Ilyen még nem volt: kóstolópohár kólához
2014. január 08. írta: világevő

Ilyen még nem volt: kóstolópohár kólához

Nem gondoltam volna, hogy valaha kommersz szénsavas üdítőkről fogok írni ezen a blogon, de azért ez a hír, amikor a világ egyik legkomolyabb boros- és kóstolópohár-gyártója a világ legismertebb üdítőjéhez készít poharat. De jó ez? És kinek?
[Update: P.E. szakszerű kiegészítése!]

224794_2_600.jpeg

A magam részéről nem vagyok harcos ellensége az üdítőitaloknak, én szinte soha nem iszom, de azt se gondolom, hogy stimmelnének a különböző városi legendák, ami szerint feloldják a beletett fogat vagy épp halálos veszélyt jelentene mentolos cukorkával kombinálva. Persze jelentkezzen, aki ezek közül bármelyik kísérletet személyesen el is végezte, azaz nem csak egy ismerőse rokonáról hallotta vagy olvasta valahol. Viszont nem is szeretem őket különösebben, bár évente kétszer-háromszor kifejezetten meg tudom kívánni a legismertebb gyártó termékét, szigorúan cukros verzióban, és közvetlenül a 2 decis üvegből, ha már...

Ez viszont akkor is meglepett, a nagy múltú (és jelenű) osztrák borospohár gyártó, amelyik különleges kóstolópoharakban is az egyik legnagyobb név a világon, a Coca-Cola számára különleges poharat készített. A formához az inspirációt az ikonikus kólásüveg adta, a 250 éves Riedel cég elmondása szerint a tesztelések során a Sauvignon Blanc-os pohár bizonyult a legalkalmasabbnak a kóla bukéjának élvezetéhez, így abból fejlesztették ki a poharat. Szerinted?

Szakértői kiegészítés érkezett FB-kommentként:

"kétségtelen, hogy így jobban kijön a répacukor enyhén földes íze és felfedezhető a kokalevelek semmivel össze nem téveszthető fanyar, telt ízvilága, amit a szabadban szárítás eredményez, valamint a kóladió gyümölcsössége, amit a sok napfénynek köszönhet. a kóla ilyen jellegű fogyasztása kifinomult ízlésre vall, egy olyan embert ismerünk meg általa, aki az élet esszenciájának teljes skáláját próbálja maximálisan kiélvezni. néhányan próbálkoztak, hogy vörösborral (jellemzően a kommersz és könnyen elérhető kategóriába tartozó Château Mouton Rothschild) keverjék, de az eredmény mind ízvilágában, mind intellektuális hatásában nagy mértékben romlott, így maradt a tiszta és nemes ízű kóla. kiteljesíthetjük az élményt és az ízvilágot, ha közben chipset fogyasztunk. még valami?"
(patakfalvi endre kóla- és rágcsasommelier)

Közben otthon:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr845747553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stikasz_1 2014.01.08. 20:02:25

Khm... Ennyit ér a borkóstoló tudomány? Maximum ezt tudom ebből kihozni.:)

GregorEisenhorn 2014.01.08. 20:27:22

14,5 Eur 1db, 23 Euro 2 db. simaliba

rush4you 2014.01.09. 06:22:37

minidg is volt, pepsinél is van :)
a termékkóstolás kötelező üzemen belül.
üdv

makk_ász 2014.01.09. 07:03:35

jelen!
egyszer kipróbáltam, hogy a kóla tényleg feloldja-e a fogakat. egy pohárba kitöltöttem kólát, beletettem egy kihullott tejfogamat (igen, elraktam egy-kettőt) és egy északára üvegburával lefedve, uv fénnyel megvilágítva kitettem az asztal közepére sőt még a macskát is odafektettem, hogy őrizze.
reggel megnéztem, nem történt semmi a foggal...

btw nekem a klasszik coca-cola pohár jobban tetszik

cso zsi 2014.01.09. 08:39:23

Nagy az isten állatkertje. Keresletet generálnak egy kutyát nem érdeklő termékre.
És ez nem csak a kóláspohárral van így.

hannamontanna 2014.01.09. 09:04:25

Amióta tudom, hogy létezik víz sommelier, azóta semmin nem lepődöm meg. A magam részéről szükségtelennek tartom, mint ahogy azt is, hogy ha szeretnék egy sima virslit enni mustárral, akkor törhetem a fejem, hogy melyik virslit vegyem, amelyik húsból készült. A mustárok előtt pedig állok tétován, nézem a harminc félét, és próbálok egy nem túl drága, de finomat venni, amiből valószínűleg az lesz, hogy veszek egy mesterséges anyagokból készült, ócska vackot. Ilyen a világ. Kifejlődött egy olyan réteg, akinek erre van igénye, tehát az igényt ki kell elégíteni. Én eddig sem ittam üdítőt, de el tudom képzelni, hogy Micike kiveri a hisztit, ha ezentúl nem ilyen pohárból ihatja a kólát. :-) ..és ez nem is volt vicces.

