Az utolsó (l)ehetőség
2011. június 05. írta: világevő

Az utolsó (l)ehetőség

Ma van a Budai Gourmet zárónapja, aki eddig valamiért hezitált vagy nem ért rá, itt az utolsó lehetőség, hogy ne maradjon ki az év gasztroeseményéből!
 
Íme a tegnapi gasztrokalandjaim a Millenáris Parkban képekben, ma nekifutok még egyszer, rengeteg mindent nem kóstoltam még, amiről nem szeretnék lemaradni, például a Kistücsök nyúlkolbásza...
 
A MÁK bistrónál indult a történet, Huszár Krisztián-féle borjúláb paradicsom-vinagraitte-el, fantasztikus.
 
Harcsa halászlémártással a Kistücsökben, a balatoni halászat fellendítésének élharcosa, Csapody Balázs és csapata hozza a tőlük megszokott magas színvonalat idegen pályán is.
 
Egy személyes kötődésű stand, a Kőteleki Kaptárnál jártam pergetni (lásd korábbi videóm), ennek megfelelően szuper az akácmézük :), de a legjobb a családi recept alapján készült mézes bodzaszörp ebben a hőségben.
 
A Miele gasztroszínpadon is zajlanak az izalmas események, és egészen kiváló borokat is lehet közben kóstolni, teljesen ingyen.
 
A nap folytatására leragadtam a Bock Bisztrónál, Bíró Lajos fovábbra is a gaaztropoén kategória győztesem de szó sincs arról, hogy vicc lenne, amit kínálnak, egészen kiváló ételekkel vannak kint.
Ez itt egy malac-lazac (céklaszorbéval!):
 
Ez pedig egy sóskaleves (szuvidolt spárgával, zöld borsóval) gidabordával.
Isabelle Legeron, Master of Wine a természethű borokról mesélt a közönségnek, és persze ehhez a témához is egy egészen különleges borkóstoló is tartozott, az adalékanyagoktól és mindenfajta trükközéstől mentes borok nemzetközi nagyágyúival.

A hangulat még tovább javult, a hely továbbra is szuper, az éttermek és borászok pedig a maximumot nyújtják, úgy vettem észre, hogy mindenki, aki erős kritikát fogalmaz meg a rendezvénnyel kapcsolatban, kívülről teszi, anélkül, hogy vette volna a fáradtságot és meglátogassa, körülnézzen.
 
Szóval a lényeg: ma utoljára van Budai Gourmet, aki kihagyja, nagyon sajnálhatja.
 
De melyik volt a legjobb étel?
Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr852958633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2011.06.05. 12:36:41

Nem a fáradtságot nem vettük, hanem kissé soknak találtam, hogy kettőnknek fizetek 6000 Ft-ot, és azért még semmit nem kaptam.
Nagyon sokan nem mentek, nem mennek emiatt.

min 2011.06.05. 12:40:11

nem vágyok mindenféle löttyel leborított hangyaszarra a tányéromon.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.06.05. 12:46:03

@Dalit: nem olcsó, ez igaz, de szerintem megéri. sajnos nincs több kiosztható nyereményjegyem.

@min: akkor menekülj a blogomról.

Belga Proliné 2011.06.05. 13:51:45

Nagyon magyar az a koncepció, hogy egy deklaráltan food-marketing eseményt is csak durván for profit alapon tudnak elképzelni. Vérciki, hogy fejenként 3 rongyért vásárolhatod be magad valahová, ahol a szemérmetlen méretű ízelítőket, szemérmetlen áron adják. Ráadásul elég esetleges és változó minőségű volt a kiállító éttermek kínálata.(Pl.: Costes)
Az ötlet jó, a megvalósítás meg ismét nagyon magyar. Riszpekt azoknak, akik nem adták ehhez a nevüket.

charcarias 2011.06.05. 14:06:34

a fesztivalon kostolhato sorokrol olvashatunk majd? leginkabb a magyar vonalrol alkotott velemeny erdekelne.

Sicc 2011.06.05. 14:19:38

Rántott hús + UB sali forever! ;)

Mandika69 2011.06.05. 14:46:33

Na ez sem a fenntarthatósságról szólt. Nagyon büszkék lehetünk a Borjú (értsd Fiatal szarvasmarha) és a Gida (értsd fiatal kecske) ilyen teljesen feleslegese lemészárlására, majd exkluzív környezetbe való feltálalására. Nem hiszem hogy ezen lenne mit nézni, pláne ünnepelni. Tudom, hogy a rendezvény nem csak erről szólt, de talán ilyen "ételeknek" már nem is szabadna nyilvánosságot kapni, nemhogy úgy, hogy még vágyjanak is rá az emberek, hogy megkóstólhassák őket.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.06.05. 14:47:06

Isabelle Legeron, az Ő műsora fut a Travelen? Utoljára talán a Somlói részt láttam.

EzVan:) 2011.06.05. 15:08:36

@Belga Proliné: bizony. ennyéirt már vesepecsenyét is kapni, bőven :)

Köves D. Gábor 2011.06.05. 15:09:04

Sajonos nem lehettem jelen, de izgat a gondolat, hogy ezekkel az elpusztítható műalkotásokka linterakcióba lépve demonstráljam: egyike vagyok bolygó csúcsragadozóinak.

Cseppet sem sajnálom a pörköltzsírban leragadt lúzereket, akik sajnálnak 3000 forintot azért, hogy nyomorult életük folyamán egyszer eljussanak a státusz gasztrofogyasztás esztétikumának magaslataira.

