Amikor egy étterem nem viseli el a kritikát...
2013. május 15. írta: világevő

Amikor egy étterem nem viseli el a kritikát...

...hanem rituális (kommunikációs) öngyilkosságot hajt végre. Ezt mutatta be egészen elképesztő módon az Arizona államban található Amy's Baking Company (meg még egy csomó szóból áll a nevük). Az eset tényleg nagyon tanulságos, érdemes rászánni egy kis időt az áttanulmányozására.

Itt még nem sejtik, hogy mi vár rájuk:

amy.jpg

Fotó: Facebook

[önreklám: már csak pár hely van a jövő heti vietnami vacsorára!]

Az alapszituáció az, hogy nem megy jól az étterem, legalábbis vélhetően ezért kerültek be Gordon Ramsay méltán híres-hírhedt műsorába, a Kitchen Nightmares-be (nem tudom, hogy van-e magyar címe, konyhai rémálmoknak lehetne fordítani). Aztán mégis nagyon meglepődött a tulajdonos házaspár, amikor valóban egy rémálomba csöppentek, először csak a műsorban, a káromkodós és szókimondó Ramsay miatt, majd az interneten, az őket nem igazán kímélő népek miatt. Végül egy olyan szintű kommunikációs öngólba sodorták szerencsétleneket, hogy ahhoz foghatót elképzelni sem tudnánk, ha nem olvastuk volna egyre tágabbra nyíló szemekkel, felváltva röhögve és kétségbe esve egy magyar sörgyártó kisiparos hasonló önmegsemmisítését pár hónapja egy blogon.

Nemrég még ilyen csajokkal büszkélkedtek a weboldalukon, most már kicsit már gondjaik vannak:

575928_10151921010660361_1942218263_n.jpg

Fotó: amysbakingco.com

Itt van a kérdéses adás első része, konfliktuskezelésből már ekkor is példát mutatnak:

Itt pedig belép a képbe Ramsay, de ettől nem sokat javul a szituáció:

Na és ezután jött a még nagyobb katasztrófa, ugyanis a tévéműsor kapcsán bizony előpattantak a trollok is, de a normális kommentelők is a neten, és eléggé jogosnak tűnő dolgokért kezdték kritizálni a házaspárt, amikor ők elkezdték megvédeni magukat a Facebook-oldalukon. Erre viszont végleg elvesztették a fejüket és talán minden mást is, és egyre mélyebbre csúsztak. Borotvapengéken...

Itt van részletesen, screenshotokkal a teljes folyamat dokumentálva, angoltudás ehhez is kell, minden egyes sor kincset ér. Közben a FB-követők száma hihetetlenül felduzzadt, de valami azt súgja, hogy nehéz lesz aprópénzre váltani a "népszerűséget". (eredetileg 2000 körül voltak, ha jól tudom, szerda hajnali 3-kor 27 ezren, szerda reggel 8-kor 41 ezren.)

És itt pedig a Forbes gyors reakciója, ami felhívja a figyelmet, hogy milyen kommunikációs bakikat kerüljünk el mindenképpen a teljes összeomlás elkerülése érdekében.

És a sztorinak még távolról sincs vége, miután elég brutálisan szavakkal illették a Facebook-oldalukon a népet, bejelentették, hogy hackerek áldozatai lettek valójában, és nem is tőlük származnak a csúnya hangvételű üzenetek. Az FBI pedig már nyomoz.
De legalább a CAPS LOCK-ot végre kikapcsolták...

---
update: közben persze beindult a mémesedés is:

[önreklám: már csak pár hely van a jövő heti vietnami vacsorára! persze ha valaki kritizálni merészeli majd valamelyik fogást, azonnal kipenderítjük!!! :D]

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr55300883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No Way 2013.05.15. 07:23:39

Isteni! A hülyeség és az önteltség kivételes keveréke a nő is és külön a pasi is. Hátmég a kettő együtt! :)

bungee 2013.05.15. 07:50:41

a nonek azert eleg rendesen 18+ arca van, ha nem megy a szakacskodas nem kell eroltetni, szakmat kell valtani

JonC 2013.05.15. 10:34:06

végigolvastam a FB thread-eket... basszus, ezek közel vannak ahhoz, hogy csecsemőket áldozzanak fel az étterem konyhájában Jézus Krisztus nevében, hogy megtérítsék a reddites pogányhordákat. aztakurva.

István Csutorás 2013.05.15. 10:44:05

epic...
egyébként magyarul a pokol konyhája címen fut a sorozat.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2013.05.15. 11:41:01

Ramsay - A konyha ördöge a magyar címe a sorozatnak.
Itt a brit változat ment talán a Viasat 3-on. Az akkori éttermek kb. kétharmada azóta bezárt, egyiket le is bontották.
A sorozat 2009-től, a 3. évadtól már az USA-ban lett forgatva.
A pokol konyhája szakácsválogatós csapatjátékos valóságshow.

mitmiért? 2013.05.15. 21:23:57

@István Csutorás:
Az egy másik műsora, az egy ami szakácsverseny, elég proszto

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.16. 00:26:17

@Professzore: tehat ez az egesz meg van rendezve a sok FB-pozitiv meg beveszi es lájkolja ezerrel a kamut?

nem tudom a koltsegveteseket, de az amcsi piac az ~ 30 - 50szer akkora mint a mienk tehat, hiheto hogy amig nalunk par millaert kurvaztatnak addig ott kint par tizmillaert az etteremben jatssza a ribanc az agyat

internetszörfölő 2013.05.16. 01:14:20

Sziasztok, elnézést, melyik volt az a bizonyos magyar sörgyártó kisiparos? Szeretnék egy jót röhögni. Tud vki linket dobni?

