Mit eszik egy szumós?
2012. szeptember 04. írta: világevő

Mit eszik egy szumós?

Mára azért mindenki látott már nagydarab, szőrtelen japcsikat pelenkában lökdösődni hosszas készülődés után, úgyhogy a sport lényegére nem térnék ki, de nekem óriási meglepetés volt, amikor Tokióban elmentem szumót nézni, hogy mennyire izgalmas és sokrétű sportágról van szó. Ott is ragadtam több órát, főleg mivel sikerült bejutnom közvetlenül a küzdőtér mellé, ahova a jegy normális esetben a teljes magyar GDP lett volna, így egészen közelről sikerült megfigyelni, ahogy zajlik a taktikai és fizikai küzdelem.
(TIPP: reggeltől este zajlanak a küzdelmek a bajnoki napokon, de délelőtt még simán üres a csarnok, azaz át lehet lógni a legjobb helyekre az olcsó jeggyel is!)
Mert bőven nem csak erőről van itt szó, hanem rengeteg trükkről, cselezésről, tényleg nagyon izgalmas, ha az ember elmerül benne.

japan.jpg

Viszont az sem érdektelen kérdés, hogy vajon mitől "kövérek" a szumósok? Nyilván nem arról van szó, hogy nem bírnak magukkal, és éjszakánként betolnak egy vödör Nutellát lefekvés előtt, hanem ez a testfelépítés is része a sportra való felkészülésnek, ennek megfelelően nagyon tudományos az étrendjük is, amit követnek. És persze meglehetősen egészségtelen is az étrendjük, így most akkor inkább nem hirdetnénk ki a női magazinok módján "Nyerd vissza a régi formád szumó-diétával!" programokat, de azért egyszer érdekes lenne megkóstolni ezt a különleges kaját.

IMG_5247-1.JPG

A különleges étel neve chanko-nabe, ez egy pörköltszerűen sűrű leves, rengeteg fehérjével teletömve. Az alapja a japánok egyik kedvenc alapleve, a dashi, tulajdonképpen egy halalaplé. (Erre épül - rengeteg más étel mellett - a zaru soba is). 

IMG_5319.JPG

Nem vagyok táplálkozási szakértő, de talán érdemes megfigyelni a szumósok szokásait, akiknek ugye a testsúlynövelés az elsődleges céljuk, hiszen ezzel sikeresen híznak is, na és közben még a várható élettartamukat is drasztikusan lecsökkentik, kábé 10 évvel a Japánban a férfiakra jellemző adat alá, ami komoly teljesítmény. Ezzel sikerül megközelíteniük a - nemzetközi összehasonlításban szörnyű rossz - magyar adatot. Cukorbetegség, májproblémák, szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a fő gondot a szumósoknál.

IMG_4940.JPG

Azaz könnyen lehet, hogy ezeket a táplálkozási szokásokat hasznos lenne elkerülni, ha egészségesebben és főleg kevésbé dagadtan szeretnénk folytatni. Viszonylag logikusan is hangzik amúgy, illetve alaposan ellent is mond a legtöbb a dietetikusok által hangoztatott jó tanácsoknak, azaz tényleg lehet benne valami.

IMG_4854.JPG

  • Egy szumós mindig kihagyja a reggelit. (ezzel lassítja az emésztését és növeli a nap további részére a túlevés esélyét)
  • Egy szumós közvetlenül alvás előtt eszik, nem csak a vacsorát, hanem az ebédet is. (a nyugalom kedvező a raktározáshoz, zsír felépítéséhez)
  • Egy szumós sört iszik az étkezéshez. (az alkohol sok kalóriát tartalmaz, ideális a szírszerzéshez)
  • Egy szumós teljesen üres gyomorral edz. (üres gyomorral végzett munka esetén a szervezet igyekszik raktározni)
  • Egy szumós társaságban eszik. (a kutatások szerint többet eszünk így)

IMG_4823-1.JPG

Aki tehát éppen a másfél mázsás testsúly elérésére törekszik, kövesse a szumósok életmódját! Ellenkező esetben talán érdemesebb épp az ellenkezőjével próbálkozni.

IMG_5078.JPG

remélem nem gond, ha ezek után inkább nem közlöm a chanko-nabe receptjét.

