A legjobb leves: a vietnami phó
2011. augusztus 23. írta: világevő

A legjobb leves: a vietnami phó

Na persze egy jó magyar marhahúsleves is ott van az élmezőnyben egészen biztosan, főleg, ha rendesen van elkészítve, azaz ízfokozók és fűszerek helyett a belekerülő zöldségek és húsok, csontok adják az ízét, de - talán a különleges környezet és a hozzá kapcsolódó élmények miatt - a phó a világ legjobb levese szerintem és kész. :)
(na erre egyből eszembe jutott még rengeteg szenzációs leves, például a thaiok tom kha kai(/gai) nevű kókusztejes, citromfüves, csípős csirkelevese...)

Na ez itt a phó, még hozzá a legnemesebb változatban, éppen csak leforrázott bélszínnel készítve:

A bélszín alapján máris egyértelműnek tűnik, hogy egy drága levesről van szó. Dehogy, bár soha nem szoktam árakat leírni itt, mert úgy gondolom, hogy eltérít a fő témától, a gasztronómiától, ebben az egy esetben kivételt teszek, annyira vicces ára volt: kb. 150 forint.

Egy egyszerű kifőzdében ettem Észak-Vietnamban, Hanoiban, a hely neve nemes egyszerűséggel egybesett a leves nevével: Phó. Így készül bele a húsnyesedék a "látványkonyhában":

Ezen a videón pedig látszik, hogy a - hosszadalmas és profi előkészítésnek köszönhetően - a rendeléskor már csak pár másodperc a leves kitálalása. A folyamatosan tűzforrón tartott alapléből mehet egy evőkanállal a tésztára és egyéb összetevőkre és máris kész:

 Ha pedig a de luxe verzió készül, akkor a húsnyesedéket is előzőleg a merőkanálba teszik, úgy merik ki vele a levest, azalatt a pár másodperc alatt kap csak hőkezelést. 

A zöldségek, fűszernövények többsége külön kerül bele, a vendég magának adagolja evés közben, a cél, hogy semmiképp se ázzon el, megőrizze frissességét, ropogósságát minden.

A rizstészta persze elmaradhatatlan kellék, mindenféle európai (ál)szemérmességet feélredobva kell fogyasztani: pálcikával a tésztát, amit persze lehetetlen egészben és kulturáltan intézni, azaz le kell harapni a szükséges mennyiséget, a maradék pedig megy vissza a tányérba (egyéni ügyesség szerint csobbanva, vagy a pálcikával elegánsan visszahelyezve). A lé pedig a kanás segítségével fogyasztható hozzá, méghozzá szürcsölve, ahogy a borkósolókon is szokás, hogy még inkább érvényesüljenek az aromák, illatok és ízek. 

Büfékben, éttermekben, gyorsbüfékben, utcai bódéban, járdán üldögélve mindenhol van phó, és mindenki folyamatosan eszik, nincs megállás.

Vannak különböző változatok, készülhet - az egyébként a francia gyarmatosítás hatására elterjedt, és már "szabvánnyá" vált - marhahús helyett akár kacsával vagy egyéb húsfélével is. Bele pedig a tészta mellett fűszerként gyömbér, csillagánizs, kardamom, fahéj, szegfűszeg és halszósz kerül általában, utólag csili, lime leve, halszósz, friss koriander, újhagyma, mentalevél kerülhet még rá többek közt.

Neked melyik a kedvenc levesed és miért? Ha Facebookozol, szavazz itt! (már 200 szavazat fölött vagyunk, szóval érdekes lesz a végeredmény!)

Szívem szerint gyorsan főznék is egyet, csak mondjuk van kellemesebb is, mint 40 fokban órákig a habot szedegetni a húslevesről...

Ja és köszönöm mindenkinek, aki szavazott a GoldenBlogon! Csatlakozni pedig továbbra is érdemes a Facebookos ínyenc közösséghez itt!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr783173130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.08.23. 18:13:33

Tenyleg nagyon szeretheted ezt a levest, ha mar a masodik posztot irod rola :o)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.08.23. 18:20:34

@Attilajukkaja: :) és lesz majd harmadik is, felkutatom, hogy hol lehet budapesten a legjobb phót kapni!

