A fűszerpaprika országa
2011. december 14. írta: világevő

A fűszerpaprika országa

 Magyarország! - vágna rá mindenki, pedig ezúttal nem ez a helyes megfejtés, hanem egy talán meglepő válasz: Baszkföld. Hogy egy kicsit még bonyolultabb legyen, Baszkföldnek egészen konkrétan a Franciaországban levő részén található Espelette városka, ahol eredetvédett (AOC) paprikát termelnek,a piment d'Espelette-t, vagy baszkosabb változatban: Ezpeletako biperrát. 

Ez persze egy újabb kínzó hiányosságomra hívja fel a figyelmem, ide is el kellene jutni sürgősen, ideális esetben persze a kapcsolódó fesztivál idején, ami jövőre október vége felé lesz majd és körül-belül 20 ezer turistát is megmozgat a helyiek mellett.
(Ennek megdelelően a fotók sem mind sajátok ezúttal. Forrás: pimentdespelette.com)

 

A fűszernövény eredetileg Mexikóból jutott ide, és több mint 10 éve számít eredetvédettnek, és erős színe ellenére sem különösebben csípős, inkább az édes kategóriába tartozik. (olyan videóra ne számítsunk, ahol a Malackarajék torzult arccal küzdenek egy piment d'Espelette-el.). A Scoville-skálán elért magas pontszám helyett van viszont különleges, intenzív, édeskés, kicsit füstös aroma, és gyönyörű mély szín.

A nyár végi szüret után - a hazai szokásokhoz hasonlóan füzérekben akasztják fel kiszárítani, majd októberben jöhet ugye a buli.

Lyonban, a Bocuse Intézetben is használtuk párszor, amíg a baszk konyhában szinte teljesen kiszorította a fekete borsot, addig a franciák inkább csak néhány esetben használják ízesítésre, mi például scampira szórtunk belőle egy keveset, de a rizottó is kapott azért.

Na és a piperade-ból sem hiányozhat, de az már egy másik sztori:

Szóval alapvetően a sáfrányhoz hasonlóan kis mennyiségben használják, ez persze az egymással összevethető áruknak is köszönhető. (a nem méregdrága sáfrány nem is az valójában, hanem pl sáfrányos szeklice.) 

A piment d'Espelette azonban nem csak őrölt fűszerpaprika formájában létezik, hanem sokféleképpen feldolgozva is, ebben  a leginkább a kisvárosban működő BiPiA cég jár élen. Minden termékükben ott van a biperra, szószokban, majonézben (ami itt viccesen Bayonnaise), ketchupban, grillpácban, mustárban egyaránt. Az ő egyik különleges agyszüleményük egy paprikazselé, ami édes és kifejezetten csípős is, egyfajta (fűszer)paprikalekvár, ez szerepelt egyébként a múltkori találós kérdésben is a velős pirítóson, végül volt olyan, aki szinte kitalálta, gratulálok!

Ahol viszont még sokkal jobban bevált: kecskesajtos baguette-en, illetve sült húsokhoz kifejezetten zseniális. Libamájjal még nem kóstoltam, de egészen biztos, hogy szintén szuper.

 


A BiPiA termékei elérhetők Budapesten a Baldaszti's-nál. 


Annyira szeretik a baszkok ezt a formát, hogy még egy bicskamárka is kizárólag piment d'Espelette alakú késmarkolatokkal került forgalomba. Működhet a dolog, mert van már rengeteg változata, többek közt gyémántberakásos is.

Ilyet igazán csinálhatna valaki kalocsai változatban is.

Csatlakozz a Facebookon, már csak azért is, mert mindjárt indul egy játék szuper nyereményekért!

 

[A Baldaszti's-zal együttműködésben.]

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr403461766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gitár és szájharMÓNIKA 2011.12.14. 11:55:38

Miért nem mész Kalocsára (is)? azért tudnánk néhány érdekes paprikát, alapanyagot mutatni

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.12.14. 11:58:34

@gitár és szájharMÓNIKA: elmegyek majd egyszer oda is, de ez a blog a Világevésről szól. De ha tudsz konkrétumot, hogy ott nagyon minőségi formában is termelnek, az persze érdekel.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.12.14. 12:28:57

@newtehen: ilyen egyszerű ez a mezőgazdaság, talaj, klíma és egyebek nem is számítanak :) jövök akkor a kertedbe jövő októberben paprikabulizni! :)

baliquez 2011.12.14. 12:36:07

A franciák eddig csupán egyetlenegy valamiről nem állították még hogy az övék jobb mint más nemzeté: Istenről. Marketingország. Az a paprikazselé viszont nagyon tetszik.

mangorlo 2011.12.14. 12:43:06

ilyen mag kéne nekem is.