Dagda 2014.01.09. 09:10:51

Ügyes marketinghúzás a kóla részéről, egy borospohár fejlesztésének költségéért bejutott a világ (igényesség szempontjából) legjobb gasztroblogjaiba, ahol egyáltalán nem tudott volna reklámhelyet venni.

Így próbálja pozicionálni magát abban a szektorban, ahol azt hinnénk, a dolgokat a valódi értékük mellett legfeljebb a sznobságfaktoruk szerint ítélik meg. Nos, mint kiderült, a sz*rt le lehet nyomni az igényes közönség torkán is, ha aranytálból kínálják.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.09. 09:26:18

@Dagda: szerintem meg kellő kritikával/távolságtartással kezelve (írásban és olvasásban egyaránt) nem kell félni a tabutémáktól, az soha nem okosabbá és tájékozottabbá tesz, ha a valóság egy fontos szeletéről nem veszünk tudomást. [hű de bölcs vagyok ma reggel...]

Nick Leeson 2014.01.09. 10:31:01

Lehet, hogy a Coca-Cola-ra sokan fél szemmel néznek (egészségtelen, haszontalan, alkohol mentes, stb.) De valamit csak tudhat, ha már ilyen rég óta kedvelik a világban! Tegye szívére mindenki a kezét, nyáron a nagy melegben nem esik jól időnként egy pohár jéghideg igazi Coca-cola? Nem a fenét nem! Nem muszáj ész nélkül magunkban önteni, de időnként tényleg nagyon jól tud esni. És nem csak gyerekként!
Én egyáltalán nem tartom akkora marhaságnak ezt a pohár dolgot.
Sőt néha már azt gondolom őrületes túlzásnak, ami a borozás körül folyik...

Mr.Treeger 2014.01.09. 10:48:26

Engem más oldalról gondolkodtatott el a dolog. Anno ezt is patikus rakta össze kivonatokból.
Ezért ha már van kóstoló pohár, kíváncsi lennék kézműves kólákra. Válogatott növények és fűszerek kivontaival, külön kiválasztott vízzel és nem kukorica sziruppal, hanem mondjuk demeraraval.
Egész jó piaci rést lehetne nyitni vele.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.01.09. 11:06:41

@Mr.Treeger: letezik ilyesmi, pl a Fritz cola! Itthon is kaphato par helyen, pl a Ma Little Melbourne kavezoban.

randomuser1 2014.01.09. 11:47:32

biztos van aki erre ugrik, én pl minden szar sört megveszek ha adnak hozzá poharat.
még azt is, amit amúgy nem iszok meg

Mr.Treeger 2014.01.09. 12:01:39

@világevő:
Akkor vak voltam eddig, de legalább látszik, hogy jó irányba indultam.

legelső MortalWombat 2014.01.09. 12:50:37

Szeretném felhívni a sommelier figyelmét arra, hogy az összetétel elemzése során nem fordított kellő (mármint semennyi) figyelmet a kóladióhoz kapcsolódó, azzal már-már szimbiózisban lévő nagyon enyhe arányú füstíz elemzésére.
Köztudomású. hogy az enyhe eső után a kóladión megtapadó esőcseppek (természetesen a felszáradásig) a napfényt fókuszálják, ezáltal a kóladió enyhén megpörkölödhet.
E tény az íz tekintetében már-már észrevehetetlen, viszont a nagyon képzett sommelier-ek észreveszik, hogy: a kóstolópoharat 2/3-adig töltve, jég nélkül, pontosan déli napfény felé fordítva a színekben feltűnik egy nüansznyi bágyadt püspöklila metálos szín, de ez nem befolyásolja az ital élvezeti értékét.

Csak ennyit szerettem volna hozzátenni, a teljesség kedvéért!

randomuser1 2014.01.09. 13:16:32

@legelső MortalWombat: ebből a szempontből viszont létfonotosságú és elengedhetetlen a kóstolópohár üvegének tökéletes, hibamentes kiristályszerkezete, amit természetesen a nagymúltú európai, de a gazdasági nyomás hatására kisebb gyártási feladatokat, ugymint könyvelés, stratégiai és kockázatelemzés, gyártás, csomagolási és logisztikai folyamatokat kínába kihelyező riedel garantál.
ne feledje, petpalackból stílusosan csak kristálypohárba érdemes tölteni!

protézisesh 2014.01.09. 13:48:13

A teljesség kedvéért gyorsan kiegészíteném a kólmelier-t, @legelső MortalWombat: -ot és @Emmanuel Goldstein: -is, ugyanis a Coca-Colában csak a Lajtától nyugatra érződik a répacukor földes íze. Soprontól keletre ugyanis az izo-glükóz-fruktóz-szirup (gyk: kukorica-cukor, az ethanol egyik fő alapanyaga a kóla hazájában) adja a gejl édességet. Részben emiatt, részben a marketing által generált ízvilág miatt a magyar piacos változat vakteszten is felismerhető módon édesebb, mint pl. az osztrák.

