Big riszpekt a (konyhai) dolgozóknak - sztázsolás
2011. szeptember 05. írta: világevő

Big riszpekt a (konyhai) dolgozóknak - sztázsolás

Az eddigi sztázsolásom során a Costes-ben, bár még sehol sem tartok, de néhány fontos tanulságot már sikerült levonnom az éttermi munkával kapcsolatban. Rengeteg konyhában jártam már életem során, köztük 1-2-3 Michelin-csillagosak is voltak bőven, beszélgettem sokat híres és kevésbé híres séfekkel, szakácsokkal, de mégis a zsigeri megtapasztalás az, ami igazán számít.

Az első és legfontosabb tapasztalatom az, hogy minden tiszteletem a konyhai dolgozóké!

Nagyon kemény munka ez, sok stresszel jár, nagy pontosságot, tisztaságot és odafigyelést igényel. Nem tartom magam puhánynak, tegnap például sikerült a nagy melegben is -életemben először - lefutnom a félmaratont, ráadásul fájós térddel (ezt épp a konyhán szedtem össze), de az eddigi alkalmak során, amikor még csak egy-egy fél műszakot sem töltöttem a konyhában mindig rettenetesen elfáradtam, fizikailag és szellemileg egyaránt.
Persze ezzel együtt is még irigylésre méltónak tartom a helyzetüket olyan szempontból, hogy nyilván rengeteg hasonlóan kemény, vagy akár keményebb fizikai munka létezik még, de a vendéglátóiparban legalább meg van az esély arra, hogy a munkád eredménye finom és/vagy szép lesz, ellentétben a kevésbé csillogó iparágakkal...
(nyilván a "fentiek", a szerviz is kemény munkát végez, de ezt majd egy másik alkalommal fogom kideríteni, amikor oda is beállok majd dolgozni)

A torzult fej és a furcsa kéztartás a nagy melegnek köszönhető, a kép nem a Costes-ben készült...

Aztán azt is csak a maga bőrén tudja igazán átérezni az ember, hogy egy-egy fogás milyen rengeteg melóval jár. Eddig egy étteremben, ha valamilyen kis termetű madarat (galambot, fürjet) rendeltem, eszembe nem jutott volna, hogy ahhoz a pár finom falathoz mennyi küzdelem tartozik. Miután megpucoltam, feldaraboltam rengeteg fürjet a múltkor, és tapsvihar helyett azt kaptam, hogy akkor most ideje kicsontozni és a bőrdarabkákat és egyéb felesleges részeket levagdosni a combról, azóta értem, hogy a természet nem mindig adja olyan könnyen a kincseit.

Ezek a következtetések nyilván nem összemérhetők jelentőségükben a relativitás-elmélet kidolgozásával, gondolom rengeteg ember számára teljesen alap és ismert tények, de nekem most jutott el úgy igazán a tudatomig.

És hiába dolgoznak luxusétteremben, a körülményeik, például az ellátásuk egyáltalán nem luxus.

A reggeli. Nem a Tiffany's-nál. Az a műanyag doboz szolgál bögreként...

 

Közben még lehet nyerni a FB-oldalon belépőt a Borfesztiválra, illetve már csak 13 nap a nagy kalandomig, csatlakozz! És persze a Costes konyháján is aktívkodok még bőven, rengeteg fotó és élmény vár még feldolgozásra. 

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr473198283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacusru 2011.09.05. 13:35:53

A műanyag doboz mint bögre helyettesítő is csak egy dolgot sugall... ááá, nem akarok én senkit sem megbántani, sem megsérteni :-)
Elnézést érte, de saját tapasztalat alapján mondom!
Nincs törődve a konyhai dolgozókkal és kész.

Ez egy ördögi kőrnek tűnő dolog, hogy a konyhán soha nincs miből kávézni... aztán befogják a különböző edényeket, poharakat. Ugye ezek az eszközök hirtelen elkezdenek kopni. Bepróbálkoznak a vendégek poharaiból, eszközeiből is inni, de az ugye gyorsan hisztit és balhét eredményez. Főleg, mikor elkezdenek elfogyni a drága kiskanalak és poharak...
Erre nem megoldás az eldobós pohár sem (a doboz meg max. kutyáknak való egyszeri itatásra, házon kívül) Főleg azért nem megoldás, mert drága és sok szemetet termel. Felesleges pazarlás.