G.Z. 2011.08.23. 19:50:32

Kár, hogy a legtöbb délkelet-ázsiai népnek semmiféle tisztaságfogalma/igénye nincsen. Határozottan taszítanak ezek az utcai kifőzdék. Mos-e kezet a néni valahol, miután kiturkálta az orrát? A legyek a kutyaszarról közvetlenül a levesre szállnak? Broáf.

MarbleC 2011.08.23. 19:51:16

Phót még nem kóstoltam, de nekem az abszolút favorit a francia Bouillabaisse.

Nizzában a piac mellett egy kis étteremben ettem egyszer. Elsőre az íze olyan, mint a mi halászlevünké, aztán hirtelen megérzed a belefőzött tarisznyarák ízét és már is egész más az összhatás.

djz 2011.08.23. 20:12:44

@G.Z.: Szerintem ne menj délkelet-ázsiába.

Mr.Treeger 2011.08.23. 20:28:19

Anthony Bourdain kedvence is ez,
sajnos Bp-en én nem tudok helyet

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.08.23. 20:33:36

@djz: Szerintem ne menjen sehova es ne is mozduljon ki a steril szobabol.

Kelly és a szexi dög 2011.08.23. 20:35:55

Szerintem a vietnámi lányokat is érdemes kipróbálni...

Attilajukkaja 2011.08.23. 21:24:14

@MarbleC:
Bouillabaisse. Nyammmmmm :o)

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
"ne menjen sehova es ne is mozduljon ki a steril szobabol"
:o))))))

Never 2011.08.23. 21:45:14

Na ettől lesz ám az első héten 24/7 vékonyfosás. Utána rendben, de addig....

Attilajukkaja 2011.08.23. 21:48:54

@világevő:
En az Edenkertben voltam parszor,...de mivel nem vagyok husevo, ezt a levesuket nem kostoltam.
vietnami-etterem.hu/
Vietnamban csinalnak Pho-t rakkal is (Pho Tom). De az en kedvencem a Sup Tom Xao Lan levesuk, ami nagyon hajaz a thai Tom Yam-ra. Ez utobbi nagyon finom a Kisparazsban! (Eppen most koltoznek el a Szobi utcabol, csak mar nem emlekszem pontosan hova. Telefonon kell erdeklodni.)

Jokerpofa 2011.08.23. 22:21:48

@Attilajukkaja: a Kisparázs a Kazincy utcában van, az a Nagy:), ami a Szobi utcából költözik, elvileg valahova a Jókai utcába

Attilajukkaja 2011.08.23. 23:43:59

@Theodoro:
Na jo, legyen a Nagy! Vagy egyszeruen csak Parazs :o)
Es tenyleg a Jokaiba koltozik. Kb. harom hete jartam ott, akkor mar ki volt irva, csak elfelejtettem az utca nevet. Koszi!

Lacusru 2011.08.24. 02:11:49

Ázsiától nem kell félni... igaz, van olyan hely, ahol jobb ha nem látja az ember, hol és hogyan készül az elé kerülő étel.
Én Kínában is simán ettem utcai árusoknál, soha semmi bajom nem volt tőle. Bezzeg az araboknál...
A csillag ánizsos marha levest (maahaa leve) ahogy a szakács mondta :-) én is szeretem, pedig én sem vagyok húsevő. A kókusztejes levesek nem a kedvenceim, pedig imádom a kókuszt.
Legjobban akkor is a Jókai bablevest szeretem... + mindent, ami halból készül!

prolibusz 2011.08.24. 07:43:07

Kőbányai úti hírös kínai piacon van phó, őrült finom - naná, hogy a legjobb leves a világon.
Damaszt szalvétát persze ott se keress

Attilajukkaja 2011.08.24. 08:41:05

@Lacusru:
"jobb ha nem látja az ember, hol és hogyan készül az elé kerülő étel"
Nagyon igaz! Es nem csak a Tavol- vagy Kozel-Keleten, hanem a fovarosi uzemi konyhakon vagy bufekben sem ;o)
Mindenhol vannak olyan helyek, amiket jobb elkerulni.

Attilajukkaja 2011.08.24. 13:08:51

@prolibusz:
"Damaszt szalvétát persze ott se keress"
:o))))
Es tenyleg belszinbol keszul? Van a marhanak mas minosegi husa is. Nem lehet, hogy abbol keszitik?

Attilajukkaja 2011.08.24. 13:24:13

@G.Z.:
"Kár, hogy a legtöbb délkelet-ázsiai népnek semmiféle tisztaságfogalma/igénye nincsen."

