Pereskedés a világ leghíresebb banánjáért
2012. szeptember 15. írta: világevő

Pereskedés a világ leghíresebb banánjáért

A legikonikusabb és legismertebb lemezborítók között minden listán szerepel a Velvet Underground 1967-es lemeze, rajta Andy Warhol festményével, ami egy banánt ábrázol. Szeptember 11-én Lou Reed, az együttes egykori tagja, énekese a következő képet posztolta a hivatalos FB-oldalára, Sectioned címmel:

reed_banana.jpeg

És hogy mi okozta a passzív-agresszív reakciót? A Velvet Underground elbukta a banánját. Januárban pereskedni kezdtek ugyanis, hogy megakadályozzák a híres albumborító használatát, amit az Andy Warhol Alapítvány engedélyezett egy különböző iPhone tokokat és táskákat gyártó cégnek. A VU tagjai viszont úgy gondolták, hogy a jogokat ők birtokolják, nem pedig az alapítvány. Az érvelés szerint a kép az együttes szimbólumává vált. A VU pénzt is követelt volna az eddigi használatért, és megtiltotta volna a további felhasználást, de a bíróság más véleményen volt, elutasította a keresetet, mivel soha nem volt szerződésük a borítókép használatáról.

Peel slowly and see:

original_velvetundergroundwarhol--1-.jpeg

Fellebbezés következett, erre már bekapcsolódott a Warhol-alapítvány is, megelégelték a jogi vitát, viszonylag erős érvként felhozva - az eleve hiányzó szerződés mellett - a tényt, hogy 1972-ben feloszlott az együttes, így nem létezik jogi személyként, akkor ugyan hogy is védhetne le bármilyen jogot is. A bíróság döntése szerint az egész birtoklási vita irreleváns jelen helyzetben, így a banán szabadon terjedhet az iPhone-okon is.
Az egész ügy egyébként összefüggésben lehet azzal, hogy a VU bejelentett, hogy október 1-én újra összeáll a Velvet Underground and Nico, legalábbis CD-n, eddig meg nem jelent gyűjteménnyel. 

wBanana.jpeg

A nagy dilemma: mit tegyen egy VU-rajongó, vehet-e iPhone 5-öst ebben a helyzetben?

Hamarosan indulnak a nagy őszi Világevő-túrák, jönnek majd a friss beszámolók is Bolognából, (ha összejön) a Baszkföldről, ami nagy álmom volt rég, és Peruból!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr604778377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsdamentes arcél 2012.09.15. 19:00:39

Nem ide tartozik, de hátha olvasod: elképzelhető, hogy feltörték a twitter csatornádat, legalábbis egy nagyon furcsa link küldődött ki a nevedben.
"You are not an American until..." kezdetű üzenet.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.09.16. 11:41:18

@green2126: nekem eddig viszonylag egyszerű jelszavam volt, gondolom amiatt sikerült. most lecseréltem bonyolultra.
süti beállítások módosítása