Tiltakozzunk a lehúzás ellen!
2011. június 06. írta: világevő

Tiltakozzunk a lehúzás ellen!

Most kaptam a hírt, hogy nem csak a Budai Gourmet követte el azt a vérlázító, profitorientált gaztettet, hogy belépőt követelt a semmiért, hanem ragályosan terjed ez a métely!

Állítólag a Gourmet-n felbátorodva belépőjegyet fontolgatnak más intézményekben, fesztiválokon is, például az állatkertben és egy csomó múzeumban is! Unatkozó állatok között sétálgatási lehetőségért, falakra fellógatott mázolmányokért van képük pénzt kérni? Még ha legalább hazavihetnénk közülük párat, egy tapírt, meg egy Mirót, az talán oké, de még úgy is felháborító a dolog. (a festménynek ráadásul még rezsiköltsége sincs, az csak lóg ott ingyen!)

Talán még nem késő, próbáljunk megálljt parancsolni a merkantilista szemlélet térhódításának, követeljük az ingyen szolgáltatásokat a népnek, nem fizetünk (a) semmiért!

Amúgy meg ezeket kóstoltam a Budai Gourmet utolsó napján (itt vannak a korábbiak: első, második, sok fotóval), remélem jövőre még profibb lesz minden!

Kiváló rántott marhaoldalas kovászos uborkával a gribiche-mártással, illetve mentás bárányburger a Laci!Pecsenyében:

 

Körmös pacal és egy egészen fantasztikus gida zabkásával(!!!) a Csalogány 26-ban:

A más emlegetett citromos nyúlkolbász és az étteremből már ismert és nagyon szeretett harcsa halászlé mártással a Kistücsökben:

Jövőre is ott leszek, az biztos! (és nagyon kíváncsi vagyok, hogy hányan tudják értelmezni a fenti sorokat, illetve olvassák végig... :))

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr942961581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donpéló 2011.06.06. 22:03:17

Elég undorítóak a kajáik.

belga6 2011.06.06. 22:04:26

A cikk címét olvasva kiváncsiságból kattintottam egyet a folytatáshoz, mert azt hittem, hogy a Sziget Kft nem vásárolt meg minden blog.hu-s bloggert, de tévedtem.

Elstron 2011.06.06. 22:04:30

@bungee: Te, figyelj már, a Westendben is fizetsz belépődíjat? Csak mert a jellege ugyanaz a két szolgáltatásnak. A kiállítók pedig vastagon fizettek a helypénzért, szóval nem kell könnyeket hullajtani szegény szervezőkért.

Nyilvánvaló, hogy a hozzád hasonló agyatlan sznobokra hajtottak rá. Hogy bejött-e nekik, az nem hiszem, hogy kiderül majd, de a cikkekben csak néhány lézengő embert említenek...

Az viszont vicces, hogy fennakadsz azon, hogy mások nem hajlandóak azért fizetni, hogy utána költhessék a pénzüket. Tudod, ugyanazért nem szokás kétszer fizetni. Ez nem proliság, simán csak józan ész! :)

Ez egyébként igaz a modoros borfesztiválok egy jelentős részére is!

brummnarcisz 2011.06.06. 22:10:02

@Attilajukkaja:
nem tudom milyen iróniáról beszélsz, szerintem ez teljesen komolyan gondolja.
ilyet biztos nem szerveznék.
én a képen látható undorító papírtányért egy otthoni grillezésen sem használnám, pár másik képen van normális tányér.
vannak teljesen lebomló étkészletek pl rízsből.
különben és sem voltam ezért nem is igazán maga a rendezvény érdekelt, hanem a szerző pökhendi hasonlatai.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 22:18:19

@Attilajukkaja: Ha nem mész el, az nem baj, de akkor ne is fikázzad ezerrel. Nem neked szervezték ezt a bulit, kár hisztizned. Mint mondottad te a hangos-zenés, mocskos, büdös, behányósat szereted. ne fikázd mások ízlését.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 22:31:50

@különvélemény: Azért mer az nem kocsma oda enni mész és nem vedelni! Ha sokallod az árát ne vedd meg!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.06.06. 22:32:40

@világevő: figyelmesen elolvastam az összes kommentet, különös tekintettel a te válaszaidra, de valahogy nem sikerült kielégítő magyarázatot/érvet találnom arra, hogy ez a háromezres belépő miért is kellett, mire kellett - tudom, hogy nem feladatod erre magyarázatot adni, és nem a rendezvény könyvelésére vagyok kíváncsi, de ha valamit drágállok, akkor jó, ha valaki meg tudja magyarázni, hogy miért is kerül annyiba az a dolog. Ugyan semmi közöm hozzá, nem mentem volna se belépővel se anélkül, de így teljesen kívülről szemlélve a dolgot eléggé abszurdnak találom a belépőt és - bár a tapíros hasonlatot vizualizálva hangosan felröhögtem - mégis jobb hasonlatnak tartom azokat, akik szerint a boltban sem kérnek belépőt, hogy bemehess vásárolni...
my two cents

brummnarcisz 2011.06.06. 22:37:51

@Réka ‎: nem figyelsz, valahol már elmagyarázták, ez azért jó így mert akkor a csórók és a taplók nem mennek be csak azok akik nagyon értenek hozzá vagy nagyon gazdagok. remélem jól értettem.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 22:38:19

@foeniculum: Ne haragudj, de sokszor megtelek a az új BS (az a BS és kész) nagynevű zenekarok műsora esetén, és a belépő jóval több mint 3000 pénz. Többszöröse! Miért ez a háborgás? MI az, hogy csak a celebek? A koncertre is csak a celebek mennek ki, mert a jegy ára 6000-30000 között mocorog?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.06.06. 22:40:13

@brummnarcisz: egy levásárolható beugróval nem érték volna el ugyanezt? nemértemmégmindignemértem

gergo1000 2011.06.06. 22:42:14

@világevő:

" mondtam én bárkire, hogy proli, vagy csóró, vagy igénytelen, ha nem ment el vagy nem tetszett neki?"
Nem azt mondtad, hogy proli, hanem irtál egy nagyon írónikus cikket, amiben azokra a kommentekre reagáltál, akik merték kritizálni az üzleti modellt.

"ami ellen felemeltem a szavam, az a fikázás, hőzöngés volt, amit sok helyről tapasztaltam, miközben nem bántottam sem én, sem ez a fesztivál senkit sem." Nem ez ellen emelted fel a szavad, mert egyetlen érved se volt ami megvédte az üzleti modellt. Mert azért ha végig gondolod, akkor azért te se gondolhatod komolyan, hogy a múzeumhoz hasonlítod. Egy jó példád lehetett volna erre a 10 éves vidámpark-modell. De ügye azt mindketten tudjuk, hogy az csődött mondott.

"köszi szépen a (kulturált) kommenteket, ha egyszer lehetőségem lesz rá, megpróbálok szervezni egy teljesen ingyenes kajafesztivált. téma részemről lezárva, "
Azt gondolom, hogy ha embereknek írsz, akkor érdemes azon elgondolkodnod, hogy mennyire illendő, erkölcsös így lezárni a "vitát". Te írtál egy posztot, amire reagáltak a kommentelők. Erre te reagáltál. Azt hiszem minden illendőség azt kivánja, hogy válaszolj ezekre a kommentekre. Mégha úgy érzed, hogy ismételgetés is.