Legalább ennyit, ha nem többet nyom a latban a kiszerelés formája. A 0,2-0,5 literes üveg jó, a 0,25-0,33 doboz jó. Az 1L PET határeset, a 2-2,5 literes megapalackok utolsó másfél litere viszont tényleg csak az urban legend szerinti vérnyom-eltávolításra való, abban ugyanis már se szénsav, se megfelelő hőmérsékélet (3-5fok) nincs meg. :(

@világevő: A kóla+mentos challenge meg valami ilyesmivel kezdődik:
youtu.be/-8r6P0HiPwU
volt durvább is, de azt most hirtelen nem találtam meg.

SzerződésSertés 2014.01.09. 14:21:22

A kóstolópohár vicces, meg egyébként is a másik cég termékeit preferálom, viszont -lehet kiröhögni- vannak otthon kedvenc kólaivó poharaim. Hülyeség, de nem mindegyikből iszom mindent, van olyan, amiből jobban ízlik az üdítő, egy másikat csak tejivásra használom stb.

smilan1 2014.01.09. 14:53:05

Egeszsetantanarkent, gyakorlaton kiprobaltattam a gyerekekkel csonttal. Nem olyan gyorsan, de oldja. Mindent meg lehet enni meg inni, csak nem rendszeresen. 10-bol 9-szer jot kajalsz akkor kiraly vagy.

legelső MortalWombat 2014.01.09. 14:57:31

@protézisesh:
Tudomásom szerint - a Lajtától nyugatra - a cukormentes kóla gyártásánál természetesen a répacukrot kihagyják, viszont a kólaszörpöt répacukorföld ágyon érlelik.
Attól lesz az a karakán műtrágyás mellékíze (amely a körömlakklemosós pacalpörkölt szafthoz hasonlít), mely kitörölhetetlen emlékeket vés az ember agyába.
Szín tekintetében e kóla arról ismerszik meg, hogy a cikkben említett, formatervezett kóstolópohár üvegét kívülről is elszínezi, átláthatóságát a 0-hoz konvertálja.

br17 2014.01.09. 14:58:03

Már a régi rómaiak is tudták, és mondták, hogy izlésről nem érdemes vitát nyitni...

randomuser1 2014.01.09. 15:19:47

@protézisesh: hát az lehet, ezért is divat nyugaton a 0,33-as sörösüveg, meg azon is csodálkozom h a tótok hogy tudnak cukrot tenni a baransörbe.
kólaügyben csak annyit tok nyilatkozni, h a pepszit lazán keverem a kokával de nem igazán zavar, mert általában presszókávéval iszom.

protézisesh 2014.01.09. 16:12:27

@smilan1: ha nem csak egészségtanár lennél, hanem picit kémiaórán is figyeltél volna, akkor tudnád, hogy a SZÉNSAV-tartalom miatt oldja a csontokat. Ennyi erővel a szódavíz ugyanolyan közveszélyes, mint a kóla...

@legelső MortalWombat: te mit iszol, multivitamin-italt, mi? Az meg 90% sütőtök, a többi meg ugyanaz a vegyipari mocsok, mint ami a Fantába kerül. Amit a II.vh. alatt fejlesztettek ki Európa számára, mert a kólasürítményt nem tudták idejuttatni. Gondolhatod abban mi minden földi jó lehet...

legelső MortalWombat 2014.01.09. 18:32:36

@protézisesh:
Na, azért ennyire null km-es nem vagyok.
Multivitamint azért nem iszok, mert UV-fényben még a dobozon keresztül is világít!

hegyaljai 2014.01.09. 22:53:44

Ez a pohár nem ad megfelelő választ a nagy kihívásra, ami abból adódik, hogy a Coke - meg a másik is - egy úgynevezett "szaturált", tehát szénsavval telített ital, amiből az gyorsan eltávozik. Így a kóstolás objektivitása több, mint kérdéses. Összességében egy kevéssé veszélyes perverzió.

butyko 2014.01.10. 09:06:52

@protézisesh: Sopron és a Lajta (Leitha) között van kb.30 kilométer.A két hely között mivel édesítik a colát?Asszem maradok az Almdudlernél...:)

Konzum Kult Közélet Szex Gasztro Tech (törölt) 2014.02.03. 13:20:27

jó, de ami fontosabb, h 4C-fokon adják a colát (persze csak Coke)...
süti beállítások módosítása