Kalocsán nagyon jó paprikák vannak valóban, a V2 az hihetetlenül jó, és volt ott valami "ceruza" nevű állítólag v2 változat.

karikaV43 2011.12.14. 12:50:28

@baliquez: az autóikról viszont hiába állítják,mert azt rajtuk kívül mindenki tudja milyen gagyik.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.14. 12:55:03

Gondolom ott is kevernek hozzá ólmozott téglaport a színe miatt... :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.12.14. 13:11:54

@baliquez: nem szerénykednek, az tény, de azért gasztronómiai kultúrában tényleg van egy "kis" előnyük, még akkor is, ha itt már javában zajlik a gasztronómiai forradalom (vagy polgárháború?) :)

@mangorlo: erről a V2-ről hallottam már én is, kár, hogy ez nem létezik termékként, marketingként, legendaként, stb.

@TrueY: nyilván, de a legjobb minőségű ólmozott téglaport! :)

Anti Anyag (törölt) 2011.12.14. 13:59:08

Nincs semmi gond a kalocsai paprikával, csak annyira nem jó a marketingje. Bár a Sparban láttam a prémiumtermékek között (talán hat termék tartozik ide, a többi amúgy osztrák, külön vannak kiállítva).

A másik, hogy az őrölt paprika legfőképpen nálunk komolyabb fűszer.

A chili-t meg egyszerűen el kell lopni és évek kemény munkájával felemelni a kalocsai rang szintjére, mert külföldön általánosan használják és most már egyre jobban itt is. Kis mérete miatt sok esetben ideálisabb mint a nagyobb paprika.

Az meg elég hülye érv, miközben kihangsúlyozom, a fűszerpaprika országa baszkföld, azért nem megyek el kalocsára, mert ez világevő poszt.

Nem vagyok hiú, csak éppen a magyaros ízek kedvelőinek az egész világon a magyar kalocsai "paprika" jelenti a paprikát, nálunk pedig a konyha alapja.

pástétom 2011.12.14. 14:00:10

A fűszerpaprikát sok más országban is ismerik és használják. Hazánk abban kuriózum, hogy tudtommal csak nálunk használják por alakban és önmagában, más fűszer nélkül.

toroloco 2011.12.14. 14:29:52

@világevő: a zarojeles resz ((vagy polgárháború?))
azert megerne egy miset.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.14. 15:10:02

@világevő: "nyilván, de a legjobb minőségű ólmozott téglaport!"
Nyilván! ;)

@Anti Anyag:
Egyszer Osztrákiában, egy sípálya mellett betrétünk asszonykámmal egy étterembe. Az étlap böngészése közben gondoltam megpróbálom az "Ungarische Gulaschsuppe"-t. Illetve, hogy ők hogyan gondolják ezt a dolgot. A felségem nem szereti a gulyást, de ezt imádta! Chilivel készült! :)

Attilajukkaja 2011.12.14. 17:47:33

@pástétom:
"Hazánk abban kuriózum, hogy tudtommal csak nálunk használják por alakban"
A paprika nevu fuszert mindenhol csak por alakban aruljak, es talalkoztam mar vele amerikai szupermarketektol kezdve tobb europaiban is. Igaz, foleg a szegedivel. Szerintem inkabb azert "kuriozum", mert edes. Legalabbis kulfoldon nem nagyon ismerik a csiposet. Sokan allitjak, hogy az edesnek is van ize, de ennyi ev utan is komoly ketelyeim vannak efelol. :o)
Szerintem olyan, mint a safranyos szeklice: csak azert hasznaljak, hogy egy kis szint adjon az etelnek.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.12.14. 21:09:20

@toroloco: szemfüles észrevétel :) talán egyszer meg is írom, csak nem akarom, hogy még inkább mérgesedjen a helyzet.

Attilajukkaja 2011.12.14. 22:05:57

@TrueY:
"felségem nem szereti a gulyást, de ezt imádta! Chilivel készült!"
Oszt honnan tudta, hogy azzal?
Es szerinted mi a kulonbseg a chili es a paprika kozott?