1. Következő kérdéseim lennének:
- Te mennyit fizettél a belépőért, ha ennyire véded ezt a rendszer?
2. A szervezők támogattak e valamivel a cikkekért? (az összeg lényegtelen. a kurvás viccből szintén tudhatjuk)
3. A szervezők elégedettek voltak a látogatószámmal?
4. A kiállítók elégedettek voltak a látogatószámmal?
Ha utóbbi kettőre igen a válaszod, akkor neked van igazad, ha nem, akkor a modellt kritizálóknak. Első kettő kérdés ebből a szempontból lényegtelen.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 22:43:30

@világevő: Ne hisztizz! :-)

belepaccsintottál a lelkük közepébe, mert érzik, hogy spúrok voltak, csak beismerni kicsit ciki! Simán elmennek ákos koncertre fejenként 15000 ért, simán elisznak egy este kocsmában 5000 pénzt, megveszik a 2. autót a családba és fizetik a 20000-res részletet, de nem fér bele egy kis ízelítő a minőségből...

brummnarcisz 2011.06.06. 22:46:08

@Réka ‎: na erre még tényleg nem volt értékelhető válasz (valószínűleg azért nem mert a cikkíró is érintett, mint szervező vagy mint a támogatójuk)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 22:46:32

@goldik: Ez nem igaz! A sting koncertre kifizeted azt az összeget, amit itt a kajával együtt a belépőre... 10000-15000 pénzről csúsztatsz!

Belga Proliné 2011.06.06. 22:51:58

Na ja, kemény világ a gasztrobloggerszféra - a kacsa-rilette cornetto néha visszanyal. (Természetesen kovászos uborka chutney-val...)

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 22:52:28

@Elstron: A westendes hasonlatod nagyon tré, az egy bevásárló központ és ott a bérleti díj sokkal vaskosabb, mint egy ilyen rendezvényen. Ami pedig a belépő és a további költséget illeti, akkor a Dalí kiállítást javaslom például, ahol kígyózó sorok voltak, pedig fizetni kellett a belépésért, és ha kellett valami utánnyomás otthonra a falra, azért külön fizettél, nem ingyér volt!

Jakab Andor 2011.06.06. 22:52:30

@Réka ‎: Mondok észérvet. Belépőjegy azért is lehet szükséges, hogy egy rendezvény ne legyen ingyenes.

Sokan szeretik az ingyenes rendezvényeket, van amire nagyon jó is, de nem mindenre. Van ahol, van amiben, és van amikor jobb egy rendezvény, ha nem ingyenes.

Nincs tömegnyomor, kevesebb a bámészkodó, aki bejön, elkölt X forintot, hiszen a belépőjegy lefogyasztható. Ez a rendszer kiszűri a bámészkodókat, és ez jobb élmény azoknak, akik kifejezetten szeretnének költeni, fogyasztani, és így kisebb tömegben, kényelmesebben tehetik.

Felháborodni azért sem fontos, mert ettől még nem lesz a rendezvény "lehúzás", és azért sem, mert szabad országban élünk, ahol hatalmas a választék. Van rengeteg ingyenes rendezvény is, és kapitalizmus van. Nem bűnös, aki pénzt kér, még akkor sem, ha sok pénzt kér. Nem fontos felháborodni, bőven elég, ha az ember azt mondja, fityisz, én márpedig nem fizetek semmiféle belépőjegyet és ezzel a dolog el is van intézve.

E.G.O. 2011.06.06. 22:54:30

Mindenkinek a saját baja fáj ugye, hadd tegyek hozzá én is a bajaimból!
Sajna én is a lehúzáspártiakat erősítem, de teljesen más szemszögből. A kiállítók szemszögéből, akik nem éttermesek.
Az éttermekben - egyébként helyesen - az ételek mellé legtöbbször borokat is kínáltak.
Innentől fogva a boros kiállítókhoz csak a valóban elszánt kóstolók (éljenek sokáig!) és a repisek mentek, összesen talán a bent lévők negyede (ha).
A korábban említett 5k körüli helypénz sajnos reális, persze méret és egyéb (...)megállapodás függő.
Messze nem lehet kitermelni. Pont.

Mondá nékem a fogyasztó: neked ez marketing, úgyhogy kussolj! Szó szerint idéztem.
Ráadásul egy olyantól, aki "repibe" ivott, mert elvárta, bennem meg volt annyi, hogy csak a gondolataimat tartottam meg, a pénzét nem.

Helypénz+termék+felutazás+ittlét+hivatalos ktg+munkabérek, ellenben kb. 300.000 Ft bevétel, hát ez marketingnek kicsit drága.
Volt olyan kolléga, aki az egyébként kimagasló minőségű borait utolsó nap 50%-on kínálta, pedig nem volt túlárazva addig sem - csak végre jöjjön valaki...

Biztos önző vagyok, mert nekem ez fáj.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.06.06. 22:55:55

@Jakab Andor: ez teljesen korrekt válasz (gyorsan megjegyezném, én nem háborodtam fel a dolgon, mégmielőtt), csak akkor felmerül a kérdés, hogy ez a fesztivál azt a célt szolgálta-e, hogy valamivel több emberrel megismertesse a magyar csúcsgasztronómiát (=levásárolható jegy), vagy hogy úgymond bebetonozza magának azt a közönséget, amely eddig is ismerte ezt a szegmenst.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 23:01:02

@gergo1000: nem a 10 éves vidámpark modell, hanem a 30 évvel ezelőtti... amikor volt belépő is, és természetesen mindenért még külön is fizettél....

A szigetre is van belépő, és ott is külön fizetsz minden kajáért!

Vannak horgásztavak, ahol fizetsz a napijegyért, és a halat is ki kell fizetned!

Ó igen, és a könyvtárban is van tagsági díj, és van úgy hogy ezen felül a kikölcsönzött dolgokért is fizetni kell

gergo1000 2011.06.06. 23:07:11

@Magánvéleményem:
Bocs, ha 10 évest írtam és valójában az már 30, bár annyira azért biztos nem régi. Egyezzünk ki 20-ban. De pont ugyanarról beszélünk, így a lényeg az, hogy csödött mondott.

Ne engem győzz meg arról, hogy fizetni kell ezért a dologért. Én elfogadom, ha fizetni kell. Itt a vitát az utolsó két kérdésemre adott válasz adja meg. Az én személyes véleményem az, hogy ez nem jó üzleti modell, de ettől függetlenül el tudom fogadni, azt hogy ez a helyes, de ehhez ismernem kellene a kiállítók és a szervezők elégedettségét. Mondjuk fentebb mintha olvastam volna elégedetlen kiállítót. De persze egy fecske nem csinál nyarat.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 23:16:20

@gergo1000: Amikor én gyerek voltam, akkor tömeg volt a vidám parkban minden áldott nap!
a belépő egy 10-es volt minden egyéb 1 zseton (5Ft)

Ami a privatizálás után volt, az más tészta... hirtelen áremelés, minden a 10-20 szorosára drágult, és karbantartás hiánya miatt lepukkant, és úgy már valóban a kutyának sem kellett....

alf (törölt) 2011.06.06. 23:23:25

@E.G.O.: Jaj, má'! És egy hajókiállítás, egy bútorkiállítás vagy egy Hifi Show költségei? Ott bevétel sincs! Könyörgöm, a reklám az nem a közvetlen bevételről szól!
Vagy, hogy? A vendéglátásban mindenki azonnali haszonra hajt?
Ja. Na ezért írtuk páran, hogy gáz a dolog.
Lehet ezt, csak akkor ne akarjanak már a részvevők úgy csinálni, mintha... Felvonult az elit, hogy kiszolgálja az elitet. Ennyi. Nem kell úgy csinálni, mintha ez valami kulináris forradalom misszionárius tevékenysége lenne.
Az máshol zajlik. Jóféle kisvendéglőkben, ahol a tulajnak/séfnek még van lelke, felkel reggel és kimegy a piacra friss alapanyagokért és jóféle ételeket főz, reális haszonnal megspékelve azt.
Ismeri még az ár/minőség fogalmát.
Még egyszer mondom, nincs semmi baj az elitista attitűddel, csak KÖNYÖRGÖM NE MONDJUK AKKOR, HOGY DE EZ MOST EGY KULINÁRIS FORRADALOM!