IMG_4924.JPG

Pedig ilyen szép testet lehet vele elérni.

IMG_4893.JPG

IMG_5236-1.JPG

Ebből a levesből fogyasztanak a napi 20 ezer kalória körül, két étkezésre, ebédre és vacsorára szétosztva.

Én közben elég lelkesen készülök a vasárnapi Nike Budapest Félmaratonra, és az egy hónappal később sorra kerülő Spar Budapest Maratonra (életem első maratonjára...), így sok zaba helyett sok futás van napirenden.

Október közepén egy fantasztikus gasztrotúrát vezetek Japánba a Japánspecialitával közös szervezésben. A programban például a legendás Kobe nem csak sztékként kóstolható, de egy farmra is eljutunk!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr614627591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chapell 2012.09.04. 20:50:41

Ez fura, ugyanis a legújabb egyik diéta szerint (Warrior's Diet) ez a fajta étkezés pont hogy a zsírcsökkentést segíti:
- Vagyis napi egyszeri étkezés lehetőleg este, azon kívül böjt-szerű egész nap.
- Üres gyomorral edzés

2012.09.04. 20:54:35

Na én meg azt olvastam pár éve, hogy egy kutatás szerint a szumósoknak nincs baj a keringésükkel és a szívükkel.

johevi 2012.09.04. 21:57:37

Én multkor azt olvastam egy kutatásban, hogy a kutatások nagyrésze hülyeség.

titotmese · http://mesemese23.blog.hu/ 2012.09.04. 22:05:12

Nem hinném, hogy ilyen dagadék egészséges lehet! CSak rá kell nézni!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.09.04. 22:20:26

@titotmese: Nem valószínű, de kb. félistenként tisztelik őket. Amúgy meg az USÁ-ban lassan ilyesmi lesz az átlagsúly, persze a mi mércénkhez képest durva.

komplikato 2012.09.04. 22:38:21

Szerintem ilyen testalkathoz kell valami a szamoai vagy hawaii őslakosság géntöredékeiből, akik alap tömegeloszlása totál más mint pl. nyugat-európaiaknak, belső-ázsiaiaknak vagy akár a feketéknek.

alien 2012.09.04. 23:13:23

engem pl érdekel a chanko-nabe receptje

alien 2012.09.04. 23:16:17

azért is

Hozzávalók: (4 személyre):

víz 1200 ml
csirkecsontleves alap 4 ek.
szaké 4 ek.
szójaszósz 4 ek.
mirin 4 ek.
só 1 kk.
cukor 2 kk.
aburaage (vékony olajban sült tofu) 1 db
vékonyra szeletelt sertéshús (zsírban gazdagabb része: szalonna) 200g
A csirkegombóchoz:
darált csirkecomb 200 g
tubusos gyömbér 6 cm
csipet só és bors
csirkecsontleves alap 2 kk.
burgonyakeményítő 4 kk.
szójaszósz 2 kk.
szaké 2 kk.
miszó 2 kk.
Felvágjuk a sertéshúst és az aburaaget vékony csíkokra. Feltesszük az egészet egy lábasba forrni.
a csirkegombóc összetevőit jól összedolgozzuk egy edényben, majd kanállal és kézzel gombócokat készítünk belőlük. Majd ezek is mehetnek a nagy lábasba.
Zöldésgeket és izlés szerinti további hozzávalókat teszünk a nabénkba. Zöldségként a káposzta és a komatsuna kel ajánlott.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2012.09.05. 02:05:21

Ha befejezték az aktív pályafutásukat akkor simán visszanyerhetik a normális testsúlyukat.

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2012.09.05. 06:52:41

Azért nekem az gyanús, hogy inkább a 20000 kalória/nap az oka a hízásnak, és nem a felsorolt pontok.

Asidotus 2012.09.05. 07:10:23

@Wise Lady:
ott a pont. @Chapell: A Warrior-dietben nem esznek ennyit.
Hízni nem az étel minőségétől, hanem a mennyiségétől lehet. Ehetsz te akármilyen szutyok cukrot liszttel (pl. péksütemény), de ha az kevés, nem leszel kövér (csak éhes).