Attilajukkaja 2011.06.05. 15:17:25

@Köves D. Gábor:
Sokan vagyunk olyan luzerek, hogy csupan a borok es a kajak latvanyaert nem adunk ki ennyi penzt. Akkor mar inkabb elmegyunk egy jobb etterembe, ahol ennel nyugodtabb korulmenyek kozott kostolhatjuk meg az inyencsegeket!
A porkoltzsir pedig a csucsragadozok kedvence. Igazan neked valo!

Köves D. Gábor 2011.06.05. 15:24:06

@Attilajukkaja: Egykor a fejedelmi lakomák fénypontja volt a forró ecetben feloldott gyöngynyakék. Gondolod, hogy hagyományos értelemben véve élvezték a forró ecetes lé kihörpölését? Mégis megtették, nem mentek helyette étterembe, ez különbözteti meg a teféle lúzer jobbágyoktól a koncepcióevő gasztroszofisztikusokat. :)

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2011.06.05. 15:42:43

@Belga Proliné: az, hogy valami nincs ingyen, még nem lesz for profit.

@Mandika69: A borjú, a bárány, a goda, a malac, a jérce mind nagyon finom. Ezeket a növendék állatokat kifejezetten azért tenyésztették, hogy zsenge korukban a tányéron végezzék. Gondolj arra, hogy a borjúból nem lett marha, és így lényegesen kevesebb volt a széndioxid kibocsátása.

@Attilajukkaja: Itt a legtöbb séffel, borásszal stb. le lehetett állni beszélgetni, kérdezni stb. Ezt egy közelebbről meg nem határozott jobb étteremben nem tudod megtenni. Jó volt, jövőre nézz ki, nem bánod meg.

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2011.06.05. 15:43:50

@világevő: a citromos nyúlkolbász nagyon rendben van! (Bíró Lajos rántott véreshurkáját kóstoltad?)

TonyCaviar 2011.06.05. 15:49:39

@charcarias: Kaltenberg-DuplaKöles-Hamurappi-Fóti Pils-Korty-Grabanc - ezek voltak, illetve vannak ma estig. Amúgy meg:folyekonykenyer.blog.hu/2011/05/30/magyar_sorok_a_budai_gourmet_fesztivalon

pluto111 2011.06.05. 15:50:30

@Köves D. Gábor: Ha nem élvezték akkor értéktelen a dolog. Csak nagyon buta és gazdag embereknek való.

Azért gáz ez a 3 ezres belépő, mert olyanok nem mennek el akik egyszer-egyszer megengedhetnék maguknak a csúcséttermet, de nem igazán akarnak ennyi pénzt kidobni érte. Itt meggyőzhetnék arról, hogy megéri (már ha megéri).

Savior 2011.06.05. 15:57:44

@Mandika69: A ragadozók amióta világ a világ, a fiatal (és beteg) állatokat részesítik előnyben, ugyanis azokat könnyebb elkapni. Nem értem a siránkozást.

medvedr 2011.06.05. 16:00:34

Nem kívülről fogalmazom meg a kritikát, ott voltam tegnap. Szerintem ciki volt a standok fantáziátlansága, az egyenfabódék helyett egy-egy installáció belefért volna,a nevesebb nagyobb forgalmú helyeknek, nyilván nem egy családi méhésznek. Koncepciótlannak tűnt a helykiosztás, nem értettem, hogy miért a cukrászdák voltak a borosok mellett, miért nem a kézműves sajtok- pld. A hűtőkapacitások mintha alultervezettek lettek volna. A standok mérete kicsi volt, csak a metro-t láttam normális méretűnek. A piac nagyon el volt dugva-meg nem egészen értettem miért volt ott ahol volt, és miért a piacra került , az aki ott volt. A programok a nagyszínpadon tetszettek, főleg a lazacfiléző bajnokság. Tetszettek, hogy vidéki kézműves ételkészítők szépszámmal megjelentek. Nekem nagyon bejött a kártyás fizetés, nem kellett az apróval bajlódni. Az árakkal szemben fenntartásaim vannak/voltak , annak ellenére, hogy átlag feletti jómódban élek-még ha nem is vagyok milliárdos/krőzus. Főleg a belépő, az tényleg pofátlan. Mindezek ellenére jól éreztem magam, örülök, hogy ott voltam. A következőre , ha ilyen magas belépti díj lesz, nem megyek el.

Attilajukkaja 2011.06.05. 16:37:08

@B. Capelluti:

Attol fugg, mennyien vannak. A hasonlo rendezvenyeken altalaban eleg nagy a tomeg es nem sok eselyed van beszelgetni a surgo-forgo sefekkel. Raadasul a leules is egy nehez dolog szokott lenni, mert keves az asztal. Itt nem tudom, milyenek voltak a lehetosegek.
A belepot megertem, de ennyi penzert jarhatott volna valami minimalis fogyasztas. Ha csak egy ingyen bodzaszorp, mar az is jobb erzessel toltott volna el ebben a melegben.
Ha tenyleg csupa jot olvasok a rendezvenyrol, jovore talan tenyleg kimegyek :o)

Attilajukkaja 2011.06.05. 16:42:39

@Köves D. Gábor:
Nem nagyon hiszek ebben a forro ecetes gyongylevesben :o)
Az ecet eleg gyenge sav. Gondolom, hetekig-honapokig kellett benne aztatni a gyongyoket. De utana mi ertelme volt felforralni? De csontritkulas ellen biztosan nagyon hasznos volt, mert tele volt kalciummal.
Ah, inkabb maradok Tovitas luzer jobbagy!

hunter84 2011.06.05. 16:45:36

Na szóval 3000,-Ft csak azért, hogy bemehessek körülnézni + a fogyasztás. Ez is olyan tipikus magyaros rendezvény, mint a bor- és pálinkafesztiválok, ahol aranyáron eszel-iszol azután, hogy messze átlagon felüli belépőt is fizettél a semmiért.