Turo Rudi - ElelmiszerIpari Hulladek 2011.06.06. 23:27:41

Elobb elolvastam a vilagevo posztot es kommenteket, majd ezt:
kemiajunkie.blog.hu/2011/06/06/sirni_volna_jo_1?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

"a magyarok a legeslegnagyobb rinyagépek az ismert univerzumban."
Reg rohogtem ekkorat! Ennyi szarcsapkodast ilyen "pitianer" teman csak magyarul lehet olvasni. Gratula, megdoglott mar az a szomszed tehen, nem? Kapitalizmus van, meg uzletimodell. Ha valakinek nem erte meg, akkor ennyi. H valakinek megerte akkor az szinten.Penztarca szavaz,velemeny leir. De mi ertelme van a folyamatos szarporgetesnek??
(De legalabb tudom miert nem veszek 10napnal hosszabb repjegyet Mo.-ra..)

gergo1000 2011.06.06. 23:29:10

@Magánvéleményem:
Értem, szóval szerinted az működő modell volt. Ki mit lát meg:) szerintem az nem számít, hogy a szocializmusban miért működött, szerinted meg az nem, hogy a kapitalizmisban miért nem. Bár kicsit mellettem szóló érvnek érzem, hogy most épp kapitalizmus van:)

porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2011.06.06. 23:29:20

marhaoldalas, nyúlkolbász telitalálat - és a poszt is! ;)

grésa 2011.06.07. 00:06:03

szerintem csak annyi történt, a "főnök" a belépőkből egy összegben eltette a magáét, s így nem kellett a többi befűzött ürgével fáradságosan elszámolgatni. A gusztustalansághoz meg csak ideológiát kell gyártani. A tanulság, ott tartunk, ma a "nagymenők" is csak egy hétvégében gondolkodnak, ami a befektetést, kockázatvállalást illeti.

Runciter 2011.06.07. 00:21:45

@világevő: Nem mondtam, hogy eltitkoltad. Ezt írtam: "Elegáns lenne, ha ezt odaírnád a cikkekhez." Egy-egy disclaimer a három cikk alá: "A szerző szakértőként részt vett a Budai Gourmet szervezésében." Csak hogy mindenki helyrerakja a kritikát, anélkül, hogy kikeressen téged a Facebookon.

Ezt írtad:

"Állítólag a Gourmet-n felbátorodva belépőjegyet fontolgatnak más intézményekben, fesztiválokon is, például az állatkertben és egy csomó múzeumban is! Unatkozó állatok között sétálgatási lehetőségért, falakra fellógatott mázolmányokért van képük pénzt kérni?"

Ez a belépő tényét (és nem a nagyságát) sérelmezőkhöz szól. Szerintem gúnyos, de tökmindegy, ezen nem érdemes vitatkozni.

Az analógia persze téves. Egy tálca gida zabkásával akkor is étel, ha szerinted inkább műtárgy, zenekar vagy vadállat. A BG egyetlen szolgáltatása az volt a belépőért, hogy ezt az ételt te megvehetted. Ilyen szolgáltatást étterem, büfé, közért nyújt. Ott meg nem szoktak belépőt szedni.

Ha a közönséget akartátok szűrni, tökéletesen alkalmas lett volna, ha ezt le lehet vásárolni.

v2peti 2011.06.07. 00:37:35

"Magánvéleményem · maganvelemenyem.blog.hu/ 2011.06.06. 23:01:02
@gergo1000: nem a 10 éves vidámpark modell, hanem a 30 évvel ezelőtti... amikor volt belépő is, és természetesen mindenért még külön is fizettél....

A szigetre is van belépő, és ott is külön fizetsz minden kajáért!

Vannak horgásztavak, ahol fizetsz a napijegyért, és a halat is ki kell fizetned!

Ó igen, és a könyvtárban is van tagsági díj, és van úgy hogy ezen felül a kikölcsönzött dolgokért is fizetni kell "

Sziget: Kapsz a belépőért koncerteket, kajálni meg kimehetsz Óbudára egy jó túrós csuszára. :), igaz az időigényes.
Könyvtár: Van fűtés-világítás, meg a könyvtárosok munkadíja. Alapdíjért is bemehetsz olvasni.
Halastó: A haltelepítésen kívül egy csomó költség van. Ha vissszadobod a halat, akkor megúszod az alapdíjjal.
Gasztrofesztivál, fizetsz a kajáért, támogatják a szponzorok, ha bemész, és nem fogyasztasz, akkor csak kajaillatot kapsz, azért meg drága a 3000 forint.

mizrolist 2011.06.07. 00:55:35

@Magánvéleményem: ez a modell akkor lenne analóg a Szigetével, ha a belépő mellett minden koncertért külön fizetned kéne, amit meghallgatsz. Javíts ki, ha tévednék, de szerintem nem így van.

Jakab Andor 2011.06.07. 00:57:02

@Réka ‎: Fogalmam sincs miért választottak ilyen módszert, csak azt akartam mondani, nem feltétlenül az ördögtől való. Ettől önmagában nem "lehúzás".

Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy 3e forint (lefogyasztható) belépőjegy még mindig sokkal szélesebb réteg számára nyitás, mint ahányan a legjobb éttermeket megengedhetik maguknak. Viszont így azért garantálható egy olyan színvonal, ami egy ingyenes tömegrendezvényen nem.

De ismétlem: fogalmam sincs.

lopótők 2011.06.07. 01:15:48

Nem magán emberként de kint voltam, azoknak akik nem voltak kint elmondom, hogy néha azt éreztem,több a személyzet mint alátogató/pedig nem voltak kevesen ők sem NEKIK is respect/ ez a szolgáltatás óriási segítségünkre volt. Mind ezt azért mondtam el, mert tudjuk az emberi munka a legdrágább.EZ NEM KÖTELEZŐ TISZTELETKŐR VOLT TŐLEM!

különvélemény 2011.06.07. 07:18:22

@Magánvéleményem:
Na ez a tipikus újgazdag hozzáállás.
Aki tisztességesen megkereste a pénzét az nem szívesen szórja értelmetlenül, de nyilván neked a "hozzáadott érték" ismeretlen fogalom.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.06.07. 07:25:03

@ambrusqkac: Nem! Ott adnak is valamit, ha már beugrót szednek. És ugyan így volt mindenhol, amerre jártam. Tényleg nem értem, hogy Magyarországon miért kell minden olyan dolognak okvetlenül nyereségesnek lennie, ami elsősorban reklám és marketing célokat kell szolgáljon. De lehet, hogy én készülékemben van a hiba.

protkova 2011.06.07. 07:26:34

Mint étterem tulajdonos kötelezőnek éreztem a magjelenést. Rögtön az elején leszögezném többször nem megyek el.
A tavalyi hasonló rendezvényen még azt hittem velem van a baj, de most más ki merem mondani a többség itt jó ételeket készít el rosszul.
Feltehetően a hely szelleme nem engedi meg, hogy a résztvevők kritikát gyakoroljanak, de legalább 10 olyan csapni való fogást találtam amit tán jobb lett volna meg sem enni.
Nos pillanatnyilag a magyar gasztroforradalom afelé tendál, hogy kitermeljen egy közönséget akinek elég ha valami drága, megvan magyarázva és utána elmondhatja, hogy megette.
Évente körbejárom szinte egész európát ötletekért máshol is van ilyen, de mi Magyarok ezt is tulzásba tudjuk vinni.
A díjakról ha van egy díj amit ki kell osztani akkor azt valaki mindenképpen megkapja, szerencsés esetben a legkevésbé rossz lesz az, egy ilyen rendezvényen mint ez a hétvégi...
Az árazás inkább azt mutatta hol tart az ország, senki nem engedhette meg magának, hogy zsebből finanszírozzon vagy inkább nem akarta megtenni?
Más szempontból viszont, szerintem nem sokkal lépték túl a bevételek az önköltségi árakat tekintve a hatalmas apparátust és a befektetett munkát.
Összefoglalva ezt is megcsináltuk, ezt is rosszul, de legalább a miénk.
Lesz ez még így se.

különvélemény 2011.06.07. 07:30:02

@Magánvéleményem: "A szigetre is van belépő, és ott is külön fizetsz minden kajáért!"
Még véletlenül sem a koncertekért fizetsz.

