogy nem a reklámmal van probléma, hanem a fotókkal:

tényleg nem tűnt fel nektek hogy gulyás, töltött paprika és paprikás csirke címen milyen képek szerepelnek?

magyarok vagytok vagy google-fordítót használó álruhás földönkívüliek? ;-)

2014.02.27. 10:08:08

Stats
535,818 Total Views

454 comments

Nem olyan rossz ez.

MarbleC 2014.02.27. 10:23:20

@vuvuvu2: elismerem a töltött paprika tényleg furcsa,
de a gulyás és a paprikás csirke igen is vállalható.
Csak te kekeckedsz velük.

Képzeld el, hogy vannak olyan új hullámos éttermek akik így tálalják és próbálj meg együtt élni ezzel, bármilyen nehéz is lehet elképzelni, hogy vannak még kísérletező kedvű emberek, legyenek azok szakácsok vagy étterembe járó vendégek.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.02.27. 10:38:27

@szcsongor: na ja, de hát a magadfajta analítikus elmének ki tudna meglepetést okozni? És tényleg, egy nemzetközi keresztnév (Anita) és egy nigériai vezetéknév (Badejo) alapján bárki rájön, hogy magyar a szerző.

@Spacecake: akkor linkelj be nekem légy szíves pár példát, ahol magyar ételek nevét tökéletes helyesírással írják külföldi cikkek.

♔bаtyu♔ 2014.02.27. 14:11:28

Van pár kaja, amit én még soha nem láttam így. Pld. töltött paprika, körözött.

Amúgy próbáljátok ki, nagyon baba - Körözött-torta. Alig kerül valamibe.
1. Csináltok egy jó körözöttet
2. Vesztek egy kerek parasztkenyeret, ezt fel kell vágni körcikkelyekre. Valójában az ehetőség miatt a kört negyedekre vágjuk, majd ebből rakjuk össze ismét körré.

3. Egy kört cikkelyeit jól megkened körözöttel. Rendesen legyen megkenve, legalább 2 cm.
4. beszórod zöldhagymával, frissen szeletelt retkeket helyezel el rajtuk.
5. Következő kör és így tovább, kb. akkor ehető kényelmesen, ha akkora lesz, mint egy torta a cukrászatban.

6 A tetejére a körözöttbe egész retkeket nyomkodsz. Nem kell fukarkodni

7. Sörrel az igazi. Sok kell hozzá, mert nagy a torta is.

Cian 2014.02.27. 14:42:06

A kérdésem a következő a kedves fröcsögőkhöz:
Miért is baj, hogy a töltött paprikához az a kép került be? Leírom mert a sok nagy tehetségű kommenthuszár biztos ismeri a gulyást. Tehát azt is tudják, hogy hivatalosan hányféle gulyás ismert itthon? Van egy pár (alföldi, betyáros, szerb...) Ezek egy része le is van írva a Venesz-Túrósban (még ha van is fenntartásom a koncepciójával). Halászléből is biztos mindenki ismeri a harmadik halászlé típust a dunait. Ellenben a Két másik sem hasonlít egymásra. Lehet azon elmélkedni, hogy mi számít tényleg magyarnak és mi nem, de köszönjük már meg bárkinek, ha kis országunk hírnevét öregbíti. Érdekes módon azok az ismerőseim, akik vájtfülűbbek a gasztronómiához, nem akadtak fenn ilyeneken, maximum egy megjegyzést fűztek hozzá, de támogatták az ilyen hírverő cikkeket. Természetesen az ilyenekbe mindig azok kötnek bele, akiknek körülbelül annyi közük van a gasztronómiához, hogy életükbe egyszer már odakapcsoltak a TV-paprikára. A cikk egyébként érdekes lett, csak így tovább Világevő. Üdvözlettel:
Gergely Felicián (aki vállalja a kommenthez a nevét)

[c] 2014.03.12. 01:09:56

@mel gibson: Gondolom, aki a cikk hatására útba ejti kis hazánkat a nyaralása során, különösebb egészségkárosodás nélkül túléli, ha megkóstolja mindegyiket egyszer. Na meg - az igazi fanatikusokat és a cukorbetegeket kivéve - nyaralás alatt nem kalóriát meg szénhidrátot számolgat az ember (ez nem jelenti azt, hogy kétpofára kell zabálni, de egy helyi specialitás megízlelésétől ne tartson mán vissza, hogy túl sok szénhidrát van benne).
Bájdövéj, egy sokat mozgó ember életébe mértékkel belefér az ilyesmi is, semmi baja nem lesz tőle.

[c] 2014.03.12. 01:19:27

@vuvuvu2: Mely fotókkal? A töltött paprika tényleg nem stimmel (alatta van egy link is; az ott látható töltött paprika nagyon hasonlít a nagyanyáméhoz), és a paprikás csirke sem szokványos, de a többi szvsz teljesen vállalható. Nyilván van némelyikben némi dizájngasztronómiás beütés, ezért nem pont olyan, mint amihez otthon szoktunk. Speciel azt a gulyást simán megenném, még ha az enyém nem így néz is ki.
A méltankodóknak nem azzal van baja, hogy szóvá tetted a tévedést, hanem azzal, amilyen stílusban tetted.
süti beállítások módosítása