Előrehozott húsvét és új csodaserpenyő
2012. április 03. írta: világevő

Előrehozott húsvét és új csodaserpenyő

Nyilván nem lehetséges ezekben a napokban medvehagyma nélküli posztot írni, ezért - meg főleg azért, mert a Fény utcai piacon vettem - csináltam egy finom medvehagymás puliszkát (itt egy recept hozzá, tettem bele összevagdosva pár levél medvehagymát, nagyon finom bele és jól is néz ki.). A főzés igazi aprópója viszont két másik beszerzés volt: egy egészen különleges serpenyő és egy fantasztikus báránygerinc. Az előbbi sokkal tartósabbnak fog bizonyulni.

De nézzük előbb a bárányt, az most aktuálisabb. A beszerzési hely a Kurunczi hentesüzlet a Fény utcai piacon, csak sonkát kóstolni vetődtem oda szombaton, aztán első látásra komoly érzelmek bontakoztak ki eközött az egész báránygerinc és köztem. Stimmelt a kémia, viszonozta az érdeklődésemet, nem lehetett kérdés, hogy a hűtőszekrényemben köt ki még aznap.

A piacon beszereztem hozzá a zöldfűszereket is, rozmaring és kakukkfű kihagyhatatlan, ehhez jött még special guestként a medvehagyma, nagyon jó francia fokhagymából pedig mindig van otthon.

Maga a recept rettentő egyszerű, még a serpenyős elősütés sem feltétlenül kötelező hozzá, bár azért úgy az igazi. Na és akkor íme a serpenyő, egy dán csoda:

Scanpan (beszerzési hely: Kookta), kerámia-titán ötvözettel.

Különlegesen egyenletes a hőeloszlás, és teljesen sima az alja. bármilyen túzhelyen, vagy akár sütőben is használható (max. 260 fok!). A tapadásmentes bevonatnak köszönhetően semmilyen zsiradékra nincs szükség. Nem is használtam.

Van hozzá nyélfogó is, gyorsan ki is használtam, hiszen a hús átpirítása után nem piszkoltam be egy tepsit is, serpenyőstül ment a sütőbe.

Persze csakis a befűszerezés után, a recept alul lesz, hogy egyszerűbb legyen használni. És szigorúan pácolás nélkül csináltam, ilyen minőségű hússal vétek lenne. A csontokat francia etikett szerint illene megtisztítani, hogy elegánsan meredezzenek ki a húsból, de én szeretem leenni róluk azt a kis húst...

Elvileg mindenféle fémeszközt is kibír a serpenyő a bevonatnak köszönhetően, ezt még azért elsőre nem mertem tesztelni, de biztos hamar megjön majd a bátorságom. A 180 fokot minden esetre jól bírta a sütőben.

És akkor a recept:

Egy egész báránygerinc egyben.
Egy kis csomag medvehagyma
Pár ág kakukkfű
Pár ág rozmaring
1 gerezd erős ízű (francia) fokhagyma
só, bors

Elkészítés:

A báránygerinc sózás-borsozás után mehet a felhevített serpenyőbe, ahol mindkét oldalára kérget kap (kb. 40-40 másodperc alatt). A fűszernövényeket és a fokhagymát összevágom apróra, sütés után bedörzsölöm vele a húst, ami mehet az előmelegített sütőbe, 170-180 fokra, maximum 25-30 percre. (Akkor a legjobb, ha rózsaszín a belseje.)

Köretként jó hozzá szinte bármi, szerintem nem érdemes túl karakteres megoldást választani, mert maga a hús önmagában is zseniális. Én medvehagymás puliszkát csináltam hozzá, remek volt, de (medvehagymás) krumplipüré is passzol vagy bármi hasonló, akár csak egy saláta is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr444360064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.03. 01:14:06

@Mezőgazdász70: köszi! elég nagy önuralom kell, hogy ne essek neki a maradéknak most azonnal. talán ennyire nem is vagyok erős... :)

Mezőgazdász70 2012.04.03. 01:22:41

@világevő: Szerintem ne tartson vissza semmi jelen esetben! :)

fogash 2012.04.03. 08:20:34

"kerámia-titán ötvözettel." muhaha... Attól tartok, a marketing áldozata lettél. Sajnos manapság nem elég ráírni, hogy "ez egy jó serpenyő", kell valami akciós liposzóma, bifidus essensis, titánkerámiateflonmakromolekula, anyámtyúkja, ami MIND EGY NAAAGY BÜDÖS HUMBUG.

