Hüttekaja és adventi Karintia
2011. december 17. írta: világevő

Hüttekaja és adventi Karintia

Pár napot Karintiában töltöttem, ami nagy kedvencem télen is, de nyáron talán még inkább, eleve szenzációsak a természeti adottságaik (hihetetlen mennyiségű tó és hegy és erdő) és még ráadásul nagyon profik a turizmusban is, kreatív ötletekben nincs hiány és a megvalósítás is ötös.


Az egyik legnagyobb kedvencem Hansi a hegyről, aki a Gerlitzenen (Villach "házi" hegye) üzemeltet egy hüttét, és rendszeresen előáll őrült ötletekkel. A foci EB kapcsán a teheneit befestette (ételfestékkel) különböző nemzeti színekre, illetve jó pár élő étlapként működött, például Apfelschnaps és hasonló feliratokkal. Ő is benne van egy nyári ötletben, a "null kalóriás túrában", ami három hütte összefogása, a megadott útvonalon tett túra, és az egyes hüttékben előírt ételek éppen kiegyenlítik egymást energiaszükséglet, illetve -bevitel szempontjából. Persze most is készült valamivel:

Dupla zsíroldóhatás és még ráadásul antibakteriális, ideális digestiv.

Persze valójában egy Bailey's-Blue Curacao tartalmú kis koktél, hogy a színe is mosogatószerre emlékeztessen.

Vannak azért kevés morbid ötletei is, például a tradícionális karintiai gombóc, a Kasnudel, túróval töltve, egy helyi mentafélével fűszerezve, sósan. Vagy akár hússal és szalonnapörccel.

És szerintem a legjobb síelős ital (az almafröccs mellett) a Lumbumba, azaz forró csoki tejszínhabbal és egy kis rummal.

Hó még nem sok volt, de azért az osztrákok nem viselik el sokági december elején síelés nélkül, szóval pár pályát megcsináltak.

A sertéssült (plusz császárhús és szalvétagombóc, na meg az elmaradhatatlan savanyú káposzta) nem igazán mutatós, és síelés közben nem is javasolt, de elég jó cucc:

És persze rengeteg klasszikus van még:

Mi a kedvenc hüttekajád?

 

Fut ám a JÁTÉK közben, egy kis gasztrojótett kell csak az értékes nyereményhez! És Facebookon még mindig fent vagyunk :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr263471079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.12.17. 17:01:29

A forró csokit csakis sok rummal igyuk.

Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2011.12.17. 17:46:15

Germknödel forever :D Meg leberknödelsuppe, és kasespetzl :)

chicrun 2011.12.17. 17:54:51

Jaj, hát Germknödel mit Mohn und Vanillesauce, Kasespetzl és egy jó forrócsoki. És valami amit mi Schwartzekatze-nak hívunk és Karintián kívül máshol nem ismerik. Kávé, tojáslikőr és tejszínhab.

2011.12.17. 20:59:05

Tschirkefahrhaat mit Nockedli...úúúúúúúúúristen, de gáz,válságban arról vitázni, hogy ki melyik puccos (putzosch)Hüttében milyen Schnapsl-t meg Knödl-t burkol...Mikor már ez az ország az ötmillió koldus országa! Embereeek!!!

Ann1294 2011.12.19. 22:36:19

Nem kérdés! Májgombóc leves és smarni.

A gőzgombóc jól néz ki, imádom a szilvalekvárt.

Alatta levő képen az sajtos nokedli vagy sztrapacska? A vas serpenyő miatt az előbbi, az állag miatt az utóbbira tippelek.

Italnak meg forralt bor (ilyen maradi vagyok). A forró csokis kombo se hangzik rosszul. Meg kellene ismertetni velük a krampampulit.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.12.19. 23:43:06

@Ann1294: Kasespatzle! (mindkét a-betűn van két pont)
süti beállítások módosítása