De van!!! Ugyanakkor racionalisabban elik meg azt, amit te vagy en a Domestos reklamokbol leszurunk.
Sok tanulmany van arrol, hogy az immunitas reszben genetikai, reszben szerzett tulajdonsag. A tul sok vegyszeres tisztitoszerrel kezelt haztartasokbol kerul ki a legtobb allergias, asztmas gyerek. Az ellenallo kepesseguk szinte nulla, mert a szulok nem engedtek, hogy az kifejlodjon.
Egy bizonyos/minimalis higienia persze szukseges a mindennapokban, de ne legyel ennyire szigoru masokkal szemben. Te is megettel eleted soran nehany elo hernyot es legykopte etelt,...legfeljebb nem tudsz rola. Nem baj, csak a javadra valt :o)

"A legyek a kutyaszarról közvetlenül a levesre szállnak?"
Igen. Neha a levesbe is. Belefulladnak. Miert, nalatok a legyek ezt hogy csinaljak?
Nem akartalak megbantani, csak ugy ereztem, tul sok negativ kritika ert,...pedig hat nem vagy egyedul a problemaddal!

Lacusru 2011.08.24. 16:28:54

@Attilajukkaja: Ez sajnos nagy igazság. A sok kisgyerek, akiket steril körülmények között tartanak a szüleik, később egy életen át szenvednek minden apró vacaktól!
A másik, amivel sokat lehet ártani egy gyereknek, a különböző tápszerek, étrend kiegészítők és a sok mesterséges úton előállított, génkezelt alapanyagból készült ennivaló.

-
Pesten is vannak olyan elegáns, jól menő éttermek, ahol a konyha egy hányás! Ismerek olyan első osztályú éttermet, (ők annak tartják magukat) ahol az elmúlt 3 évben 15fok alatt nem volt a hűtőkamra hőmérséklete! Viszont láttam már 25fokot is bent... és ezt két különböző, független hőmérő mutatta :-(
A tulajdonos pedig csak annyit mondott, hogy olcsóbb 20-30k-t adni az ellenőrnek, ha kiszúrja, mint hogy megcsináltassa! (pedig szerintem rengeteg áramot megzabál neki feleslegesen a folyamatosan kerregő hűtőkamra)

Attilajukkaja 2011.08.24. 17:06:36

@Lacusru:
"akiket steril körülmények között tartanak a szüleik, később egy életen át szenvednek minden apró vacaktól!"
Erre van egy konkret tanulmany. NDK-as es NSZK-as gyerekek immunrendszeret hasonlitottak ossze. Az alapveto genetikai allomanyuk nem tert el egymastol, de az immunrendszeruk nagyon is. Erdekes!

"A másik, amivel sokat lehet ártani egy gyereknek, a különböző tápszerek, étrend kiegészítők és a sok mesterséges úton előállított, génkezelt alapanyagból készült ennivaló."
Errol nem tudok es nem is tudhatok. Ilyen felmeres meg nem keszult. Ha megis, kerlek linkeld be.

"Pesten is vannak olyan elegáns, jól menő éttermek, ahol a konyha egy hányás!"
Errol sem tudok sokat, csak a sajat cegemnel latott tapasztalatok osztonoztek arra, hogy nalunk ne egyek tobbe :o)))
(Egyszer bekukkantottam a konyhaba, ahol kiborult egy nagy fazek fott krumpli. Mindenki ugy probalta visszagyomoszolni a labosba az anyagot, ahogy tudta. Volt, aki kezzel es volt, aki labbal. Hogy mindezt lattam, csak a "szerencsen" mulott. Eppen en voltam soron az ablaknal!
Ez mar nalam is kiverte a biztositekot.
En is vagyok annyira finnyas, mint mas :o)

Lacusru 2011.08.24. 18:08:11

@Attilajukkaja: Megmondom őszintén, nem gyűjtök linkeket, és nem használok könyvjelzőt.

