A világ talán legjobb fagyija
2013. július 23. írta: világevő

A világ talán legjobb fagyija

Édesszájú nem vagyok, de azért a jó fagyira eléggé be tudok lelkesedni. Járom itthon is a fagyizókat, csináltam is egy toplistát régebben, amit illene már frissítenem is, de addig is beszámolok a legújabb kedvencemről, ami sajnos egy fővárossal odébb található, Bécsben.

20130629-1.jpg

A fagyievolúció során elég sok fázison végigmegy egy-egy kultúra, kezdve azzal a korszakkal, amikor még teljesen oké, hogy jégkristályokkal van tele a mesterséges aromákból készülő fagyi, egészen odáig, amikor már tényleg minden apróságra, az alapanyagok eredetére és leggondosabb feldolgozására is ügyelnek.

Ez például a zseniális bolognai Sorbetteria Castiglione:

IMG_9232.JPG

Budapesten egyelőre még pár lépés távolságra álldogálunk a csúcstól, remélhetőleg lesz még továbblépés a kiváló fagyiporokhoz adott egész jó alapanyagoknál is, jelenleg ugyanis ez a csúcs, valódi, saját fagyival nem nagyon lehet találkozni. (Sajnos akkor sem, ha vannak, akik kézművesnek hirdetik magukat.) Ettem fagyit rengeteg helyen a világon, és volt is közte pár lenyűgöző élmény, például Lyonban egy valóban kézműves műhely, ahol a kecskesajtfagyi ízét még mindig nem tudtam elfelejteni (a nevét bezzeg igen), vagy egy másik zseniális lyoni hely, a Terre Adélice, de létezik pár lánc is, akik egészen finom fagyikat csinálnak, például az Amorino, akik Európa több országában is jelen vannak és árulnak például - szicíliai módra -tölcsér helyett forró briósban szervirozott fagyit is [nagyon megéri megkóstolni!], szintén rettentő jó az olasz Grom, szóval vannak még jók. De.

IMG_8574.JPG

De a legnagyobb hatással mégis ez a bécsi kis fagyizó volt rám, ahova direkt többször is visszatértem, hogy tartják-e a színvonalat, és minden alkalommal lenyűgöző volt. 

IMG_8576.JPG

Ne arra a brutálisan erős ízélményre számíts, ami a túl édes és túl aromás fagyikra jellemző, itt azt hozzák ki az alapanyagból, ami tényleg benne van. Ez néha kicsit pasztelesebb ízt ad, de sokkal közelebb van ez a természeteshez, olyan valódi élmény, amit nehéz elfelejteni. Van egyébként mindig jópár vegán fagyi is a kínálatban. [Nincs viszont hupikék törpikék, tutti frutti és a többi borzalom.]

IMG_8568.JPG

Egy ekkora adag fagyi után normális esetben még akkor is lemegy az étvágyam és van egy kis enyhe cukortúladagolásom is, itt ennek nyoma sincs, semmi émelygős érzés utána, nem fekszi meg a gyomrot. Helyette szuperfinom, krémes, természetes, valódi és még annál is valódibb. Csak természetes alapanyagokat használnak, semmilyen mesterséges aromát, szinezéket, adalékanyagot, ízfokozót nem tartalmaz. És azért hívják kézművesnek, mert tényleg kézműves termék. A három tehén, akikből a biotej származik: Anna, Berta és Mizzi.

IMG_8572.JPG

Nagyon javaslom kipróbálni, a Stephansdomtól a Duna-csatorna felé vezető utcában van (I., Rotenturmstrasse 14), onnan lehet megismerni a sok olasz fagyis között, hogy hatalmas so áll az utcán, ha Bécsben jártok, nagy hiba lenne kihagyni!

IMG_8573.JPG

IMG_8577.JPGJa és van már Grazban is egy üzletük. Gondolom ott is komoly a sor, de tényleg megéri kiállni!

IMG_8564.JPG

IMG_8566.JPG

Eis-Greissler
Bécs I., Rotenturmstrasse 14
Graz, Sporgasse 10

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr155418380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prim 2013.07.23. 20:06:39

Nem kell bécsig menni, elég eddig www.varicukraszda.hu/index
Aki már volt itt tudja miről beszélek....