Bevallom, nekem majd egy évembe telt összekovácsolni úgy a konyhai bandát, hogy ilyen problémák már nem voltak. Nem volt egyszerű, de szerencsére sok apró cselt sikerült eltanulnom anno a régi "öreg" szakmabeliektől :-)

Hangoskodás, erőszakoskodás, büntetés hosszú távon nem célravezető! Viszont, eljutottunk oda, hogy mindenkinek van saját füles bögréje és azt mindenki tisztán is tartja... sőt, nagy divat lett, hogy a "konyhások" különböző humoros, vagy névvel ellátott bögrével lepik meg egymást szülinapkor, névnapkor. (Ja és mindenkinek szigorúan egy bögréje lehet bent)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.09.05. 13:45:02

@Lacusru: nem egészen erről szólt a poszt, de nyilván nem szabhatom meg, hogy ki mire koncentráljon :)

csizkek 2011.09.06. 00:59:42

@világevő: Haat, pedig ha irsz egy posztot es a vegen jol kihangsulyozod milyen nehez a munka. Majd egy jo nagy keppel illusztralsz egy szalamis zsemlet egy "doboz" tejjel, akkor abbol igencsak az jon le, hogy "szerencsetleneknek" meg 1 sajat bogrejuk sincs a konyhan. Ojj nehez az eletuk:)

csizkek 2011.09.06. 01:02:35

@csizkek: A masik gondolatom meg az volt, hogy ha egy "szakacs" kepes egy ilyen boti zsemlet megenni egy ilyen "doboz" tejjel.. Az, hogy kepes "igenyes" etel eloallitasara?:) Es ezt nem kotekesnek irom, csak eljatszottam a gondolattal..

postakocsi 2011.09.06. 01:39:17

Fog ez menni... :) Mondjuk, ha már a szakmánál tartunk, akkor legközelebb lehetne esetleg szépen is sorba rakni azokat a madárkákat, mert pontosan ugyanannyi munka beledobálni az 1/1-esbe, mint rendesen elrendezni. A konyharuha helyett meg szerencsésebb lenne egy gitter rács... :)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.09.06. 03:43:09

@csizkek: Ez nekem is meglepő (volt), de megy neki, azt tanúsíthatom (meg a Michelin-inspektorok is) :)

@postakocsi: Oui, Chef! :)

Lacusru 2011.09.06. 10:43:04

@világevő: Ne haragudj, tudom.
Egyszerűen a bögre téma előhozta a régi emlékeket belőlem. Legalább akkora küzdelem volt anno, mint manapság a vörös csillagok átfestése Michelinre :-)

Erről a csillagosztásról sajnos egyre gyakrabban az jut eszembe, amit sok-sok díjról, kitüntetésről hallani... pénzért minden megvásárolható! Persze, kell hogy legyen valami mögötte, az tény... de biztos vagyok benne, hogy a Costes raktáraiban is találni olyan alapanyagokat, melyek csak kis jóindulattal nevezhetőek emberi fogyasztásra alkalmasnak!

Lacusru 2011.09.06. 10:47:23

@csizkek: Ráadásul megint a konyhán eszik szegény szakács, valószínűleg állva. A terítője meg pont a húsos deszka?
Minden esetre tényleg meglepő, hogy kerül be abba a konyhába a bolti zsemle + belevalók!

Attilajukkaja 2011.09.06. 12:25:13

@Lacusru:
"Nincs törődve a konyhai dolgozókkal és kész."
Ahol en dolgozom, torodnek a dolgozokkal. Adnak rendes fizetest!
Ebedet isadnak, ha akarom. De barhogy is dontok, etkezesi hozzajarulast biztositanak. Ennek fejeben sem varjak el, hogy mindenkinek legyen sajat tanyerja, kanala, bogreje, de az igenyesebbnek van. Nem konyhan dolgozom, de talan nem is ez szamit, hogy valaki erezze, vele torodnek. Hogy a Costesben a konyhan talalhatoak a reggeli alapanyagai (parizer, sajt, kenyer, tej) az engem kulonosebben nem zavar, hiszen ez egy konyha. De azert en is remelem, hogy van egy kulon helyiseg, ahol a szemelyzet is leulhet a konyhan kivul!! Azt meg en is elvarnam!

"pénzért minden megvásárolható"
Ez egy orok igazsag. De en ugy gondolom, hogy az ertek csak rovidtavon marad ertek, ha nincs mogotte semmi. Te is ezt irod. A csillagok pedig gyorsan hullanak :o)
Ha nekem egyszer lenne egy ettermem (nem lesz!), en biztosan nem a csillagokert tennem ki a lelkemet.

Attilajukkaja 2011.09.06. 15:48:28

"Nagyon kemény munka ez, sok stresszel jár, nagy pontosságot, tisztaságot és odafigyelést igényel."
Azt hiszem, egy interjuban kerdeztek meg Szullo Szabinat, hogy miert ilyen keves a sikeres no a szakmaban. Nem allitom, hogy pontosan emlekszem a valaszara, de a lenyege az volt, hogy keves no birja azt a megterhelest, amit ez a szakma megkovetel.
Most biztosan sok emancipalt no fujjol majd, de Szabina elsosorban a fizikai megterhelesre gondolt. Ez a szakma nagyon kemeny. Egy no el sem jut a vezeto pozicio kemenysegeihez, mert mar az elozo lepeseknel kiesik. Az anyasag egy masik nehezsegi tenyezo. Egy csomo no nem is gondol(hat) semmilyen vezeto poziciora.
Jo fizikai kondiciot igenyel a munka, notol es ferfitol is! Ez tuti.