Ahogy felettem már írták: riszpekt azoknak, akik távol maradtak!

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2011.06.05. 17:01:24

@Attilajukkaja: Volt lehetőség beszélni velük. Asztal is és szék is volt elég (ráadásul nem sörpad szintű). A belépőben venne volt egy kóstoló pohár.

Én nem vagyok fesztiváljáró, de nekem tetszett, jól éreztük magunkat, finomakat ettünk és ittunk.

MarbleC 2011.06.05. 17:01:34

@hunter84: Pénteken voltam és nagyon jól éreztem magam. Én a fentiekkel ellentétben a belépő mellé kaptam egy kostóló poharat is. Sajnálom, hogy a többieknek nem jutott. :)

Nem kéne mindenen fanyalogni. A belépő nem csak a költségek fedezésére szolgál, hanem egy fajta szűrő is. Biztosan a lélektani határon mozog, ezért zavar sok embert. De így legalább biztos csak olyan emberek jutnak be, akikkel ti is szívesen megisztok egy pohár bort.

A kis ajándékot a belépő mellé, szinte minden kóstolónál megkaptam. Háromra mentem ki,ettem, ittam és nem tudtam elkölteni 10 ezer forintot se zárásig.

szamoca@Shaw.ca 2011.06.05. 17:07:04

@Belga Proliné: hihetetlen ez a fogalmazas/manapsag mar csak angolul lehet vagy kell? valamikor kotelezo volt a nemet-orosz hasznalat/azt mindenki utalta mert idegen nyelv volt//az angol nemidegen???uton-utfelen/ csak idegen szavakban tudjak kifejezni magukat??kar-kar-kar..tisztelettel//u.i.a magyarnyelv mindent kitud fejezni/es szebben....

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.06.05. 17:17:25

Magyarország azért tart ott, ahol tart, mert az emberek túl sok időt és energiát töltenek azzal, hogy leszóljanak olyasmit, ami nekik nem tetszik (közismertebben trollkodás), ez már-már beteges, hiszen minden magyar nyelvű fórumon megfigyelhető.

ahelyett, hogy azzal töltenék az idejüket, ami nekik tetszik. sajnálom, hogy vannak olyanok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy kimenjenek, de valamiféle proli büszkeség kell ahhoz, hogy ezzel még el is dicsekednek vele: "nemtok kimenni, de úgysem éri meg, különben is, miért esznek ilyeneket az emberek?".

1. senkit sem érdekel, hogy miért nem tudnak kimenni?
2. honnan tudják, hogy nem éri meg?
3. mi értelme van ilyen "mit miért tesznek az emberek" felvetéseket tenni akkor, amikor a világ legnépszerűbb eseményei arról szólnak, hogy 22-en 1 labdát kergetnek, ahelyett, hogy mindegyiknek adnának egyet???????

röhej!

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.06.05. 17:26:33

@szenvedély S.: Fizetni áruért vagy szolgáltatásért szokás. 3000 forintért még nem kaptad meg egyiket sem.

(A lacikonyha illata és a pénz csengése ismerős-e?)

pluto111 2011.06.05. 17:31:36

@szenvedély S.: A rendezvény túl van árazva akármit írsz. Az ilyen baromi drága éttermeket valakinek el is kell tartani, ha nem riasztanák el a brutális mértékű belépővel a népet több ezer vagy tízezer új vendéggel kalkulálhatnának.
Biztos lenne pár ezer plusz ember aki kiment volna és elkölt néhány ezer forintot az eseményen (és esetleg később az éttermeket is felkeresi).
Ezt bukták...

bruno futuro 2011.06.05. 17:45:49

rettentő gáz a budai gourmet.

hangyafasznyit se hozzák közelebb az anyagilag nem túl eleresztett, de ízlelni szerető embereket a konyhaművészethez. ezer forintos, féltenyérnyi adagok? így sosem lesz meg a gerenday által emlegetett gasztroforradalom.

marad a távolság, a budai villalakók rolexére meg potyoghat továbbra is az aranyáron mért morzsa.

inyencmester 2011.06.05. 18:21:50

Én is ellátogattam. Vittem a gyerekeimet is, hogy megtanítsam nekik, mit kell enni a McDonald's helyett. Ötünknek 14500 a belépő, + 25000 amíg mindenki jól lakott. 40 rugó. Nem sajnálom, hál' Istennek ki tudom fizetni, de szerintem is öngól, hogy ilyen drága a belépő, amiért még nem kapsz semmit (hagyjuk a poharat, ha valami, hát az tök fölösleges volt!). Ahelyett, hogy a "közembert" közelebb hozná a gasztronómiához, megint csak elérhetetlenné teszi számára.
Hülye gasztrobuzit, piperkőc ínyencet csinál belőlünk ez a fesztivál ebben a felállásban. Kár érte, jövőre nem megyek.

