Birkahere, fincsi, mi? Megkóstoltam! [csak erős idegzetűeknek]
2010. október 08. írta: világevő

Birkahere, fincsi, mi? Megkóstoltam! [csak erős idegzetűeknek]

Amióta Bejrútba készültem (az eddigi posztok a témában: 1. rész, 2. rész), alaposan átkutattam a netet libanoni specialitások témájában. Így akadtam rá Anissa blogjára (angolul), és abban is egy Lamb testicles című bejegyzésre.... 

Anissa birkaheréje

A dolog nem hagyott nyugodni, na nem mintha nem tartnám rémisztőnek a képen lógó csomagot, de az új ízek, kalandok iránti vágy miatt azonnal felkerült a kötelezően kipróbálandó kaják közé. Kicsit kétségbe is estem (meg titokban kicsit meg is könnyebbültem, amikor sehol sem sikerült hasonló, a szélben szelíden himbálózó golyókat megpillantanom a libanoni fővárosban.

De persze a sorsomat nem kerülhettem el, amikor a szuper angol tudású és nagyon profi idegenvezetőnek is bizonyuló Elias-szal visszatértünk az egész napos vidéki kirándulásról, megkérdeztem, tud-e egy helyet, ahol megkóstolhatnám ezt a különlegességet. Tudott. Innentől már nem volt visszaút.

Íme a sült birkahere

Kicsit még reménykedtem, hogy hátha épp már elfogyott, mert napközben felvásárolták a birkahere-spekulánsok, esetleg épp valamilyen birkajárvány dúl, a pincér ugyan eléggé csodálkozva nézett rám, de nem volt menekvés.

Fokhagymaszósszal, citrommal

Elias a kérdésem után egyből jelezte, hogy nagy bátorságra vall megkóstolni a birkaherét, ha nincs kivel töltenem az éjszakát, ugyanis erőteljes afrodiziákum hírében áll, vagy ahogy ő mondta, "makes your penis raise".

Innen még lett volna visszaút

Elég erős, inkább kellemetlen szaga volt, citrom és fokhagymaszósz nélkü sokkal jobban érvényesült volna a cseppet sem vonzó íze is, persze lehet, hogy némi megszokás után, az ember még élvezni is tudja. Minden esetre végigettem a fogást, és nem lett tőle semmi bajom persze, még csak undorító sem volt, mondjuk igyekeztem nem arra koncentrálni, hogy mi az, amit éppen lelkesen fogyasztok. A textúrája érdekes volt, kívül inkább kérges (a sütés miatt), belül pedig lágy, szaftos, Szt. Jakab kagylóra emlékeztető. 

A Serious Eats még néhány elkészítési tanáccsal is ellát a témában, ha megjött volna a kedved.

A Világevő Facebook oldalán hamarosan bónuszvideó az első falat bekebelezéséről. Testvérblogunkon, a granturizmó!-n pedig folyamatosan frissülő libanoni képek és sztorik.

Jó étvágyat!

Booking.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagevo.hu/api/trackback/id/tr292354523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

georg 48 2010.10.08. 10:43:11

Naná, hogy finom !
Mint ahogy a kakastöke pörkölt is.
Sokan nem tudják, mi a jó.
Örökké rántott hús, meg szir-szar pörkölt.
Szóval, gratula, nagyon fini !!

kezq1988 2010.10.09. 09:33:52

mindenképp kipróbálom, ha lesz rá lehetőségem.
imádom a nem szokványos ételeket, kakatöke meg tényleg isteni :D

ayad 2010.10.13. 10:08:17

én itthon ettem, simán faszénen grillezve, arab kenyérrel és szerintem is rendben volt.

hegyilany 2010.10.19. 14:31:14

Itthon is szoktunk enni bárányheréléskor. Finom pörinek, rántva és natúr, vajon lesütve is. Mondjuk mi a kisebbeket komáljuk, azok porhanyósabbak. Mondjuk abba még lányként is fura belegondolni, hogy korábbi kisgazdájuk ott futkos a réten a golyók nélkül... :-/

fehso2 2011.01.12. 14:27:30

Túlmisztifikált ez a post! Nem olyan nagy különlegességről van szó, Magyarországon is fogyasztanak ilyesmit. Birka, sertés, kakas, bika...here viszonylag persze ritka étel, de korántsem ismeretlen.

Ja, és a rózsaszín póló gáz!

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.01.12. 15:08:16

@fehso2: elnézést kérek mindkét hibámért!

fehso2 2011.01.12. 15:39:16

Bocs, nem bántóan akartam írni, de mégis úgy sikerült! Ezen a blogon a stílus nem lehet téma, arról meg amúgy is kár vitázni. Visszaszívnám!

A csontvelő, agyvelő, here, haltej, tőgy evése nem általános, de ugye nem idegen a magyartól, bár biztos, hogy másfelé azért különbözik az ízvilág és az elkészítés. Én amúgy mindig a higiéniától tartok Észak-Afrikában és a Közel-Keleten, sokszor persze ok nélkül.

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2011.01.12. 17:52:59

@fehso2: akceptálva.
és persze, eszünk ilyesmit itthon is néha-néha, ezzel együtt nekem azért izgalmas egy ismeretlen helyen, valóban ismeretlen vagy más higiéniai viszonyok között megenni.

scourgeofgod 2011.03.16. 03:48:52

Ha esetleg Colorado fele jársz, kóstold meg a Rocky Mountain Oysters-t.

dekás dezső 2013.07.21. 15:02:01

én nem merném, vagy csak részegen:)
számos olyan ételt, amelytől alapból idegenkedtem, végül ittasan sikerült megkóstolnom...
mondjuk néhányat rendszeresen fogyasztok is az első kóstolás óta - ezek közül a régen visszataszítónak vélt, ámde roppant ízletes ételek közül (pacal, vese-velő, csiga, zuza, tatárbifsztek...stb) vannak olyanok is amelyet soha többé...
süti beállítások módosítása