Maga a szumó egy roppant látványos, nézhető sport, nagyon egyszerű szabályokkal. Egy körből kell kilökdösni a másikat, vagy el kell érni, hogy a talpán kívül akármely testrésze a talajt érje. Nagy fizikai erőt, jó reflexeket és technikai képzettséget igényel.

Kivancsi 2012.09.05. 07:55:37

a problema ott van hogy mikor befejezik az aktiv sportot...
edzes naponta vagy naponta 2x es a versenyzest....

nos utana sem allnak le a zabalasrol es nemhogy nem nyerik vissza karcsuuu alakjukat hanem a zsir alatt lévo izombol is finom kis hajacska lesz...

nos ezert élnek sokkal rovivedebb eletet!
szerintem.....

Katanahana 2012.09.05. 08:18:04

@Kivancsi: nos utana sem allnak le a zabalasrol es nemhogy nem nyerik vissza karcsuuu alakjukat hanem a zsir alatt lévo izombol is finom kis hajacska lesz...

Érdekes módon többen lefogynak, mint akik nem. Csak egy példa:
www.chijanofuji.com/takanohana1c.jpg
www.sumo-webpaper.com/Sumo_Beya/Uebersicht/Takanohana/Takanohana%20Oyakata1.jpg

samugy63 (törölt) 2012.09.05. 08:38:19

Ha már sumo, akkor azért tényleg illet volna pontosítani egy két dolgot.
Az első, hogy a sumo versenyzők a japán kasztrendszer legtetején állnak! Olyan népszerűségnek örvendenek a szigetországban, hogy azzal csak a császár vetekszik. Így aztán érthető, hogy az átlagosan 35-40 év (és nem 10 évvel a japán átlagéletkor alatt!!!) amit élnek megéri! Tudatosan választják, tudják mit csinálnak.

Ja ige, és minden tiszteletem mellett a posztíró ha már gasztro-blogger akkor annyit azért érthetne a táplálkozástudományhoz, hogy a felsorolt étkezési forma a modern felfogás szerint nagyon is egészséges és fogyaszt. Ami hizlal, az a napi 20000Kcal...:(

samugy63 (törölt) 2012.09.05. 08:40:49

"Pedig ilyen szép testet lehet vele elérni."

Japánban nemigen van olyan nő, akinek ne ez volna az abszolút ideál, csak úgy mellesleg...
:)))

d.j 2012.09.05. 08:44:17

Még szerencse, hogy az utolsó hat pontból, mind a hat tartalmaz valótlanságot, pedig egész jó kis cikk kerekedett belőle. Egyezünk meg, azért ilyen dagadtak, mert sokat zabálnak, nem azért, mert pl. üres gyomorra edzenek :)

protézisesh 2012.09.05. 09:07:56

arról is beszélhettél volna, hogy mennyire sokat edzenek, illetve hiába 160 kiló mindegyik, az elején a kakastáncban lazán FEJ FÖLÉ emelik a lábukat, mint a vanDamme...

Lokál Patrik 2012.09.05. 09:26:15

@Wise Lady: egészen pontosan így van. 20 ezer kalória!! A pontok nagy része pont, hogy megegyezik a harcos- és/vagy szakasos böjtölős protokollokkal: szálkásításra, zsírégetésre kiváló módszerek.

-Egy szumós mindig kihagyja a reggelit. (ezzel lassítja az emésztését és növeli a nap további részére a túlevés esélyét) - tévhit.
-Egy szumós közvetlenül alvás előtt eszik, nem csak a vacsorát, hanem az ebédet is. (a nyugalom kedvező a raktározáshoz, zsír felépítéséhez) - biztosan...
-Egy szumós sört iszik az étkezéshez. (az alkohol sok kalóriát tartalmaz, ideális a szírszerzéshez) - vagy inkább a sörben lévő szénhidrát?
-Egy szumós teljesen üres gyomorral edz. (üres gyomorral végzett munka esetén a szervezet igyekszik raktározni) - érdekes. Vagy csak hatékonyabban tud edzeni, mint teli gyomorral?

:)

KevinMulder 2012.09.05. 09:58:38

"Egy szumós sört iszik az étkezéshez. (az alkohol sok kalóriát tartalmaz, ideális a szírszerzéshez)"

Nem értem, miért akarna valaki egy szírt megszerezni? Nem elég nekik a sok japán csaj?

csorsza 2012.09.05. 09:59:56

A zsírpacnik alatt kőkemény izmok vannak. Különben nem tudnának másik 140 kilós embert felemelni, és 1-2 méterre elhajítni. Nézzétek meg pl., mekkora a csuklyásizmuk.

