Friuli legjobbja
2012. január 23. írta: világevő

Friuli legjobbja

Van Olaszországnak egy Friuli (-Venezia-Giulia) nevű tartománya is, bevallom őszintén, én se nagyon tudtam róla mielőtt célzatosan odamentem volna. A legtöbben csak arra használjuk, hogy átjussunk rajta autóval, útban a nyugatabbra vagy délebbre fekvő részek felé. Nincs kiváló marketingje és romantikus amerikai filmjei, mint mondjuk Toszkánának, Ligúriának vagy az Amalfi-partvidéknek, pedig a hozzánk legközelebb eső olasz terület is nagyon megér egy látogatást.

Azt nem tudom, hogy milyen a nyár Friuliban, mert hosszabb időt csak ősszel töltöttem ott, de ez talán nem is akkora hiba egy erdős-hegyes, strandok helyett inkább a gasztronómiára és bortermelésre szakosodott vidék esetében. 

Innen származik - nem csak az udinei Metro áruház - a San Daniele sonka, a Montasio és Asíno sajt, Triesztből a magyar "származású" Illy kávé, sokféle jó grappa, és még több bor.

Collio borvidék az egyik kedvencem a régióból, van egy zseniális találmányuk, a borkvidék bejárása sárga Vespával. Persze a felelős alkoholfogyasztás itt is fontos, de a legenda szerint a helyi fajtát, a Friulianót nyugodtan lehet fogyasztani.

 

Maga a borvidék is gyönyörű, és ebben az erdős, dombos környezetben van az igazi csoda, a Cormóns városához tartozó La Subida, ami egy kis szálláshely és egy egy Michelin-csillagos étterem, Josko Sirk irányítása alatt.

Az étterem tökéletes példája a regionális és szezonális konyhának, a házias ételek magas színvonalon készülnek, szinte kizárólag a közvetlen környezet alapanyagaira támaszkodva, az üdvözlőfalatként is kínált Osvaldo sonkától a desszertekig.

Emellett nagy hiba lenne továbbrohanni, a félig erdőbe bújt vendégházak ugyanis egészen fantasztikusak, kandallóval és tüzifával felszerelve, igazi erdei romantikát kínálnak, persze mindezt nagyon kényelmesen. És az sem akármilyen érzés, amikor a közfalat elhúzva a hatalmas körkádban közvetlenül az erdőre lehet rálátni fürdés közben, persze valami jóféle helyi pohár borral a kézben... (Saját fotóm nincs róla, de így néz ki kívülről a vendégház.)

Nem is csoda, hogy éppen a szemesi Kistücsökkel került közelebbi baráti, majd munkakapcsolatba a La Subida, hiszen hasonló elveket vallanak, Szemesen is a balatoni és somogyi értékeket igyekeznek a lehető legmagasabb színvonalon és hangulatos környezetben közkinccsé tenni. (Nekem is Csapody Balázs javasolta a meglátogatását pár éve, azóta is örülök, hogy megfogadtam a tanácsát!)

Örömteli állomása ennek az egyre szélesedő kooperációnak, hogy a héten a Kistücsökben vendégeskedik Sirk és csapata, így nem is kell olyan sokat autózni a friuli ízek megkóstolásához. És egycsapásra megtekinthető a frissen felújított étterem új dizájnja is, na meg lehet tervezgetni már akár tavaszra a látogatást Friuliban. Kötelező program! Remélem hoznak pár üveg fehérbort is a Collio borvidékről...

 

Ha érdekel a gasztronómia, csatlakozz a Facebookon!

www.facebook.com/vilagevo

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr983575410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reni - Naposoldal · http://renidani.blogspot.com 2012.01.23. 19:14:50

Ősszel 20 napot töltöttem én is Friuliban és fantasztikus élmény volt! Imádtam, ahogy megjelenik az asztalon a "hegyvidék" és a "tengerpart" is. Hihetetlen változatos a gasztronómiája, szóval tényleg nem elhanyagolandó vidék. Na meg persze mindemellett csodás természeti adottságokkal is rendelkezik. Én imádtam.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2012.01.23. 19:52:30

@Reni - Naposoldal: Igen, mare-monte témában is zseniálisak!

2012.01.23. 20:07:10

Jók a képek, kedvem támadt odautazni:)

DeFatter 2012.01.23. 21:20:47

A bringa persze Pedersen!

Bibo65 2012.01.23. 21:54:09

Ez egy igen jól sikerült kedvcsináló volt, köszönet érte! A képek szenzációsak, a leírás szemléletes, szóval a hely beiktatva a kötelező uticélok közé.

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2012.01.25. 13:47:18

Ez nagyon nekem valónak tűnik.
süti beállítások módosítása