A serpenyőd fémből van. Ideális esetben öntöttvas (ha szénnel ötvözték, akkor acélöntvénynek mondjuk), rosszabb esetben vas/acéllemezből préselték, még rosszabb esetben aluminiumból.

Ha vas/acél az alapanyag, akkor az pár tizedszázalékban lehet ötvözve titánnal, ezt a fémiparban a szilárdság és/vagy a hőállóság fokozása érdekében teszik. Mivel azonban a sütőben/tűzhelyen elérhető 300 fok a környékén sincsen a vasak 6-700 fok környékén ("ún. feketemeleg") kezdődő szerkezeti ellágyulásának.

A szilárdságról meg azért hülyeség beszélni, mert a szemre 3mm-es falvastagság a belerakható összes hús mennyiségét is röhögve elviseli, sőt, te is ráállhatnál, akkor se horpadna. Nem versenyautó motorjának a hajtókarja ez, ahol tonnás erők dominálnak...

Közben olvasom, hogy az edényed "magas nyomáson préselt alumínium". Halkan mondom, hogy amit nem öntenek, az mind magas nyomáson préselt lemezáru. A bonyhádi lábosok is, sőt a fürdőkádad és az autód lemezei is. :)

A kerámia meg egy egész más történet, a fémekkel NEM ötvözhető. Ötvözet ugyanis az, amikor a különböző anyagok kristályai homogén eloszlással keverednek (kb mint a dragon fruit-ban a magok) és úgy szilárdul meg. Ez fémek között működik, fém-kerámia (szilikátok, "homok") vonalon NEM.

A téves fordításoknak köszönhetően ráadásul keveredik a kerámia és az égetett ZOMÁNCbevonat fogalma. A kerámia edény a tányér, leejted, törik. Ami fémre van rádolgozva, az zománc. A tied viszont nem zománcos, a bevonatban lehet valami, ami érdekes, de titánt kerámiával NEM lehet ötvözni. Fémtanilag lehetetlen, ugyanúgy, mint fával vagy vaníliapudinggal ötvözni.

A reklámszöveg szerint ráadásul csavar- és szegecsmentes nyél van, a fotón meg vigyorog a két szegecs. :)

Ez tetszett a legjobban (weboldalról): "Az edényt érdemes rögtön használat után elmosogatni. Ha az étel beleszárad az edénybe, vékony réteget alkot a tapadásmentes felületen. A Scanpan edényekről ez könnyel eltávolítható: meg kell tölteni háromnegyedig vízzel és lassan felforralni közepes lángon, majd hozzáadni egy kis kanál mosogatószert, lassan főzni 15 percig, majd kiöblíteni és kisúrolni."

tapadásmentes bevonatra tapadt ételmaradékot vízzel tölteni, lassan forralni, súrolni. priceless...

Biztos tuti ez az edény, és ezer bocs a kiselőadásért, de hányok attól, hogy a laikusokkal mennyi szarságot megetet a marketing.

Nekem szimpatikusabbak a régi öntöttvas serpenyők, ahol a hókuszpók helyett egy vastagon, fényes feketén ráégett réteg adja a tapadásmentességet.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.03. 08:46:28

@fogash: köszi az infókat, semennyire se vagyok fémipari szakember, szóval kifejezetten hasznosak. A kerámia ebben az esetben tényleg az lehet, nem zománc, (www.scanpan.dk/SCANPAN), de nekem a lényeg az, hogy hogy válik majd be. Egy alkalom után korai lenne nyilatkozni, de eddig remekül.
(van egyébként egy nagy öntöttvas lábasam is, amit rettenetesen szeretek, írtam is róla.)

Mckinley 2012.04.03. 10:10:48

@világevő: Az rendben, hogy elfogadod az információt amit írt az előző hozzászóló, de nem kaptál agyvérzést, hogy egy 7000 forintos Tefal serpenyő ugyanolyan jó ha nem jobb, mint amit vettél és gyakorlatilag elloptak tőled 20.000 forintot?