Köszi
v

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.16. 01:15:50

na vegigneztem es amikor a vegen a foszereplo azt mondta hogy nagyon sajnalja es ilyet meg nem tett de most megteszi, akkor vartam hogy meghuzza a tulajdonos autojat :)))

Sütemény1975 2013.05.16. 02:33:11

ez a gordon ramsay dönti el, hogy melyik konyha jó és melyik nem? tehát ami neki nem ízlik a rossz?
szánalmas egy világban élünk.

Mikkamak 2013.05.16. 02:49:20

Ez a nő pszichiátriai eset. Nem azért, mert saját bevallása szerint nyávogva kommunikál a gyerekeivel.
Azért, mert bár magát "Isten áldotta főzőtehetségnek" tartja (többször is megismételve, miközben boltban vett mirelit kaját ad el saját főzetként, mégcsak nem is jól átmelegítve), láthatóan nem képes elfogadni a kritikát, ha valakinek valami nem tetszik, azt rögtön személye szerinti összeesküvésnek tartja. Az ilyen embernek semmi, de semmi keresnivalója a szolgáltatóiparban, ahol a vevő fizet és az ő véleménye számít.

Ez a két jómadár képes volt a vendégnek semmit nem adni, majd a legordenárébb káromkodás kiséretében pénzt követelni tőlük azért, hogy elmehessenek.

Az meg, hogy a felszolgálószemélyzet borravalóját elvegyék, nemcsak gusztustalan, de valószínűleg törvénytelen is.

Mellékesen a "feltört" facebook oldalon és a helyette létrehozott újon ugyanazokkal a nyelvtani hibákkal megfogalmazott hasonló üzenetek voltak.

kverti 2013.05.16. 03:13:59

Jó a post, köszönöm! :)Hát, ezek tényleg házhoz mentek a lóf@szért. :) @Sütemény1975: Érdemes végignézned, aztán kommentelni. Ha még mindig azt gondolod amit eddig, akkor egy intenzív angol kurzus erősen javallott.

mr.guargumi 2013.05.16. 05:11:26

Zseniális:) Anya gondolom unatkozott, ezért a plasztikai műtétek után (az egész feje szét van műtve) kapott aputól egy játszóteret (aki előbb playboyként van aposztrofálva, majd a Gordonnal való szóváltása közben azt találja mondani, hogy ő gengszter szal ne packázzon vele) ahol kiélheti magát. Fiatalon kellett volna nekik ez a kis lecke, ennyi idősen már nem fognak megváltozni. Bár elsőre tényleg "vicces", de a csaj tényleg komoly pszichológiai eset, ahogy azt már más is írta. A férjura se kutya, de ő még a kezelhetőbb lenne..

Sword 2013.05.16. 06:02:49

A konyha ördöge címmel ment nálunk ez a sorozat.
Amúgy a házaspár tipikus esete a pénzes, műmájer prolinak, aki csak a pénz miatt működtettet éttermet, amúgy fingja nincs az egészről.
A prolisághoz tartozik a kicsinyesség és, hogy nem tűrnek kritikát, holott ők kértek segítséget, mert nem megy a bolt.

sparklie (törölt) 2013.05.16. 06:15:16

Nem csodalkozok, az ettermek vilaga tele van hasonlo mentalitasu emberekkel, azzal a kulonbseggel, hogy azok altalaban jobban foznek. De sok a fozni sem tudo "chef" is, akik jarnak egyik helyrol a masikra, aztan mindenhonnan kihullanak. Foleg, aki a sajat uzletet viszi, az sose jon ra vagy csak tul keson, hogy szarul csinal valamit, vagy egyenesen mindent.
A szarfej fonok sem ritka, aki csicskaztatja a munkavallaloit.
Ugyanakkor kicsit azt erzem, hogy ez a show kicsit megjatszott volt, megrendezett, szenzaciohajhasz.

A csaj nem tud fozni, plane nem egy etteremben elvarhato sebesseggel es minosegben. A ferje meg penzeli a vesztesegeket is, ki tudja mibol, meg elviseli a hisztijet.

Gordon Ramsay is ilyen hisztis picsa volt nehany showjaban, csak o emellett tud fozni is.

fourgee 2013.05.16. 08:01:37

Valamelyik blog foglalkozott az egyik magyar fitnessz celebbel mert az is érdekesen leszólta a kommentelőket, valamint ott is volt célzás az egyik kommentelő csóróságára :))

Tesveer 2013.05.16. 08:11:50

Én elhiszek mindent, de árulja már el valaki, hogy ha ennyire szar a kajájuk, akkor miért van tömve az étterem az összes felvételen. Vagy ha megrendezett, akkor miért nem ment csődbe rég az egész. Ha valahonnan így dobálják ki a népet, akkor az gyorsan elterjed, és húzhatják le a rolót.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.05.16. 08:40:01

Azt nem értem, hogy hol itt az összeomlás, innentől kezdve ezeknek rengeteg vendégük lesz, pont amiatt mert nyilvánosan lejáratták magukat.

Mondjuk az se normális, aki értékeli az éttermet egy TV műsor alapján. Ki nem szarja le?