kicsi11 2011.06.05. 18:22:25

Ha ilyet szerveznék, úgy áraznám, hogy mondjuk 3000 Ft-os belépőből 2000-et le lehet enni, 4000-ből meg 3200stb. És akkor mindenki elégedett lenne.

inyencmester 2011.06.05. 18:30:42

@kicsi11: csak egy ár volt, 2900 Ft.
Ezért cserébe a gyerekeim kezébe nyomtak 1-1 borospoharat, ami miatt végig idegeskedtek, nehogy eltörjön.
Szerintem jövőre nem így fogják megszervezni, tanulnak a hibákból. Ha meg nem , akkor pancserok.

bboldii11-2011 2011.06.05. 19:03:13

@bruno futuro: Végülis tényleg vérlázító, hogy két ember 20 rugóért több órát eltölthet egy fesztiválon, előadások, vagy csak üldögélés, ingyen kóstolgatások mellett elfogyasztanak ketten pár pohár házi sört, 7-8 éttermi fogást, 5-6 egység bort a legjobb éttermektől és pincészetektől (pl. Gere Kopár decinként pl.), plusz kis desszert, pálinka. Még egyszer mondom, ez belépővel együtt kijön 20 eFt-ből. Nem kis pénz, és az esemény nem a spórolásról szól, nem azt mondom. De lemenni a Balatonra autóval oda-vissza sem olcsó. És az nem azért maradandó élmény az M7-esen, mert olyan jó.

Rettentő burzsuj dolognak hangzik egy fesztivál 20eFt-ért, épp ma néztem körbe, ketten három gyerekkel egy strandbelépő ~6000 Ft. No most a strand az tömegrendezvény, ugye, a fesztivál meg budai villalakóknak van? Biztos, hogy akkor ez a fenti különbség nagy?

Lehet, hogy túlárazott volt a rendezvény piaci szempontból (nem jött be a befektetés), lehet, hogy túlárazott sokak személyes szempontjából, de szerintem a szervezés dicsérete is megérdemel pár sort: Mindenhol hosztesszek, bejutás villámgyors, fizetési rendszer új, de príma, borravalót nem adtam (!ezt is számoljátok!), kiszolgálással nincs gond, sok ülőhely, pohárcserepontok iszonyat mennyiségben, kiállítók, események bőségesen (de nem zsúfoltan!), profi szervezés az esőt is figyelembe véve. Gyerekmegörző, bicikliparkoló. Takarítók folyamatosan, szemetesek megfelelő számban. Tiszta, ápolt környezet. Köszönöm, ez tetszett, tényleg jól tudtam érezni magam.

medvedr 2011.06.05. 19:14:16

@inyencmester: Igen, bennem is ez ébresztett egy kis keserűséget, csak nem tudtam megfogalmazni. Ez a rendezvény hülye gasztropiperkőcöt csinált olyan emberekből, akik ezt nem igazán akarják.

kvadrillio 2011.06.05. 19:17:05

Remélem ott nem kevertek bele az ételekbe BAB-CSÍRÁT !
tV2-N MOST MONDTÁK BE, A NÉMETEK BEJELENTETTÉK, HOGY nÉMETORSZÁGBAN TERMESZTETT BAB-CSÍRÁT KEVERTEK BELE AZ ÉTELEKBE ÉÁS EZ OKOZTA A VÉRES HASMENÉS JÁRVÁNYT, AMELYBE EMBEREK HALTAK BELE ÉS MÉG FOGNAK IS, MERT SOKAKNAK LEÁLLT MÁR A VESEMŰKÖDÉSE !

jÓ ÉTVÁGYAT A BIO-TERMÉK FOGYASZTÓKNAK !
mERT A CSÍRAEVÉS EGÉSZSÉGES DOLOG !

...egyre több hír szól a bio ételek mérgezettségéről....vajhhhh...miért ???

Jokerpofa 2011.06.05. 19:34:21

@kvadrillio: Ennek mi koze a budai gourmethoz?

Egyebkent en is inyencmesterrel ertek egyet.

ihatethisindapassthingy 2011.06.05. 19:42:36

@Köves D. Gábor: Csak a tényszerűség kedvéért, az "ecetben feldolgott gyöngy" legenda Kleopátra nevéhez csatlakozik és természetesen egy szó sem igaz belőle.

Mindazonáltal a preferenciarendszerek emberről-emberre változnak. Van aki tízezreket képes áldozni egy palack borra, egy különleges vacsorára, mások százezreket áldoznak egy kategóriával jobb autóra, mint amit megengedhetnének maguknak, megint mások milliókat a hobbijukra. Ami az egyik embernek hülyeség, a másiknak élvezet, ez már ilyen lesz amíg világ a világ, szóval tökéletesen értelmetlen erről vitázni.

demagofób 2011.06.05. 19:51:32

Jó volt, tényleg megtettek mindent, hogy a lehető legjobb minőségben kerüljön elénk valóban értéke dolgok.
A 3000 forintos belépő jól szűrt, de továbbra is értelmetlennek látom. Ha jövőre ingyen belépőt kaptam volna vagy levásárolhattam volna az árát...