Mr.Treeger 2012.04.03. 10:19:14

@fogash:
lehet, hogy a gasztro blogoknál nem csak az alapanyagokról, hanem az eszközökről sem ártana olykor egy hosszabb értekezés.

mex18 2012.04.03. 10:21:20

@Mckinley: ja, egy valamire való férfi az ilyentől minimum agyvérzést kapna :)

mex18 2012.04.03. 10:22:54

Az alábbit tuti nőknek találták ki, ők ennyire bedumálhatóak.

"A Scanpan edényekről ez könnyel eltávolítható: meg kell tölteni háromnegyedig vízzel és lassan felforralni közepes lángon, majd hozzáadni egy kis kanál mosogatószert, lassan főzni 15 percig, majd kiöblíteni és kisúrolni."

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.03. 10:37:23

@Mckinley: agyvérzésnek egyelőre nincs nyoma. :) elég hamar elvégezted az összehasonlító tesztelést :)

bungee 2012.04.03. 11:17:24

en melloznem a serpenyo fikazasat, viszont van a sutessel kapcsolatban egy kerdesem, mert ezzel a problemaval mar parszor osszefutottam a konyhaban: hogy lehet a borda homoru felet megsutni a serpenyoben?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.03. 11:21:58

@bungee: :) szerintem sehogy, de nem is fontos, hiszen a csontok körül úgyse nagyon van hús, így ott az sem nagy veszteség, ha elfolynak a levek. Az alsó részét meg állítva, fektetve, illetve ferdén tartva pirítgattam körbe.

Attilajukkaja 2012.04.03. 11:23:05

A medvehagymas puliszka milyen jo otlet!!! Koszi!
Rendszeresen csinalok puliszkat, erdelyi es olasz modra is. Most is azt terveztem Husvetra, de a medvehagymara nem gondoltam. :o)

bungee 2012.04.03. 11:28:39

@világevő: na jo akkor megnyugodtam, az also resze nekem is megy :)
mindig azt olvastam a receptekben, hogy korbepiritjuk a hust, en meg ott alltam frusztraltan a serpenyotol 2-3 centire felpuposodo bordaval, gondoltam raallni csak nem kene
a masik dolog, miert nem ildomos pacolni a baranyhust, hogy minel intenzivebben megmaradjon a ra jellemzo iz, vagy a pacle van rossz hatassal a zsenge hus szerkezetere?

silberstein 2012.04.03. 11:56:12

Fedő nélkül sütötted a gerincet (a sütőben)? nem száradt ki?

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.04.03. 12:06:19

@bungee: mindkettő, elindul a fehérjebomlás is, ami egy fiatal, jó minőségű húsnál feleslegés, sőt rossz, és a saját ízét is kár lenne elvenni. talán még ennyi fűszer is sok rá...

@silberstein: nem, 25 percig volt csak bent. és még csak nem is locsolgattam vajjal vagy mással, nagyon jó szaftos maradt. de lehet rá tenni alufóliát akár. ez mondjuk egy nagyon zsenge bárány volt...

fogash 2012.04.03. 12:09:52

@világevő: félre ne érts, nem fikázni akartalak sem téged sem az edényt. Az öntöttvasadról is olvastam (nagy narancssárga fazék, repülőn hazahozni élmény).
Ez egy klassz, masszív serpenyő, csak erősen átestek a ló túloldalára a marketingesek.

Beleolvastam weboldalba, a 200 éves kovácsműhelyt idéző fotó röhejes, egy tömegtermelő öntöde _nem_így_néz_ki_.

Ezen benne az érdekes: "Liquid, environmentally friendly aluminium is poured into a mould by hand and is then squeeze-cast by 250 tons. In the following processes, 30,000 degrees hot titanium is fused into the compressed aluminium, and the non-stick coating is applied and hardened. The unique casting technique assures maximum sustainability and perfect heat distribution on the entire frying surface."

a "környezetbarát alumínium" haha... A nehézfémeket kivéve mindegyik fém környezetbarát. A vas is: amikor elrozsdál, vasoxiddá (=vasérc) alakul vissza, vagyis oda érkezik, ahonnét indult. Igen, az Al is 100%ban újraolvasztható.

