Mozart és a kuglik - teszt!
2013. február 07. írta: világevő

Mozart és a kuglik - teszt!

Salzburg és Mozart neve nagyon szorosan összekapcsolódik, ez talán senkinek sem újdonság. Ennek a legkézzelfoghatóbb bizonyíték a híres Mozart-golyó, vagy Mozart-kugli, eredeti, német nevén Mozart Kugel, előtte egy jelzővel, mert egy apró adminisztrációs baki folytán az eredeti megalkotó nem védte le a receptet. Így létezik echte (valódi) és original (eredeti) is. De melyik a legfinomabb? Leteszteltük.

201302032-1.jpg

Salzburg egyébként is egy nagyon szép város, ahol sima turisták is rengeteg látnivalót találnak maguknak, de a gasztroőrülteknek is van ott pár jó dolog, többek között a Red Bull tulajdonos Didi Matteschitz által létrehozott hihetetlen projekt, a 7-es Hangárban helyet kapó Ikarus étterem. (helytelen szokták Hangar vagy Hangar-7 étteremként is emlegetni). De ez egy másik poszt témája lesz, aki utazna Salzburga, figyeljen, mert akarok egy jó kis nyereményjátékot is, ez egyelőre egyeztetés alatt van. 

A sztori: A Fürst cukrászat találmánya eredetileg a Mozart-kugli, 1884-ben nyitotta meg a cukrászatot Salzburgban Paul Fürst, 6 évvel később mutatta be először a terméket. A (kézi) gyártás a mai napig az eredeti módszerekkel és recept alapján történik. Az igazi siker 1905-ben egy párizsi vásáron jött el, ahol Fürst aranyérmet kapott a kugliért. Az árusítás kizárólag a négy Fürs üzletben történik Salzburgban, ezen kívül nem érhető el boltokban, csak rendelhető tőlük. A cég közlése szerint évente 1.4 millió golyót gyártanak.

Tudományos körülmények, a külső hőmérséklet és egyéb időjárásbeli tényezők rigorózus rögzítésével (3,5 C, erős csapadék, 68% páratartalom) folyt a tesztelés. A jegyzőkönyvvezető és egyben tesztelőtárs Mautner Zsófi volt, a Chili & Vanília blog képviseletében.

Méret alapján 3 kategóriába soroljuk a Mozart-golyókat:

1. Kicsi
2. Közepes
3. Nagy

Hat versenyző jutott el a tesztlaborba, ami a salzburgi Sheraton hotel lobby-jában kapott helyet, stílszerűen Mozart fantázianevű tányérokon prezentálva a kuglikat. 

IMG_1523.JPGA tesztelő bizottság a kuglik beszerzését a nap folyamán hajtotta végre Salzburg belvárosában. A minták transzportálása az egyik tesztelő kabátjának zsebében történt, ügyelve az esetlegesen az élvezeti értéket befolyásoló túlmelegedés elkerülésére. A kuglik tesztelése szobahőmérsékleten történt. A kuglik gyártási időpontja a tesztelők számára ismeretlen. A tesztelés nem vakteszt volt, a tesztelők felelősségük teljes teljes tudatában kijelentik, hogy egyik gyártóhoz sem fűzi őket semmilyen családi, magán vagy anyagi érdek.

Az egyik tesztelő éppen 1, azaz egy darab mintát vásárol:

photo (1).JPGÍgy néztek ki:

IMG_1484.JPGIMG_1521.JPGÉs szétvágva:

IMG_1493.JPGIMG_1523.JPGTesztelők akcióban:

IMG_1524.JPGphoto.JPG

 

A minták minőségi sorrendben: (innentől komoly a dolog!)

6. Mirabell Originale Mozart Kugel
4 rétegű, aranyszínű csomagolásban. A legnépszerűbb és legelterjedtebb, mindenki által ismert márka. Ipari, kicsit sem kifinomult változat. Morzsalékolódik, törik vágáskor, ipari íz, édes. Gyenge minőségű csoki.