Ha ez egy állandó piac lenne... Az egésznek olyan hangulata volt mintha a lyoni Les Halles de Paul Bocuse budapesti változata lenne! Bár oda ingyenes a belépés :D

goldblum 2011.06.05. 20:08:12

@Mandika69: Teljesen egyetértek. Hányinger ez a sok műmájer rongyrázás pár molekulányi meggyilkolt állattetemmel kapcsolatban.
Nem baj, pár évtized, és nem lesz rá lehetőségük, főleg saját maguk miatt.

schawo2 2011.06.05. 20:18:28

@Mandika69: Remélem te csak a tyúkot és a kivénhedt tejelő marhát szoktad fogyasztani.

malaryanbeast 2011.06.05. 20:44:28

@Köves D. Gábor:
"pörköltzsírban leragadt lúzereket" -

nem tartom magam különösebben ordenáré stílusú embernek, mégis az első reakcióm egy halk "kurva anyád" volt erre a pöffeszkedő beszólásra.

Sajnálom a 3000 forintot, mivel sok honfitársammal egyetemben nem keresek havi fél millió nettót, így
bizony be kell osztani a pénz. abból meg inkább szórakozzon jól az egész család a természetben.

A gasztronómia a mindenem és köszönet a blogon követhető közvetítésnek, de a leírtak és a képek is sajnos arról győztek meg, hogy bizony ez ismét egy "vakítsunk parasztot méregdrágán" rendezvény volt.

maybe next time..

speirs 2011.06.05. 20:56:40

@Köves D. Gábor:

Arra sajnálom a 3000,- Ft-ot, hogy a magadfajta kikapaszkodott újgazdag pöcsökkel szívjak egy levegőt.

devadel 2011.06.05. 20:58:11

Az árazás egyáltalán nem volt elhibázott, jól meghatározta a célcsoportot. Én azért nem mentem ki, mert féltem, hogy a sötét tömeg úgy ellepi a rendezvényt, hogy sehova nem lehet majd odaférni.

Ezek szerint a 3000-es belépő ezt jól megoldotta, jövőre ha így marad én is megnézem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.05. 21:07:18

mindenki erti, hogy szurni akarnak/tak/, de akkoir egyszerubb ha 10 rugo a belepo, ami egybol megy a kartyadra es akar az egeszet is lefogyaszthatod
megvan a szuro, a burzsujok boldogok, ugyis elennenek ennyit, a kozeposztaly is szetnezhet, mert neki is kerulne ennyibe
a rendezoknek ki kell jonni a helypenzbol
a vendegloknek az "arakbol", az eladoknak a borravalobol es a haza fenyre derul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.06.05. 21:45:54

amugy en is kicsit fesztivalszkeptikus vagyok, de ha jo a kedvunk, idonk is van, jonak nez ki a dolog, meg az ido is, miert ne?
akarmire, sor-bor-kajafesztival
az OK , hogy kartyaval is fizethetek, de hogy csak kartyaval , az nem tetszik
a belepo soso, en jobban partolnam az abbol lefogyasztos valtozatot
a kajakrol.....
hat nem tudom, ertem en a szandekot, meg biztos jo is volt, de ezek a kajak nem szabadteri kajak
nem erre vannak kitalalva..

inyencmester 2011.06.05. 22:25:50

Hogy ne legyek igazságtalan:
1. A szervezés tényleg jó volt, sok hosztesz, minden információ rendelkezésre állt.
2. Nekem a kártyás fizetés bejött, nem kellett félni a zsebesektől, meg hogy valamelyikőnk elveszti a pénzét.
3. A felhozatal nekem kicsit elbillent a borosok felé. Tudom, hogy a bor (sör, pálinka) is része a gasztronómiának, de úgy tűnt, kétszer annyi boros pavilon van, mint éttermi.
4. Öt pavilonnál ettünk.
- Costes: kiváló kóstolók, de kenyeret szinte követelni kellett. Úgy tűnt, nem szívesen adnak öt étel mellé öt szeletet.
- Kis tücsök: harcsa nagyon ott volt, nyúlkolbász inkább érdekes, mint kimagasló élmény.
- Chateau Visz: gyerekek nagyon élvezték a -190 fokos nitrogénezést. amúgy a lazac hab nagyon jó volt, a többi csak jó.
- Baldaszti's: csirkemell saláta oké, kacsamellen a bőr nem volt elég roppanós, de amúgy finom volt.
- Bock bisztro: az egyetlen csalódás, ami szerintem abból fakadt, hogy nem Lajosék voltak ott, hanem egy másik étterem (pénteken voltunk kint).
Szuvidolt hús nem puhult meg, csirke íze nem volt jó. Viszont az ubisali nagyon jó volt.

Összegzésképpen: ha sikerülne normális keretek közé terelni ezt a rendezvényt, még harminc embert el tudnék vinni magammal, akik soha nem jönnek el egy Onyxba vagy Costesbe enni, mondván, hogy a csúcsgasztronómia hülyeség. Így azonban igazolva érzik magukat, hogy egy nyálverés ez az égész.

Szobadísz 2011.06.05. 23:43:05

A fanyalgóknak mondom: ez az esemény csúcsgasztronómiáról szól(t)!
Nem a 650 forintos kínai menüről és nem az Őv utcai piac Pléhcsárdájának a csülökpörköltjéről.

Ide nem jóllakni megy az ember, mint a Trófeába, hanem kóstolni.
Ha nem akarod/tudod végigenni egy jobb étterem 10-15 ezeres menűsorát, vagy nem akarsz ismeretlenül megvenni egy 3-4 ezres palack bort, de kulináris kényeztetésre vágysz, akkor itt alkalmad nyílik arra, hogy ezekből sokkal kevesebb pénzért kóstolhass. Egy falatkát, egy pohárkával.
A belépő ára azért annyi, amennyi, hogy csak azok menjenek be akiket érdekel, és ne legyen az egésznek falunap fílingje, ahol a polgármester főz babgulyást az ingyenkonyhán.