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.07.23. 20:45:07

@prim: Oda is elmentem, szerettem, benne is van elég előkelő helyen a belinkelt értékelésemben. De ennek nyomába sem ér sajnos.

prim 2013.07.23. 22:04:59

@világevő: Pont a múlt héten voltam a környékén, de akkor még nem tudtam erről. Majd legközelebb... Hiába a kíváncsiság elég erős nálam...:)

Ezres Klub 2013.07.24. 09:26:28

A Váriban még nem voltam, viszont a Fragolát, Pomodorót, Gelato Rosát próbáltam. De ami a legjobban bejött, teljesen meglepődtem, az Auguszt fagyija a Fény utcánál.
Amúgy otthon gyártom, mert olyat csinálok, amilyet sehol nem lehet kapni, és nem porból készül:) A fehér csokis-meggyes és a sáfrányos-kókuszos eddig a legnyerőbb, de a pisztáciás is isteni.
Ezt a bécsit viszont ki fogom próbálni, köszi a tippet!

Cogito.t 2013.07.24. 13:10:30

Én elég sok helyen kóstoltam már fagyit, szerintem ez a legjobb:
hir6.hu/cikk_galeriak/120529_Megyejras_Musztafa_Achmed_Oszman_fagyija/

Ez még valódi alapanyagokból főzött alapból készülő fagylalt, ráadásul nem nyomják tele levegővel - úgymond a "könnyebség" kedvéért! - viszont kellően kidolgozott, így megfelelő állag mellett is krémes/fogyasztható!

Sajnos Budapestről kicsit messze van - Mezőberény, Békés megye -, de ha valakinek arra visz az útja feltétlenül kóstolja meg!
Bármelyik ízt ajánlom, de a karamellt mindenképpen (mivel igazi alapanyagból készül így érződik rajta az égetett cukor íz, nem csak a tömény édesség, mint oly sok helyen!)

Paramami 2013.07.26. 07:45:03

A mezôberényi fagyizónak én is rajongója vagyok. Minden fent felsorolt (plusz néhány) fagyizó közül szerintem is a legjobb. Bécsit hamarosan kipróbáljuk, mert a legjobb fagyizók tesztelése nálunk családi hobbi.

Paramami 2013.07.26. 07:45:03

A mezôberényi fagyizónak én is rajongója vagyok. Minden fent felsorolt (plusz néhány) fagyizó közül szerintem is a legjobb. Bécsit hamarosan kipróbáljuk, mert a legjobb fagyizók tesztelése nálunk családi hobbi.

Hoborc0 2013.07.28. 20:52:08

A bécsiben még nem voltam, viszont ha valaki Milánóban jár, akkor ez egy fantasztikus hely
www.lagelateriadellamusica.it/
Nem a központban van, de a Dómtól a kettes villamos
néhány méterre áll meg attól az utcától ahol a fagyizó található.

emul 2015.01.08. 09:16:05

Most latom hogy irtal errol is. Szerencsere (vagy meginkabb nem mert azert a zsirparnaimat hizlalja) de kb 50 meterre dolgozom ettol a helytol es meg telen a legnagyobb hidegben is kepes vagyok neha lemenni nyalni egyet. Midegyik fagyijuk finom, a gyumolcs fagyik olyan mintha akkor mixeltek volna ossze jo minosegu friss gyumolcsokkel. De az orok kedvencem a vanilia, egyszeru de nagyszeru iz, ver eddig minde fagyit amit ettem. Ha valaki kicsit erosebb izre vagyik akkor tudom ajanlani az Alpen karamelt.
Plusz a kiszolgalas is mindig kedves, csak angolul is beszelo kedves lanyokat foglalkoztatnak. Soha nem volt meg panaszom se a termekre se a kiszolgalasra. Meg egy fontos info bar ez talan altalanos a jobb fagyizokra. Itt nem am kacsatojasnyi adag a gomboc. 2 gomboc az kb feler egy ebeddel, szoval csak ovatosan.
Hja es aki latogatna, egy jo tanacs: nyitas utani fel oraban kell menni akkor meg nincs sor. De ha esetleg nagy sor van az sem olyan veszes mivel gyorsan fogy.
Most nemregen bevezettek 4 fajta jegpralinet is, ajanlott azok kiprobalasa is. A kivul etcsokis kivalo.
@világevő Itt is na mar egy ideje kecskesajt fagyi is, erdemes megprobalni.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2015.01.08. 10:03:29

@emul: én is akartam menni múlt héten, de most sajnos téli szünet van. és a marihilferstrassén is nyitottak azóta, ott nem szokott nagy sor lenni! kecskesajtot nyomom mindig, tökmagolaj, mák is nagy kedvenc, és tényleg a vanília az egyik legjobb!
süti beállítások módosítása