5. Echte Mozartkugel
Az eredetihez (Fürst) megtévesztésig hasonló ezüst-kék dizájn. 4 rétegű. "Félipari", a belseje nagyon hasonlít a Mirabellhez, talán ugyanott gyártják, de kézi mártásúnak tűnik.

4. Echte Salzburger Mozartkugel
Méretében és csomagolásában is nagyon hasonlít az eredite (Fürst). Domináns, mindent elnyomó marcipán íz, sok alkohol, erős aroma, gyenge csoki. Marcipángolyónak jó.

3. Wenschitz Feinste Mozartkugel
Kék-ezüst papíros ez is. Erősen trüffel jellegű termék, közepes minőségű csokival, korrekt, de nem kiemelkedő.

2. Echte Reber Mozart-Kugel 
Az egyetlen barna csomagolású. Erősen nugátos, kellemes ízű. Bajor gyártmány.

1. Konditorei Fürst Original Mozartkugel
A feltelálótól jön a legjobb Mozart-kugli. Kék-ezüst csomagolás, jó, de azért nem csúcsminőségű csoki, sok nugát, igényes termék, kézzel készült. Kiemelkedik a mezőnyből.

IMG_1488.JPG

Az eredeti így készül:
Pisztáciás marcipángolyót nugát réteggel bevonnak. Beleszúrnak egy fapálcikát, mint egy nyalókába, és folyékony étcsokiba mártják. A pálcikánát beleállítják egy tartóba, így megszilárdulhat a bevonó. A pálcika eltávolítása után a lyukba is bevonót tesznek, majd kézzel becsomagolják a golyót.

Ez meg itt a város:

IMG_1496.JPG

Aki nem csak a nagy zeneszerző nevét akarja összekötni egy gasztroélménnyel, hanem a zenéjét is, van egy vicces-érdekes program, az úgy nevezett Mozart Dinner Concert, kicsit turistás, de operarajongóknak érdemes lehet, három fogásos 17.-18. századi receptek alapján készült vacsora, az egyes fogáok előtt kamarazenekar kíséretében operarészletek, mindez egy gyertyafényes barokk teremben.

Screen shot 2013-02-07 at 5.23.39 PM.png

[A poszt címe a "Mozart és a kaméleonok"-ból (Capote) jön, semmi köze a témához, de érdemes elolvasni, aki még nem tette.]
[Van még pár hely a holdújévi Világevő Vietnami Vacsorára hétfő estére.]

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr615067180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alaister Grand 2013.02.07. 17:55:14

Az miért jó, ha nugátos? Szörnyű emlékeim vannak róla, már a szótól is borzongok.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.02.07. 18:01:03

@Alaister Grand: ez a nugát nem az a nugát! Ne a Kajla nugátra gondolj :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2013.02.07. 18:09:12

Hiánypótló poszt. Nekem is a kék-fehér ízlett legjobban, de azt csak Salzburgban kaptam.
Az utolsó fotó hol készült? (Nem a várban, mert az látszik a képen.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.02.07. 18:10:25

@Mitzi von Küche: bizony, a Fürstöt csak a városban lehet kapni, a saját üzleteikben. A modern művészeti múzeumtól, Mönchsberg.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2013.02.07. 22:22:58

Nyelvtannáci leszek, de nem különösebben érdekel. Első mondat: "A Fürst cukrászat találmánya eredetileg a Mozart-kugli, 1884-ben nyitotta meg a cukrászatot Salzburgban Paul Fürst, 6 évvel később mutatta be először a terméket." Ezért általános iskola 4-5 osztályban fogalmazásból 2-es jár. Inkább 2-es alá.
A cikk témájához kapcsolódva érdekes, hogy mennyire nem törődnek a brand-del. Az, hogy mindegyik Mozart, pláne kugeln, raádásul ketten is "eredetiek", kicsit meglepő. A cikkből nem egyértelmű, a képek alapján sem, de a Fürst-féle "valódi" ugyebár kétrétegű. Csoki kívül, pisztáciás marcipán belül. (?)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.02.07. 22:39:29