"Vannak horgásztavak... és van úgy hogy ezen felül"
Nem kicsit erőlködés extrém példákkal dobálózni.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.06.07. 07:31:40

@bungee: az árusok helypénzéből.

Hogy reális hasonlatot adjak (az állatkert és a múzeum marhaság):
Szednek belépőt étteremben? (Pedig élő zene is van sokszor)
Piacon? (A bolhapiacot most kivételesen hagyjuk)
IKEÁban?
Tescoban?

Nem. Azért mész oda, hogy vásárolj, hogy pénzt költs. A Gourmetre is azért mész. Namost belépőjegyet fizetni azért, hogy aztán vásárolhass? Na ne.

Az világos, hogy ez a fesztivál nem a plebsnek szól, hanem a felső-középrétegnek (amely itthon sajnos elég szűk kört jelent) és a belépő egy megfelelő szűrő. Ebben az esetben viszont legyen 5000 a beugró és az utolsó fillérig lefogyasztható.

protkova 2011.06.07. 07:34:41

@the_lonewolf: Te kissé tévedésben élsz itt is adtak valamit egy rendezvényt prominens szakemberekkel.
Mondhatni kulturált környezetben, műsorvezetővel attrakciókkal.
Nem feltétlen emelte volna a rendezvény színvonalát 200 fekete lábú és hajléktalan ha ingyen be mehetnek és bepróbálkoznak imitt amott.
Lehet, hogy 5ezer forintot kértem volna úgy hogy a fele legyen lefogyasztható, de így is érthető volt.
Valakiknek ezt már fél éve szerveznie kellett, csak a telefon költségek több százezer forintra rúghatnak.

foeniculum 2011.06.07. 07:37:56

@Magánvéleményem:
Igazad van, megkövetlek, a 'celebeket' nem kellett volna belekevernem, ugyanis elterelte a figyelmet mondandóm lényegéről....
Én nem háborgok, még csak az eseményről sem hallottam ezen írás olvasása előtt.

Mondandóm lényege egyébként a két feltett kérdés volt, kiket célzott meg ez a rendezvény.

Későbbi hozzászólásomban részleteztem is, hogy úgy gondolom, elsősorban a "kiállítók" szemszögéből kell megvizsgálni a dolgot, ők elégedettek voltak-e a részvétellel, megkapták-e amit vártak. Ugyanis az ilyen szintű belépők a célközönség megszűrését célozzák.

[[Mellesleg a 'celebek' kifejezést azokra értettem, és ismét csak elnézést, nem így kellett volna kifejeznem magam, akik "ingyen" reklámcéllal kapják a belépőt az eseményre]]

Pepe135 2011.06.07. 07:45:21

Nekem az egész szemlélettel van bajom!

Pofátlanságnak tartom, hogy fizessek azért, ha egy ilyen rendezvényre elmennék. Ez csak lehúzás. A rendező beszedte a pénzt az árusoktól, akik ezért 3x-os szorzóval számolnak! Legyen ennyi elég.
Másik oldalról nézve ezen logika alapján, az éttermekbe is belépődíjat kéne fizetni! Hiszen ott is arról szól, hogy kulináris élvezet okán bent fogyasztunk - vagy csak éhesek vagyunk kinek -kinek ízlése szerint!

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.06.07. 07:46:49

@thetriggerhappy: nem csak erről van szó, de jó az irány. Ha én marketinget csinálok, akkor a közvetlen érdekem, hogy X db emberhez eljussak a célközönségből. A kiállítóknak nyilván akkor éri meg, ha a helypénzükért (nem tudom mennyi, valaki fél milkát emlegetett) cserébe minél több ember megy oda hozzájuk. Innen kezdve matematika:
200 kóstoló (a saját standomnál) megér fejenként 2500 Ft-ot?
vagy inkább 1000 kóstoló ér meg fejenként 500-at?

Jövőre vélhetően a kiállítók adják az ultimátumot, mert ez így nekik (én biztos vagyok benne) nem érte meg.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.06.07. 07:49:07

@v2peti: A könyvtár ingyen van, ha helyben olvasol.
A Szigetre nem a kajáért mész, hanem a koncertért, azért meg nem kell pluszbelépőt fizetni.

glinolid 2011.06.07. 07:50:29

Mi, kénytelenek voltunk kihagyni e jeles eseményt, mivel olyan helyre be sem megyünk, ahol 20 ezer alatt van egy jegy. Nem szeretünk keveredni az alja néppel";)

foeniculum 2011.06.07. 07:57:12

@Mao elvtárs:
teljesen egyetértek, szívemből beszélsz :)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.06.07. 07:59:09

@protkova: Mint kiállító, a te véleményedre adok. Mi számít neked a rendezvényen? (Természetesen kizárólag a célközönségről beszélek, nem a lődörgőkről)
Nyilván az, hogy minél többen lássanak/kóstoljanak nálad. De ehhez kell egy látogatói létszám is, nem?
Biztos vagyok benne, hogy a rendezvényen akár háromszor-négyszer ennyien is lettek volna lefogyasztható belépővel. Így utólag te mint kiállító hajlandó lennél megfizetni a plusz költségeket? (Mint pl. azt hogy látogatónként 3000 Ft étellel kell adóznotok pluszban - nem kiállítónként hanem összesen).
Én egészen biztosan benne lennék ilyesmiben, ha éttermem lenne.

elzee 2011.06.07. 07:59:45

a 2900.- Ft-os belépő nagyon pofátlan dolog volt a szervezők részéről. Értem én, hogy szűrő, de lefogyaszthatóvá kellett volna tenni, akkor talán vendég is lett volna. Ezzel a fesztivállal csak a rendező járt jól...

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2011.06.07. 08:30:47

@elzee: nem biztos. Majd kiderül, hogy a kiállítók elégedettek-e. Ha nem, akkor ő is rosszul járt.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.06.07. 08:31:45

@világevő: Az ismételgetős kommentek azért jók, mert lehet belőlük statisztikát csinálni. Ha feltűnően sok ember azt ismételgeti, hogy 'lehúzás', akkor az már-már reprezentatívnak tekinthető (: ("Az internettel rendelkező, ráérő, blogokat olvasó, kommentelni hajlandó, ismeretlen nemi- és korösszetételű csoport szerint..." (: )

elzee 2011.06.07. 08:34:39

@Mao elvtárs: idén már jól járt, köszönhetően a százmilliós támogatásnak, az előre beszedett kiállítói díjaknak, a 22%-os jutaléknak. Elégedett kiállítóval nem találkoztam...

Parajpuding 2011.06.07. 08:39:14

A cikkíró hasonlata éppolyan dilettantizmusra vall, mint az önjelölt gasztoszakértői megszólalásai.
A hasonlat között pont annyi a különbség, mint a kecsesen ringó fecske és a recsegve fingó kecske között. Megjegyzem a "mai modern és trendi" moslékokat (néhány kivétellel) és tálalásukat az ínyencséggel összeboronálni végtelenül röhejes.
Ha csinálok egy jó mákoslecsót pöpecen megtálalva (a szaftot csak odaloccsantva, madárfos mintájára), akkor a mai fogalmak szerint én is trendi leszek és gourmet. Hát......sírva röhögök, annyira szánalmas. Volt néhány Oscar díjas mesterem, de egyet nem tudok mondani, aki - mint az ilyen "gasztroszakértők" - sznob csodálattal jellemzett/evett volna ilyen borzalmakat.
Röviden: belépőt szedni azért, hogy utána fizessen az ember a szolgáltatásért (jelen esetben ételért és italért) igazi orbitális parasztság.

kicsi11 2011.06.07. 08:41:22

Ha ilyen feltételekkel is megéri a szervezőknek, akkor máskor is lesz, ha nem akkor meg nem. És akkor, kedves Posztoló, Te sem leszel ott!
A hasonlataid meg nagyon sántītanak: a képtár a szemen keresztül gyönyöködtet, az ennivaló meg az ízlelőbimbókon keresztül. Ez inkább olyan, mintha Amszterdamban pénzt szednének, hogy nézheted a kurvákat.:(

különvélemény 2011.06.07. 08:52:25

Fizettek a kiállítók, a vendégek, a szponzorok, volt jutalék meg támogatás is.