Mi ma délután voltunk, nagyon jól éreztük magunkat, csak olyan finomságokat kóstoltunk meg amit sem otthon, sem átlag vendéglátó helyeken nem találsz meg az étlapon.

A trollkodók meg húzzanak a főzelékfalóba!
(hétköznap én is ott kajálok:-)

Szobadísz 2011.06.05. 23:49:47

@mughuzu565:
Ha benned egyáltalán ez, mint kérdés felmerült, akkor feltétlenül nézd meg!
Biztosan tetszeni fog!

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.06.06. 00:25:31

Én nem voltam ott az eseményen, de érdekelne olyan emberek véleménye, akik ott voltak ebben a pár napban, hogy szerintük milyen volt ez a rendezvény?

murunga 2011.06.06. 06:59:17

lájklájk meg mindenfa$$a, de 2000 huf-os belépő, amiért egy üres poharat kapsz (nulla bón vagy levásárolhatóság) az nem kimondottan vasárnapi ubisalis családi ebédközönséget céloz ugye???
szóval 2 felnőtt-2 gyerek kombinációra X HUF és bent lehetünk szívni a és nyálazni a fonom illatokat - azért az emberkínzás. nem biztos, hogy Legeron borkirálynő előadásától (kicsit is) jól laknánk...az minimo plusz 10K, ha jól saccolom...na ezen kéne még kicsit finomhangolni.

karlinnyó 2011.06.06. 09:21:55

remélem összeszedte a német fosatóbaktériumot a sok sznob buzi aki ott aszalódott a 40 fokban. biztos jót tett az ételnek is a nagy meleg.
hab a tortán hogy még egy átlagfizetésnyi lóvét is otthagytak a halálos kórért.

Attilajukkaja 2011.06.06. 11:49:34

Kedves Vilagevo Andras!

Koszonom a posztot. En sokat okultam belole. Jovore meggondolom, hogy kilatogassak-e, ha lesz ilyen rendezveny.
Az ures poharat 3 ezerert tovabbra is soknak tartom, pedig mar egesz szep gyujtemenyem van beloluk New York allamtol kezdve a burgundiai borospincekig, sok helyrol :o)

ehran 2011.06.06. 12:08:37

@medvedr: Melyik cukrászatokra gondolsz? Nekem nem tűnt fel, hogy a borosok közt lettek volna - bár engem a bor kevéssé izgatott, nem is nagyon figyeltem. A Pataki fagyis rész és a Déryné egyértelműen a konyhák között helyezkedtek el, a Fragola meg nagyjából a konyhás sort kezdte meg, az Auguszt, a Desszertszalon, a Zazzi és a Pataki pedig bent voltak a DG csarnokban.

@Attilajukkaja: Le lehetett ülni, és tényleg lehetett beszélgetni a séfekkel, vendéglátósokkal, folyamatosan ott "járőröztek". :)

@Benbe: Rengeteg helyen kínáltak ingyen kóstolót, szóval ha így nézzük, akkor kaptál "árut" érte. A szolgáltatásban pedig ugye a megfelelő körülmények biztosítása is benne van. De valóban jobb lett volna szerintem is alacsonyabb belépődíjjal vagy a belépőbe épített leehető résszel.

@bruno futuro: Mondjuk az adagok azért messze nem mindenhol voltak "féltenyérnyiek", igen tisztességes méretek is akadtak köztük.

Attilajukkaja 2011.06.06. 12:16:04

@ehran:

Koszonom, ezek szimpatikus hirek. Csak nehogy ugy jarjunk ezzel a fesztivallal, mint Marta Istvan Muveszetek Volgyevel vagy a Szigettel, amelyek egy ido utan annyira sikeresek lettek, hogy mozdulni sem lehetett a tomegtol. Pedig az elejen nagyon klassz kis bulik voltak :o)
A feltenyernyi adag egy ilyen fesztivalon pedig kifejezetten szimpatikus, mert annal tobb dolgot tudsz megkostolni. Igaz, a feltenyernyi adagot "fe'laron" is illik adni!

ehran 2011.06.06. 12:47:39

@Attilajukkaja: Persze, én is jobban örülök ilyen helyen a féltenyérnyi adagnak - nyilván ennek megfelelő árral, itt most arra reagáltam csak, hogy habár nem volt olcsó a kóstoló, de olyan nagyon kicsi sem - már amiket láttam.

Attilajukkaja 2011.06.06. 13:08:58

@ehran:

Ja, ja. Ez inkabb Bruno futuronak szolt, mint neked.
Es koszi mindenkinek, aki erdmeben hozzaszolt!!!