TomT 2013.05.16. 08:53:16

Nem nagyon értem a dolgot. Most tényleg egy _tévéműsor_szereplőiről_ van szó? Izaurának gyűjtünk már/még?

Olcsó kütyük · http://bit.ly/olcsokutyuk 2013.05.16. 08:53:41

Francba ezek lesznek a leglátogatottabb étterem...
Ügyesek.

polly graph 2013.05.16. 09:01:52

Ez egy TV műsor, nem rejtett kamerával dolgoztak, nyilván bizonyos mértékig, valószínűleg elég rendesen megrendezett.

A nőnek valóban már évekkel ezelőtt meggyűlt a baja az internetes kritikusokkal, találtam egy youtube-ra 2010-ben felrakott video-t, ahol erről az internetes szóváltásról van szó.

www.youtube.com/watch?v=nexQhKIx39Q

Az itt nyilatkozó Amy kevésbé tűnik idegbetegnek, mint a Gordon Ramsay-vel együtt szereplő kiadása. Nyilván nem olyan szakácsokat keresnek a műsorba, akik bólogatva, szipogva követik a káromkodó mester tanácsait. Amy gondolom igazi főnyeremény volt, a youtube-on is nagyságrendekkel nézettebb ez az epizód, mint a többi Kitchen Nightmare vagy Hell's Kitchen.

Ebben a filmben az is elhangzik, hogy három évvel azelőtt nyitottak, tehát 2007-ben, szóval most már 6 éve megy az étterem. Nehéz elképzelni, hogy ezzel a hozzáállással 1 hétnél tovább húznák.

Ahogy látom, most is sokan írnak kritikát róluk, nyilvánvaló, hogy sok a kamu duma, amit poénból írnak.

www.yelp.com/biz/amys-baking-company-scottsdale

Egyébként bárki felcsaphat gasztrobloggernek, ételkritikusnak, akár a konkurencia is, aztán indulhat a hitelrontás. A facebook oldalt meghekkelni pedig gyerekjáték, el tudom képzelni, hogy valaki heccből megtette.

Zb74 2013.05.16. 09:02:04

@TomT: Hehe, te tényleg nem érted az egészet.

SarahConnor 2013.05.16. 09:04:34

Egy csomó felesleges stressztől kímélnék meg magukat, ha a saláták, pizzák, stb helyett a cukrászatra koncentrálnának, mert az szemmel láthatóan sikeres.

Egyébként két ilyen erőteljesen pszichoterápiára szoruló egyént nagyon rég láttam már.

baliquez 2013.05.16. 09:05:04

Teljesen egészséges tudósító/önvédelmi reakciót titulál trollkodásnak a valláskárosult, hazudozós főhősnő. Egyre általánosabb jelenség egyébként amikor valaki nem csupán képtelen magában keresni a kritikák okát hanem még a képzelt barátjára is hárítja - ezért nem bízom a hívőkben, túl könnyen pattintják a felelősséget Istenre. Legalább annyi eszük volt hogy aranyos és végtelenül türelmes felszolgálókat vettek fel, különben már rég rájuk gyújtották volna a vendégek a kócerájt.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.16. 09:11:32

Ez az egész meg van rendezve. Minden. A facebook flame war is. A televíziós szórakoztatóiparban látható összes dolog valamilyen formában manipulált, torzított, hazugságokkal terhelt korrupt szar.

"szórakoztatással egész népeket lehet idiótává tenni"
Hamvas Béla

wiener 2013.05.16. 09:18:48

Update norbira is illik a dolog nem? Ott is azt hazudtak hogy meghekkeltek a fb oldalukat

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2013.05.16. 09:22:15

Ramsaynek világos és vállalható elvei vannak főzés és vendéglőügyben. Bármennyire vannak celeballűrjei, ezek az elvek mindenhol vállalhatók. (Friss, minőségi, lehetőleg helyi alapanyagokból és a vendégek maximális tisztelete)

polly graph 2013.05.16. 09:52:40

@Wind Callman tér: épp ezért egyre többen vannak, akik olyan eseményeket is megrendezettnek tartanak, mint a bostoni robbantás, vagy a Sandy Hook-i iskolai mészárlás. Szerintük ezek ún. false flag események, ahol a sérülteket és nyilatkozó tanúkat is crisis actor-ok játsszák el.

SarahConnor 2013.05.16. 10:04:30

A műsorban bemutatott éttermeket van, aki passióból látogatja, "csakazértis" alapon. Ugyanazokat szokták tapasztalni, amit a műsor mutat. Azok az emberek, akik szerepelnek a műsorban és fenn vannak facebook-on, szintén ugyanazt az arcukat mutatják.
Jó a műsor egy show, a szórakoztatás érdekében ki van élezve itt-ott, az tuti. De nagyvonalakban stimmel a dolog, nem hiszek abban, hogy ez promó.
Nekem pl ezt az éttermet ezzel a műsorral qrvára nem adták el, még az utcába se térnék be, ahol van.
Hogy miért szerepeltek?
Mert a nő született tehetségnek tartja magát, aki meg van győződve róla, hogy a negatív vélemények csak szándékos lejáratások, alaptalanok. Hívott egy sztárséfet, és komolyan elhitte, hogy Ramsay majd megdicséri a kajáját, és helyreteszi a dolgokat.
Nem így történt, és ez nem tetszett neki. Most aztán meghekkelték a fb oldalukat, naná. Mindazok után, amit levágnak a műsorban, még a fb oldalukat se hekkelném meg. :)

Szociknak vége 2013.05.16. 10:43:36

Ramsay-nak nem az az érdeke, hogy akár 1 éttermet is jobbá tegyen, hanem hogy minnél botrányosabb lúzereket találjon a müsorába. Ilyen a sóbiznisz.

