A világ legunalmasabb és legjobb reggelijei - pénteki esemény
2013. október 23. írta: világevő

A világ legunalmasabb és legjobb reggelijei - pénteki esemény

A reggelizés szerintem tipikusan egy olyan téma, amivel kapcsolatban mindenki azonnal rávágja, hogy persze, úgy reggelizz, mint egy király, na és micsoda fantasztikus lehetőség az arra, hogy a család kicsit együtt legyen, és persze minden külföldi utazáson megfogadjuk, hogy majd otthon is mindig szánunk erre időt, hiszen milyen jó is mondjuk Párizsban, Barcelonában vagy Rómában kiülni egy kávézó vagy egy pékség teraszára és onnan nézelődni a munkába siető helyieket, közben meg szuper friss croissant-t tunkolni a tejes kávéba. Aztán a hétköznapok általában mégsem erről szólnak.

breville-1.jpg

Van pár emlékezetes saját reggelim az utazásaimból, nyilván külön izgalom egy-egy gasztrotúrán felfedezni a helyi reggelizési szokásokat is, bár volt néhény olyan alkalom is, szerencsére ritkán, amikor kicsit csalódást okoztak. Ilyen volt Közép-Amerika, főleg Costa Rica, ahol azt gondoltam otthonról még, hogy a hihetetlen gazdag flóra és fauna miatt nyilván szuper jó kajákat esznek, hiszen tele vannak tengerparttal, azaz olcsónak kell lennie a halnak, és trópusi gyümölcsökkel. És az elméletem szerint, ahol hagyományosan nem jelent különösebb problémát az éhhalál elkerülése, ott könnyebben alakul ki élvezeti célból étkezés. Ehelyett kiderült, hogy a helyiek minden reggel pontosan ugyanazt eszik, és ennek az ételnek semmi köze az élvezethez, annál több a szükséges energiabevitelhez: gallo pinto. Ez spanyolul pöttyös kakast jelent, ennek alapján még lehetne érdekes is, de valójában rettentő egyszerű és egysíkú dologról van szó: bab és rizs. Azért ennyire nem unalmas az étkezés, hiába ez a tipikus (tipico) reggeli: a derék Costa-Rica-iak és nicaraguaiak (akik még képesek is vitatkozni arról, hogy ez a cucc honnan ered) készültek variációkkal is, ahogy az angol wikipedia is említi (irónia nélkül): "az étel tartalmazhat több rizst, mint babot, vagy akár több babot, mint rizst. De akár egyenlő mennyiségű rizst és babot is tartalmazhat"! Jó, mi?

Ez itt már egy nagyon deluxe változat belőle:

IMG_7481.JPG

Egyébként minden utazásomnál igyekszem hősiesen kizárólag a helyiek által evett ételeket fogyasztani, így Közép-Amerikát is végigcsináltam kb három hétnyi gallo pintóval, néha volt hozzá azért egy kis rántotta vagy savanyúság, saláta is, cserébe viszont gyakran előkerült a nap későbbi részében is a bab és a rizs, mondjuk egy kis grillcsirkével kiegészítve... De nézzük is inkább a jobb és érdekesebb példákat:

Az egyik legemlékezetesebb a sushizás volt a Tsukiji nagybani halpiacon Tokióban, a világ legjobb halkínálata mellé a legfrissebb halakból készült sushit árulnak a kis büfék, ami különösen izgalmas élmény kora reggel, olyan 7 körül. 

De hasonlóan érdekes volt a legendás lyoni finomság, a rántott pacal, amihez persze egy pohár fehér bort is illik inni akár kora reggel is, és előtte vagy utána pár osztrigát is lecsúsztatni a Bocuse vásárcsarnokban (amit valamiért mindenhol piacként emlegetnek, pedig ahhoz nem sok köze van.)