Hova ment ez a rengeteg pénz?

bungee 2011.06.07. 08:56:31

@Mao elvtárs: akkor en is adok egy hasonlatot
ha tolunk nyugatabbra be akarsz menni egy szinvonalasabb klubba kicsit tancolni, akkor felveszed a legszebb ruhadat, beallsz a kigyozo sor vegere, majd mikor az ajtohoz ersz 2 nagy hutoszekreny vegigmustral es ha okesnak talal, illetve szerencsed van es epp kijon valaki (mert ott ugyelnek arra is, hogy ne legyen tulzsufoltsag) akkor eleg kemeny belepoert cserebe bejutsz
es ha ezek utan bent elkezded tepni a szadat hogy miert kell a ruhatarnal fizetned, vagy miert nem vagnak hozzad ingyert egy pohar margaritat, vagy uram bocsass' miert nem jon mindjart oda 1 csaj/pasi hogy tancoljon veled, akkor nagyon gyorsan ujra az utcan talalod magad
es lass csodat ezek a klubbok egeszen jol mennek, mindig telthaz van, tehat van ra igeny,az emberek eldontik, hogy aznap este inkabb van kedvuk 1 fustos pubhoz ahol a haverokkal benyomnak par sort es dumalnak, aztan bemennek egy ingyenbuliba ami jo esetben tomve van es lehet taperolni ezerrel :)...vagy inkabb egy fancy helyen akarnak kicsit tancolni es finom koktelokat inni
ez az szabadpiac lenyege, a vasarlo el a dontes jogaval, a jo aru megmarad, a rossz eltunik, mindez ocsarlas nelkul

demagofób 2011.06.07. 08:58:24

@világevő: A frusztráció/düh onnan jön, hogy a marketing sikeres volt. Nagyon sok embert érdekelt ez a fesztivál. Egyszerűen annak, aki kicsit is ínyencnek érzi magát, de nem engedhette meg magának, hogy ha családostúl elmegy elköltsön csak belépőre 10-15eFt, azt vélhetőleg dühíti a belépő.
Reméljük ezt szűrik le ebből a szervezők is. Nem pedig, hogy érdektelenség volt.

FayeFaye 2011.06.07. 09:02:30

Az analogi akkor lenne pontos, ha belepot kene fizetni az allatkertbe vagy muzeumba, es utana megint kene fizetni minden kep/allat megtekinteseert kulon.

MarbleC 2011.06.07. 09:08:53

@Mao elvtárs:
"200 kóstoló (a saját standomnál) megér fejenként 2500 Ft-ot?
vagy inkább 1000 kóstoló ér meg fejenként 500-at?"

Hol élsz te? Sajnos a legtöbb vállalkozás eddig el sem jut a matekban.

Az igazi matek egyébként ott kezdődik, hogy az 500 kóstolóból hány jön el az étterembe később. Nem is láttam rá példát, hogy ezt valaki próbálta volna mérni.

Pl. Aki vette egy kóstolót kap egy 50%-os kupont, amit csak kedden vagy szerdán használhat fel egy, max két hónapon belül(fair enough?). Ha a kuponnal jön valaki az étterembe és számolják is, máris lehet tudni, hogy megérte-e kiállítani.

Bár így a matek és a megszerzett vevőre jutó költség már más számot fog mutatni.

bungee 2011.06.07. 09:11:46

@Elstron: aruld el nekem te ilyen nagy huszar vagy az eletben is, hogy 2 mondat utan barkit lebudosparasztozol ha epp ugy van kedved, mert akkor sem tartom helyen valonak de legalabb van ver a ...
a tanacsom megis az, hogy legyen 1 kis turelmed,vedd a faradsagot, es nezz utana mit is akar mondani az illeto
en pledaul par kommenttel lejjebb epp az altalad is emlitett borfesztivalt hoztam fel peldanak, amire 1x elmentem, draganak talaltam es azota tobbet nem voltam, tolem akar odakat is zenghetnek rola 100 forumon
szoval nem vagyok sznob, ezen a fesztivalon sem voltam, de nem is nyafogok, hogy milyen draga, meg atbaszas az egesz
en a magam reszerol azzal mutatom ki a nemtetszesemet, hogy nem veszem meg a szolgaltatast, es ha elegen vagyunk ezzel akkor vagy leviszik az arakat vagy megjelennek uj szereplok a piacon akik betomik az altalunk keltett piaci rest
azzal, hogy masokat meggondolatlanul degradalok, nem oldom meg a problemat, illetve egyet talani igen: ezzel probalom oldani a bennem levo frusztraciot

MarbleC 2011.06.07. 09:12:18

@bungee:
Alapmű: Club54, egy vacak pincehely, ahová mindenki beakart jutni. Tessék tanulni belőle, kedves pesti mulatósok, éttermesek és fanyalgók!

Ha egy hely mindenkinek való, az senkinek sem való!

különvélemény 2011.06.07. 09:15:14

@bungee:
Egyre izzadtságszagúbbak ezek a hasonlatok.
Klub vs kiállítás/fesztivál. lol

monyon le 2011.06.07. 09:16:06

Eltel a hétvége és még a mai napig is a B.G.F. -et büfögi a "gásztró blogger szakma"? Hogy ilyen trendy, meg olyan szuper.... Lassan olyan ez az egész mint a borral foglalkozó negédes szakértői banda. Egyszerűen gej!
Komment kollega kérdi: "Fizettek a kiállítók, a vendégek, a szponzorok, volt jutalék meg támogatás is. Hova ment ez a rengeteg pénz?"
Válaszolva kérdésére G. Károly Budapesti vállalkozó, fényes csillagokkal megáldott, kifőzde üzemeltető számláját és nyári hekk fogyasztását fedezi.
Ja, hogy a belépő majd € 11,00 + a kis ízbombák csilliárdokért... 11 EUR-ért eszek inkább Bécsben egy jó Schnitzelt és hazafelé a Balcsin egy jó lángost kisfröccsel, mint a BGF-en parádézzak legközelebb egy papírtálcával 5.000-ért

demagofób 2011.06.07. 09:20:27

Nagyon jó cikk a malackarajon a témában.
Az Onyxban egy kóstoló menü 20eFt. Azért itt a BG-n 20eFt-ból sok mindent lehet kóstolni más stílusban mint egy étteremben.

bungee 2011.06.07. 09:22:23

@különvélemény: mar ez az egesz kommenteles :)
jobb volna ezt 1 kocsmaban sorozes mellett gyorsan lezavarni, egyesek biztos mersekeltebb hangnemet utnenek meg
az alkohol meg mint tudjuk oldja a feszultseget, a vegen osszeolelkeznek, es mindenki elegedetten hazamenne
masnap aztan rajonnenk, hogy elvertunk legalabb 3000ft-ot cserebe kaptunk is valamit: jo kis reggeli fejfajast :D

MarbleC 2011.06.07. 09:24:05

@különvélemény: Jogos. Még nem vagyok túl a reggeli kávémon. :)

Mr Garrison 2011.06.07. 09:25:16

leszarom. a gurmés parasztvakítást meghagyom a parasztoknak

különvélemény 2011.06.07. 09:28:35

@bungee:
Mi a 230 Fifth-be szoktunk menni berúgni a haverokkal, de csak azért, mert olcsóbb a pia, mint a legtöbb budapesti felkapott helyen. :P

Elstron 2011.06.07. 09:37:42

@Magánvéleményem: Te vagy eltévedve! Egy kiállításra azért mész, hogy megnézd a képeket, ezért kifizeted a belépőt, és csá. Egy ilyen kajafesztiválon a fő célod az, hogy egyél. Ebben az esetben ezért kétszer kellett fizetned, belépő + külön a kaja ára. Nevezhetjük ezt dupla lehúzásnak is. Itt nem a mértékről van szó, ha 500 Ft. lett volna a belépő, akkor is gáz lenne, mint már említettem: azért fizessen belépőt, hogy utána megint fizethessek a kajáért?