Amit nem túl régen olvastam, az a szójához kapcsolódik. Önmagában a szójával nem lenne probléma, de ugye vannak a génmódosított változatok. A legnagyobb méreg, az a szója lecitin, melyet emulgelóként használnak. 6 éves kor alatt állítólag súlyos immunrendszeri károsodásokat okozhat. A legnagyobb baj az vele, hogy a gyerek korban fogyasztott szójalecitin kifejleszti a gyerekekben az "ellenszert" azaz a szervezet azonnal reagál a "mérgező" anyagra.
Tehát azok az emberek, akik kisgyerekként lecitin mérgezést szenvedtek el, felnőtt korukban allergiássá válnak az anyagra, melynek különböző megjelenési formája van. Ezek általában bőrkiütések, viszketések, stb.
A reakció folyamat amúgy tökéletes, ugyanis az élelmiszerek nagy részében sajnos jelen van az anyag. A tünetek enyhítésére pedig tökéletes gyógyszereket fejlesztettek már ki. Hatalmas üzlet és egy életre szól, hacsak nem figyel oda rá az ember.

Komolyan mondom, pl. csoki télapó nem létezik szójalecitin nélkül. (én még nem találtam minden esetre)

Kezdjem el gyűjteni az ilyen linkeket? Lehet jót tennék vele :-)

Attilajukkaja 2011.08.24. 21:48:15

"nem gyűjtök linkeket, és nem használok könyvjelzőt."
Wow! Fogalmam sincs ez miert jo, de ha te mondod, akkor tisztelem. Es koszonom, hogy ezt ilyen oszinten elmondtad nekem!
"Önmagában a szójával nem lenne probléma, de ugye vannak a génmódosított változatok."
Persze. Azok tenyleg vannak. Nem nalunk. Es?
"A legnagyobb méreg, az a szója lecitin, melyet emulgelóként használnak"
A szoja lecitint tenyleg hasznaljak emulgealoszerkent, de ennek semmi negativ hatasa nincs.
Mit akarsz ebbol kihozni? Nem ertelek!!!!!

"Kezdjem el gyűjteni az ilyen linkeket?"
Ha gondolod, akkor gyujtsed.
Egy ev mulva visszaterunk a temara. Elobb semmikepp sem!!!!
Koszonom a segitseget!!!!!!!!!!

Attilajukkaja 2011.08.24. 22:46:41

Megneztem a Goldenblog eredmenyeket.
Hm.
Gratulalok mindenkinek!!!!

laopan 2011.08.25. 08:09:48

@Mr.Treeger: Budapesten a Négy Tigris (aka józsefvárosi) piacon lehet autentikus phot enni. A hármas (középső) kapun kell bemenni, és egyenesen hátramenni a konténerekhez (kb. 20 méter), ahol két kifőzde is árul mindenféle vietnami tésztás dolgokat, lével vagy anélkül, természetesen a rizses kaják mellett. 7-800 forint egy adag. (Régebben itt kínai kajáldák voltak, de mióta a Kőbányai útnak ezen az oldalán a vietnamiak kerültek többségbe, a kifőzdéket is ők vették át.)

prolibusz 2011.08.26. 05:46:15

@Attilajukkaja:
Simán lehet, bár elég puha, omlósz a húsz, inak, zsegerek, zsír nélkül.

vosonnam 2011.08.29. 12:07:26

Sziasztok,
Őszintén vicces megélni érintettként, hogy miként vélekedtek az ázsiai szokásokról, felszolgálási módszerekről. Nagyon szeretnék beszállni a táplálkozási és higiéniai vitába, de csak a cikkel kapcsolatban szerettem volna írni, hogy nagyon átfogó és egyenes írás. A pho tényleg nagyon finom, ha nem a legfinomabb leves. Nem vagyok elfogult végülis csak 19 éve eszem (ebből mínusz 3), de csak jelent valamit ha nem untam meg:D
Szeretném azért, hogy ti is lássátok nem mindig van ez így, hogy ázsiai és már veszéllyel jár, mert alább adjuk. Látogassatok el ha tehetitek a budapesti étttermünkbe, a Sárkány Center főépület lábában található Hoa Sen étterembe, a Gyömrői út 79-83. szám alatt (reptérre vezető út). Egész kényelmes kis vendéglő és festék is van a falon. Bár jobban választanám az utcai kosarakból felszolgáló változatot, remélem ilyen köntösben titeket is meggyőz a vietnami konyha. Köszi szépen hogy elolvastad, Nam

doncarlos 2012.01.17. 21:47:25

Mivel többször megfőztem, csak ajánlani tudom otthonra a "Vietnam" című szakácskönyv pho bo receptjét- pontosan olyan fűszerezéssel, ahogy a könyv írja. Csodálatos. Otthon mindenki imárja.
süti beállítások módosítása