Végy rengeteg petrezselymet!  - Tabbouleh recept
2012. szeptember 11. írta: világevő

Végy rengeteg petrezselymet! - Tabbouleh recept

Aztán még többet, és csinálj tabbouleh-t! Biztos sokaknak nem újdonság a recept, bár Libanonon kívül alaposan eltorzítva szokás készíteni, így nekik is érdemes megnézni az igazán autentikus változatot. Közeledik a blog 2. születésnapja, és éppen egy bejrúti utazással indítottam a Világevőt 2010. őszén, ezért is jutott eszembe, hogy tabbouleh-t (ejtsd: tábulé) kellene enni, na meg a nyár is meghosszabítható vele kicsit talán.

IMG_7744.JPG

Rendkívül népszerű, az egész világon elterjedt, de a libanoniak igencsak csodálkoznak, amikor meglátják, hogy hogy is eszik az egyik kedvencüket külföldön. Ez ugyanis egy petrezselyemsaláta, azaz a lényeg a rengeteg zöld, abba vegyülhet bele változatosságnak, de csak kis mennyiségben a paradicsom és a bulgur. Még a fenti képen sem stimmelnek az arányok, de ezúttal szándékosan eltértem, mert főétkezésként fogyasztottam a félmaraton előtti napon, gondoltam kipróbálom, milyen hús nélkül egy nap. (Nem nekem való...) Szóval akkor az igazi, ha tényleg egészen brutálisan sok petrezselyem van benne, sötét zöld az egész.
A recept egyébként a Lebanese Cuisine: Past and Present című nagyszerű könyvön alapul, amit Bejrútban vettem, és amihez van egy nagyon kicsi személyes kötődésem is, ugyanis az egyik szerző testvérét van szerencsém jól ismerni Párizsból, neki köszönhetem például az első osztrigás élményeimet, de magával a szerzővel, Karim Haidar, séffel is volt alkalmam találkozni, utoljára épp egy fantasztikus családi piknik keretében a párizsiak nagy kedvenc piknikező helyén, a Parc de Sceaux-ban, ami ugyan alaposan kiesik a belvárosból, de cserébe garantáltan turistamentes, csak a párizsiak ismerik és gyönyörű (RER B-vel megközelíthető).

2011-06-26.jpg

Hozzávalók:

3 paradicsom
3 újhagyma
3 csokor petrezselyem (ez hazai viszonylatban inkább 6 csokor!)
1 csokor menta
2 evőkanál finom bulgur
3 citrom leve
1 dl olívaolaj

Elkészítés:

Megmossuk és papíron hagyjuk megszáradni a zöldeket. 
Finomra aprítjuk az újhagymát és a petrezselymet (szára nélkül), apró kockákra vágjuk a paradicsomot. (elegáns éttermekben elképesztően pazarlóan bánnak a paradicsommal concassé készítésekor, legalább a harmada a szemétbe kerül, csak a tökéletes kockák mehetnek az ételbe...)
Betesszük a bulgurt egy nagy salátás tálba, hozzáadjuk a hagymát, paradicsomot, petrezselymet, citromlevet, olívaolajat és a sót. (ha esetleg kuszkuszt használnánk helyette, akkor azt érdemes forró vízzel felöntve, kis olívaolajjal összekeverve hagyni megpuhulni először, nagyjából térfogatra ugyanannyi víz, mint kuszkusz kell ehhez)
Felvágjuk a mentaleveleket.
Alaposan összekeverjük az egészet.

Nem autentikus, de nagyon finom bele egy fél zöldalma belekockázva.

Mezzeként, azaz hideg előételként, salátaként önállóan is kiváló, de hús mellé köretnek is.

Tart még a JÁTÉK a Borfesztivál belépőkért, és egyelőre közel sincs tökéletes megfejtés, szóval érdemes megnézni!

Ez pedig a könyv: Lebanese Cuisine: Past and Present

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr674728451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.11. 13:50:47

a bulgurt nyersen teszed bele??

Sir Nyű 2012.09.11. 13:54:38

A Fény u. piac alatt van egy fiatal srácnak kifőzdéje (giroszosnak néz ki), ott volt egyszer nagyon jó tabbuli (asszem ott így hívták). Sajnos nem mindig olyan, tkp. mikor először ettem, akkor volt a legjobb, de nem misndig szezonban voltunk. Viszont akkor szerettünk egymásba a tabbulival.

broom 2012.09.11. 14:29:44

na végre, ez a változat az igazi, legalábbis Szíriában ilyeneket ettem, nem pedig ízesített bulgur/kuszkusz-kásákat

kristofxx 2012.09.11. 15:31:12

@Babette_: nem hiszem, a bulgurt be kell forro vizbe asztatni

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.09.14. 16:07:10

@Babette: @kristofxx: a bulgur is, meg a kuszkusz is megpuhul, ha citromlét teszel rá és egy éjszakét (5-6 órát) hagyod állni - én se hittem, amikor a főzőiskolában mondták, de aztán kipróbáltam és tényleg. :)
süti beállítások módosítása