Lacusru 2011.09.06. 17:12:54

@Attilajukkaja: Tegyük hozzá, hogy sok nő dolgozik a vendéglátásban. Ráadásul én azt mondom, hogy a nők sokkal szívósabbak és kitartóbbak, mint a férfiak!

Egy étteremben a legmegterhelőbb beosztás a leglenézettebb is egyben. Mosogatni, takarítani mindennél nehezebb, nagy átlagban biztosan nehezebb, mint kint a vendégtérben, a 647féle nyűgös, gyomorbajos vendégnek megfelelni és jópofát vágni!

Attilajukkaja 2011.09.06. 17:48:32

@Lacusru:
"sok nő dolgozik a vendéglátásban"

Igy van. De nem vezeto pozicioban. Szerinted miert nem?

"a legmegterhelőbb beosztás a leglenézettebb is egyben. Mosogatni, takarítani mindennél nehezebb"
Te engem felvennel fekete mosogatonak, takaritonak nehany napra, ha mondjuk betegseg miatt kiesne valamelyik dolgozod? Megkerdezned, hogy no vagyok-e vagy ferfi? Es ha kiderulne, hogy cigany vagyok? Biztositanal nekem sajat bogret?
Nehez ugy ez!
Amugy is nehez,...de foleg, ha no vagy.

Lacusru 2011.09.07. 11:06:25

@Attilajukkaja: Ha szükségem lenne éppen egy munkaerőre, akkor biztosan. Az más kérdés, hogy bírod-e? De ez pár nap alatt kiderül.

A származásod nem igazán érdekel. Dolgozott nálunk anno Mongol lány is, roma felszolgáló is, sőt mosogató is. Ha a munkájával minden rendben és be tud illeszkedni csapatban, akkor teljesen mindegy, milyen származású is az illető.
Egyébként érdekes dolog, de eddig minden külföldi vagy kisebbségi dolgozó megbecsülte a lehetőséget, hogy dolgozhat... cserébe normális fizetést, emberi bánásmódot és barátokat kapott :-)

Bögrét nem tőlem kapnak. Az elsőt mindenki maga hozza. Viszont ha névnapja van, vagy szülinapja, akkor 99% hogy kap a kollégáitól egy új bögrét.
A "cégtől" is mindig, mindenki kap ajándékot... születésnap, névnap, húsvét, karácsony... zárás után minden aznap dolgozó kap egy szelet sütit + italt, az ünnepelt pedig kap még egy borítékot is!
Ja és lényegtelen, hogy a séfről van-e szó, vagy a mosogatóról! Nyilván, a boríték vastagsága változik, de ehhez senkinek semmi köze.
Szoktunk ezen kívül színházjegyeket is venni, melyekkel a dolgozó + 1fő ingyen elmehet...
(tudom, hülyék vagyunk, mondták már páran, de ennyit megér az, hogy a többség 4-5év után sem keres új munkahelyet még)

zsok 2011.09.09. 08:02:58

Az utolsó képet nézve nagyon-nagyon sajnállak! :-) Most komolyan, inkább ugorj ki a szemben lévő párperc-sültkrumpliba. Vagy vigyek neked néhány rendes kiflit a vásárcsarnokból?

Bögrét pedig mindig viszünk sajátot a munkába. Rosszabb helyekre kávét is. :-D

Attilajukkaja 2011.09.09. 11:11:58

@Lacusru:
Igazad van, a szarmazast kar volt felhozni,...csak ez is egy diszkriminativ faktor szokott lenni az ember koran es nemen kivul. De igy legalabb tudom, hogy nalad ez sem egy szempont :o)
Mindig azt hittem, hogy szivesen mosogatnek egy hetet egy jo etterem konyhajan (mashoz nincs kepzettsegem ezen a teruleten), de most megingattal, mert lehet, hogy tenyleg nem birnam. A lelkesedes meglenne, de foleg ulo munkat vegzek, igy nem tudom, mennyi ideig birnam az allast, szo szerint es atvitt ertelemben is. Na nem baj, egy ujabb alombuborek, ami kipukkant :o)

"hülyék vagyunk, mondták már páran, de ennyit megér az, hogy a többség 4-5év után sem keres új munkahelyet még"
Tenyleg nagyon jol hangzik, amiket leirsz, de nekem is tulzasnak tunik. Ettol fuggetlenul, szivesen dolgoznek nalad! Ulve is lehet mosogatni vagy krumplit pucolni? :o)

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2011.09.11. 17:46:48

Gratula a felmaratonert, meg a blogert, meg az irasaidert, keep up the good spirit!!!
süti beállítások módosítása