Ja, és igen: válogathatnak a japán modellcsajok között a menők :)

Akos084 2012.09.05. 10:08:47

A Warrior dietanak szerintem az a lenyege, hogy egesz nap henteld az ellent anelkul hogy kajalni, inni meg kelljen allni, aztan este a jol vegzett munka oromere johet a dinom-danom es a csajok...
Masnap ujra ugyanez...

SemBoga 2012.09.05. 10:32:51

140-150+ kilós testtömeg nem egészséges, akár színzsír, akár színizomból áll össze - bár ez utóbbi a kedvezőbb változata

von schwarz 2012.09.05. 10:51:11

a legtöbb szumóistálló mellett van egy étterem, ahol meg lehet kóstolni a kaját, amit a szumósok esznek. amúgy a recept nagyjából az istálló egyik legféltettebb titka, és a fiatalabb birkózók csinálják a kaját az idősebbeknek.

protézisesh 2012.09.05. 11:11:05

@csorsza: "Ja, és igen: válogathatnak a japán modellcsajok között a menők :)"

csak az a kérdés, mit kezdenek velük? egy 8 centis japán kuki nem is lóg ki a 14centi vastag szalonnából...

1kutya 2012.09.05. 11:25:23

@Katanahana: mondjuk ő a kevésbé kövérek közé tartozott aktív korában is!

péniszirigy feminista szűz strihkurva (törölt) 2012.09.05. 12:15:44

@SemBoga: ja, ez így van, az izületeket mindenképpen igénybe veszi a hatalmas túlsúly, akár izom, akár zsír
meg a keringésnek, légzésnek sem jó
hormonok sem úgy termelődnek egy zsíros emberben, mint egy egészségesben

nem véletlenül teremtette az embert vékonyra az evolúció, Isten vagy Xenu, kinek mi tetszik

a csimpánzoknál, gorilláknál is elég egységes a súlytartomány felnőtt egyedeknél, talán az embereknél sem szerencsés a nagy eltérés se fel, se le

régen egy csomó szumót néztem, mint Japán fan gyerek, de aztán pár év alatt rájöttem, hogy rohadtul uncsi, semmivel nem járul hozzá az egészségemhez, teljesítményemhez
mondjuk ezért nem nézek már focit, olimpiát, F-1-et sem
egyszerűen mit nézzek mások küzdelmén?
inkább sportolok

20000 kalóriától meg bárki meghízik, akár McDonald's kaját, akár magyarosat, akár japánosat eszik, akár salátákat, utóbbiból persze nehezebb a 20000-et összelapátolni

péniszirigy feminista szűz strihkurva (törölt) 2012.09.05. 12:17:12

@protézisesh: a japán csajok úgy általában nem a farokra izgulnak, hanem a pénzre, abból meg van nekik elég sok

cattaneo 2012.09.10. 21:27:01

Ha ez a poszt a folyamatosan hőzöngő nagyevőknek lett itt szánva... akkor :-DDD köszi.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.09.10. 22:05:05

@cattaneo: sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom ezt! :D

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2012.09.11. 16:38:45

üres gyomorral edzeni, az tuti nem a raktározást erősíti, nem is tudom hogy lehet üres gyomorról beszélni 20000 kalória bevitele után!inkább arról lehet szó, hogy minél távolabb essen az edzés az étkezéstől...
@világevő: grat a félmarcsihoz, tegnap hallottam a rádióban miket mondtál az űrkajákról, ha érdekel szívesen mesélek...:-)

Teszter1997 2012.09.20. 22:28:32

Alien, ez az! Köszi a receptet!:)
Egyébként meg tessék végignézni egy edzést, simán lemennek spárgába, ez alap.
Szerintem tiszteletre méltó sportolók, úgy tudom, nem lehet nekik másképpen, csak példamutatóan viselkedni.

Teszter1997 2012.09.20. 22:31:29

@von schwarz: igen, a fiatalabbak reggel előbb kelnek, főznek, takarítanak és utolsóként esznek.
süti beállítások módosítása