Jo gulyast Magyarorszagon is kevesen keszitenek a vendeglatoiparban. Szinte senki. Aki valamire tartja magat, az nem csinal gulyast, mert nem trendi. Ez pedig nagy baj! Es nagy ka'r!
De lehet hogy a felesegednel nem a chili volt a donto, hanem a hus minosege es a konyhai emberek hozzaallasa. Ammmmatorkent is allitom, hogy rengeteg (99%) mulik ezen.
Igazabol, csak hangosan gondolkodom. Tudni nem tudhatom.

Attilajukkaja 2011.12.15. 01:00:11

@világevő:
"Az ő egyik különleges agyszüleményük egy paprikazselé"
Ezt mibol gondolod? En mar zsenge gyerekkoromban is ettem ilyet Mexikoban, aztan New Mexicoban. Pedig az regen volt mar....
A paprikalekvar annyira szamit ujdonsagnak Europaban, mint maga a paprika!
...De ha Baszkfoldre mesz, oda szivesen elkisernelek. Szerintem Europa egyik legszebb, legizgalmasabb resze. Szivesen lennek ott nyugdijas, ha eljon az ido. :o)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.12.15. 09:03:42

@Attilajukkaja: utánanéztem a találmányok kézikönyvében :)
nyilván lehet, hogy már más is csinált ilyet vagy hasonlót, azt hiszem nem ez volt a poszt mondanivalója, hogy ki találta fel a paprikazselét... :)
amúgy meg: ez nem paprikalekvár, inkább paprikaíz. Nincs benne a paprika húsa, teljesen homogén, zselé, jelly. Én ilyet mástól még nem láttam.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.15. 15:24:43

@Attilajukkaja: "Oszt honnan tudta, hogy azzal?"
Tök más az íze! Én nagyon nem szeretem a chilit, ezért is passzoltam át neki. :)

Attilajukkaja 2011.12.15. 16:52:01

@TrueY:
Ertem. Szamomra a chili is egy paprika, csak eppen spanyolul van. Es chilibol is van egy rahedli, ahogy nalunk paprikabol is. Szoval nem tudom, ugy altalaban milyen a chili ize, de a lenyeg, hogy te nem szereted, a nejed pedig igen :o)
De most kivancsiva tettel! Amugy az eros paprikat szereted?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.16. 10:22:09

@Attilajukkaja: No azért paprika és paprika között is nagy a különbség. Mondjuk én csak a nem erős TV paprikát szeretem igazán (nyersen, vajas kenyér mellé), de az megint más műfaj. :) Az anyósom nekem még a halászlét is erőspaprika nélkül csinálja. :)

Attilajukkaja 2011.12.16. 10:41:37

@TrueY:
"azért paprika és paprika között is nagy a különbség"
En is pontosan igy gondolom :o)

"nekem még a halászlét is erőspaprika nélkül csinálja"
Vagyis nem szoktattak ra gyerekkorodban az eros paprika izere,...mert ez foleg szoktatas kerdese!
Igy konnyu nem szeretni a chilit! :o)))
A lenyeg, hogy az anyosod kedvel, kulonben nem keszitene olyan halaszlevet, amilyet amugy maskepp csinalna! Ez mar magaban is egy nagy dolog! :o)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.16. 12:47:23

@Attilajukkaja: "En is pontosan igy gondolom"
Akkor ezt nem értem:
"Oszt honnan tudta, hogy azzal?"

"nem szoktattak ra gyerekkorodban az eros paprika izere"
Többek között arra sem. Meg az alkoholra sem, meg a kávéra sem, meg a cigire sem. :) És tényleg jóban vagyok az egész családdal. :)

jEnci · http://vajaskenyer.blog.hu 2011.12.19. 13:29:09

@Anti Anyag: /a magyaros ízek kedvelőinek az egész világon a magyar kalocsai "paprika" jelenti a paprikát/ -- Itt ugye a külföldön élő magyarokra gondoltál? Csak mert a külföldiek nagy részének fogalma sincs arról, hogy hol van Magyarország, a "magyaros ízek"-ről nem is beszélve, arról talán van halvány elképzelésük, hogy mi az a "gulás" de az is elég bizonytalan.

hetvenhéthétvége 2012.03.14. 17:51:25

A kalocsai paprikának az a "lényege", hogy a világon először itt nemesítették ki a csípmentes (édes) paprikát. Egyébként nagyon sok magyar paprikafajta van. A kalocsai (volt) az egyik tájkörzet.
süti beállítások módosítása