Indulás Latin-Amerikába
2012. március 01. írta: világevő

Indulás Latin-Amerikába

Tudom, hogy vannak adósságaim, például a nagyon nehéz gasztrokvíz megfejtése is várat még magára (persze addig is lehet találgatni), de időnként neki kell vágni a világnak új élményeket gyűjteni. Általában ezt saját szervezésben szoktam tenni, nem igazán szeretek senkihez sem alkalmazkodni, akit nem én választottam, de ezúttal találtam egy olyan szimpatikus csapatot, akikkel neki merek vágni a hosszú és gyönyörű túrának csoportban is. (érdemes megnézni a fotók miatt is.) Holnap ilyenkor már a repülőn ülök.

Ez még egy korábbi kedvenc túrámon, Japánban készült

Így persze sokkal kevesebb lesz a stressz, az izgalom, a bizonytalanság, és a spontaneitás, amiket én egytől-egyig nagyon szeretek megélni. Az egyetlen vígaszom, hogy legalább az induláshoz sikerül kalandosan odaérnem. Elvileg mindenki San Joséban, Costa Rica fővárosában találkozik, én is oda igyekszem, de egy kis csavarral: Panamába repülök előző nap, onnan kell átverekedni magam, amire a legkifizethetőbb megoldás a busz. Ami este 11-kor indul és másnap délután 2-kor van ott. Persze nem a kedvencem a buszozás, de legalább azonnal a mélyvízben kezdek, a legjobb azonnal eldobni az itthoni luxuskörülményeket és átállni a latin tempóra.

A túra helyszíne és útvonala (kép: Eupolisz)

A buszozás nem is olyan egyszerű, ahogy kiderült, el szoktak fogyni a jegyek, szóval meg kell venni előre, különben lekésem a többieket egy nappal... A Tica Bus weboldalán büszkén hirdetik is ezt a lehetőséget, sikerült is sokadik próbálkozásra felhívni őket Skype-on, de aztán elég hamar kiderült, hogy az egyetlen fizetési mód, amit elfogadnak a banki befizetés. Szóval maradt segítségnek Jan, a helyi szakértő, telepített idegenvezető, aki a kedvemért megvette a jegyet, és a buszpályaudvaron egy Yariela nevű hölgy gondjaira bízta, aki megígérte, hogy majd odaadja nekem, ha megyek. Remélem tényleg így lesz.

Ez itt a jegyem, remélem majd meg is kapom a világ másik felén.

Igyekszem majd blogolni kintről is, de fogalmam sincs a körülményekről, olyan helyeken is leszünk, ahol áram sincs, nemhogy WiFi. De azért időnként csak sikerül, mindenesetre a laptopot viszem, hogy legyen miért aggódnom. És persze a fotógépeket, kamerát is. A bepakolás és a megfelelő táska kiválasztása se egyszerű, rengeteget fogunk mozogni, szinte minden nap másik szállás, azaz nagyon nem mindegy, hogy mennyi a cuccom és milyen kényelmesen viszem. Ezt sikerült választanom, tegnap vettem, remélem beválik, a hátizsákomat nem szerettem igazán, mert abban valahogy mindig összeállt pár nap után minden egy hatalmas kaotikus gombóccá, egy ilyen nagy felületen nyitható táska sokkal jobbank tűnik:

 

 Most már csak azt kéne kitalálni, hogy mivel töltsem meg, pontosabban, hogy mivel NE, ugyanis meggyőződésem, hogy egy ilyen útnál sokkal fontosabb dolgokat itthonhagyni, mint elvinni. Nekem legalábbis mindig az a parám, hogy hetekig fogok cipelni valamit, amire soha semmi szükség, akkor már inkább kerüljön be csak az, ami nélkül tuti nem maradok életben.

És - mivel saját fotóim még érthető okokból nincsenek - egy "idegen" videó kicsit délebbről, Rio de Janeiróból, szerintem hihetetlenül szép:

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr714232522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BraviaBoy 2012.03.01. 09:22:08

Húha! Jól hangzik! :) Remélem tényleg lesz wifi és egy kis virtuális kóstolót kaphatunk az ottani ízvilágból! Én kíváncsian várom!