Ő sem a főzőtudománából él, hanem az arrogáns TV show-ból meg káromkodásokból.

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 11:10:33

1-Azon a pizzán alig van némi feltét.
2-totális a szervezetlenség a kapkodás a feszültség
3-Mivel Amerikában tényleg minden eladható,így valószínűleg igaza lesz annak a kommentelőnek,aki azt írta hogy mostantól még több látogatója lesz az étteremnek.Specialitásuk a prosztóság,bejött.
4-Kevésnek tűnik az az 1 db pizzakemence és összesen 2 db konyhás és 1db pincér
5-Igazságtalan az élet,hogy ilyeneknek ad lehetőséget pizzasütéshez és étterem vezetéshez,akik nem becsülik azt és nem értenek hozzá.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.16. 11:23:45

@Tesveer: Pesten is van sok gyenge étterem, amelyik teli van. Aki nem ismer jobbat, annak sokszor fel sem tűnik, hogy szemetet eszik. Például ha az anyja nem tudott főzni, akkor neki is jó a fagyasztott félkész kaja egy kis vegetával.

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 11:25:39

Az a hamburger,az nagyon durva!Ilyet még sosem láttam!D

2013.05.16. 11:30:10

Nekem egyből a világhíres és szeplőtelen ápdét házaspár jutott eszembe ezekről...

Szociknak vége 2013.05.16. 11:30:45

@hot-spot: Tavaly voltam kint óriási a szórás. Kis szerencsével 5 dollárért is lehet ehető steak-et enni ami olcsóbb mint itthon, de a kiszolgálás ilyen helyen szar, a közönség meg dettó. Jobb helyen a hamburger is 15-20 dollár, a normál étterem is itt kezdődik a nagyvárosokban, felső határ nincs. A kiszolgálás viszont jobb mint itthon, pedig itthon is ált. jobb mint a szomszédos országokban, ahol szoktam éttermezni.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.16. 11:31:52

@Sparhelt: Ramsay-vel csak az a gond, hogy a saját éttermeiben sem tartja be ezeket az elveket maradéktalanul. Nem a Michelin-csillagos helyekre kell gondolni, hanem azokra, ahol 1-2 évente fordul csak meg.

Szociknak vége 2013.05.16. 11:34:42

@Étteremkritikus: A kaja egy dolog a Mcdönci óta tudjuk hogy nem is a legfontosabb. Mcdonalds sokkal ritkábban megy csődbe mint bármilyen ambíciókkal induló jó kaját produkáló hely.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2013.05.16. 11:36:53

@Étteremkritikus: Attól még az elv vállalható. Ramsay lelkiismeretén múlik az, hogy mennyire tartja magára is kötelezőnek a dolgot, de ennek tőle függetlenül is alapértelmezettnek kellene lennie bármilyen helyen, ahol vendéglátással foglalkoznak.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2013.05.16. 11:38:57

@MetroGoldwinMayer: Azzal együtt, hogy attól még van neki az is..

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.05.16. 11:40:41

@Étteremkritikus: ez azert durva volt...
szerintem MINDEN haziasszony kepes 2-3 etelt rendesen megcsinalni, ugymond specializalodni ra, kiveve ha direkt igenytelen taplo

polly graph 2013.05.16. 11:57:33

Most, hogy jobban meggondolom, azon sem csodálkoznék, ha a nő saját TV show-t kapna, pl. finnyás gyerekeket megnevelő tábort bíznának rá, vagy valami hasonlót, ahol Szörnyella de Frász-szerű viselkedésével minden nézőt kiakasztana, de garantálná a nézettséget. (Már most is mennek ilyen elkényeztetett tiniket "átnevelő" műsorok.)

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 11:58:58

Hihetetlen,hogy Amerikában még az ilyen tehetségtelen taplók is szarrá keresik magukat.

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 12:03:32

Azt sem értem,mi szükség van a mirelit pizzára?
Jobb helyeken begyúrnak egy teknőnyi pizzatésztát és abból csipegetnek amennyi kell.Akár egy hónapig is képes elállni a tésztája,és ha nem mászik bele egy két csótány,akkor simán meg lehet sütni.
Meg ha belemászik,akkor is.(csak hülyülök)

De tényleg itthon begyúrnak egy nagy teknő tésztát előre és meg van kelesztve.
A tésztát pedig hirtelen kell sütni és minimum 300 fokon.

NemNick 2013.05.16. 12:08:15

Nagyon tanulságos volt, csak tanulni lehet belőle.

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 12:08:26

Na meg ketchup nélküli pizza és hamburger......!!

mizrolist 2013.05.16. 12:08:51

@Fenimore: mármint arra a cukrászatra gondolsz, amelyben másoktól vett és átcsomagolt süteményt adnak el sajátként (idézet a fenti műsorból)? :D

NemNick 2013.05.16. 12:11:11

Számomra a legrosszabb nézni az öreg figura szenvedését volt. Volt egy nála évtizedekkel fiatalabb, magasabb, szőke cicababája és igyekezett mindenáron megtartani - csak hát az meg idegbeteg volt és meggyőződéses.

Sajnáltam a pasit.