Azt meg miből gondolod, hogy a westendben pl. sokkal magasabbak a bérleti díjak? Szerintem meglepődnél...

@bungee: Ha hülyeségeket ír, és erőltetett, primitív példákkal akarja igazolni saját, vélt igazát, akkor igen!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.07. 09:43:34

No, ezen látszik, Index címlapos posztnak készült.
Olyan is.

bungee 2011.06.07. 09:44:56

@különvélemény: en meg ahova a pesti haverjaim visznek, de altalaban ugyanaz a kriterium szerint dontunk mint ti, abbol sejtem, hogy meg sehonnan nem raktak ki az oltozekunk miatt, pedig hajnal fele elegge leharcolt allapotban vagyunk mar
egyszer megis, valami Piaf nevu csehoban megesketett a madam?! a bejaratnal, hogy legalabb 1 orat csak kolazni fogok...a naiv

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.07. 10:04:54

@ehran: ezt honnan tudod, máris láttad a könyvelést?

ehran 2011.06.07. 10:12:16

@Hepci: Olyan mondta (éttermes), akinek elhiszem.

personalsanchez 2011.06.07. 10:24:10

nem voltam, jövőre sem megyek, lehúzós.

ehran 2011.06.07. 10:24:21

@Elstron: Egyetértek azzal, hogy nem volt túl jó a konstrukció, illetve nem csodálkozom, hogy sokan drágállották. De ne essünk át a ló túloldalára, nem szűkítheted le arra a dolgot, hogy pusztán az ételért kellett duplán fizetned, hiszen egy rakás ember volt ott, akik a megfelelő körülmények megteremtéséért feleltek (takarítottak, jegyet árultak, rendre vigyáztak, pakoltak, tájékoztattak, stb.), ők sem ingyen dolgoznak, + bérleti díj, engedélyek, stb. Valahonnan erre is össze kell szedni a pénzt, különben nincs ilyen rendezvény. Nyilván lehetett volna úgy is csinálni, hogy ingyen mész be, de lényegesen drágábbak az adagok - így ugyan csak egyszer fizetsz, de nem lennék benne biztos, hogy akkor nem ment volna ugyanígy a sírás. A jó megoldás valószínűleg a (legalább részben) leehető belépő környékén lett volna, de azt is ésszel kell csinálni, hiszen ha ad abszurdum egyetlen étterem standjánál költi el a leehető részt a látogatók 70%-a, akkor az közel tönkremegy a buliba. :)

Fekete Sámuel 2011.06.07. 10:25:29

Hát én még ilyen undorító ételeket rég nem láttam.

Egy iskolai menzán jobb enni, mint itt.

kerdesek05 2011.06.07. 10:33:39

Azt a kurvicsek, a látogató a befizetett pénze után akar enni egy gasztro rendezvényen, mert étterembe is bemegy és ott is csak az ételért-italért fizet annak árában a szolgáltatásért, egyszer , és nem mondjuk kétszer teljesen el-ké-pesz-tő, BGF Úr!

kerdesek05 2011.06.07. 10:34:45

Kíváncsi lennék hány magyar 4 tagú család volt kint végigkóstolva a menüket akik degusztációsdegisztáción nőttek fel és hagytak ott egy nap alatt egy minimálbér összegét.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.07. 10:35:06

@ehran: a törzshelyeden közzétett infó szerint az éttermesek nem fizettek. Hogy lehet úgy veszteségesnek lenni? Nem sikerült kiárulni napi 50-100 adag ételt?

kerdesek05 2011.06.07. 10:35:26

Nem rossz ez a GASZTROFORRADALOM CÍM, csakhát ezt nem a szigetes Károly fogja itt végigvinni. ez egészen más irány

kerdesek05 2011.06.07. 10:36:59

Ez most úgy néz ki, találtunk valami ötletet meg jó drága kínálatot hozzá aztán utólag gyártunk rá egy ideológiát, hogy a kereslet is meglegyen.

brummnarcisz 2011.06.07. 10:37:09

@Jakab Andor: szerintem leginkább azért kell a 3000 forint, hogy eleve azok menjenek be akik sznobságból/érdekből úgyis el fognak ájulni, hogy ennyire jókat még sose ettek és ilyen jó rendezvényt még sose láttak.
arról nem is beszélve, hogy akiket meg ingyen meghívtak meg etetnek mint "celeb" azok így eleve ájuldozni fognak (pl a cikk író).
ezeket az embereket meg persze azokat a kiállítókat akik nem főztek igazán jókat zavarná a sok proli vélemény nyilvánítás pl "ennél még én is jobbat főzök otthon". na ezek biztos védik a 3000ft-os belépőt.
természetesen tisztelet azoknak akik jókat főztek és valóban szeretnék megmutatni magukat nem csak a sleppjüknek szerezni egy jó kis programot azok valószínűleg nem védik ezt a belépőt. remélem tanultak belőle és megszervezik a maguk fesztiválját.
és erre még állami támogatást is kaptak vajon? nem lenne rossz tudni.

Jakab Andor 2011.06.07. 10:58:37

@brummnarcisz:

Lesújtó a véleményed. A szervezőkről, mert belépőjegyet kértek. Azokról, akik kifizették, és azokról, akik nem fizették ki. Aki kifizette, bérájuldozó celeb és a főzni nem tudok sleppje. Aki nem fizette ki, szerinted "proli" véleményt alkotott volna. Fel is kellene nyomni az egész bagázst az elszámoltatási kormánybiztosnál, hátha kaptak még állami támogatást is a tetejébe.

Csak azokat tiszteled, és sajnálod, akik "jókat" főztek, és szerették volna megmutatni magukat. De honnan veszed, hogy képes vagy egyszemélyben eldönteni, mi a "jó" és mi a "rossz"?

Miért gondolod, hogy a posztoló tisztességtelenül ájuldozik? Miért nem tudod elképzelni, hogy neki is van véleménye, ahogyan neked, és azt írta meg? Biztos, hogy 3000 forintért eladta a lelkét?

Miért erről van itt szó -és kizárólag erről- gasztronómiáról alig egy szó? (Csak amennyi ehhez a nemtelen háromezer forintozáshoz feltétlenül szükséges.)

Szelid sunmalac 2011.06.07. 11:09:37

Kedves vilagevo! Ha korulotted mindenki hulye, akkor el kene gondolkodni, hogy talan nem ok azok. Csak jotanacskent mondom. Irtal egy posztot sertodottsegbol, hogy majd most jol megmondod, es osszehasonlitod a szezont a faszommal. Aztan csodalkozol, meg fel vagy haborodva, ha az egyszeru, nem-gasztroblogger nep nem ert veled egyet. Igy nehez lesz fogadni a kritikakat.

ehran 2011.06.07. 11:40:25

@Hepci: Szerintem azt mondtam, hogy nem mind. De amúgy ez pont egy ilyen volt. De nem értem, hogy pont Te miért nem tudod ezt elképzelni? Kitelepülni emberekkel, konyhával, alapanyagok, előre saccolt adagok, forgalomból százalékot leadni, stb.