Jó utat!

Emődi Tehéntánc · http://foodies.hu/blog/ 2012.03.01. 09:29:54

Zseniális küldetés és cselendzs. :)) Remélem, sok finom világot tudsz megkóstolni, mert az nekünk is jó. Legalább virtuálisan. :))

Estefan 2012.03.01. 10:24:28

Kedves Világevő!

Csomagoláshoz ajánlom ezt:
panamericana.blog.hu/2011/08/16/cucc_21
Ő már nagyon ért ehez és jelenleg pont dél-Amerikában van.
Jó utat!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.03.01. 10:29:28

@BraviaBoy: @Emődi Tehéntánc: köszi szépen!

@Estefan: szia, köszi, rendszeres olvasója vagyok a Bedének, már a kk-t is olvastam, mindkét blog alapmű! És ismerem amúgy személyesen is, sajnos nem tud összefutni a két blog, nem jön annyira északra, csak később! :)
de ez a posztja valahogy eddig kimaradt, hasznos, köszönöm!

Estefan 2012.03.01. 10:45:30

@világevő: Nagyon szívesen. Nem baj majd idehaza megosszátok az élményeket (pedig nagy flash, ha két barát kint találkozik).
Egyél jókat és írjál sokat!

2012.03.01. 10:49:16

Jó és főképpen szerencsés utat kívánok. Arrafelé azért az utóbbiból sem árt egy jó adag:-)

anazar · http://konyhatunder.blogspot.com/ 2012.03.01. 10:56:11

Jó utat és sok kalandot!!
Rio tényleg szép. A szélsőségek vonzásában tart.

ehran 2012.03.02. 11:12:54

Jól van, látom egy Kindle azért ott figyel, legyen mit olvasni a buszozáson. :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.03.02. 11:18:58

@...elmúlik...: @anazar: @ehran: köszi!
igen, a kindle kötelező tartozék! :) és persze rengeteg nagyon komoly gasztrokönyv van rajta, bourdain: no reservations az épp aktuális!

panda13 2012.03.02. 12:02:27

yariela nagy valószínűséggel ott lesz, alapvetően megbízhatóak, és ami fontosabb nagyon kiváncsiak..:)
a buszon hideg lesz, a légkondi állandóan megy, egyébként nem olyan vészes, és ticabus alapvetően tartja a menetrendet.. útszéli kajáldáknál elég sokszor megáll-lesznek érdekes dolgok:) de azért annyira extrém dolgokra ne számíts..san josé, és panama city is elég gringo, guatemala is elég tourist place lett, de vannak nagyon jó hangulatú országok-ha van lehetőségetek nézzétek meg a corn island-eket nicaragua mellett:)életben fogsz maradni, ne aggódj:)

panda13 2012.03.02. 12:05:58

most néztem a programot, nagyon jó helyekre mész, irigykedem:)
bocas del toro a világ egyik legjobb helye...és san blaz is csodálatos..

sail 2012.03.02. 12:40:08

Tavaly voltam ezen az úton és a csoportos utazással kapcsolatos összes sztereotípiám megdőlt. Nagyon jó csapat volt, a határon várakozás helyett táncoltunk, spontán tábortüzet raktunk, san blason szemetet gyűjtöttünk........ Neked is hasonló jó élményeket kívánok! És WIFI szinte minden szálláson van, ami nincs az a luxus. : )

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.03.04. 12:57:52

@panda13: ott volt, odaadta! :) és a buszon tényleg rettentő hideg volt, ami 17 óra alatt nagyon nem mindegy :)

@sail: köszi szépen!

Lacusru 2012.03.05. 11:19:44

Ha van net, legalább annyit postolj, hogy "megvagyok, jól vagyok... folyt. köv."

Egy fél ország várja az élménybeszámolódat :-)

panda13 2012.03.05. 14:29:40

@világevő: told ya so:) annyira jó helyekre mész...bocas a szívem csücske..red frog beach..:)
süti beállítások módosítása