NemNick 2013.05.16. 12:12:09

"gy magyar sörgyártó kisiparos hasonló önmegsemmisítését pár hónapja egy blogon."

Ez mi volt, tudja valaki?

sparklie (törölt) 2013.05.16. 12:12:40

@Fenimore: azt ne hidd, hogy amit a showban latsz, az mind ugy is megy a valosagban
a csaj rajatszott erosen
lehet, hogy mar reg csodben van az etterem, de bevallaltak egy ilyen showt egy szep kerek osszegert, az ettermet meg bezarjak majd, mert veszteseges
azt sem ertem, hogy miert van tele, ha mar hosszu evel ota ilyen botranyosan foznek es orditanak a vendegekkel (amugy Ramsay hozta divatba a taplo, vendegeket lekezelo chef archetipusat, miota o kepernyon van, azota divat a vendeglatasban a nagy pofa, ez szerencsetlen hazaspar meg kicsiben ugyanezt csinalta volna meg, csak nem parosult hozza fozesi tudas)

a cukraszatra meg azert nem fognak koncentralni, mert azokat a tortakat nem a no keszitette, hanem ugyanugy a Walmartban vettek, mint a raviolit, majd felszeleteltek es kitettek a pultba
amugy USA-ban dolgoztam etteremben kezdetben es elmondhatom, hogy keves helyen jon a kaja ugy, ahogy a magyar ettermekbe, pucolatlanul a piacrol, nagykerbol stb. be a zoldsegelokeszitobe, nekiallni tisztitani, baszogatni, tarolni
ahol voltam, nem egy helyen, meg a hus is elore szeletelve jott kamionnal, nem ott vagtak a szakacsok, volt mas dolguk is, meg az osszes kellek is a beszallitotol, pedig kozepkategorias etterem volt, ugyan nem egy michelin csillagos hely, de finom volt a kaja
csak nem tartottak kulon szemelyzetet az elokeszitesre, nem epitettek a draga ingatlanra egy felesleges elokeszito reszleget, hanem reszben feldolgozott etelek jottek: tisztitott, vagott zoldseg, hus, stb. olyan hajtas mellett nem is lehetett volna mindent from scratch megcsinalni

egyszeruen nem a draga ettermi munkaerot, ingatlant pazaroljak az elokeszitesre, hanem azt egy beszallito vegzi el profi modon, majd kamionnal beall es be a hutobe a felig meddig feldolgozott alapanyag, picit hatekonyabb, gyorsabb, biztosabb modja a keszletezesnek, logisztikailag magasabb szinten van megoldva a kerdes

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.16. 12:12:59

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: Én ismerek olyan háziasszonyt, akinek a specialitása a spagetti, amihez kifőzi a tésztát és ráönti a bolti szószt, valamint a húsgombócleves, tasakos levesből, vegetával ízesítve. A 10 éves lánya már eltanulta tőle, így egyre ritkábban "főz". A gyerekei elégedettek, mert nincs nagymama, így legfeljebb a menzához tudják hasonlítani.

Olyat is ismerek, aki soha nem főz, mert hiába közelít a 40-hez, az anyukája minden nap főz nekik és így ő legfeljebb egy szendvicset készít reggelire.

Kedvencem az a vega kétgyermekes anyuka, aki a Himalája són kívül nem használ fűszert, mert szerinte mindent gyerekmunkával vagy környezetszennyező módon állítják elő. Hetente egyszer főz magának, mert a főztjét se a férje, se az óvodás gyermekei nem eszik meg. Hétvégén epekedve várják a nagymamát.

Akiket felsoroltam, azoknak nem anyagi problémát jelent a főzés, mert lenne rá pénzük.

sparklie (törölt) 2013.05.16. 12:14:50

@hot-spot: hat aki ketchupot tesz a pizzara, azt jol gyomorszajon is rugdalnam, majd kivernem a fogait is, hogy csak pepeset tudjon enni utana, az valo neki

sparklie (törölt) 2013.05.16. 12:24:02

Azt sem hiszem, hogy Ramsay csak akkor latta a konyhat meg a foztjuket, amikor odament, nem akkor ertesult o arrol, hogy mi folyik ott.
Ugyanis elotte nyilvan bejarjak a terepet a stab tagjai, tajekozodnak, mi a poen, mit kell felvenni, van-e egyaltalan tema.
Igy valahogy meg mindig az az erzesem, hogy ez egy megrendezett mubalhe. Ket nyomorult bevallalta, hogy ok lesznek a bohocok es kapnak egy kisebb osszeget ezert. Nyilvan nem kellett sokat rajatszani, de az pl fix, hogy az etterem nem lenne ennyire tele, ha evek ota ilyen szarul foznek es minden este a tettlegesseg hataraig inzultaljak a vendegeiket. Amerikaban ilyen nincs. Sok hulyeseg van, de ilyen nincs.

Etteremkritikusnak meg mindenki elmehet, onjelolt gasztrobloggerek is ezrevel akadnak, jo ettermet csinalni mar kicsit nehezebb es kockazatosabb. A kritikusnak csak fel kell epitenie egy brandet maga kore, amitol valaki komolyan veszi. Befektetese nulla, tudast a legtobb esetben felszedi ut kozben. Vagy meg azt sem. Nehez mufaj :)

SarahConnor 2013.05.16. 12:32:38

@mizrolist: ezt nem hallottam. Elhangzott ilyen?