E.G.O. 2011.06.07. 11:43:37

@alf: Drága ember! Ezt bizonyára piszkosul végig sikerült gondolnod, mielőtt leírtad.

Mondd meg kérlek, hány jachtot, hány széket és vajon mennyi CD-lejátszót eszel meg százon?
Amiről te beszélsz, az egy előre tervezhető megjelenés ismert költségekkel, általában elég tőkeerős vállalkozások felé, akik egyszerűen tudják, mire mennek ki. EZ reklám.

Az is reklám (hogy egyet is értsünk valamiben), amikor kimegyek egy ilyen rendezvényre, befizetem, amit kérnek, emberek JÖNNEK, és kis veszteséggel hazamegyek. Ennyibe került - pont. Ezzel a legtöbb termelő tisztában van.

De amikor befizetem, ott vagyok, és NEM JÖNNEK a népek, bukom az egész költségét a dolognak, ugye ezt azért megérted? Vagy szerinted ez is marketing? Mert akkor valamely általam eddig nem ismert formája a dolognak, amihez nem kell a fogadó fél.

A legtöbb kiállító nem a profitért megy ki egy ilyen rendezvényre, belekalkulálja azt, hogy a megjelenése valamennyibe kerül, általában ez az a veszteség, amivel nem jön ki jól a dologból.

Persze van olyan rendezvény, ahonnan nyereséggel jön haza, de azt locsolásnak hívják, nem marketingnek - ezek a tömegrendezvények.
Ez nem annak lett meghirdetve, de arról sem volt szó, hogy a helypénz ellenében a kutya sem nyitja rá az emberre a bódét. Szépen nyugodtan nézegettünk ki a házakból, néha átmentünk egymáshoz kóstolni. Jöttek az ismerősök, vásárló-érdeklődő elvétve. Ha ez fordítva lett volna, azt mondom, megérte. Így nem.

Bittos azért mert pénzéhes vagyok, ugye?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.06.07. 11:58:03

@ehran: értem, de az kell hozzá (veszteség), hogy elég csekély legyen a forgalom. Nagyon kevesen voltak a - fizető - látogatók)?
A megmaradt alapanyag azért nem cakumpak a kukába megy, úgy képzelem, pedig valószínűleg az egyik legkevésbé "kreatív" vendéglős voltam ever.
A konyhatechnika "otthonról" van.
Legrosszabb esetben kell 2-3 plusz ember, 10-12 rugó nettó per kopf.
Hümmm...

protkova 2011.06.07. 12:19:43

@Mao elvtárs: Bocs ha félre érthető voltam.
Csak vendég/látogatóként voltam jelen.
Ami a vendég számot illeti természetesen jó ha minél többen vannak, de akinek ilyen vagy olyan okból gondot okoz ennek az összegnek a kifizetése az nem célközönsége a rendezvénynek, ezért inkább ne menjen el.
Gondolom átlagos látogató 5-8 max. 10 ezer forintot költött el.
tapasztalatom szerint ez egy szombat esti sörözés/vacsora költsége egy közép osztálybeli átlag ember számára. Persze nem minden szombaton teszi meg, de ki tudja gazdálkodni ha akarja.
Ha valakinek megélhetési problémái vannak, nem kifejezetten célközönség egy ilyen rendezvényen. Sóvárogni fog akkor is, ha őszinte -legalább magához-, de valószínűbb, hogy jó Magyar szokás szerint lehúzza az egészet, ahogyan teszik is jó páran, mert savanyú a szőlő.

demagofób 2011.06.07. 13:49:59

@E.G.O.: @protkova: Azért azt is látni kell, hogy az ember nem tudta előre, hogy mit kap a pénzért! Legtöbben ezért nem mennek étterembe sem, mert nem tudja mit kap a pénzéért. A magas ár pedig előítéleteket szült. Addig amíg azon izgul az ember, hogy az a falat ami a villáján van 100Ft addig biztosan nem fogja élvezni a vendéglátást.

Sajnálom, hogy nem jött esetleg be a marketing. Remélem azért jövő lesz ilyen rendezvény esetleg még több kiállítóval. Főleg a termelők lennének érdekesek, milyen magyar termékek lennének amire büszkék lehetünk.

KelekótyaP 2011.06.07. 15:42:32

Érdekes téma

1: a múzeumos meg állatkertes hasonlat az nagyon béna, szóval a cikk önmagában egy korlátolt butaság, amit egy magát az "átlagnál" szofisztikáltabbnak mutató ember nem engedhet meg magának arcvesztés nélkül.

2: Ez a belépő + fizetek dolog: Nekem nem szimpatikus egy üzletmodell, de hát ez van. Az is igaz, hogy az, hogy ha valakinek ez nem tetszik és "fikázni" van kedve a szabadidejében, az meg ennek a világevőnek nem szimpatikusabb, de ő meg ugyanúgy el kell ezt fogadnia, mint a szóbanforgó delikvensnek a 2900 ftos belépő +fizetsz a kajáért modellt. Nem tartom fölöslegesnek ezeket a fikázásokat mert bizonyos mértékig hasznosíthatóak, ha a bloggolónak az a célja, hogy konstruktív feedbackeket kapjon a következő alkalomra, de most a bloggoló a cikk hangnemével eleve kifejezte, hogy neki ez nem célja, hanem csak a sajár modelljét akarja megvédeni mindenáron, és gúnyolódni akar azokon akinek az nem tetszik. Ha meg valaki ilyen erős prekoncepcióval és elfogultsággal áll ehez hozzá, vagy csak fizetett kimosdató legénby, az meg ne bloggot írjon, hanem kinyilatkozásokat és azt akassza ki a Wüttenbergi érseki palota falára:)

3: jogos -e a 3000 Ft?

Mindenképpen jogos , mert nem sért semmilyen szabályt.
Szimpatikus-e?: Nem . inkább gusztustalan
A megszűrésre jó volt-e? Megszűrésre nem, mert arra lefogyasztható belépő lett volna jó
Diszrkiminálásra jó volt-e? Hát arra igen. Ezt a 19.századi degenerált angolszász osztálytudatot másolni rém modoros és nevetséges.
SZóval, az hogy valaki tart egy rendezvényt és milyen beléptetést társít hozzá az csak ízlés dolga
DEEEEE!!!!
Ami a fontos:

KAPOTT-E EZ A RENDEZVÉNY ÁLLAMI VAGY ÖNKORMÁNYZATI (VAGY ÁLLAMILAG TÁMOGATOTT ALLAPÍTVÁNYI)TÁMOGATÁST AZZAL AZ INDOKKAL, HOGY ENNEK KULTÚR MISSZIÓ JELLEGE VAN??????

Ha igen, akkor úgy már gáz, hogy volt belépő is. Mert akkor az a helyzet, hogy a plepsz pénéből tartottak egy úri-bulit maguknak, a belépővel kizárták azt akiknek az adójából fizették a rendezvényt, a résztvevő éttermeket megfosztották attól az új bázistól amit el kéne érniük, ahoz hogy a kevésbbé módos emberek megismerjék őket, és egy-egy ünnepi alkalomkor ezekben az éttermekben vacsorázzanak. Ehelyett beigényeltek egy valag állami pénzt, különböző ellenszámlákkal leigazolták veszteségesnek (GERENDÁS "lamentálok a lambordzsiinimben hogy veszteséges a sziget" úr ebben hasznos tanácsokat tud adni), visszadobtak pár csontot annak aki odaitáélte a pénzt, és ezekután még azt az egy napot sem akarták azzal elbukni, hogy osztályidegen "prolikat" nézegessenek, hanem egy ilyen sznob rezervátumot generáltak maguknak meg az ilyen Csipak féle felkapaszkodott trógereknek, akiknek semmi affinitása nincs a jó ízekhez, viszont kétségbeesetten el akarják azt játszani.
Amikor meg negatív kritika van, akkor az egyik szervező ír egy arrogáns és buta odamondós posztot aminek a végén nagyvonalúan elfelejti megemlíteni, hogy ő azért nem is annyira pártatlan, hanem sokkal inkább pártos és anyagilag is érdekelt.