@Professzore: nagy mázli, hogy nem vagyok alsós, és te nem a tanárom. ha már nyelvtannáciskodsz, miért nem "branddel"? :)
amúgy meg ott a leírás, a fürst kívülről: csoki, nugát, pisztáciás marcipán.

nyazonia (törölt) 2013.02.07. 23:58:20

Húúú, hogy én hogy megútáltam a Mozartkugelt jópár éve. Szinte folyamatosan ezt kaptuk egy rokonunktól, meg belga csokit és hasonlókat. Azóta utálom az édességet.

A nugát szóról nekem is a Kajla jut eszembe, amit következetesen a lejárat után 2-3 évvel ajándékozott nekünk Ancika néni. Hogy még avas is legyen. Brrrrr

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2013.02.08. 00:46:53

@világevő:
Hát az lehet, hogy mázli, de az elég szar, hogy ennyi idős korodra sem tanultál meg írni, mégis írni akarsz.

De legalább átnézhetnéd a cikket, mielőtt kirakod, tele van elírásokkal is. Olyanokról nem is beszélve, hogy magyarul a tizedejegy VESSZŐ, nem pont (illetve a világon mindenhol, csak a barom angoloknál meg leszármazottaiknál nem).

Arra meg kíváncsi lennék, hányadik helyen végzett volna az eredeti Fürst egy vakteszten, mert így nagyon érezhető az elfogultság, hogy márpedig ha törik, ha szakad, azt kell kihozni győztesnek.

A kugli magyarul egy játék neve.
A csokigolyó meg golyó.

Mitya Ivanov 2013.02.08. 06:27:27

@Professzore: ha csak ennyi lenne a gond.
ezt a nyelvtannácizást nem értem, hiszen ha valaki a nyilvánosság számára publikál írást (a komment nem tartozik ide), akkor legyen már annyira igényes, hogy a szórendre és a szóhasználatra figyel.
ez az állandó kuglizás engem is zavart. A kugel nem egyenló a kuglival.

Mil 2013.02.08. 09:20:20

A nugat márpedig jó, pláne, amikor egyedül van, mondjuk egy Ritter sport csokiban. :)

Sir Nyű 2013.02.08. 10:13:58

@Mitya Ivanov: @Budapesti Szeretkezési Vállalat: Rossz hír: a hozzáértőknek kugli.
Tik tán a spaklit is spachtelnek mondjátok?

Mitya Ivanov 2013.02.08. 10:55:10

@Sir Nyű: rossz hír:
a magyar kugli nem egyenlő az osztrák kugel szóval. A magyarban a golyó nem kugli.
példa: ha leülök a sezlonyra, akkor nem hosszú székre, vagy fekvőfotelre ülök le (chaise longue), hanem a heverőre.

Sir Nyű 2013.02.08. 13:51:53

@Mitya Ivanov: Mondom, de nem érted: hozzáértőknek mócártkugli. Persze aki a passzátszél fújásával van elfoglalva, az csak ahhoz ért.

medvedr 2013.02.08. 22:02:06

Olyanfokú turista hülyítés mint Salzburgban, kevés helyen van. A kék Mozart kugeln/kugli ára is igencsak ebben a tartományban leledzik, de finomnak nagyon finom

Mitya Ivanov 2013.02.10. 21:44:11

@Sir Nyű: határozd meg, hogy ki a hozzáértő?

Sir Nyű 2013.02.10. 23:29:04

@Mitya Ivanov: Több kiló mócártkugli a belépő az ENSZ élelmezésügyi szervezetének ajánlása szerint. Szerencsére a mennyiség a fontos, nem a minőség.
Én tuti szakértő vagyok, a Manner-féle kugliból (nem túl kifinomult, de azért jó, és fél kiló 2,5-2,9 euró volt) megmondhatatlan, mennyit toltam, míg Ottakringben laktam.