@sparklie: tegyük hozzá, hogy Ramsay is a show találmánya. Az amerikai kiadású műsoraiban mindig ezt az agresszív taplót játssza, össze-vissza káromkodik, kész idegbeteg. Ha megnézed a brit verzióját ennek a műsornak, se élesebb kritika, se szitkozódás, se indulatok, semmi dráma. Azt kevesebben is nézik... ami válasz arra, miért éri meg jobban a tapló ordibálós imidzsbe fektetni.

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 12:41:59

@sparklie: Neked nem csak a ketchupot nem kellene rátenni,hanem pusztán a csupasz nyers tésztát érdemelnéd a gyomorszájadba.

Savior 2013.05.16. 13:28:42

@hot-spot:

"5-Igazságtalan az élet,hogy ilyeneknek ad lehetőséget pizzasütéshez és étterem vezetéshez,akik nem becsülik azt és nem értenek hozzá. "

és

"Na meg ketchup nélküli pizza és hamburger......!! "

Nem érzel itt némi ellentmondást?

Egyébként nem kell sok feltét ahhoz, hogy jó legyen a pizza. Franciaországban is a kedvenc palacsintám a vajas volt (igen, csak az volt benne). Mondjuk ehhez a tésztának is finomnak kell lenni, az tény -- balatonparti büfés palacsintatésztából nem megy.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.16. 13:31:30

@sparklie: Olvastad a linkelt Forbes cikket? Abban megemlítik, hogy a gondok nem manapság kezdődtek és a Yelp-en már régóta negatív vélemények vannak róluk:
"Customers aren’t exactly fond of Amy’s either; reviews on Yelp call the restaurant “horrible” and accuse the owners of stealing waitresses’ tips. To make matters even worse, the Bouzaglos are notorious for their outrageous responses to these reviews on Yelp."

Nekem itthon a Rosé étteremmel volt szörnyű tapasztalatom, de ott végül nem fizettették ki a romlott pörköltet. Ők a Tripadvisor-on a legjobb 10 pesti étterem között voltak, amíg az üzemeltetőknek fel nem tűnt, hogy a hamis véleményeket újonnan létrehozott magyar felhasználók írják.

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 13:34:15

@Savior: Az emberek egy része szereti hozzá,nem értem mit vagy ezen ennyire kiakadva.
De amikor a lehetőséget sem adja meg egy étterem a vendégnek,na az gáz.Ismerek ilyen nagyon olasz pizzériát,ahol sikítanak a ketchuptól.Épp a csőd szélén áll.

Nem a feltéten múlik a pizza.A tésztán, a kemence hőfokán,a fűszerek harmóniáján és a sajt megválasztásán több múlik.
Na meg a kedvességen.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.16. 13:35:53

@Savior: Sok magyar óriásit csalódik, amikor kiderül, hogy Olaszországban a pizza nem olyan, mint amit Pesten házhoz szállítanak. Kedvencem, amikor az olasz étteremben a pincér magyarázza a turistának, hogy nincs bolognai spagetti :)

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 13:37:01

@Savior: Az ízlésed eléggé egyedi és bizarr,de nem kellene másokat lefikázni azért,mert nem szeretik a vajjal töltött palacsintát.
Ha már palacsinta,akkor nálam az afrikai viszi a pálmát.
De nem könnyű elkészíteni,ez tény.
Viszont brutál!

hot-spot (törölt) 2013.05.16. 13:43:12

Ha nekem pizzériám lenne,nem kizárt hogy csinálnék pár extra pizzát is,mint pl a csokis és gyömölcsös pizza,meg hasonlók.

NemNick 2013.05.16. 14:19:21

@mizrolist: és igen! Kösz, hogy szóltál :)

maretz 2013.05.16. 14:23:28

@hot-spot:

Szerintem aki ketchupot akar tenni pizzára, az nyugodtan mehet a nyugati aluljáróba gasztrotúrára, mer annál jobbat nem is nagyon éremel...:)

No offence, de pizzára ketchupot rakni kb. ilyen zokni-szandál típusú prosztó dolog. Az olyan pizza, amin ketchup van, legfeljebb a metróaluljáróban számít pizzának.

Fecooka · http://www.boorze.com/ 2013.05.16. 15:53:34

Szerintem sem kell a pizzára kecsöppp!

TomT 2013.05.16. 17:08:26

@Zb74: Ezzel kezdtem a hozzászólásom, Sherlock. Köszi, sokat segítettél.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2013.05.16. 17:08:50

@maretz: nem a ketchuppal van gond (bár én nem vagyok oda érte), hanem azt olyan pizzával, ami nélküle nem ehető :D

leaping cat 2013.05.16. 19:08:06

A sütemények kérdéséhez:

amikor Gordon megérkezik, a süteményes pult nagyon tetszik neki, meg is kérdezi: Did you bake them? Mire a válasz: Yes, I did. Ugyanakkor az idézett facebook kommentek között bevallják, hogy csak megveszik, és felszeletelik.