Attilajukkaja 2011.06.06. 13:11:40

@ehran:
Es meg egy gondolat. Ilyen kostolos helyre olyannal erdemes menni, akinek szivesen beleesztek egymas tanyerjaba (mint en a paromeba) :o)
Igy tobbfelet kostolhatsz!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.06.06. 14:02:52

@Dalit: @Belga Proliné: @Attilajukkaja: @murunga: @hagyma: @pluto111: nagyon szereti mindenki kitalálni, hogy sok a 2900 és miért nem lefogyasztható, miért csak egy pohár jár érte.

pedig jár érte rengeteg más dolog, csak egy kis ötletadó (=távolról sem komplett) listát hadd írjak le:
a terület, a terület takarítása, karbantartása(eső utáni azonnali javítások), a brutális mennyiségű és nagyon jó minőségű bútorzat, a biztonsági őrök, a választék, a tó befedése, stbstb
alig valamivel volt drágább, mint egy borfesztivál, de mégis - a gyermekbetegségei ellenére is - egészen más kategóriát képviselt. nyilván lehet kritizálni bizonyos megoldások, dolgokat, de alapvetően én nagyon boldog voltam az egésztől

ja még egy érdekes adat: megyek két hét múlva (és voltam tavaly is) a hasonló profilú Taste of London nevű fesztiválra.
22 GBP a napijegy, elővételben (amúgy 26). ez mai árfolyamon 6600, illetve 7800 forint. és ezért sem jár "SEMMI" sem

(ugyanezt kommenteltem be az egyenlítőre is, ha ismerősnek tűnne, nem a véletlen műve.)

demagofób 2011.06.06. 14:23:53

@világevő: Szerintem kitűnő volt a szervezés,kitűnőek voltak az ételek! Jó volt látni olyan híres emberek élőben, mint a Jókuti András!
A Dekanter kóstolója fergeteges volt például. Jövőre is megyek. Nagyon tetszett, azért volt egy kis majális filling is :D
DE
Londonban egy kezdő mérnök 4000EUR-t keres kb. itthon kb a negyedét. 6600/4=1650Ft. Ha ennyi lett volna a belépő felnőtteknek!, senki nem szól egy szót se.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.06.06. 14:27:46

@demagofób: :) igen, a Jókutinak én is nagy rajongója vagyok! :)

nyilván a pontos árazásról lehet vitatkozni, de - sok más termékhez hasonlóan - itt sem csak a bérek szabják meg a költségeket. és leginkább arra írtam az ottani árat, hogy állítólag semmi sem járt a belépőért, akkor a nulla forint is sok lenne... :)

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2011.06.06. 14:47:28

@világevő:
index.hu/belfold/2011/06/03/miert_ideggyengek_a_sertesek/
Szily azt írja, hogy a Taste of London-on jár érte bón.
Itt meg, ha jól értem, a Dining Guide foodshowja, a blogkostolókkal egy külön rendezvény volt még 1000 Ftért? Gondolom, nem tudtak megegyezni.
Nagyon sok, kifejezetten gasztronómiában igényes és nem rosszmódú ismerősöm nem ment ki, mert aránytalannak érezte az árat. Miután a múlt hónap végén egy másik gaszro-s vásáron elvertem 10 ezer Ft-ot, vagy többet, nem a kispörköltet várom.
Valahol középúton kéne megtalálni a megoldást.
Sajnálom.

Attilajukkaja 2011.06.06. 15:12:25

@világevő:

Kedves Andras!

Nagyon szeretem a blogodat es nem hiszem, hogy jellemzo a beirasokra a "kitalalom" a velemenyemet. Vagyis termeszetes, hogy kitalalom, mert nem mastol veszem at,....:o)
De a "nagyon szereti mindenki kitalálni, hogy sok a 2900 és miért nem lefogyasztható, miért csak egy pohár jár érte" megfogalmazas kisse sommasnak tunik.

Tenyleg igy van? Kitalaciok halmazanak velted sokunk velemenyet?
Magyarorszagon egy fesztival megrendezeset az odalatogatok alljak? (Nyilvan nem ok alljak, de a rendezok is eltuloztak a 3 ezer FT-ot!!!)
Es ha kulfoldon ez maskent mukodik, akkor hogyan?????
Jo utat neked Londonba!!!!!
(Imadom azt a varost! Irigyellek.)

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.06.06. 15:28:10

@Dalit: én úgy emlékszem, hogy nem jár, de lehet, hogy rosszul. de ha jár is, sok biztos nem.

@Attilajukkaja: Kedves Attila, köszi, örülök. A kitalálás szó talán nem volt szerencsés/félreérthető volt, bocs. Amire gondoltam az az, hogy - mivel valamennyire beláttam a kulisszák mögé - ezért tudom, hogy milyen brutális költségei voltak a rendezvénynek, és azt is tudom, hogy garantáltan nem nyereséges a fesztivál. sem a főszervezőnek, sem a résztvevő éttermeknek, borászoknak. talán akad néhány kivétel, de alapvetően ez sajnos egy nagyon drága mulatság, kiköltöztetni napokra egy csomó komoly éttermet, ehhez megfelelő infrastruktúrát teremteni és azt fenn is tartani végig, vállalni kell a rizikót, hogy a megrendelt tányérok feleslegesek maradnak, vagy épp elfogynak, mert túl kevés van, és hasonlók. a rendelkezésemre álló meglehetősen sok infó alapján állítom, hogy nem volt sok a 2900. nem hiszem, hogy ezen a színvonalon, ilyen választékkal, és komoly állami/fővárosi támogatás nélkül (mert ugye az se lett volna lehetetlen, hogy a gasztronómia, mint "stratégiai" ágazat érdekében adópénzek is beugranak) meg lehet csinálni egy ilyen rendezvényt.
persze esetleg ki lehetett volna találni más üzleti modellt, én magam is amellett érveltem előtte több okból is, hogy legyen egy rész lefogyasztható, de nem az én pénzem forog/forgott ugye kockán, nyilván akié, az dönt arról, hogy mennyi és milyen kockázatot vállal és mit tart a legjobb megoldásnak.
egyébként kinek kellene állnia egy fesztivál költségeit, ha nem azoknak, akik élvezik az előnyeit? (ahogy jeleztem, én boldog lennék, ha részben az állam vagy a főváros) vagy talán jövőre lesz már egy nagy szponzora, akinek megéri, nem tudom.