ööö... 2013.02.12. 13:32:55

Most komolyan, ezek a kommentek... Szeretném azt gondolni, hogy nem érett, felnőtt emberek írják, ezért elmagyarázom úgy, mint egy gyereknek. (Mert András már biztos megpróbálta párszor mielőtt belátta volna, hogy esélytelen.)
Akinek tetszik az oldal és a tartalma, olvassa, akinek nem, kattintson egész nyugodtan máshova. Azért felesleges itt lenni, hogy szenvedjetek és cseszegessetek másokat. Egyrészt, mert pont le vagytok..., másrészt mert kárbavész rengeteg energia, amit a lelki-szellemi fejlődésetekre fordíthatnátok 2 Barátok Közt rész között.
Félreértések elkerülése végett: kerületi helyesírási verseny 2. helyezettje voltam, pedig nagyon erős volt a mezőny! :-D Azóta is tojok rá, szerencsére tartalmasabb az életem annál, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítsak neki. Bármit olvasok, a tartalmat igyekszem feldolgozni (ja, igen, Kazinczy verseny 1. helyezés, juj:-), mert hiszen azért olvasom. Aki már próbált egy képregénynél jóval erősebb szintű, netán szépirodalmi írást magáévá tenni, az tudja, hogy sokszor ez is épp elég kihívás. Azon az eseten kívül, amikor olyan rossz a helyesírás, hogy az érthetőség kárára megy, semmilyen -gyengébbek kedvéért ismétlem- semmilyen jelentősége nincs. Kivéve a frusztráció másokon való levezetését az arctalanság biztonságos melegében. Egyébként nem véletlenül létezik a lektor, a korrektor és hasonló szakmák. Egy írónak soha nem a makulátlan helyesírás volt a dolga, hanem a tartalom és annak formába öntése. Pláne, ha nem is szépirodalomról van szó, ahogy esetünkben. Ha a kiadók együtt tudnak ezzel élni, akkor ti is megpróbálhatnátok. Egy blogger nyilván nem fog korrektort alkalmazni csak azért, hogy a komplexusokkal küzdő olvasóinak megfeleljen, úgyis találnak okot a kötözködésre, ha akarnak.
Hálistennek senkinek nem kötelező a Világevő bejegyzéseit olvasni, ha nem tetszik.
Remélem, hogy a téma lezárva. Köszönöm.
(És nem Jókuti András vagyok, mielőtt kipattan valaki agyából az isteni szikra.)

ööö... 2013.02.12. 13:41:52

És nem csak a helyesírási, hanem a stilisztikai és szórendi problémázásokra is értettem. Akinek esetleg abban a formában nem ment át a szűrőn, tetszés szerint helyettesítheti a helyesírás szót ezek bármelyikével.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2013.02.12. 13:51:27

@ööö...: hagyd abba, most mr kezdek én is gyanakodni, hogy te én vagy! :D azért köszi :)

Cajsa W. 2014.04.25. 12:45:31

Jól látom, hogy méretét tekintve az eredeti, Fürst-féle golyó a legnagyobb?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.04.25. 12:55:24

@Cajsa W.: őszintén szólva arra már nem emlékszem, hogy melyik mekkora volt, csak arra, hogy egyértelműen a Fürst tarolt ízben.

Cajsa W. 2014.04.25. 13:06:38

Köszi a gyors választ! :)
Még egy utolsót kérdezek: Kb 1 Euro darabonként?
Az interneten ezt láttam, de az az ár eltérhet a boltitól.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.04.25. 13:08:50

@Cajsa W.: több, mint 1 éve voltam, de olyasmi, igen!

lojzi1 2014.04.25. 23:49:26

@világevő: januárban voltam, ha darabra veszed akkor 1 eur/db, a csomagok valamivel drágábbak. Sikerült vagy 8-10 félét venni, de ez a Fürst a legjobb. Árban van drágább, pl. a Lindt-é is, de nem egy nagy szám.
süti beállítások módosítása