Pedig a részt nézve arra gondoltam, hogy az lesz az átalakítás lényege, hogy inkább legyen cukrászda, ha már ahhoz legalább ért a csaj. Hát nem.

mizrolist 2013.05.16. 19:24:39

@TomT: ez egy reality műsor. Az étterem valóban létezik, és tényleg ők a tulajdonosok (ha arra jársz, elmehetsz hozzájuk ebédelni is...). Ramsay azért jött a kamerákkal és a többivel, hogy segítsen kihúzni a csávából, mert nem nagyon megy a bolt.

váj mí 2013.05.16. 21:05:58

@Étteremkritikus: Például az egekbe emelt Bock-bisztró is ilyen. Azon szinten megengedhetetlen a mirelit hasáb. Pedig kiadták. El sem mertem hinni, amikor megláttam a tányéromon. Basszus! Ha mirelit hasábot akarok, akkor a mekibe megyek. Azt ők tudják jól hozni. Sem a BK, sem a KFC nem veheti fel bvelük a versenyt mirelit hasáb téren.
De hogy a Bock-bisztrónak nem telik krumplira meg konyhalányra, aki felvágja, az nagyon gáz. Az áraik mellett.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.16. 21:50:21

@váj mí: A legjobban sztárolt magyar éttermek közül a Bock bisztrót eddig kihagytam, nem volt szimpatikus se az étlap, se a séf.

NewBornLOver · http://ephemeronxoxo.wordpress.com/ 2013.05.17. 08:35:46

Szép napot mindenkinek! El sem tudom mondani mennyire örülök, hogy foglalkoztok ezzel a jelenséggel!:) Amerikai barátnőmmel beszélgettem skypeon és ő mesélt nekem erről az ominózus kiscsaládról!:)
Teljesen ledöbbentett pláne az, hogy helyi lakosként nagyon sok nyalánkságot elárult ami crazy amyhez köthető.
Először is a nő börtönviselt! Min. 14 hónapot ült börtönben, mert ellopta valakinek a social security numberjét nálunk ez talán a tb-nek felel meg (elnézést ezt nagyon nem tudom). A öreg Samy az ő sugardaddyje volt ami nagyjából afféle Kedves Ferenc minden modell kapcsolatnak felel meg ha kishazánk nyelvére szeretnénk lefordítani. Az öreg legalábbis amit az amcsi "rajongók" kiderítettek róluk tényleg alvilági alak és ezt az éttermet egyfajta álcának szánta hogy elhárítsa a figyelmet a pénzmosásról. - na ezért nem mentek csődbe eddig - Ugye a szolgáltató egység nevében szerepel a "cukrászat" megjelölés ami valójában annyit tesz, hogy saját bevallásuk szerint is a sütiket más helyről veszik és saját név alatt forgalmazzák. Többek között az eredeti facebook bejegyzésekben voltak olyan marhák, hogy ezt is elárulták, ugyanis amiatt kénytelenek extra durva áron adni akár egy szelet finomságot is mert nagyon sokba kerül a szállítási költség. Ami felháborította az internetezőket az az volt, hogy egy két szemfüles ember kiderítette, hogy nemcsak a sütiket "plagizálták" hanem a facebookon és mindenhol másutt közzétett képeket is amelyeken szebbnél szebb esküvői tortákat is megcsodálhatunk. Ráadásul nem egy képet magától Martha Stewarttól csórtak el aki Amerikában igazi médiajelenségnek és köztiszteletben álló embernek számít!
Az adás nyitójelenetében látható a szösszenet amikor Samy majdhogynem rendőrt akart hívni az egyik vendégre aki meg merte kérdezni, hogy mégis miért kell már 75 perce várnia a pizzára. Ez a férfi is megszólal a yelp.com oldalon. Amit mellesleg melegen ajánlok mindenkinek. Eszméletlen mekkora humorzsákok ezek az amerikánusok!:)
Gordon legjobban amiatt akadt ki, hogy a tulajok zsebrevágják az alkalmazottak jattját! Barátnőm mesélte, hogy Amerikában, a legtöbb helyen nagyon minimál bért kapnak a pincérek - 2,75-4 dollár között óránként - és ezt tudják is a vendégek pont ezért nagyon magas tippet szoktak a pincérek zsebében hagyni. Arról, hogy a jatt minden körülmények között a pincéré, felszolgálóé törvényt is alkottak, így az, hogy Amy meg Samy ezt megtartották, bűncselekménynek számít! Ráadásul kamerák kereszttüzében ezt el is ismerték!
Az amerikai közvélemény kiakadásának ezek voltak a fő okai. Minderre rátett egy hatalmas lapáttal az ahogy reagáltak a facebookos kritikákra illetve az ahogy viselkednek az alkalmazottakkal és a vendégekkel. Hogy képes olyat mondani ez a cafka, hogy a vendégnek nem mindig van igaza, amikor aki vendéglátózik az pontosan tudja, hogy ez az egyik legfontosabb szabály?
Az amerikaiak nagyon szeretik az olyan sztorikat amikben végigkövethetik egy ember jellemfejlődését. Azt ha valaki elismeri hogy hibázik, majd tanul a hibájából és ezáltal sikereket is ér el. Most ebben az esetben erre esély se volt.
A nő borzasztóan el volt kényeztetve gyerekként. Látszik rajta. Szinte toporzékol ha nem minden az ő szája íze szerint történik, felnőtt csak akkor csinál ilyet ha gyerekként a szülei nem magyarázták el neki hogy hát baszki bizony emberek vagyunk hibázunk néha napján és mostan kislányom ezt bizony nagyon elcseszted. Az öreg meg gyakorlatilag folytatja amit a szerencsétlen szülei elkezdtek azzal, hogy nem képes neki megmondani, hogy a vendégeknek nem ízlik a főztje. Mert ezt csinálja stikában kidobja a szemetesbe az ételt a nő nem tudja, hogy a vendég visszaküldte, majd amikor a vendég fizetés nélkül távozna a nő persze hogy kiakad, hiszen ő bizony finomat főzött a vendég felzabálta nem lóghat csak úgy meg.
És bizony ami ebben a műsorban lement az 100%ban így is van. A redditen el lehet olvasni a kirúgott pincérlánynak a beszámolóját az eseményekről.
Illetve ami nagyon érdekes, ez talán új hírnek számít velük kapcsolatban, jelenleg zárva tartanak, ugyanis egyetlen vendégük sem volt a műsor óta kizárólag kataszrtófaturisták akik fotózkodtak a kajálda előtt. Namost a nagy terv az hogy felfogadtak egy PRost aki kifejezetten az online managementre szakosodott, hogy majd az talán kihúzza őket a szarból. Legnagyobb szerencséjükre olyasvalakit fogadtak fel aki Amerikában maga is közutálat tárgya szóval az együttműködés nagyon vicces lesz. Május 21 én nyitnak újra ahol a megnyitó előtt sajtótájékoztatót tartanak majd többek között arról, hogy a tv műsor hogyan forgatta ki őket önmagukból és hogy ők egyáltalán nem vették el a dolgozóiktól a jattot! Már alig várom! :) Ne haragudjatok, hogy hemzseg esetleg helyesírási hibáktól a kommentem, de most jöttem haza a melóból és a szemem alig van nyitva ráadásul az elmúlt 16 órában kizárólag angolul beszéltem szóval ha néhol nem túl magyaros ne kövezzetek meg! Amolyan kis nyalánkságnak szántam mindezt! Pusza mindenkinek! :)