IMG_4265.jpg

IMG_2250.jpg

Nyilván nem maradhat ki a kedvencek közül az állandóan visszatérő vesszőparipám és egyik legfőbb függőségem, a phó leves, amit a nap 24 órájában lehet enni Hanoi utcáin, és nem is lehet megunni soha:

DSC_0139.jpg

Itt van hozzá a receptem

Szerintem ott van a világ legjobb reggelijeinek a toplistáján, még hozzá valahol az élbolyban az egg benedict is, amiből ettem már itthon is nagyon jót, remélem még mindig tartják a színvonalat:

IMG_3010.jpgNem csak az étel, hanem a környezet és az alkalom miatt is maradandó emlék a Paul Bocuse 3 Michelin-csillagos éttermében fogyasztott meglehetősen rusztikus reggelim is, amit a Bocuse d'Or győzteseinek és sztárséf zsűritagjainak tiszteletére adott, voltam olyan mázlista, hogy bejutottam rá, főtt borjúfejhús, sonka, pástétom, pacal és nyelv, na meg egy kis lencse a vegák kedvéért:

IMG_1203.jpg

 

És azért teljesen komolyan gondolom, hogy ennél nem biztos, hogy van tökéletesebb reggeli...

Esemény péntek reggel: Péntek reggel lesz egy kis (ingyenes) kötetlen eseményem, amin bemutatom néhány kedvenc reggelizős receptemet is, például a nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis a világ egyik legjobb reggelijét jelentő croque monsiuer-t, és más érdekességeket. Aki jönne, itt tud jelentkezni. Kóstoló is lesz mindenből! És oda lehet jönni csak pár percre is, teljesen laza, folyamatosan zajló dologról van szó, nem egy ültetett reggeliről.

croque_croissant.jpg

A bejegyzés és az esemény a Breville-el kooperációban készült, az ő eszközeiken fogom elkészíteni a reggelikóstolót is.

breville_products.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr25592549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mitmiért? 2013.10.23. 22:57:58

"az étel tartalmazhat több rizst, mint babot, vagy akár több babot, mint rizst. De akár egyenlő mennyiségű rizst és babot is tartalmazhat"! Jó, mi?"
:-)))
Miért? A Gironde jobb és bal partján miről vitatkoznak? Hogy 60-40% legyen a cabernet sauvignon és merlot aránya, vagy pont fordítva? A gasztronómia erről szól :-)
Bár a leghevesebb (reggeli!!!) vita amit hallottam egy olasz és egy osztrák között volt h a lecsó melyikük nemzeti étele. Mondtam nekik h egyiküké sem, mert magyar. Nem tudom igazam volt-de hát a kuruc (nem ugy) virtus, ugye.

élhetetlen 2013.10.24. 13:38:29

Az én kedvenc reggelim sem éppen fogyókúrás, de ha a szalonna belefér… Olajban pirított kenyérszelet, rácsúsztatva a lágy sárgájú tükörtojás, aztán só, bors. Annyival egyszerűbb a egg benedict-nél, hogy a kenyér serpenyőjében kisüthető a tojás, és látom a tojás sárgáját sütés közben, tehát nincs az, hogy véletlenül keményebb lesz.

Bambano 2013.10.24. 14:23:06

minden reggel babot, mint Costa-Ricában? ez nekem bűzlik... :P

Andrea Csörgőné Polgár 2013.10.26. 20:18:19

A benedictről jut eszembe...szomszédunk volt Gróf Nándi bácsi, akinek az özvegye gépeltette le velem még gyerekoromban az "eauf poche" receptjét...azt mondta Audrey Hapburn kedvenc reggelije volt. Nálunk ez a kedvenc vasárnapi reggeli. Pirítós, rá buggyantott tojás, tárkonyos besamellel behúzva.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.10.27. 08:07:46

@Andrea Csörgőné Polgár: hú igen, ott is szuper dolgok vannak, meg az oeuf cocotte témában is óriásiak a lehetőségek!
süti beállítások módosítása