köszi szépen! aztán majd megírom a két rendezvény összehasonlítását is...
üdv,
András

demagofób 2011.06.06. 15:45:20

@világevő: Egyértelműen marketing célú volt a rendezvény. Kérdés, hogy mi volt a cél. Kíváncsi lennék rá, hogy a szervezők szerint elérték-e ezt a célt. Azért elég komoly reklámot kapott átlag emberszámára elérhető médiában. Ehhez képest nem volt tolongás.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.06.06. 15:48:39

@demagofób: nem tudom, hogy volt-e deklarált cél. de aki számára ez marketingértékkel bírhatott (és nagyon remélem, hogy bírt is), azok az éttermek, a szervezők nem.
és nagyobb érdeklődésre számítottak valóban. remélem jövőre az is meglesz. nagyon fontos rendezvénynek tartom.

Lacusru 2011.06.06. 18:53:34

Szerintem is egy nagyon fontos rendezvény volt, amiről beszélünk. Ezért nem is értem, hogy miért nem támogatták meg egy kicsit!
Az tény, hogy szűrni kell a "népet" egy ilyen rendezvényen. Bár, ha a két héttel ezelőtti libamájas próbálkozásra gondolok... hát, ott is leginkább a "véletlenül" arra járó turisták miatt volt a tömeg. Igaz, annak nem is volt ekkora beharangozója, sőt, szinte semmi reklámja nem volt :-(
Minden esetre, szerintem ez a kiállítóknak, de főleg az éttermeknek egy marketing lehetőség volt. Ha bele láttál kicsit a dolgokba, talán azt is tudod András, hogy kb. hány belépőt adtak el? (én tuti nem csinálnék belőle titkot a szervező helyében)
Mennyit is ér egy leendő potenciális vendég elcsábítása, vagy a már meglévő vendégem megtartása? Mert ugye a kilátogató érdeklődők között jó néhány étteremnek visszajáró, törzsvendégek is voltak. (gondolom nem csak nekünk délutáni program néha leugrani szemesre, sétálni egyet a parton, majd enni egy jót, váltani pár mondatot Balázzsal, sétálni még egyet és haza jönni)
Szóval, remélem nem rágják most a körmüket a kedves vendéglátós kollégák, hanem inkább örülnek annak, hogy részt vehettek egy ilyen rangos eseményen, és utána számolnak annak, hogy az akár milliós veszteségüket elosztva a résztvevők számával nem volt drágább a hétvégi reklámkampányuk, mint egy jól célzott, pár napos "szponzoráció"

medvedr 2011.06.06. 18:59:21

@ehran: Az Auguszt volt az egyik, bent nem voltam, csak egy kis fabódéban kint, ott akkor éppen sós vegyes finomságokat kóstoltattak, ez a stand a borosok mellet volt. Egy fagyis is ott volt, közvetlenül szemben. A Baldaszti's OK ez ilyen gourmet bolt + vendéglő. Neke, ez nem tűnt logikusnak, szerintem a sajtosok jobban fértek volna a borosok közelébe.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.06.06. 19:03:06

@Lacusru: nagyjából tudom, de nem tudom, hogy bizalmas-e. a lényeg, hogy sokkal több embert elbírt volna, ott volt ugye a lefedett tó, rengeteg kulturált asztallal még.

beszélgettem vendéglősökkel, szerencsére ők lelkesek voltak szinte mind, még akkor is, ha ez nekik pénzköltés volt főleg. és hasonló dolgokra használták, találkozás a kollégákkal, törzsvendégekkel, esetleg új vendégek megnyerése. szóval amennyire látom, jövőre még majd bővül is a lista, azzal csak jól jár mindenki.

Lacusru 2011.06.06. 22:02:18

@világevő: Majd megkérdezem a bennfentes ismerősöket, hátha tudják ők is.
Igazából csak kíváncsiság lett volna az egész és egy gyors számolás, hogy nagyjából hány ember "találkozott" az éttermekkel és egyáltalán hány embert érdekelt ez az egész.
Én pl. anno rendesen közelharcot vívtam a főnökömmel, hogy támogassunk egy-egy rendezvényt és tartsunk ingyenes kóstoltatást. Szépen lassan megértette, hogy milyen olcsó reklám is az, ha mindenki kap 2-3 falatot + valami maradandó apróságot, amit hazavisznek magukkal sokan + persze az élmény, az újdonság varázsa.

Minden esetre bízom benne, hogy a szervezők is nagyon sokat tanultak az egészből, és ismerve őket, biztos vagyok benne, hogy jövőre egy sokkal jobb "budait" hoznak össze :-)
Sőt! Akár szeptember végére megcsinálhatnák a "pesti" verziót is...

charcarias 2011.06.28. 09:05:30

@TonyCaviar: ismerem egytol egyig ezeket a kituno neduket! ;) csupan kivancsi lettem volna egy nem sorre specializalt gasztrobloger velemenyere is veluk kapcsolatban
süti beállítások módosítása