nemecsek ernő áruló 2013.05.17. 08:46:00

@István Csutorás: Gordon Ramsey: A konyha ördöge a magyar cím.

mitmiért? 2013.05.18. 01:04:47

@Étteremkritikus:
Azért ezzel a nick-el illene. De igazad van, nekem sze szimpik, a pesti bockban suttyo a kiszolgálás, leszoktam róluk, de a budaiban nemrég voltam, mind a tíz ujjat megnyaltam, sült baranyborda isteni volt, előétel harcsaval töltött káposzta, örökké emlékezni fogok ra. Nem mentek el abba ág irányba, hogy mini design anyagokat nyomnak, ez külön plusz. Drága de emlékezetes vacsi volt.mondom annak ellenére hogy bíró Lajost nem allhatom. Másik hely, ami tud, de megint suttyok a vendégekkel a szemesi gasztro csoda, mi egy időben csak Kis Köcsögnek hívtuk a kiszolgálás miatt. De a tudás ott van bár szerintem a minőség ott visszaesett egy kissé volt pár mellefogasunk. De a poszt alanyaihoz kapcsolva a kommentem egy étterem nemcsak ételt ad, hanem szolgáltatást is nyújt, ha taplók,vagy nem a vendégért vannak, akkor menjen tönkre !

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2013.05.18. 08:14:37

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
Igen, kötött dramaturgia szerint megy végig a dolog. Itt két mozgatórugó lehetett a háttérben, egyrészt az étterem ismertségének növelése, másrészt Ramsay ismételt köztudatba hozása.
Ezen a sorozaton belül az összes follow-up hasonló súlyú, de érdemes utánakeresni kicsit a neten (már ha valakit érdekel), hogy később, miután a műsortól távol kerültek, mi lett az éttermekkel (vagy a szakács-valóságshow-k szereplőivel). Van pár huncutság, ami hiteltelenné teszi a dolgot erősen.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.05.18. 17:40:53

@mitmiért?: Ilyen nickhez sem jár korlátlan idő, hogy minden étterembe el tudjak menni :) Én próbálok biztosra menni, inkább olyan helyekre megyek, ahol az étel mellett a kiszolgálás is jó, a blogomban is a jókat gyűjtöm össze, nem a problémás helyeket.
Számomra a legnagyobb csalódás a Csalogány bunkó személyzete volt, teljesen fennhordják az orrukat és harapófogóval kellett kihúzni a sommelierből, hogy milyen bort töltött a menü fogásaihoz (az étlapon annyi szerepelt, hogy hozzáillő tételek.)
Ellenben nagyon tetszett Egerben az Imola, kreatív ötletek, jól eltalált ízek, kedves, segítőkész személyzet, mindenféle fellengzős körítés nélkül.

mitmiért? 2013.05.18. 19:38:29

@Étteremkritikus:
:-))
Megnézem a blogod! Imola es egy pár jo vidéki sajnos kimaradt eddig.
Egyetértek, csalogany es meg az olimpiai lekerült nálam a listáról.
Mostani egyik kedvenc a Bodrogi, minden klappol, ár/értek, színvonal, kiszolgálás, semmi nagyzolás. Meg van még egy titkos favorit a Bottega della Famiglia, Szemere Pál utcában, szerethetően nem tökéletes, de mindig imádtam ott enni, olaszosan olasz. Na, a borvalasztek botrányos :-) és sajnos bezárt az Arcade, szívem kicsi csücske volt 10 évig. De hajrá streetfood

István Csutorás 2013.05.21. 09:33:02

@mizrolist: igen, közben rájöttem én is... köszi.

Eldoron 2017.12.30. 02:16:01

fú a sok balfasz :D persze mindig minden megrendezett, sőt Gordonék keresték meg ezt a nőt, aki amúgy amatőr színésznő :D get real
süti beállítások módosítása