Majdnem egy évszázados kort megért már (most volt a 85. születésnapja tavasszal egy fantasztikus gálavacsorán, amit én is végigehettem), az Amerikai Kulináris Intézet (Culinary Institute of America) pedig a 20. század legnagyobb séfjének kiáltotta ki tegnap, az új francia gasztronómia, a nouvelle cuisine élharcosaként.
Talán nem is kell már hosszasan sorolgatni az érdemeit, 46 éve őrzi Lyon melletti étterme mindhárom Michelin-csillagját, és a világ nagy séfjei mind áhítattal és a legnagyobb tisztelettel beszélnek róla. A díjátadóra egyként az egyik legnagyobb amerikai séfet, Thomas Kellert kérte fel kísérőnek (itt olvasható a vele készült korábbi interjúm).
Kifejezetten vicces alak egyébként, saját véleménye szerint a nouvelle cuisine lényege: semmi a tányéron, minden a számlán. Azért - valódi rocksztárhoz méltó módon - bőven megvannak a maga furcsaságai is, erről is jön majd egy gyűjtemény.
Saját kalandjaim Paul Bocuse-zel és a három Michelin-csillagos az éttermével és idén januárban a Bocuse d'Oron.
Közben itthon sem állt meg az élet, a 2010. Év éttermének (DiningGuide) megválasztott Chateau Visz séfje, Stefan Gebhardt a Hertelendy Kastélyszállóba helyezi át tevékenységét, így a korábbi ígéretes gasztronómiai kezdet után további színvonal-emelkedésre számíthatunk a gyönyörű kastélyszállóban.
Saját kalandom a Hertelendy-ben.
És egy jó program ma délutánra, pár jó új budapesti hellyel!