Mondom, leszarom ha pár beggar on the horseback, idősödő manager eljátsza, hogy ők a magyar elit, és nekik már ami ne a kacsacombban megfürösztött pandamancs mentáshínárhabban kategória az semmi más, csak szükséges kalóriabevitel és endeznek maguknak "ki tanult több gasztronómiai kulcsszavat a wikipédián a múlt héten" kurzusokat amivel a komplexusaikat kompenzálják. Azt sem mondom hogy az ilyen giccs sznobizmus hatalmas bűn és nem lehetne az kis mártékben bájos és valóban kis plussz arra a napra ha valaki megengedheti és annyira kordában tudja tartani, hogy az ne végződjön személyiség torzulással. De ha valamit kultúrmissziónak hívok és állami pénzt kérek hozzá, akkor ne legyen már osztálytudatos-megszűrős-kirekesztős.
Ha meg olyat akar, akkor itt a helye Csipak, meg Demján úraknak hogy a zsebükbe nyuljanak, de ne már az fizesse ki nekik a hacacárét akit ki akarnak "szűrni".

gasztroamator 2011.06.07. 16:32:23

@világevő:
"honnan jön ez a rengeteg frusztráció a téma kapcsán?" Szerintem főleg Tőled - az olvasóid többsége azért olvas egy világevő nevű blogot, mert érdekli a gasztronómia. Többségük biztos szívesen elment volna erre a fesztiválra, ha megteheti. Ezért igen bántó volt az előző post-od végén, hogy "mindenki, aki erős kritikát fogalmaz meg a rendezvénnyel kapcsolatban, kívülről teszi, anélkül, hogy vette volna a fáradtságot és meglátogassa". Egyértelműen nem lustaságból nem mentek ki, hanem mert nem futja rá - miért nem lehet ezt tiszteletben tartani? Ahelyett, hogy minimális megértés lett volna Benned, Te inkább még jobban beszólsz - azaz Te generálod a hőzöngést. Nyilván jót tesz a blogod kattintás-számának (és az ezért lekaszálható hirdetéspénznek) ha sokan írnak, de akkor legalább ne sértődj be a kommenteken. Vagy ne tégy úgy. Átlátszó.

Én nem kívülről hőzöngök - ott voltam, nagyjából jól éreztem magam (kivéve a Costes standját, ahol elég bunkók voltak), de nem szóltam be azoknak a barátaimnak, akik nem tudtak eljönni, hanem csak sajnáltam, hogy nem tudtunk többen menni. Az egyetlen normális válasz Neked is az lett volna - ha már ott vagy a tűz közelében, és amire később céloztál is -, hogy a szervezők nyilván levonják majd a tanulságot. Merthogy tényleg volt így elég hely az asztaloknál, de az éttermek nem az ingyen bejáró gasztrobloggerekből és újságírókból fognak megélni, hanem a kuncsaftokból, akikből most nem sok újat tudtak szerezni - pedig valószínűleg ez lett volna a rendezvény célja (ezt a kérdést többen feszegetették, de válasz nem jött rá).

Egyre nagyobb szakadék tátong a „gasztroelit” és a fogyasztók közt – ha figyeli az ember a facebook-ot, előbbiek körbenyalnak egymásnak (bloggerek, éttermek, stb.), soha meg nem szólítják az olvasókat, hogy nekik milyen étterem/fogás tetszett, stb., a „nép” meg egyre inkább a partvonalon kívülről nézi csak a fotókat. A (gasztro)forradalomhoz több ember kell(ene), de ezt ilyen lekezelős cikkekkel nem lehet elérni.

vadiúj nick 2011.06.07. 17:15:21

micsoda ellenszenves kis buta, sértődött blog! :)

szerintem mindenki jól járt: a lehúzós bunkók lehúzták egymást, aki meg véletlenül a bré rossz oldalára állt (világevő), az meg van sertődve, mert nem jöttek többen. :D

aki meg nem ment el, az is jól járt, ez látszik a legtisztábban.

kovászos ubi papírtányéron négyezeré'! :D
adtak műanyag villát, vagy vittél? :D :D

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2011.06.07. 20:24:32

nagyon vicces a kommenteket olvasni:DDD
két alapvető tábor van. akik ott voltak mert érdekelte őket a rendezvény és elégedettek voltak, jól érezték magukat és nem bánták a belépőt. és akik nem voltak ott, nem is akartak elmenni és a téma sem érdekli őket, de azért idefikázik, hőbörög a belépő miatt és lesznobozza azt aki ott volt... magyarország, én így szeretlek!:)))

különvélemény 2011.06.07. 22:06:03

@Bombadil Toma: "akik ott voltak mert érdekelte őket a rendezvény és elégedettek voltak, jól érezték magukat és nem bánták a belépő"

Ezt a "tábort" hol találtad?

Fekete Sámuel 2011.06.08. 10:17:37

Hát én még ilyen undorító ételeket rég nem láttam.

Egy iskolai menzán jobb enni, mint itt.

gergel 2011.06.08. 17:26:25

Ha ennyire a minőséget akarjátok favorizáltatni, akkor ti is szolgáljatok valamivel, papír tálcás kovászos uborkát nézegetni 3000-ért aki elmegy, lelke rajta...
3000Ft-ból de kettőből is egy vidéki borfesztiválon jól laktam, "megkóstoltam"* 4 féle bort(*majd fél liter lett volna)(levásárolható belépő) a helyi gazdák kínálatából és jól éreztem magam,
miért? mert mindenki jól érezte magát. mi ez ha nem gasztronómia?
Talán egyszer megértitek, hogy a valódi művészetből(ugye eddig annak állítottátok be)sosem fogtok tudni üzletet csinálni.
Amúgy sem nézek ki semmi jót, olyan emberekből akik levágott állatfejekkel pózolnak. :(
Aki be akar valamit mutatni, népszerűsíteni, azt nem lehet lehúzni. Ha valami tetszik, azért fizetni fogok, vagy otthon reprodukálni a magam örömére. Ez mindenre igaz. :D

gergel 2011.06.08. 20:45:18

@gergel: *megkedveltetni, na! :)

vujo 2011.07.07. 11:34:57

Szerintem az állatkerti ill. múzeumi hasonlat sántít.
Ez inkább olyan mintha egy étteremben lenne belépő.Az üzlethelyiséget is megvették-kibérelték mégsem kell 3 rugót fizetni h beengedjenek.

nick: 2011.08.26. 00:19:46

ööö, tudom, régi téma, de az volt már, hogy a belépőért INGYEN meg lehetett kóstolni pl. 6 különböző francia biodinamikus bort - plusz mellette részt vehettél egy MW által tartott előadáson?

...nos, a panelprolik erre mit lépnek?! :-P

ZsuzsiF 2011.09.12. 23:07:31

@KelekótyaP: Tömör és kifejező poszt,a valóságnak megfelel amit a szereplőkről és motivációikról írsz. A szerzőről, a szervezőről, a célközönségről és a kultúrának álcázott majomparádéról.

Fekete Sámuel 2013.05.03. 22:27:20

Nem értem mi bajotok van, eleve mi a faszért mentek étterembe? Nézzetek rá ezekre az ételfotókra, ha a határ úti lacikonyhán kapnék ilyet, bele is borítanám az eladó arcába rögtön. Most meg rajta van a címke, hogy Gourmet meg ilyenek, és rögtön luxuskajává avanzsál a mócsing, a hússal spórolás miatt vastagon panírozott rántott zsemlemorzsa, meg a fosszínű, félig olvadt fagylalt ráborítva egy fél zsemlére?

Hát van nektek eszetek?

Barmok!
süti beállítások módosítása