Japánon kívüli japán élmény
2012. július 01. írta: világevő

Japánon kívüli japán élmény

A világ legperfekcionistább gasztronépének ételeit a legjobb az eredeti környezetben, azaz Japánban megkóstolni (saját kalandjaim Japánban: kobe steak, fugu, rámen, Tsukiji halpiac), de ha erre épp nincs lehetőség, akkor nyilván lehet időnként kompromisszumokat vállalni a hatékonyság jegyében. (Aki egyáltalán nem akar kompromisszumokat vállalni, lesz egy jó hírem a napokban!)

Az egyik lehetséges megoldás keresni egy helyi jó japán éttermet és ott megkóstolni a japán ételeket. Erre is van most lehetőség, ugyanis szerdára szerveztem egy japán vacsorát a Fuji Japán Étterembe, ahol egy nagyon komoly menüben mutatkozik be a szigetország melegkonyhája. A másik lehetőség - "kicsit" drágább - elmenni London egyik legjobb japán éttermébe a Sake No Hanába, ott jártam a héten és annyira belefeledkeztem a kóstolgatásba, hogy majdnem le is késtem a repülőt hazafelé.

20120626-1.jpgAz étterem a egy meglehetősen sikeres ázsiai étteremcsoport legfiatalabb tagja, a Hakkasan brand Londonban (2 hely), az USÁ-ban (3 étterem), a Közel-Keleten (2) és Indiában is jelen van. Szintén hozzájuk tartozik a Hakkasanhoz hasonlóan szintén kínai konyhát vivő, de inkább dim sumra specializálódott Yauatcha, ami London mellett Indiában is megtalálható. A londoni étteremben jártam is már, lenyűgöző volt a Michelin-csillagos kínálat. Egyébként a sokkal egyszerűbb vonalat képviselő, de szintén remek Wagamama lánc is ugyanez az érdekeltség. 
A Green Parkhoz közel fekvő étterem portálját nem sikerült lefotóznom, gondoltam majd ebéd után, de akkor már elég sietős volt a reptérre kijutás, konkrétan szaladtam a metróhoz, mert fél órás késében voltam. Tele hassal ez még kellemesebb szórakozás. Az nagyon vicces, hogy az éttermen belül a földszintről, ahol fogadnak, az étterembe egy mozgólépcső visz fel, ilyennel talán még nem is találkoztam sehol sem. A beltér elég menő, Kengo Kuma volt a dizájner, saját bevallásuk szerint futurisztikus fákat alkotott cipruslécekből, amik a sok párhuzamos vonal miatt egy bambuszerdőt is felidézhetnek.

IMG_6023.JPGIMG_6026.JPGIMG_6027.JPG

IMG_6028.JPGNagyon szeretem a japánok hihetetlen érzékét a minimalizmushoz, az étlapon is ez tükröződik, szinte semmi grafikai elem nincs rajta, csak tipográfiai megoldásokkal operál, méis gyönyörű és egyedi.

IMG_6076.JPGIMG_6077.JPGElég bőséges a választék meleg ételekből is, így azokba is belekóstoltam alaposan, a japán konyha ezerszer több, mint a sushi és a sashimi. De azért kezdésként sashimi volt.

Hideg előétel vékonyra szeletelt tengeri sügér ponzu szósszal:

IMG_6033.JPGIMG_6036.JPG

És octopus bébispenótlevéllel:

IMG_6038.JPGIMG_6039.JPG

Első meleg előételként shichimi borsos (ez egy japán fűszervkeverék) fürj újhagymával:

IMG_6042.JPGIMG_6040.JPG

 Egy kis sashimi-összeállítás (többek közt angolnával és a tonhal legjobb-legzsírosabb részével, toróval):

IMG_6048.JPGIMG_6050.JPG

Aztán érkeznek a főételek, elsőként szarvasgombás kacsamell hoba levélen grillezve:

IMG_6054.JPGIMG_6056.JPGIMG_6065.JPG

Aztán a bárány, teriyaki pácban, újhagymával: (kb. itt kellett volna elindulnom a reptérre legkésőbb...)

IMG_6059.JPGIMG_6062.JPG

És a tenger gyümölcseis baklava :) Valójában kadaif a hasonló külsejű török édesség neve, de itt másról van szó, szent-jakab kagyló és rock shrimp  a töltelék:

IMG_6067.JPGIMG_6070.JPG

Sushi! (itt már nem mertem az órámra nézni, de nem lehetett otthagyni egy falatot sem ebből a csodálatos ebédből) A szokásos kínálat mellett egy különlegesebb,a narancssárgás (bal alsó) tengeri sünös:

IMG_6078.JPG

Egy kis tempura, snow crab: ("vajon megy ma más repülő is Budapest felé?")

IMG_6082.JPG

Maki a végére. A desszert előtt. A gyomor már teljesen tele, a repülő emléke is elhomályosul... Mangós - soft shell crabes (jobb oldal), a másik tetején tengeri sügér figyel, a töltelékre sajnos nem emlékszem, kezdett betelni az ízmemóriám addigra...

IMG_6083_1.JPGIMG_6086_1.JPG

Na és a desszert, közben újraéledő gondolatok törnek utat a tudatalattimból a repülőről. Itt már a kapkodás jellemezte a fogyasztást, teljes telítettség és egyre több kérdőjel, de nem (csak) az ételekkel, hanem a hazajutással kapcsolatban is:

IMG_6093.JPGIMG_6091_1.JPG

A vége persze happy-end, a gépet elértem, és a reptér felé végig a csodálatos ebéd részletein gondolkoztam, fantasztikus minőségű és friss alapanyagok, szuper ízkombinációk, nagyon jó textúrakontrasztok, bekerült a kedvencek közé a Sake No Hana!

Ha kedved támadt egy komoly japán melegétel-lakomához, gyere szerdán a Fujiba! Jelentkezés és minden infó itt.

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr194621759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.07.02. 10:52:29

Őrület. Főleg a desszertek, meg a bárány. :) Még-még-még ilyeneket, lécci! :)
süti beállítások módosítása