Kézzel töltik a formába, majd megnyomják 250 tonnával. Ez eddig egy sima présöntés, dugattyúkat, motorblokkokat öntenek így. Viszont a magyar oldal másról ír, ott a sima préselést (sík lemezt nyomnak edény-alakúra) írják le.

A 30.000 fokos titániumnál hangosan felröhögtem. A titán 1668 fokon olvad és 3287 fokon párolog, vagyis egy fémgőzöléses bevonathoz is elég 3500 fok, nem harmincezer...

Az "egyedülálló öntéstechnológia" hülyeség, minden autó, motor dugattyúja így készül, a "tökéletes hőeloszlás" meg egyszerűen az alapanyag, az Al jó hővezető tulajdonsága, nem a scanpan találmánya.

Szóval ez egy titánnal ötvözött alumínium-öntvény serpenyő. Érdekes lenne letesztelni, mennyivel tud többet egy 2500 forintos Aldisnál, meg egy tízezres tefal-nál. Élesben, 1-1-1 szelet tarjával mindháromban. :)

amúgy itt a titánnal ötvözött alamínium edényekről egész érdekeseket lehet olvasni: www.ehow.com/about_5928974_ceramic-titanium-cookware-safety.html

Attilajukkaja 2012.04.03. 19:08:43

@világevő:
"nagyon jó francia fokhagymából pedig mindig van otthon"
Oszt honnan?
Nalam a jo minosegu fokhagyma beszerzese kicsit problemas szokott lenni!
Az a barany pedig nem borda? Igaz, teljesen mindegy, minek nevezed, ha egyszer a hentesnel ra tudsz bokni, hogy azt kered.

Kónya István 2012.04.04. 11:47:25

Scanpan termékek igazán jók. Csak ezt használunk.

Minden konyhai késem Scanpan, vagy Japán kés.

Nick Leeson 2012.04.21. 21:34:24

@Mckinley: Az igazság fél úton lesz azzal a serpenyővel!
Ugyanis egy Tefal serpenyőbe is nyugodtan lehet fém dolgokkal kaparászni, csak éppen szarrá válik tőle.
A sütőbe is be lehet tenni, de leolvad a nyele.

Szóval miért is kell egy komoly cuccot a közepes kategóriával hasonlíthatni? Azért, mert valaki tudni vélt valami állati nagy okosságot, és benyögte ide?

alien 2012.04.21. 23:41:17

@fogash: szia nekem valami olyanon van hogy fehér kerámia réteg van benne, az is gáz?

Egyasokkozul (törölt) 2012.04.22. 09:56:22

@fogash: Nem titánnal ötvözött, hanem az eredeti Scanpanokra egy vékony réteg titánt gőzöltek fel az aluminiumra. Vannak Snow Peak titán edényeim, túrázáshoz használom őket, de irgalmatlan gyorsan le lehet égetni bennük akármit, így konyhai célra nem a legoptimálisabbak, de a súlyuk a lényeg ennél a felhasználásnál.
A titntól tehát erősen érdes lett az aluminium felülete, majd ez kapott egy kerámia réteget. Gondolom plazmával gőzölik rá, ezért a magas hőmérséklet, de elég furcsa, hogyan és miért érik el a 3o.ooo Celsiust, mikor a legmagasabb plazmahegesztési hőmérséklet is 2o.ooo C körül van.
Ez az eljárás egyébként megváltozott az utóbbi időkben, gondolom az olcsóbb tömegtermelés miatt, ezért rengeteg a garanciális panasz az agyonhájpolt edényeikre.
A kerámia pedig ugyanolyan érzékeny a pontszerű mechanikai behatásokra, mint a késeknél. Nagyon kemény, de rugalmatlan, lehet benne gond nélkül fémeszközökkel dolgozni, de ütésre reped, kipattogzik és mehet a kukába, mint a kopott teflon.
Én maradok a jól beégetett Le Buyer acélserpenyőknél, amiből kicsúszik a tükörtojás.
süti beállítások módosítása